Šta je novo?

Moj 771 na 775 mod (FAQ u prvom postu)

Vazi, hvala!
Jos jedno pitanje, posto stvarno nisam strucan sto se tice ovih stvari, imam 4gb rama, i pise mi da je frekvencija oko 333mhz, da li je to normalno? Citao sam nesto vezano za dual stepping, i da racunar tako i treba da cita memoriju, ali cisto da proverim. Mislim da su svi stikovi 667mhz

Sent from my iPhone using Tapatalk
I jesu na 667. Dupliras mnozilac za ddr2. Verovatno da mislis na dual chanel. Imas u cpu z pod memory opcijama da vidis da li rade kao DC.

Послато са Nexus 6P уз помоћ Тапатока

Rade, pise dual channel, symmetric, znaci to je to :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Malopre nađoh ovo u garaži: Shuttle SG31
Offical CPU Support: http://global.shuttle.com/news/productsSupportList?productId=646

Nemam procesor i držač za kuler.
Ako uspem negde da iskopam neki kuler koji bih mogao da namontiram na ovu ploču / u ovo kućište, ima li neko iskustva takva da je u barebone ubacio Xeon? :)

EDIT: Malo sam istraživao, izgleda da bi moglo, uz microcode update, od da naručim neki procesor pa da se upišem i ja u ovu temu sa nekim projektom! :)

Poslednja izmena:
Isto kao i bilo koji kvad. Ja se bakćah sa jednim asusovim barebone-om slične koncepcije.
Ako ima prostora za malo pristojniji kuler, a rekao bih da ima, zašto da ne.

Pozz, jedan lik mi kazi da ovaj procesor intel xeon e5440 da slabi od bilo kog generacije intel i3?
neki kazu da je rangu sa intel i7

U kom smislu @Pega ? Mislis slabiji je od bilo kog i3 najnovije generacije a u rangu je sa i7 starijih generacija, npr i7 920 ? Jesi li na to mislio ili ja nisam ukapirao tvoj saljivi komentar? :)

Sent from my SM-T113 using Tapatalk

U kom smislu @Pega ? Mislis slabiji je od bilo kog i3 najnovije generacije a u rangu je sa i7 starijih generacija, npr i7 920 ? Jesi li na to mislio ili ja nisam ukapirao tvoj saljivi komentar? :)

Sent from my SM-T113 using Tapatalk
Ma zezam se, naravno :)

Sent from my 6055K using Tapatalk

Neki lik mi reko da je slabi bilo kog iz tih teneracije intel i3 . kaze slabiji bilo kog
ja nebih reko da je toliko taj procesor slab inte xeon.

Naucna referenca, "neki lik rek'o."
Imas google, ima mnogih sajtova za poredenje, cak i da nisu 100% precizni, mozes primetiti neki sablon, tj. da li je generalno slabiji, jaci ili u egalu.

Ja sam poredio. Slabiji od I3...mislim ima 100 godina proc I chipset pa je i logično

Sent from my E6853 using Tapatalk

Ja sam poredio. Slabiji od I3...mislim ima 100 godina proc I chipset pa je i logično

Sent from my E6853 using Tapatalk

Okej je kad sala ide u smeru da Xeon moze da potera VR, ali mislim da si se malo zeznuo kad je i3 u pitanju.

x5460 na 4.5Ghz sa 980-ti pici sta oces :D
screenshot_221.png

I jos jedan.

Napravi masinu sa i3 procesorom pa uporedi cenu sa nekim ko je "investirao" u 775 mod i shvatices poentu.

Kao da ste pali s Marsa...

Jaci je (overklokovan) od prve generacije i3, znaci i3 5xx, a slabiji od Sandy i3 i novijih (i3 2xxx, i3 3xxx,...). Pogotovo u igrama nema sta da trazi pored njih, s obzirom da ne moze da izgura jake graficke kao oni.

Poslednja izmena:
Kao da ste pali s Marsa...

Jaci je (overklokovan) od prve generacije i3, znaci i3 5xx, a slabiji od Sandy i3 i novijih (i3 2xxx, i3 3xxx,...). Pogotovo u igrama nema sta da trazi pored njih, s obzirom da ne moze da izgura jake graficke kao oni.
To jeste (i moja) pretpostavka, ali bacanje nasumicno pretpostavke da je slabiji od svih i3, licno mi ne pije vodu.

Ne radi se o marsu drugari vec o platformi koja bleji po podrumima i koja moze da bude uz neku manju investiciju osposobljena za neku jeftinu gejming varijantu ili makar svakodnevni rad. :) Ili sam ja pogresno to shvatio.

To jeste (i moja) pretpostavka, ali bacanje nasumicno pretpostavke da je slabiji od svih i3, licno mi ne pije vodu.

Pre 2-3-4 godine se o tome uveliko pisalo i linkovalo ovde...

Nije od svih, ipak je prva i3 generacija slabija od narednih. Sandy :Klanjanje

Ne radi se o marsu drugari vec o platformi koja bleji po podrumima i koja moze da bude uz neku manju investiciju osposobljena za neku jeftinu gejming varijantu ili makar svakodnevni rad. :) Ili sam ja pogresno to shvatio.

Nisu oni za bacanje, naravno. :)

Ti matori Q9xxx/E5xxx, kao i Phenom II X4 prakticno ne zaostaju u odnosu na npr. danasnje FM2+/AM4 Athlon X4 procesore koji su sasvim ok za to.

Poslednja izmena:
Ploče su te koje diktiraju opredeljenje. Ukoliko ih nemamo, džaba polemika. Apsolvirali smo to odavno. Takođe, 8GB memorije je i dalje dovoljno za svaki dan. Win 7 i 10 su, da kažemo, OK za bilo koju od pomenutih platformi i generacija komponenti.

U prevodu, Xeon E54X0, P35 ili 45 ploča, 8GB DDR2 ili DDR3 memorije, grafika do/oko R9 270(X) ili NV ekvivalent i SSD će da završe svaki evridej posao, a možda i više od toga, i to na pragu 2018.

Sandy može da isprati bolju grafiku, kao i neuporedivo veću količinu RAM-a. Ne treba porediti. A i zašto bi neko ko ima 1155 ploču uopšte razmišljao o Xeon kombinaciji, osim ukoliko nije stvar upisivanja u temu, sporta, hobija, probe onako?

AMD armadu ne bih pominjao u ovom kontekstu, jer firma otprilike na svakih 5-6 godina izbaci nešto kršteno. X3/4 fićfirići su se, jadni, svakako, zadesili na sredini tog nekog dela tajmlajna..

Ne znam ko je uopste pomisljao da sa 1155 platforme prelazi na 771 Xeon kada po slicnoj ceni ima i3 2xxx ili za 15-20 evra vise i5 2xxx. :)

Gde ima i5 2xxx za 20 eura? Možda ima i neki jeftin i7 u toj kombinaciji...

Ocigledno me nisi razumeo. ;)

i3 2xxx je slicne cene kao E54xx. Mozda do 10 evra skuplji. Na to dodaj jos 15-20 i eto ti i5 2xxx.

Ocigledno me nisi razumeo. ;)

i3 2xxx je slicne cene kao E54xx. Mozda do 10 evra skuplji. Na to dodaj jos 15-20 i eto ti i5 2xxx.

Opet stos nije u tome da neko zeli da kupi Xeona a ima 1155 socket, vec da ima 775 i zeli da napravi nesto od toga.. :(

Presao sam na 1156 Soc, pre toga sam imao Asus P5QC i E5430 na 3.2ghz i mogu da kazem da je Xeon X3450 na stock 2.66ghz 4 cores 8 threads jaci za vise od duplo, brze butuje komp, Gta V 60fps konstantno na Ultra dok je pre padao ispod 30f sa E5430 i Gtx 1050 2gb :D

Evo mene opet da priupitam nesto, s obzirom da nisam siguran sta se desava.
Prosle godine sa uz pomoc nekolicine vas sa sajta, a najvise zahvaljujuci Pegi, odradio mod na sledecoj konfi:

Ploca Acer MG43M
Chipset G43
775 sockett
BIOS P01-B2L
CPU Intel E5700

Flesovan BIOS ubacen Xeon E5440 (uz Peginu presudnu ulogu) i do pre desetak dana sve je radilo kako treba. Nikakav OC nije radjen i sve je radilo na default podesavanjima.
Pre desetak dana racunar mi se, usred rada, blokirao - ne reaguje ni na jednu komandu. Reset na dugme, sistem se podigne i nastavi da radi. Nakon nekoliko sati ponovo smrzavanje. Ponovo reset, ovoga puta krene da podize sistem i na pola puta se blokira. Novi reset, sistem se podize i normalno radi. Od tada, svakoga dana mi se ovo dogadja po nekoliko puta, bez ikakvog reda i neke pravilnosti. Skenirano vise puta antivirusom - sve cisto. Uradjen System restore, nista se nije promenilo.
Sinoc sam zamenio Xeon starim procesorom E5700 i od tada ne gasim racunar, do sada se nije nijednom smrzao.
Malo pre sam nekoliko puta palio i gasio racunar i restartovao ga i uvek sve odradi vrlo brzo i bez problema. Necu ga gasiti barem jos sutra ceo dan da vidim sta ce se dogadjati, ali koliko vidim sa ovim procesorom sve radi besprekorno.
Da li je moguce da je problem u procesoru? Ili je ipak nesto drugo po sredi?

kad vadim,dodajem ili menjam raspored ram memorije na p5q ploci,ona posle toga nece da se upali. sat vremena i vise izgubim svaki put kad pipnem memorije. ni vadjenje baterije ne pomaze...samo crn ekran i to ti je. pa se pitam dal je nesto kvarna ploca ili je jednostavno takva...takodje sam primetio da ako recimo trenutno imas memorije koje su podesene na 800mhz i rade dobro,ako dodas jos jednu koja je fabricki na 667mhz,debele su sanse da nece da se upali ploca,jer bios i dalje pamti podesavanja na 800mhz...pa se moraju prvo memorije u biosu sniziti na 667mhz,pa tek onda ubaciti problematicni sporiji modul na 667.

Evo mene opet da priupitam nesto, s obzirom da nisam siguran sta se desava.
Prosle godine sa uz pomoc nekolicine vas sa sajta, a najvise zahvaljujuci Pegi, odradio mod na sledecoj konfi:

Ploca Acer MG43M
Chipset G43
775 sockett
BIOS P01-B2L
CPU Intel E5700

Flesovan BIOS ubacen Xeon E5440 (uz Peginu presudnu ulogu) i do pre desetak dana sve je radilo kako treba. Nikakav OC nije radjen i sve je radilo na default podesavanjima.
Pre desetak dana racunar mi se, usred rada, blokirao - ne reaguje ni na jednu komandu. Reset na dugme, sistem se podigne i nastavi da radi. Nakon nekoliko sati ponovo smrzavanje. Ponovo reset, ovoga puta krene da podize sistem i na pola puta se blokira. Novi reset, sistem se podize i normalno radi. Od tada, svakoga dana mi se ovo dogadja po nekoliko puta, bez ikakvog reda i neke pravilnosti. Skenirano vise puta antivirusom - sve cisto. Uradjen System restore, nista se nije promenilo.
Sinoc sam zamenio Xeon starim procesorom E5700 i od tada ne gasim racunar, do sada se nije nijednom smrzao.
Malo pre sam nekoliko puta palio i gasio racunar i restartovao ga i uvek sve odradi vrlo brzo i bez problema. Necu ga gasiti barem jos sutra ceo dan da vidim sta ce se dogadjati, ali koliko vidim sa ovim procesorom sve radi besprekorno.
Da li je moguce da je problem u procesoru? Ili je ipak nesto drugo po sredi?

Vrlo su male sanse da je procesor. Iz mog dugogodisnjeg iskustva sa razlicitim racunarima koje sam imao na servisiranju problem je bio u ram memoriju, hard disku, napajanju, grafickoj kartici, pa cak i u maticnoj ploci samoj. RAM memorije mozes proveriti uz pomoc MemTest86+ programa, hard disk mozes proveriti uz pomoc HDD Sentinela. A ove ostale komponente jedino vise vremenksim testiranjem svake posebno pa da vidis u cemu je tacno problem.

Nazad
Vrh Dno