Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

50% teritorije sa 116 BS a onda svega 5% sa 600 BS. Nema tu logike.
Nesto su debelo zeznuli u tim brojkama ali ne smeju da isprave.

Ako su ovih 116 neke bas velike a ovih 600 nisu ni nano stanice jedino :) (tj. moguce je ovo sto kazes)

Poslednja izmena:
Sećam se kad je Vip slavio 1000.baznu stanicu da im je mapa pokrivenosti izgledala kao mapa Telenora sad pre koji mesec. Nema tu teorije zavere... :)

Q4/16: 833 BS, 9.95% teritorije, 53.78% stanovnistva
Q1/17: 949 BS, 59.85% teritorije, 90.27% stanovnistva
Q2/17: 1549 BS, 65.29% teritorije, 92.76% stanovnistva
+116 BS, 6x vise teritorije i skoro duplo vise stanovnika, a +600 BS, 5.5% teritorije i +2.5% stanovnika :)

Ovo su brojke "jednog operatera", predate RATELu, dakle RATEL ih samo prenosi, NE PROVERAVA.

RATEL inace nema resurse da moze ovako nesto da proveri. Nemaju ni operateri cak, oni rade extrapolacije kako im cefne izgleda.

Поновљено по стоти пут овде! Само да би се „доказало" да ЈЕДАН оператер једини или највише „мути".

Рател није у стању да види ни 10-20.000 мањих грешака у својим објавама дозвола базних стница оператера, укључујући оне најбаналније, правописне грешке или непознавање географских појмова, све то карактеристично делом за недовољно образоване људе, а делом за крајње неодговорне. Нити виде (најмање) хиљаду-две великих грешака, попут оних да МТС има базне станице у Румунији и Албанији, преко вишегодишњих понављања адресе једне БС, а позиције на мапи друге, можда чак помешано са адресом БС другог оператера (конкретно Булевар ослобођења 37, Чачак, Теленор); и многих других.
Нема сумње да и извештаје, бар делимично, раде са таквом неозбиљношћу...
Што не значи да нема и код оператера неких таквих ствари, али кад је „тренер" такав, што би и „играчи" били бољи ;)

Poslednja izmena:
Sećam se kad je Vip slavio 1000.baznu stanicu da im je mapa pokrivenosti izgledala kao mapa Telenora sad pre koji mesec. Nema tu teorije zavere... :)
Да, пре који месец, а сад имају једно 1500, а Вип можда 150 више.

Poslednja izmena:
Jel moze neko da mi slika podesavanja za 4G kod mts?
Hvala.

E9imb6E.jpg

pass 064

Meni nesto nije radio gprswap dobro, prebacio sam na gprsinternet. Oba bez proxy-a.

Поновљено по стоти пут овде! Само да би се „доказало" да ЈЕДАН оператер једини или највише „мути".
Ne, zna onaj kome je namenjeno o cemu pricam.

Што не значи да нема и код оператера неких таквих ствари, али кад је „тренер" такав, што би и „играчи" били бољи ;)
Pa i ne tvrdim ja nista suprotno... nego je gomila njih (mislim da nisi i ti) tvrdila da je RATEL tvrdio nesto o velicini 4G mreza, a u stvari to su samo prenete brojke operatera, koje je RATEL samo uporedio matematicki. Znaci niti proverio, niti imao kako da proveri ozbiljno.

Sta bolje radi, gprswap or gprsinternet?

Ranije nisam video nikakvu razliku, ali proslog meseca sam bio na Mobilni Net S paketu, i GPRSWap nije radio jako cesto. Kad sam pustio net sa MTS kartice, skoro nigde nije imao 4G, radio je jedino 3G pod uslovom da je fon bio na WCDMA-only. Moguce da se nesto iztripovalo proslog meseca, ali eto..
Razlike u brzini ranije nije bilo.

Da budem iskren, meni ove cifre ne izgledaju neobicno. Evo kako:

Q4/16: 833 BS, 9.95% teritorije, 53.78% stanovnistva - pokriveni veliki gradovi sa velikom gustinom stanovnistva
Q1/17: 949 BS, 59.85% teritorije, 90.27% stanovnistva - pokriveni manji gradovi/mesta i putevi sa 800MHz - veliko pokrivanje teritorije i stanovnistva
Q2/17: 1549 BS, 65.29% teritorije, 92.76% stanovnistva - dodatno pokrivanje/poboljsavanje i povezivanje ranije pokrivene teritorije - uglavnom veliki gradovi i podrucja oko njih

Pozdrav
Nisam ovih dana u toku sa informacijama, vidim da su izasli novi brojevi.
Po novom, Telenor je izbio na prvo mesto po broju baznih stanica, kako ukupunom tako i posebno po svim tehnologijama. (2g, 3g, 4g).

Ма није прешао са 4Г, опет се ови из Ратела зезају ;) Којим год правцем по унутрашњости да се крене, односно у 80% случајева, Вип је (мало) бољи...

Sa ovim brojem BS vise nije ni bitno ko ima vise, vec ko ima siru pokrivenost.

Što se Pirota tiče, mts je idalje loš (iako je ubedljivo prvi pustio LTE - čak više od godinu dana pre Telenora i Vipa), ali imaju ukupno samo 6 sektora u gradu (svi na 1800MHz), pokrivaju samo severni i severozapadni deo grada dobro, u južnim, i jugoistočnim delovima grada je stanje loše. Na jedinoj baznoj stanici na levoj obali Nišave (u južnom delu grada) još nije pušten LTE (ne znam šta čekaju, dozvolu u RATEL bazi imaju još od 2015. za tu lokaciju i 1800MHz - i nisu iskoristili to ni za GSM 1800 ni za LTE).

Ipak razmišljam da prenosni intenrnet koji sada ima kod mts-a (uzeo još pre skoro 2 godine kad su pustili LTE) - 20GB zamenim za Telenor Home (sim only), ali Telenor nema ni traga od LTE signala u Sićevačkoj klisuri, pa 3G 900MHz tamo radi oko 1 do 2 Mbps... Još razmišljam šta raditi.

Inače taj internet koristim za internet radio u kolima i hotspot po potrebi (ili USB tethering). A sve sa jeftinim 4G android telefonom.

Kad bi mts postavio još 1800MHz LTE na toj gore pomenutoj lokaciji i LTE 800MHz na još jednoj blizu grada, bilo bi odlično. Ovako je i Vip i Telenor u gradu i bližoj okolini baš baš ispred.

Posto je ova tema aktivna (tema za moj mob odavno vec nije),jel moze ko da mi odgovori koliko Honor 5x uopste moze max da tera na 4G brzini po specifikaciji?
Koja mu je max brzina?

Vidim u temi 4G brzine da kacite i 80,100 brzine u telenoru,a ja max ako sam poterao je oko/do 70 i to mozda 2 puta.
Kapiram ja da kroz njih ide mnogo vise neta nego kroz druga 2 operatera i da zbog te "opterecenosti" ne mogu da se ocekuju cesto te jake brzine,ali opet...
Da se razumemo,net je kao i uvek ekstra stabilan,brz odziv kao i uvek sto je telenor imao i nisu mi uopste bitne ove 100-tke od brzina nego me cista zanima.

Inace od pre recimo 5-6 dana je deo oko Cvetka i sire telenor pustio 1800 mhz,tako da mislim da u zadnjem periodu samo budze vece gradove sa tim 1800 mhz,ali to Pavke bolje zna ;)

Poslato sa KIW-L21 uz pomoć Tapatoka

Podržava 150/50. Samo Telenor ima 800mhz svuda, pa ne može da potera više. Kad bude bilo više na 1800mhz moći će. Problem je Telenor, ne telefon.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Aj ponovo procitaj zadnji moj pasus,a vezano za 1800 mhz (ako NetMonitor dobro pokazuje i ako ga dobro "citamo").

Videh i ja posle onog posta da mob tera do 150/50,a jel to nije 4G+ ili ipak jeste?

Poslednja izmena:
100% је 4Г+ сада ту. Али не подржава тај тел. Али свеједно и само са 1800 би требало бити доста боље, али због гужве или нечег другог није.

Poslednja izmena:
Pavke koliko je tebi normalno da izvlaci brzine,ako je jacina signala uglavnom oko -100? ;)

Па нисам имао толико MB да експериментишем... евентуално ако је због сигнала, па пробај негде ближе БС где је испод 70.

Poslednja izmena:
Aj ponovo procitaj zadnji moj pasus,a vezano za 1800 mhz (ako NetMonitor dobro pokazuje i ako ga dobro "citamo").

Videh i ja posle onog posta da mob tera do 150/50,a jel to nije 4G+ ili ipak jeste?

Ponovo pročitaj sta sam napisao i razumeces. Ako možeš. Ako ne možeš džaba sve.

Ponovo pročitaj sta sam napisao i razumeces. Ako možeš. Ako ne možeš džaba sve.

Aj ponovo posto lose citas ili kapiras.

Znaci ja sam napisao ovo "Inace od pre recimo 5-6 dana je deo oko Cvetka i sire telenor pustio 1800 mhz",koji deo ove recenice ne kapiras?
Sta to znaci,to znaci da tih recimo 5-6 dana vise uopste mob ne prelazi na 800 mhz u mom stanu!!!
Ukljucio sam NetMonitor,obisao sve coskove stana i mob prelazi na vise predajnika po lokaciji,ali su svi na 1800.

A ti si na to odgovorio "Samo Telenor ima 800mhz svuda, pa ne može da potera više",ja stvarno ne znam ko tu sta ne kapira? :wall:

Aj ponovo posto lose citas ili kapiras.

Znaci ja sam napisao ovo "Inace od pre recimo 5-6 dana je deo oko Cvetka i sire telenor pustio 1800 mhz",koji deo ove recenice ne kapiras?
Sta to znaci,to znaci da tih recimo 5-6 dana vise uopste mob ne prelazi na 800 mhz u mom stanu!!!
Ukljucio sam NetMonitor,obisao sve coskove stana i mob prelazi na vise predajnika po lokaciji,ali su svi na 1800.

A ti si na to odgovorio "Samo Telenor ima 800mhz svuda, pa ne može da potera više",ja stvarno ne znam ko tu sta ne kapira? :wall:
Dzabe objasnjavas, ja pokusao par puta, digo ruke ili ne kapira bas, bas ili je jako bezobrazan, trceg nema.

Nego ja juce kacih i kod mene postavise 1800 sad bije 4G+ a do sada i uvek 4G, cak su i brzine duplo vece i u DL i UL.
Svaka cast Telenoru na kvalitetu i sirenju mreze, ali vih iskreno voleo da Vip to radi jer onda ne bih imao potrebu za dve kartice i duplo placanje.
Ali svidja mi se da je bar neko poceo nesto da siri i radi, nazalost(moju) to je Telenor.
Sad samo jos VoLTE i nema dalje.

Sent from Tapatalk
Pa ne opali blic u mraku, ako ga iskljucis i slikas.

Dzabe objasnjavas, ja pokusao par puta, digo ruke ili ne kapira bas, bas ili je jako bezobrazan, trceg nema.

Nego ja juce kacih i kod mene postavise 1800 sad bije 4G+ a do sada i uvek 4G, cak su i brzine duplo vece i u DL i UL.
Svaka cast Telenoru na kvalitetu i sirenju mreze, ali vih iskreno voleo da Vip to radi jer onda ne bih imao potrebu za dve kartice i duplo placanje.
Ali svidja mi se da je bar neko poceo nesto da siri i radi, nazalost(moju) to je Telenor.
Sad samo jos VoLTE i nema dalje.

Sent from Tapatalk
A vidim i ja brate da nema leba njemu objasnjavati ;)
Druze,ruku na srce kao i za sve,ja sam znao i govorio uvek da ce na kraju opet oni najbolje posao odraditi (cak sam i ovde pisao) ;)
Uopste se nisam brinuo niti dovodio u pitanje ovo sa 4g.
Tako je bilo i za 3g,tako je i sad...uvek zadnji pocnu pokrivanje,ali na kraju uvek najbolje ;)
Inace 1800 mislim da sad stavljaju po sirem delu Bg

Ma kakav Vip...truba bio,truba ostao.
To ti je samo maska...zaletis se za velike brzine,a ono prc Milojka...imaces ih samo u vecim gradovima,a van ides na 2g ili u no network ;)
Ja bi svakako pre odabrao mts...jesu ovako kvalitetom slabi,ali bar su dobro pokriveni tj.upotrebljivi ;)

Poslednja izmena:
Druze,ruku na srce kao i za sve,ja sam znao i govorio uvek da ce na kraju opet oni najbolje posao odraditi (cak sam i ovde pisao) ;)
Tako je bilo i za 3g,tako je i sad...uvek zadnji pocnu pokrivanje,ali na kraju uvek najbolje ;)
Evo moje situacije, Pirot i okolina:

mts GSM:
- u gradu radi, bliza okolina, bas bas zavisi od konkretne lokacije, neke bazne stanice na visokim tackama imaju cudno okrenute sektore, pa je ok napolju, ali u objektima ume da bude problema
- imaju ubedljivo najviše lokacija zavučenih po nekim brdima gde imaju 2G signal. Više i od telenora i od Vipa.
mts 3G:
- u gradu radi okej, sem leti kad im se jedna bazna stanica "šlogira od vrućine", pa bolje da je ugase. U gradu imaju 3G na 900MHz, pa je pokrivenost i unutar objekata odlična.
- u bližoj okolini, često se padne na 2G jer imaju samo 3G 2100 na nekim udaljenim baznim stanicama... 3G radi napolju, i u povoljnim uslovima ok, ali je pokrivenost promenjiva.
- Imaju na najvećem broju lokacija 3G 2100, pa se dešava da Telenor i Vip nemaju signal uopšte, a mts ima 3G HSPA+ na 2100MHz. Van grada nemaju 3G na 900MHz! Zato im je po brdima promenjiva 3G pokrivenost.
mts 4G: jednom rečju UŽAS. Brzina je ok, ali je pokrivenost "za plakanje". Idalje imaju samo 6 sektora na 2 lokacije, i to pola grada i ne pokriva, ili pokriva slabo.

Telenor: 2G na lokacijama na kojima ima, radi odlično (mts ima više lokacija u okolini). Sem toga, 2G stvarno radi
Telenor 3G: u gradu imaju i 900 i 2100MHz, u okolini samo 900MHz (pokrivenost sa lokacija na kojima imaju 3G je odlična - opet imaju manje lokacija od mts-a), ali je brzina često i oko 1Mbps i u downloadu i u uploadu! Previše korisnika na 3G 900MHz. Pozivi rade odlično.
Telenor 4G: Samo 800MHz, u okolini grada radi najbolje napolju, ili na višim spratovima, dešava se često da pređe na 3G. U samom gradu radi dobro (ali naj sporije) najviše što sam video je 60/20Mbps. Pokrivenost okoline je "onako", Vip je bolji.
Vip 2G: skoro pa preslikan Telenor. 2G pokrivenost je skoro identična sa Telenorom (skoro uvek su na istim lokacijama). Imaju manje lokacija od mts-a.
Vip 3G: u gradu ok, u okolini skoro da ne postoji. Pokrivenost gora od mts-a. Po planinama dalje od grada nema 3G signala.
Vip 4G: u gradu definitivno najbolji, odlična pokrivenost, ogromne brzine do 140/40Mbps. U bližoj okolini i duž koridora 10, 800MHz (brzine duplo manje) ali pokrivenost bolja od Telenora. Po planinama ni traga ni glasa (sem kod hotela Stara gde jedini imaju 4G 800).

To ti je samo maska...zaletis se za velike brzine,a ono prc Milojka...imaces ih samo u vecim gradovima,a van ides na 2g ili u no network ;)
Ja bi svakako pre odabrao mts...jesu ovako kvalitetom slabi,ali bar su dobro pokriveni tj.upotrebljivi ;)

A vidim i ja brate da nema leba njemu objasnjavati ;)

DZOSUA, opet pljujes operatera kog ne koristis i ne znas kako radi, a jos pitas gluposti u vezi 4G, a onda uzmes da savetujes ljude.
Koristim i Telenor i VIP vec dugo vremena i nikada nisam naleteo na mesto gde je Telenor imao 4G, a VIP nije, ali obrnuto jesam (vise puta). Da ne pricamo o protocima ;)

Sent from my iPhone using Tapatalk

DZOSUA, opet pljujes operatera kog ne koristis i ne znas kako radi, a jos pitas gluposti u vezi 4G, a onda uzmes da savetujes ljude.
Koristim i Telenor i VIP vec dugo vremena i nikada nisam naleteo na mesto gde je Telenor imao 4G, a VIP nije, ali obrnuto jesam (vise puta). Da ne pricamo o protocima ;)

Sent from my iPhone using Tapatalk
Dovoljno sam video par puta,ne treba mi vise. A ti skokni na njihov fb sajt gde se hvale da imaju najbolji protok,pa citaj kometare ljudi...otprilike je 70% ovakvih komentara "dzabe vam naj brzine kad vam je pokrivenost ocaj van grada",onda recimo "sta ce mi ta brzina kad je imam samo u gradu,a cim izadjem ide na 2g ili nema mrezu".
Sem toga baci oko na ukupan broj predajnika i onda mi objasni kako po tebi Vip ima bolju pokrivenost,a imaju najmanje predajnika od sva 3.
Vip je dobar u gradu i napolju,unutra i van grada je tuga i tacka.

Čudno je kako ljudi idu na druge mreže, a ne pogledaju kod sebe šta piše... [emoji23][emoji1458]
eae96eb7057ed36300da3c3eb994d4ac.jpg
dd49770883db8efcfe0da9bf4877a487.png
ddaeae3a814768421c01648ddf0c3b54.png

I ja koristim i Vip i Tln a i Mts u 3G telefonu, dakle imam sve tri mreze godinama unazad, Tln zadnje 2 godine.
Za Mts necu da pricam jer mi je u 3G i sluzi tel samo za razgovore skoro nikad ne koristim net na njemu jer ne mogu da potrosim ni Vipov ni Tln internet.
Dakle koristim i Vip i Tln svakodnevno u istom tel. i ne postoji mesto u BG gde Tln nema 4G sta vise od juce su se poboljsali pa su ubacili na vise mesta 4G+ kao kod mene a vidim i kod njega.
Na Vipu nazalost imam i E 3G da ne spominjem 4G iskljucivo napolju i tu je ok, fali im indoor pokrivenost a na mapi pise da je ima na tim lokacijama, ali nije tacno, zapravo ima 122 i vise signal pa odmah prebacuje na 3G ili 2G.
A o protocima, paaa znam na sta ciljas ali veruj mi da Tln cepa sad ja bez problema izvlacim 135, 145 i uglavnom preko 100-ke na Tln tako to vise ne moze da se kaze da je razlika u brzinama.
Ali u kvalitetu i stabilnosti oooo daaa tu je nazalost Vip mnogo losiji.
Ja bih voleo da je bolji, vise volim Vip vise mi odgovaraju paketi/cene, ali sam bio primoran pre 2 god da uzmem Tln net i nisam se pokajao, opet kazem voleo bih da je obrnuto, ali nije.
Nazalost.
Bar ovo pricam za BG i konkretno NBG, Zemun, Zvezdara, Dusanovac tu sam svakodnevno na tim lokacijama i tu je stanje takvo.
Ni meni se ne svidja ali je tako.

Sent from Tapatalk
Pa ne opali blic u mraku, ako ga iskljucis i slikas.

Čudno je kako ljudi idu na druge mreže, a ne pogledaju kod sebe šta piše... [emoji23][emoji1458]
eae96eb7057ed36300da3c3eb994d4ac.jpg
dd49770883db8efcfe0da9bf4877a487.png
ddaeae3a814768421c01648ddf0c3b54.png

Jesam ja ikad rekao da toga nema i kod njih...ne?
Da li sam ikad rekao da je telenor sa pokrivenoscu na svakoj lokaciji najbolji...ne?
Da li govorim da je u globalu telenor najbolje pokriven...da?
Da li govorim da je telenor najstabilnija mreza u svemu net,poziv...da?

Fora je u tome sto se telenor pokrivenoscu zali recimo 30% tih sto komentarisu,a na Vipu je svaki 2.,3. komentar ocaj pokrivenost...

Uostalom da ne tupim dalje...@MisaLion je najbolje objasnio u komentaru gore...to misnjenje ja imam sigurno deceniju,ako ne i visi...
Cinjenica je jedino bar po meni da je Mobtel bio daleko ispred svih i trlenor u prvih par godina...sad je i dalje najbolji,ali ne toliko kao ranije.
Amin.

Nazad
Vrh Dno