Šta je novo?

Poslednje odgledane serije

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne mora ništa da znači to. U svemu u svačemu ljudi traže neke teorije, znakove itd. [emoji23]
Ove leakove na YouTube slušam i smejem se koliko su se izlupali.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Znacilo bi,da nije photoshop :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Poslednja izmena:
Serija kao sto je GoT mora biti savrseno logicna i pametno napisana, da bi bila vrhunska. Mislim da to svakako nije slucaj, ali, to ne znaci da je djubre.

I mislim da ima previse bledih likova, gde od, nominalno, silne gomile imas problem da nadjes za koga ces da navijas, nego moram da navijam da ih sto vise pocrka.

Npr. za Sopranove se ne moze reci da se serija vrti oko malog broja likova. Nije bas koliko u GoT, naravno, ali bilo ih je dosta sa vrlo znacajnim udelom. Kada bih poceo da nabrajam beskrajno zanimljive, ne znam kako bih stao. Bukvalno su i epizodisti vecinom bili razbijaci.
Par zenskih likova mozda nije bilo na nivou, sto je verovatno vise bila posledica ne bas najboljih glumackih sposobnosti tih par glumica, nego scenarija. Taj scenario je prosto bio vrhunski i verovatno neponovljiv.

Wire je isto bio prilicno bogat u tom smislu, npr. I nisu to jedine. To su serije u kojima je jako dobar scenario bio odigran na nivou nekog odlicnog filma.

U GoT su vise od pola skoro pa mrtva puvala, po mom skromnom misljenju. Matori Lanister je meni bio najzanimljiviji, za njega bih sada navijao, i mislim da je i serija mnogo izgubila kada je njegovo vreme moralo biti popunjeno raznim puvalima i praznim pricama. To je meni prosto bio odlicno osmisljen lik na nivou vrhunske serije, i dobro odigran.

Naravno, nije on jedini, mogao bih sigurno da navedem bar jos pet prilicno dobrih, i to je dovoljno za solidnu seriju, ali ne i za vrhunsku, u situaciji kad, po mom sudu, postoji gomila popunjivaca prostora.

Sto se tice pravdanja rupa ili nedovoljno dobro objasnjenih detalja zmajevima, ljudima koji ne mogu da izgore, vaskrsnucima u zive ili mrtve...meni je to besmisleno.

Ja sam seriju prihvatio kao fikciju, fantasy, ili kako god hocete da je zovete, od pocetka, i nikakvi zmajevi mi ne smetaju.

Nedoslednosti mi pak smetaju. Truli trikovi mi smetaju. Smeta mi kada neko padne s'neba nicim izazvan ne bi li proizveo wow efekat, veliki obrt ili sta vec. Pa, kada je stvar koja je presudna za nastavak serije posledica plana koji je toliko *****ski da te mozak zaboli, i to ne samo iz jednog razloga, itd.

Ali, kada se setim kako je sezona pocela, sada sam i super zadovoljan, bez obzira na gluposti u medjuvremenu.

To je prosto posledica cinjenice da sam ja seriju kao vrhunsku dramu odavno prezalio, iz razloga koje sam naveo, ali zato kada sve pocne da prsti, budem zadovoljan na drugom nivou.

Znaci, sve dok prsti, dobro je, jer kako pocnu da palamude, ode sve u pm. Ne palamude dovoljno dobro da bi se moglo gledati samo zbog toga, tj.
Odličan komentar.

Šteta je što su zbrzali ovako dobru seriju. Propade 6 sezona vrhunskog materijala.

@Ilion Hvala, ali ipak ja ne mislim da je bas propalo, dokle god je zabavno, a jeste zabavno, bar meni.

I evo da dovrsim ono kilometarsko filozofiranje jednim jos gorim, i odgovorim na ona dva komentara.

sto se turbo gavrana tice, mislim da se previse buke dize. Jesu se izglupirali, ali meni to nije sustinski problem. Zamislite da je reseno na zadovoljavajuci nacin, sta bi se tu sustinski promenilo? Pa, nista posebno, jer ne bi uticalo na pricu.

Sustinski problemi su meni npr. to sto nisu lepo objasnili zasto ledenjaci ne idu na zid toliko vremena. I onda ona misija za lov na mrtvaca koja je potpuno *****ska, pa jos i transfer zmaja za *****e.

Mogli su cak i da stave jednog od ledenjaka koji bi glumio njihovog vraca, i da na onom mestu gde nk pravi od beba ledenjake nesto dzara i kao skida magiju sa zida (prikazu zid u npr. nekom kvazi portalu od ledene magle, bile su bese tamo neke duguljaste kamencine koje bi bile pogodne za tako nesto, i onda povremeno u toku sezone prikazuju kako on tu nesto radi, i pitanje je vremena kada ce kao da zavrsi, ili kod one pecine u kojoj je bio mali Stark, ili uhapse/vaskrsnu decu sume da to rade ili prenese moc ledenom vracu, nije toliko ni bitno), a da sa druge strane neko od ljudi nadje u knjigama da ovi ipak mogu da skinu magiju, i tako gledaocima nabiju tenziju i stvore sliku, da ljudi moraju hitno da deluju, tj mobilisu sve snage ukljucujuci i Sersej, jer nestaje vremena.

Pa nek salju onda i jbne zmajeve da bi je ubedili, i nek izgine jedan, pa da to ubrza proces, i onaj ne mora ni da skine magiju do kraja, jer sad imaju zmaja, pa imaju brze resenje. Prikazu ga odmah posle scene u kojoj zmaj otvara plavo oko, kako prestaje da dzara po "portalu".

Mislim, nisam ja ni scenarista ni reditelj, mogu da smisle nesto bolje, ali nisu smislili bas nista.

Ovako kako su napravili je bas jako lose, pa je i ovo moje bolje od njihovog. Jer, napravili su scenario po kom neko mora da bude potpuni *****, da bi serija mogla da se nastavi.

Onaj Bendzen tek nek jede gmna. To je u stvari i najgore i najjeftinije sto sam video. Ono ni za Kasandru nije.

I bilo je jos propusta slicnog ranga, a to je meni mnogo, mnogo gore od turbo gavrana koji je potpuno izolovan propust, tj, da su ga resili kako treba, nista se sustinski ne bi promenilo. Ove druge stvari sustinski uticu na pricu.

I, sto se tice onoga sto sam pomenuo da su mi mnogi likovi bledi, nisam mislio na glumu, tj bar nisam uperio prst u glumce.

I iz omiljene serije po imenu znam samo Gandolfinija, i retko kada primetim da su glumci ti koji su usvinjili lik, tj, tesko mi je da budem siguran, jer uglavnom glumci nisu toliko losi da bas mogu prstom u nekog da pokazem.

Ali eno, ovaj Dzon Snou, taj lik je pravljen da se navija za njega, a ko navija za njega? Ja sam navijao da crkne, i obradovao sam se kada je crko, da ne oduzima vreme vise, i na kraju vaskrslo govedo i pocelo jos vise vremena da oduzima. I to bese oziveo u prvoj epizodi jedne od sezona, a u poslednjoj prethodne sezone je stradao :)

A, matori Lanister me je podsecao na nemackog snajperistu iz "Enemy at the gates". Ed Heris bese. Moj omiljeni tip "negativaca". Sistematican, bistar, hladnokrvan, koncentrisan i odlucan da napravi sta je naumio. To je bio uverljiv lik. Mada i ne ocekujem da svi budu takvi, niti je to neophodno za dobru seriju.

Ovde sam navodio samo mane, pa mozda i izgleda da mislim da je serija trash, ali na kraju je samo vazno da li mi je zabavno da gledam ili ne. Tako da nakamci ona oko 8/10 kada sve saberem i oduzmem, jer mi jeste zabavno da gledam, ali da su sakatili, sakatili su.

Pretpostavljam da pitas za poslednju sezonu, i tu su mi vrline vezane za akcioni deo serije. CGI je najbolji koji sam igde video, i iako ja ne gledam npr filmove tipa paklene ulice samo zato sto ima vatre i eksplozija, ovde je to uradjeno toliko dobro da bi samo i zbog toga vredelo gledati. I akcione scene su generalno napravljene da cak i ako te iznervira sta npr uopste traze koj moj u onoj ledari, kada zmajevi ulete u akciju pocnes da navijas cak i da raspali Snou prezivi, bar na kratko. Muzika je dobra, sve je megalomanski radjeno, tj vrlo bogato. Ali to nije ista serija kao ranije.

A ako pitas za prethodne sezone, dramski su bile mnogo bolje. Serija je imala odlicne negativce, spletkarenje je bilo na visem nivou. Pored Tajvina, Dzejmi Lanister je bio mnogo bolji kao negativac, nego sada, Pseto je imao vise odgovarajuceg prostora, Maloprsti se iskazivao na mnogo uverljiviji nacin nego otkad mu je scenarista postao brat od tetke koji mu je govorio sta ce da se desi. Tirion je bio mnogo zanimljiviji. Psihopata Remzi Bolton. Aktivnija borba izmedju pretendenata na presto kojih je bilo mali milion, i koji su padali kao muve.

Prosto je dramski bila mnogo bogatija i imao se utisak da se vise vodi racuna o detaljima.

Nisam bas detaljan za vrline kao za mane, ali to je em zato sto sada moram da prestanem da palamudim i da pod hitno pocnem da se bavim necim sto ne volim, a moram, em sto mi je mnogo zanimljivije da kritikujem nego da hvalim :)

Poslednja izmena:
@Ilion Hvala, ali ipak ja ne mislim da je bas propalo, dokle god je zabavno, a jeste zabavno, bar meni.

I evo da dovrsim ono kilometarsko filozofiranje jednim jos gorim, i odgovorim na ona dva komentara.

sto se turbo gavrana tice, mislim da se previse buke dize. Jesu se izglupirali, ali meni to nije sustinski problem. Zamislite da je reseno na zadovoljavajuci nacin, sta bi se tu sustinski promenilo? Pa, nista posebno, jer ne bi uticalo na pricu.

Sustinski problemi su meni npr. to sto nisu lepo objasnili zasto ledenjaci ne idu na zid toliko vremena. I onda ona misija za lov na mrtvaca koja je potpuno *****ska, pa jos i transfer zmaja za *****e.

Mogli su cak i da stave jednog od ledenjaka koji bi glumio njihovog vraca, i da na onom mestu gde nk pravi od beba ledenjake nesto dzara i kao skida magiju sa zida (prikazu zid u npr. nekom kvazi portalu od ledene magle, bile su bese tamo neke duguljaste kamencine koje bi bile pogodne za tako nesto, i onda povremeno u toku sezone prikazuju kako on tu nesto radi, i pitanje je vremena kada ce kao da zavrsi, ili kod one pecine u kojoj je bio mali Stark, ili uhapse/vaskrsnu decu sume da to rade ili prenese moc ledenom vracu, nije toliko ni bitno), a da sa druge strane neko od ljudi nadje u knjigama da ovi ipak mogu da skinu magiju, i tako gledaocima nabiju tenziju i stvore sliku, da ljudi moraju hitno da deluju, tj mobilisu sve snage ukljucujuci i Sersej, jer nestaje vremena.

Pa nek salju onda i jbne zmajeve da bi je ubedili, i nek izgine jedan, pa da to ubrza proces, i onaj ne mora ni da skine magiju do kraja, jer sad imaju zmaja, pa imaju brze resenje. Prikazu ga odmah posle scene u kojoj zmaj otvara plavo oko, kako prestaje da dzara po "portalu".

Mislim, nisam ja ni scenarista ni reditelj, mogu da smisle nesto bolje, ali nisu smislili bas nista.

Ovako kako su napravili je bas jako lose, pa je i ovo moje bolje od njihovog. Jer, napravili su scenario po kom neko mora da bude potpuni *****, da bi serija mogla da se nastavi.

Onaj Bendzen tek nek jede gmna. To je u stvari i najgore i najjeftinije sto sam video. Ono ni za Kasandru nije.

I bilo je jos propusta slicnog ranga, a to je meni mnogo, mnogo gore od turbo gavrana koji je potpuno izolovan propust, tj, da su ga resili kako treba, nista se sustinski ne bi promenilo. Ove druge stvari sustinski uticu na pricu.

I, sto se tice onoga sto sam pomenuo da su mi mnogi likovi bledi, nisam mislio na glumu, tj bar nisam uperio prst u glumce.

I iz omiljene serije po imenu znam samo Gandolfinija, i retko kada primetim da su glumci ti koji su usvinjili lik, tj, tesko mi je da budem siguran, jer uglavnom glumci nisu toliko losi da bas mogu prstom u nekog da pokazem.

Ali eno, ovaj Dzon Snou, taj lik je pravljen da se navija za njega, a ko navija za njega? Ja sam navijao da crkne, i obradovao sam se kada je crko, da ne oduzima vreme vise, i na kraju vaskrslo govedo i pocelo jos vise vremena da oduzima. I to bese oziveo u prvoj epizodi jedne od sezona, a u poslednjoj prethodne sezone je stradao :)

A, matori Lanister me je podsecao na nemackog snajperistu iz "Enemy at the gates". Ed Heris bese. Moj omiljeni tip "negativaca". Sistematican, bistar, hladnokrvan, koncentrisan i odlucan da napravi sta je naumio. To je bio uverljiv lik. Mada i ne ocekujem da svi budu takvi, niti je to neophodno za dobru seriju.

Ovde sam navodio samo mane, pa mozda i izgleda da mislim da je serija trash, ali na kraju je samo vazno da li mi je zabavno da gledam ili ne. Tako da nakamci ona oko 8/10 kada sve saberem i oduzmem, jer mi jeste zabavno da gledam, ali da su sakatili, sakatili su.

Što se tiče fast travela, koliko vidim osnovni problem je taj što nisu imali dovoljno minuta na ekranu da razvuku i razrade neke od tih dešavanja, za tako nešto bi im trebalo još 4-5 epizoda u ovoj sezoni, jednostavno su morali da zipuju radnju na prostor koji su dobili.

Što se tiče nekih nelogičnih poteza u seriji koje navodiš, poput misije hvatanja zombija i slanja zmaja preko zida, ti većinu stvari pripisuješ lošem scenariju, a trebalo bi da ih pripišeš i nedovoljnoj inteligenciji i taktičkoj obučenosti likova u seriji . Pričamo o svetu u kome 99% ljudi ne zna ni da čita, u svetu u kome aristokratska deca već po rođenju dobijaju ulogu, tipa najstariji sin da vodi, ostali da ga slepo prate i ne propituju njegova naređenja i vođstvo.

Obrati pažnju na to ko vodi koaliciju oko Deneris.

1. Deneris. Sama Deneris nije odgajana da vodi, već je to bio njen ludi i nesposobni brat. Ona kroz veći deo radnje apsolutno nema pojma šta radi, osim neke fiks ideje da mora da zasedne za presto. Nema tu plana, već se njeni postupci uglavnom brzopleti i baziraju se isključivo na emocijama i instinktu.

2. Džon Snou je odgajan kao kopile. Kod Starkova za vođu pripreman je Rob, on je taktički dobijao rat, dok ga naravno nije je izgubio zbog ljubavi, što će reći da pored stečenog znanja ipak nije bio najbistriji momak. Naravno Džon je prošao kroz neku kraktotrajnu obuku kod matorog Mormonta koji ga je pripremao za naslednika, ali ta obuka je presečena praktično u samom začetku.

3. Tirion koji sve što zna, zna iz knjiga, odnosno teorije. Otac koji je bio vrhunski taktičar i veliki vođa nije se bavio njime, već isključivo Džejmijem. Džejmi je neko ko je tu predodređenu ulogu od starta mrzeo iz dna duše i kome je većina tih predavanja ušlo i izašlo na isto uvo, čak i takav je trenutno daleko bolji strateg od Tiriona (možda i najbolji među živima), recimo bio je dva poteza ispred njega i tačno je znao da će napasti Livačku stenu i da će Visoki sad biti nebranjen.. A i Tirionova jedina pobeda u karijeri je u stvari pobeda njegovog oca, da Tivin nije stigao tačno na (planirano) vreme, onaj mali vatromet mu ne bi doneo puno.

4. Lord od Praziluka koji je sitni švercer. Inteligentan, ali neškolovan lik kome su jedine vrline dobra duša i urođene retoričke i verbalne sposobnosti.

5. Sivi crv, rob kao vođa robova koji su između ostalog birani i tako da ne budu previše bistri, pri tome je obučen da bez pogovora prati svako naređenje, ma kako ono glupo bilo.

Kao što vidiš, niko od njih nema ni najmanju mrvicu strateške obučenosti, niti je iko od njih od malih nogu pripreman za ulogu vođe, tako da su veliki propusti i ogromne strateške greške nešto što je od njih očekivano, bilo bi nelogično da je većina njihovih postupaka logično i promišljeno

Dzejmi Lanister je bio mnogo bolji kao negativac, nego sada.

Džejmi Lanister nikada nije ni bio negativac, on je bio lik koji je prihvatio ulogu negativca kao svoj štit, kao nešto što je zaslužio. To je bila njegova maska. Od pučanstva koje je povelo pobunu redovno je ismevan zbog što je on ubio istog tog kralja koga su ovi što su vodili pobunu želeli da ubiju, to licemerje jednostavno nije mogao da svari. Sigurno se sećaš Tirionovih reči Džonu Snou iz prve sezone kada ga se savetovao da status kopileta nosi ponosno kao štit, jer če u očima naroda uvek biti kopile, baš kao što on, Tirion, ponosno nosi svoj status.

Verovatno je Tirion sličan savet udelio i svom bratu. Džejmi je u prvoj epozodi dotakao svoje dno, tu ga mi i upoznajemo, od tog trenutka kreće da se vraća sebi.

Poslednja izmena:
@rAMA
dok sam citao tvoj post, pao mi je na pamet film, verovatno Ocean's neki deo...ne mogu potpuno da prepricam scenu, jer se ne secam, ali u sceni su bili Dzulija Roberts i Brus Vilis. I scenarista (ili mozda reditelj, na svoju ruku) se dosetio da zena koju igra Dzulija Roberts fizicki lici na glumicu Dzuliju Roberts, pa su na taj nacin uradili scenu, gde se Brus Vilis ispricao sa zenom za koju je mislio da je njegova prijateljica, glumica. Mislim da je i neki telefonski razgovor bio u igri, koji je bio bitan za radnju. Kako god, ali bila je neka fora u tom smislu.

Naravno, ovo sada izgleda da karikiram, i rugam se, ali nije tako. Tvoje objasnjenje sasvim pociva na logicnoj osnovi, a ovo sto sam ja naveo je glupost. Slicnost je, meni, pak u potpunom natezanju okolnosti do krajnjih granica. Ako krenemo tim putem, mogli bismo poceti da pravdamo glumce u nekim filmovima C produkcije ako pocnu da zamuckuju ili proizvode onaj zvuk aaaaaaa, time da je to normalno u zivotu, i da oni vrhunski docaravaju realnu sliku, iako svi znamo da u filmovima A produkcije sve ide tecno, a da realnost nije takva...ali niko nece da gleda zamuckivanje i slusa aaaaa, i tesko da je neko to namerno pravio.

Problem koji ja imam sa tvojim tumacenjem je sto, da bih ga prihvatio, moram da prihvatim da scenaristi u stvari rade tako dobar posao, i toliko duboko su u likovima, da svaku scenu promisle iz ugla svakog od njih. Ok, to je verovatno moguce da neko i radi, ali da bi se prihvatio tako visok nivo planiranja kao cinjenica, morale bi se objasniti i stvari kao sto je zmaj koji je na 30 metara od NK, a ne spali ga kada mu ovaj ubije brata, pa i ljudi koji to ne pokusaju, i tako rese problem.

Pa, kako onako ubise Maloprstog, suvog genija, koji za sve ima plan, a pred smrt je izgledao kao sitni prevarant Pera, kada ga uhvate zelenasi. A nije mu to ni prvi put da igra po dasci (Maloprstom, ne Peri).

Zasto Tirion, cija je to ideja, i koji odlicno zna svoju sestru, uopste misli da ona nece zloupotrebiti poziciju, ma sta joj se serviralo. Inace, od svih koji su uvestvovali u misiji na bilo koji nacin, za njega mi je najmanje logicno da ima takvu ideju, a bas on je imao, ako se dobro secam.

A i ostale situacije koje sam naveo u proslom postu, a nisu pokrivene tvojim objasnjenjem, i neke koje nisam, ali nema ni potrebe siriti tu pricu. Ja prosto ne verujem da oni toliko duboko razmisljaju kada pisu, i da je razlog misije mnogo banalniji: to je ono sto su smislili da bi NK dobio orudje da probije zid, i pustili su da to tako prodje. Deluje preterano banalno, ali mislim da ima dovoljno razloga da se tako tumaci.

Naravno, uvek ostavljam mogucnost da ja od drveta ispred nosa ne vidim sumu, i pretpostavljam da i ti ostavljas mogucnost da od zveranja po sumi ne vidis drvo koje trazis, a ispred nosa ti je.

I ponavljam da onaj primer sa Dzulijom R. nije bio nikakvo ruganje. Mogao sam i da preskocim taj deo, jer znam da moze da se tumaci kao zla namera, ali mi je bolja opcija bila da ne razvalim sebi koncept, i posle dva puta objasnim nameru. Stvarno mi je iz nekog razloga to palo na pamet dok sam citao post, iako nema nikakve ocigledne slicnosti.

Nemam nikakve zamerke na post, pristojno si pisao, i generalno mislim da je konstrukcija pametna, samo sto se ne slazem da su scenaristi toliko dobri.

Sto se pak Dzejmija Lanistera tice, to mi je ipak preterano advokatski pristup. Covek je ipak bacio dete sa tornja, i razlupao rodjaku glavu kamenom da bi pobegao iz zatocenistva. Usput je i sestroyebac, ali to mozemo i da zanemarimo.

Ove dve druge stvari...na svaku tamu moze da se baci malo svetla, ali to je meni bio vrlo jasan negativac, pa taman ga i celo Sunce obasjalo.

Poslednja izmena:
Hitan privremeni ban (na 7 dana) dodeljen za teško spoilerisanje.
Sreća što sam gledao 7.sezonu inače bi bio permanentni.

Dovoljno molbi je izrečeno, od sada nema tolerancije.

Rio i dalje sjajno objasnjava i vidi stvari na pravi nacin. Scenaristi su trula jabuka ove serije dvojac D&D je pogubio konce odavno i to smo videli na hiljadu primera. Krenu sa necim pa batale, tipa Dorna, lika koji nije zanimljiv publici, nacine na negativca i ubiju ga, tipa Stanis. Da ne pominjem da je to najgori momenat serije, najnebuloznije nesto sto su napisali, a zestoka je konkurencija medju tim njihovim glupostima.

I jos nesto, da dodam za ser Dzejmija. Hodajuce zlo u pocetku, ali polako se transformise u boljeg coveka. Ne mogu da verujem da cu ovo reci, ali ta njegova tranzicija, za koju je veoma zasluzna Brijena je sasvim dobro odradjena u seriji. Tako da nije ni skroz dobar, ni skroz zla osoba.. pliva negde u sivom.
Da ne zaboravim, takticar je nikakav, dokazano hiljadu puta. Njegov poraz u Saputavoj sumi je to pokazao, a i vise puta kasnije se komentarisalo kako je brzoplet i impulsivan. Tivin i Stanis su bili najbolji zapovednici u Vesterosu, a u seriji nmg vise ni da se setim ko je sve ziv, a ko mrtav pa ne mogu reci. Ali Dzejmi nije, pa i Dzon je bolji od njega.

Bravo za ovo :)

Mislio sam da sam jedini koji se obradovao kad su Snežnog "navatali" i roknuli. Nikada nisam razumeo kako ljudima ne smeta ta očajna gluma, prazan pogled u očima, seta na licu, i glupavi rečenice koje izgovara. Odluke koje je doneo od samog starta, sve su upitne. On je kao neki glupi idealista. Pa to je i matori Stark, ali ono je bre glumčina za ovog picopevca, i mnogo realnije izgleda karakter, iako sadrži tu poštenjačinu i naivnost u sebi.
Drugi po redu lik, za koga sam navijao da bude što pre maknut, je Stanis. Taj čovek je takva smorenština u kojoj god sceni da se pojavi, da mi liči na nekog srednjovekovnog Koštunicu. To je taj nivo harizme.
Princ Džofri i Remzi su užasni likovi i zaslužuju smrt, ali ih je bar zanimljivo gledati. Vrh gluma.

Bravo i za Tivina.
Po meni, ubedljivo najbolji glumac i lik u seriji, pa deset praznih mesta, pa ostali. Ona baba je isto bila dobra. Tirion je generalno super, ali u početku mnogo zanimljiviji nego sada.

Što se tiče fast travela, koliko vidim osnovni problem je taj što nisu imali dovoljno minuta na ekranu da razvuku i razrade neke od tih dešavanja, za tako nešto bi im trebalo još 4-5 epizoda u ovoj sezoni, jednostavno su morali da zipuju radnju na prostor koji su dobili.

Ma kavih...
... 4-5 epizoda čoveče? To se rešava sa par kadrova u par minuta. Ne moraju baš da reše u sekundu i po, kao što je Guy Richi rešio putovanje Avi-a u Snatch-u (nije to ni taj stil montaže i režije), ali par minuta je sasvim dovoljno da popune sve te rupe.
Ali kao što Rio reče, daleko od toga da je to najveći problem.

@ d4rk3lf

Pa ti si upravo dao kompliment glumcu koji je glumio Stanisa

Stanis i jeste srednjevekovni Kostunica, srednji brat u senci slavnog Roberta, data mu je na upravljanje stena (Dragonston) i verovatno se ne bi ni mesao u sukob da svima u kraljevstvu nije bilo jasno da Robert nema svoje dece da ga naslede.

Ne mogu svi u seriji da budu Giga Moravac mora neko da bude i Aleksandar Popadic :d

Što se tiče nekih nelogičnih poteza u seriji koje navodiš, poput misije hvatanja zombija i slanja zmaja preko zida, ti većinu stvari pripisuješ lošem scenariju, a trebalo bi da ih pripišeš i nedovoljnoj inteligenciji i taktičkoj obučenosti likova u seriji . Pričamo o svetu u kome 99% ljudi ne zna ni da čita, u svetu u kome aristokratska deca već po rođenju dobijaju ulogu, tipa najstariji sin da vodi, ostali da ga slepo prate i ne propituju njegova naređenja i vođstvo.

Obrati pažnju na to ko vodi koaliciju oko Deneris.

1. Deneris. Sama Deneris nije odgajana da vodi, već je to bio njen ludi i nesposobni brat. Ona kroz veći deo radnje apsolutno nema pojma šta radi, osim neke fiks ideje da mora da zasedne za presto. Nema tu plana, već se njeni postupci uglavnom brzopleti i baziraju se isključivo na emocijama i instinktu.

2. Džon Snou je odgajan kao kopile. Kod Starkova za vođu pripreman je Rob, on je taktički dobijao rat, dok ga naravno nije je izgubio zbog ljubavi, što će reći da pored stečenog znanja ipak nije bio najbistriji momak. Naravno Džon je prošao kroz neku kraktotrajnu obuku kod matorog Mormonta koji ga je pripremao za naslednika, ali ta obuka je presečena praktično u samom začetku.

3. Tirion koji sve što zna, zna iz knjiga, odnosno teorije. Otac koji je bio vrhunski taktičar i veliki vođa nije se bavio njime, već isključivo Džejmijem. Džejmi je neko ko je tu predodređenu ulogu od starta mrzeo iz dna duše i kome je većina tih predavanja ušlo i izašlo na isto uvo, čak i takav je trenutno daleko bolji strateg od Tiriona (možda i najbolji među živima), recimo bio je dva poteza ispred njega i tačno je znao da će napasti Livačku stenu i da će Visoki sad biti nebranjen.. A i Tirionova jedina pobeda u karijeri je u stvari pobeda njegovog oca, da Tivin nije stigao tačno na (planirano) vreme, onaj mali vatromet mu ne bi doneo puno.

4. Lord od Praziluka koji je sitni švercer. Inteligentan, ali neškolovan lik kome su jedine vrline dobra duša i urođene retoričke i verbalne sposobnosti.

5. Sivi crv, rob kao vođa robova koji su između ostalog birani i tako da ne budu previše bistri, pri tome je obučen da bez pogovora prati svako naređenje, ma kako ono glupo bilo.

Kao što vidiš, niko od njih nema ni najmanju mrvicu strateške obučenosti, niti je iko od njih od malih nogu pripreman za ulogu vođe, tako da su veliki propusti i ogromne strateške greške nešto što je od njih očekivano, bilo bi nelogično da je većina njihovih postupaka logično i promišljeno

Džejmi Lanister nikada nije ni bio negativac, on je bio lik koji je prihvatio ulogu negativca kao svoj štit, kao nešto što je zaslužio. To je bila njegova maska. Od pučanstva koje je povelo pobunu redovno je ismevan zbog što je on ubio istog tog kralja koga su ovi što su vodili pobunu želeli da ubiju, to licemerje jednostavno nije mogao da svari. Sigurno se sećaš Tirionovih reči Džonu Snou iz prve sezone kada ga se savetovao da status kopileta nosi ponosno kao štit, jer če u očima naroda uvek biti kopile, baš kao što on, Tirion, ponosno nosi svoj status.

Verovatno je Tirion sličan savet udelio i svom bratu. Džejmi je u prvoj epozodi dotakao svoje dno, tu ga mi i upoznajemo, od tog trenutka kreće da se vraća sebi.

Konačno i neko razmišljanje koje se ne vodi CSI logikom.

Stanis i jeste srednjevekovni Kostunica, srednji brat u senci slavnog Roberta, data mu je na upravljanje stena (Dragonston) i verovatno se ne bi ni mesao u sukob da svima u kraljevstvu nije bilo jasno da Robert nema svoje dece da ga naslede.

Ne mogu svi u seriji da budu Giga Moravac mora neko da bude i Aleksandar Popadic :d

Prevelika je to uloga bratac za

onakvog glumca. U stvari, nije on ni tako loš glumac, nego nekako sav bezenrgičan. Smoriš se dok ga gledaš.

Ili da pojasnim tvojim rečima:
Ne bi Vesterovski MMF davao pare nekom tamo Aleksandru Popadiću, nego Gigi Moravcu kad ih zgrabi za gušu. :)

Ma boli ga uvo 2000. je pobedio

Gabriel Byrne, Philip Seymour Hoffman, John C. Reilly, David Suchet

Tony Award for Best Actor in a Play

Ja ga pamtim samo iz "Goal"-a

GoT
Zavrsila se jos jedna sezona.
Nekako imam utisak da je prica malo sabijena u odnosu na prethodne sezone.
Maloprstic najbolje odglumio. Kao sto neko rece ovo je epic fantasy tako da necu da komentarisem ko je leteo, a ko nije.
Cekamo sledecu sezonu.
od mene 7/10 ocena.

Valar Morghulis,

po prvi put gledam GoT i odgledao sam 5 i po sezona. serija jeste odlicna, puno zanimljivih likova i odlicna gluma ali jos ne videh nesto za cim bih poludeo kao ceo svet. nadam se da ce se desiti nesto "sokantno" u preostalim epizodama...

Neće a i nije završena, ni knjige ni serija ne kažu (još) šta je bilo na kraju.

znam da nije napisana sledeca knjiga. svakako je serija odlicna za sada i resio sam da je odgledam da bih video sta se tu zbiva :)
ali meni za sada nije nista toliko posebno obzirom na toliki hajp...

Meni knjige jako nisu legle, odustao sam brzo, jer ima stvarno previse likova i detalja, potpuno sporednih i vrlo brzo mrtvih ;) cak sam se i u prvim sezonama dosta gubio dok nisu dovoljno likova poubijali da skontam ko je ko od preostalih ;) Npr znao sam da je Frey bitan, ali nikako nisam dobacio, do crvene svadbe ko tu kome...

Au brate, knjige su toliko lagano stivo, da prosto usisavas podatke, toliko se uzivis da vreme proleti brzo kao gavranovi u seriji. Valjda svako ima svoj utisak, ali mozda se nisi dovoljno uzivio ili nisi imao dovoljno vremena da se prepustis.. jednostavno se nisi dovoljno primio. :D .. Salim se naravno, samo zelim da kazem da nekom ne lezi, ali da su generalno knjige odlicne i obavezno za procitati, za svakog fana epske fantastike.

@ericm
Kad te prve sezone nisu nesto odusevile, nece ni ostale. Previse si ocekivao :D

pa kad je prehajpovano :)
nema veze, zavrsicu je da ne ispadnem glup u drustvu :)

Serija je u top 3 serije, knjige sumnjam da su i u top 3k. Zato mi ih je mrsko čitati iako sam ih kupio i počeo čitati.

Au brate, knjige su toliko lagano stivo, da prosto usisavas podatke, toliko se uzivis da vreme proleti brzo kao gavranovi u seriji. Valjda svako ima svoj utisak, ali mozda se nisi dovoljno uzivio ili nisi imao dovoljno vremena da se prepustis.. jednostavno se nisi dovoljno primio. :D .. Salim se naravno, samo zelim da kazem da nekom ne lezi, ali da su generalno knjige odlicne i obavezno za procitati, za svakog fana epske fantastike.

@ericm
Kad te prve sezone nisu nesto odusevile, nece ni ostale. Previse si ocekivao :D
Apsolutno se slažem! Knjige su obavezno štivo za svakog ljubitelja epske fantastike. Pogotovo što debeli Martin ima neki specifičan način pisanja. Ja sam ih pročitao u cugu, bez pauze.

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

pa kad je prehajpovano :)
nema veze, zavrsicu je da ne ispadnem glup u drustvu :)

Kako toliko zakasnite za tako popularne serije :) Aj, nisam ni ja gledao Lost i Wire, al tad nije bio internet u ovakvom zamahu i nisi mogao da saznas za sve kad god upalis bilo sta na netu. Serija je 6 godina stara i odlucis sad tek "da vidis oko cega je hajp" :). Da ne pominjem sto takvim stavom u startu nista ne moze nikog da odusevi..
Jeste jedna od boljih serija u poslednjih 10-ak godina, nekad nesto nije bez razloga popularno toliko..

Bolje je onima koji su čitali knjige pre serije. Njima je serija neočekivani ekstra mega turbo bonus, npr meni :)

Inače, knjige su odlične, pogotovo prva i njen početak. Šteta što ih mnogi neće pročitati baš zato što postoji serija.

@Boris Lozac
odgledao sam jednu i po sezonu bas davno i tad mi nije nesto drzala paznju pa sam kontao da jednostavno nisam bio spreman da je gledam. inace ne volim da cekam kad ce da se snimi sledeca sezona ili epizoda pa zato namerno sacekam da imam sta da gledam kad skinem.
dobar je got ali je recimo meni Lost 5 puta bolji kad si vec pomenuo...

Narcos S03 1080p NF WEB-DL DD5 1 x264-NTb

Baš sad kad posle GoT-a nema šta da se gleda izađe Narkos :D

Bolje je onima koji su čitali knjige pre serije. Njima je serija neočekivani ekstra mega turbo bonus, npr meni :)

Inače, knjige su odlične, pogotovo prva i njen početak. Šteta što ih mnogi neće pročitati baš zato što postoji serija.

Koliko sam video dobar deo onih koji su čitali knjige se čupaju za kosu i proklinju D&D-a uzduž i popreko.
Btw zašto mi uvek brišeš postove kad sam stavljao spoilere?

Sent from mTalk

Zato ja neću da čitam knjige dok ne završi serija. Iako sam ih kupio jedino sam onu zadnju World of ice and fire pročitao, jer me interesovala istorija tog sveta.
Usput setovi u Irskoj se već spremaju za snimanje sledeće sezone. Post produkcija će žešće da pomeri datum premijere.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno