Šta je novo?

AliExpress (FAQ u prvom postu)

Ne pratim ovu temu bas, pa se izvinjavam ako ponavljam pitanje, ali kratko je pa necete zameriti. Porucio sam neki ekran preko alija pre par dana, ali vidim prodavac ga jos nije poslao. Vidim ima neki rok da ga posalje jos desetak dana, ali ja ne mogu da cekam toliko, a i pitanje da li ce ga uopste i tad poslati, mozda ga uopste nema na stanju. Nego ako idem na "cancel order" jel ce mi pare odmah biti vracene na racun u celom iznosu pa da mogu da narucim kod nekog drugog odgovornijeg prodavca?

Poslednja izmena:
Nece ti odmah biti vracene pare.

Prvo prodavac mora da prihvati cancel, ali da procesira, banka da proknjizi.

Ne pratim ovu temu bas, pa se izvinjavam ako ponavljam pitanje, ali kratko je pa necete zameriti. Porucio sam neki ekran preko alija pre par dana, ali vidim prodavac ga jos nije poslao. Vidim ima neki rok da ga posalje jos desetak dana, ali ja ne mogu da cekam toliko, a i pitanje da li ce ga uopste i tad poslati, mozda ga uopste nema na stanju. Nego ako idem na "cancel order" jel ce mi pare odmah biti vracene na racun u celom iznosu pa da mogu da narucim kod nekog drugog odgovornijeg prodavca?
Sacekaj do ponedeljka dal ce se promeniti status zbog praznika sto je bio kod njih, meni 5 dana se nije menjao status da ceka preuzimanje, kad juce pogledam on vec izasao iz Kine. Tako da moguce da je i tvoj poslat al nije promenjen status.

Послато са SM-G930F уз помоћ Тапатока

jel treba ici decline na predlog prodavca ili samo sacekati par dana da se ukljuci aliexpress kod dispute?

A recimo ako istekne taj rok koji ima prodavac da mi posalje (ostalo jos nekih deset dana), a ja mu ne produzim vreme sta se onda desava? Jel onda ide to po kratkom postupku bez ikakvih procesa i zavrzlama da mi odmah vrate pare, s obzirom da orodavac nije za predvidjeni rok poslao proizvod?

.... aman, uvek EUR na racunu! Uvek valuta sajta.
U 10 tema ovo vec stoji :)

Link radi iz browsera, ne znam za TT zasto nece?

Dobro, smiri se :D
Hajde još jednom, pa može da ide u sticky na OP :)

Uvek imam evre na računu, kada plaćam na AE, uvek selektujem € za valutu, jer mi lakše da se orijentišem .
Do sada mi nikada nije naplaćena provizija, koliko je bilo u € na AE, toliko mi je skinuto sa računa u €.

@owim kaže da je to tačno, ali plaćam na taj način više nego ako selektujem $ .
Kako?

@link, This site can't be reached, ne znam zašto, u Windows-u otvara normalno.

Tu apsolutno ništa nije rečeno na ovu temu o kojoj razgovaramo.
Napisali su:
1.
At present the AliExpress Local Currency Payment currently supports these currencies:
Pound Sterling (GBP)
Russian Ruble (RUB)
Euro (EUR)

2. A onda..
When you are on the payment page you can choose to pay using USD or you can pay using your own local currency. The total cost of your order will automatically appear in the currency that you have selected.

3. I jedino gde pominju konverziju jeste..
If you want to return your items or claim a refund, then your refunded money will reflect the exchange rate at the time of purchase.

4. I kao zaključak..
The applicable exchange rate used by Aliexpress Local Currency Payment is already inclusive of all fees..

Ono što sam shvatio da je @owim rekao jeste to da ću manje platiti ako kupim $ nego ako kupujem €, zbog menjačkog kursa banke u kojoj kupujem valutu.

Ako to nije to, onda šta je to što ću platiti više ako izaberem € na AE kao valutu u kojoj kupujem ?

Poslednja izmena:
Dobro, smiri se :D
Hajde još jednom, pa može da ide u sticky na OP :)
Pa ima u Sticky u OP :D U temi o platnim karticama :(

Do sada mi nikada nije naplaćena provizija, koliko je bilo u € na AE, toliko mi je skinuto sa računa u €.
TO nema veze sa ovime o cemu pricamo :)

@owim kaže da je to tačno, ali plaćam na taj način više nego ako selektujem $ .
Kako?
Primer:
https://www.aliexpress.com/item/REX...lgo_pvid=50f0de59-0ce3-4e1d-a663-87fd3b20926f
Cena je 20$. Ako selektujes u EUR, cena je 17.3EUR - kurs 1.15, a danas je 1.175. Znaci skoro 2% placas vise.

Pa to se onda opet svodi na onu priču da kupim $ jer je razlika u odnosu na € manja, uz razliku što je u ovom slučaju vice-versa..ne odnosi se na menjački kurs banke, već kurs AE..zbog toga treba izabrati $ umesto € a na kartici držati € :)

Aj procitaj sta si napisao? CIni mi se da si pomenuo na pocetku $ i EUR, ili te ne razumem opet :)

Da, mislio sam ako u mojoj (recimo mts banci) za moje dinare kupim $ umesto €, razlika je manja/jer je $ = 101.5 a € 119.18 (aktuelan/srednji) /.
Držim $ na kartici, na AE izaberem $ i voila, u startu prošao jefrinije, em nije naplaćena provizija od strane AE-a, a u banci sam kupio $10 za 1,015din odnosno 10€ za 1,191.8din , razlika čitavih 176din.
Dakle nije tako.
U banci svakako moram kupiti valutu, to je prvi harač koji se i ne računa, jer valutu moraš kupiti pa moraš, a možeš ostaviti i dinare, što bude još gore, onda i banka odradi nekoliko konverzija..iz dolara u evro, pa iz evra u dinare, etc,.,.

Tamo gde plaćaš tu konverziju jeste po kursu po kojem AE obračunava?

Ne mozes ostaviti dolare i koristiti dolare za placanje, banka ce ih konvertovati kroz dinare opet u EUR i tek tako naplatiti.

Ono sto vidis jednom u godinu dana da neko kaze suprotno su izgleda bagovi, ili nesagledani postovi.

Uzjedno, od kad je to u MTSB toliko jeftino kupiti dolare i evre? 102,5627 je zvanicni, mozda je nesto bolji u aplikaciji? Ali evro je 119,3051, sto je ISPOD vrednosti na trzistu danas, i ispod sutrasnjeg srednjeg :)

Sve bude u dinar tačno, tako da je to tekuća kursna lista, u mts aplikaciji.
Pročitah još jednom faq, malo je jasnija slika..pa kad si se već uhvatio u kolo :D napiši samo ko tu šta konvertuje, čisto da bude jasnije.
AE obračunava po tekućem MC kursu ?

Poslednja izmena:
AE naplacuje u valuti u kojoj ti izaberes, tj. on ptrazuje u toj valuti i sto se AEa tice, to je to (moze se birati USD, GBP, RUB i EUR samo, ostale su informativne valute trenutno)
MC, Visa, Amex - konvertuju u EUR po svojem kursu, ako nije EUR valuta (kod nas to znaci +2% Za Amex). Taj kurs je nesto najbolje sto moze dobiti bilo ko osim milijarderskih firmi.

Banka dobija potraznju u EUR uvek. Ako je multi-currency kartica (TB, MTSB, Intesa..), onda se ide redom, EUR ako ima (banka ne radi konverzije onda), pa ako nema onda konvertuje druge valute u EUR po svom kursu (tj. prvo u dinare po svom kursu, pa dinare u EUR po svom kursu).

Ako je ono sa sajt i u aplikaciji kurs, onda nema smisla ovo sto kazes za kupovinu dolara. Ti ces za vrlo malo razlike naspram srednjeg kupiti EUR (0.12RSD naspram danasnjeg, a cak bolje od sutrasnjeg srednjeg). Dok za dolare placas 1din preko srednjeg.

Ako ces kupiti jedan Xiaomi powerbank kao prvu kupovinu, i tek kroz godinu dve sledeci put koristiti karticu, realno iskoristi koju god karticu imas, sve ove razlike nisu vredne ni razmisljanja.
Ali ako imas promet po karticama kao ja (a verujem da neki na forumu imaju i dosta vise od toga), ovo su prevelike sume na godisnjem nivou da se ignorisu. Nisu vredne po jednoj transakciji da se razmislja, proucava, cima - ali na duze staze je vredno.

Poslednja izmena:
Sada se vraćamo opet na početak priče o onih 2% .
Gde ti očitavaš tu razliku u kojoj se vrši konverzija, na čijoj zvaničnoj kursnoj listi?
MC?
Komplikuješ previše priču, ideš u sitna crevca.
Ne bavim se bankarstvom i netibno mi je da li će mi uzeti 2% na 20€, živeo sam do sada sa tim, neću umreti ni od sada bez toga, samo reci jasno i normalno..gde čitaš, proveravaš, kada kupuješ, gde ti je ta kursna lista koju proveravaš i prema kojoj znaš da li je bolje držati $ ili € na kartici tj. izabrati kao valutu plaćanja na sajtu.
Ne okolišaj, samo mi to reci i time je sve objašnjeno.
Posle ću sam proveravati, kupiću sledeći put $ pa ću napraviti presek u toj razlici za valutu koju izaberem na sajtu, jer link koji si okačio tu ništa nije rečeno osim osnovnih informacija.

Pa to te pitam.
Ajde, daću ti jednu zelenu, zaslužio si :)
Ti misliš da pratim sve postove na forumu kao ti?
Tebi je to kruva leba, a ja se bavim drugim poslovima.

:D Ne mislim da pratis, i ne treba... ja pratim samo 2-3 stvari koje me interesuju trenutno (a pre 10-15 godina to su bili procesori i diskovi samo)

Ali ja skratio odgovor, koji je inace u pola tema za porucivanje. A ti si trazio pojasnjenje :)

Čim se latiš korišćenja plastike, prouči User Manuals. Ove ovde, jer banka ti ih neće dati :)

Poslednja izmena:
Pa čim osetiš da možeš da tranžiraš potencijalnu žrtvu , ti razvodniš temu do u sitne, uslovno rečeno nebitne, detalje..umesto da si u jednom postu napisao da se konverzija računa preko MC, /jer mi je kartica MC supported/ i to je cela priča.
Tako si ti nakrckao 30k postova :D

Nije EUR informativno na AE, vec ako izaberes EUR transakcija se inicira u EUR, i ako na racunu TB imas eur... sve ide 1-1 bez konverzije i provizije.

A sada ako AE zaradjuje na konverziji... nek su im proste. Mali su tu iznosi

Sent from my iPhone using Tapatalk
Naravno da zaradjuje. Koristi li neko Alipay?

Poslednja izmena:
30K imam jer drugi naprave 5 naloga po 10k postova :)
Salim se, kada moras svakome da ponavljas isti odgovor za placanja - samo u dve teme sam verovatno imao 5K postova, maltene identicnih "koristi evre, i cuti" :(

Ne kažem da nisi u pravu. To i ja uvidjam sada, kada sam malo zagrebao ispod površine, iritantno i besmisleno kad svaki dan čitaš ponavljanje jednog-istog pitanja, a sve je napisano u OP.
Ovo pitanje vezano za konverziju još uvek nije dobilo epilog, postoje razne teorije zavere, tako da se moj šum ne računa :) (mada je bio iniciran od drugog user-a), koji mudro ćuti, a meni je uvalio olimpijsku baklju, mojom voljom :D

Ja koristim, sto?
Pitam čisto info, nisam primetio da je neko do sada pominjao Alipay kao dodatni security.

Poslednja izmena:
Ako ces kupiti jedan Xiaomi powerbank kao prvu kupovinu, i tek kroz godinu dve sledeci put koristiti karticu, realno iskoristi koju god karticu imas, sve ove razlike nisu vredne ni razmisljanja.
Ali ako imas promet po karticama kao ja (a verujem da neki na forumu imaju i dosta vise od toga), ovo su prevelike sume na godisnjem nivou da se ignorisu. Nisu vredne po jednoj transakciji da se razmislja, proucava, cima - ali na duze staze je vredno.

Pa nije baš tako, kupujem svašta nešto a nameravam i RN5 da uzmem preko AE, pa neka me oderu na carini :)
Poslaću im na uvid , na mail, screenshots o tome što budem kupio, da me ne bi previše zavili u crno ;)

Elem, koja vrednost se ukucava u Bank fee polje, konkretno za MC sajt, kada kalkulišeš konverziju valute?
Ja stavljam 0%, jer nisam primetio da banka nešto dodatno naplaćuje.

btw, aktivirah Alipay. Dosta je jednostavniji od PayPal-a, nema balansa, naplatili $0.01 za aktivaciju naloga, ubrzo zatim i poništili plaćanje sa kartice (refundirali tj.) i to je u principu to.

Kod nas MC kartice skoro ni u kojoj banci nemaju dodatni fee. Jedini izuzetak za koji znam je RF. Moguce da i Piraeus ima trenutno taj fee, ne secam se.

Verovatno je bilo puno ovakvih pitanja na 7 hiljada i kusur strana, ali ne mogu da nadjem odgovore, pa ako nekog ne mrzi da ponovi, bio bih mu zahvalan.

Naime, 2 puta sam samo poručio nesto preko AliExpress, prvi put pre 2-3 meseca, i stiglo je za 21 dan. Onda sam ponovo poručio 07.09. I od 15.09. stoji status "shipped by air" i od tada nikakva promena. Rok isporuke je 45 dana, ima još fore, ali šta ako se približi taj rok, a i dalje stoji isti status, sta treba da uradim da mi vrate pare a da ne propadnu, i gde se vidi koji je krajnji rok za otvaranje dispute?

Jel to ovo?

"Reminder: In 26 days 7 hours 54 minutes 59 seconds Purchase Protection will end"

Ako je to, onda je to ukupno više od 45 dana, posto je do sada prošlo 35 dana, znaci to je više od 60 dana?

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

pozdrav svima,nikad mi se ovo nije dogodilo do sad : Arrived at the self-pickup point. Please collect. jel ovo stiglo u postu ili moram da idem na carinu (nisam dobio papir od poste za preuzimanje)?

prvo je pisalo deliveri failed a u pošti pise sledece

13.10.2017 16:47:05 11090 Beograd 75 Uručenje Na isporuci

Poslednja izmena:
Jel uzimao neko ove Pandisk mikrosd memorijske? Našao sam 64gb za 15.7 evra dok su ove Samsung oko 21, 22e.... mislim nije neka razlika ali i jeste....
b611a88d76d316285522470b332d84c9.jpg
7a0aa7849fccbf993d481e473ef7139d.jpg

Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока

Nazad
Vrh Dno