Šta je novo?

Koji distro probati?

Ako ti Manjaro pravi tolike probleme, a Ubuntu i KDE ti se sviđaju, skini Kubuntu ili KDE Neon. Ne znam kako te neće sa Manjarom.

probao sam i njih ali mi se svidja bas manjaro :)
na njemu mi napokon radi i pulseaudio equalizer kako treba kad sam ga instalirao preko octopi-a.
ok, jesam jos uvek noob sa linuxom ali sam do sada usao koliko-toliko u materiju i umem da ispratim tutorijal i objasnjenje ali bas nece da proradi mysql na manjaru.
gnome mi bas odgovara i ubuntu mi odlicno radi nego sam se navukao da isprobavam distroe i okruzenja pa bih da imam uporedo i kde :)

^hvala za ovu vest, na svaka dva dana sam proveravao da nije izasla neka nova verzija.
uspeo sam da zeznem zvuk za sada pa mozda ipak odradim novu instalaciju linuxa jer ko zna sta se zeznulo i ne mogu da istrazujem...

pobrisao sam pulseaudio koji sam imao jer nikako nije radio i sad imam zvuk ali nemam nista aktivno u sound settingsu. instalirao sam neke alsa drajvere ali nista se nije desilo. imam zvuk ali ovaj novi pulseaudio nece opet da se pokrene...

javljam kad resim...

uspeo napokon :)

odradio sam ovo i vratio sve u normalu:

Kod:
sudo apt-get remove --purge alsa-base pulseaudio

sudo apt-get install alsa-base pulseaudio

sudo alsa force-reload

nakon toga sam morao da apdejtujem python support da bih instalirao i pokrenuo ovaj pulseeffects i napokon sve radi kako treba :)

Poslednja izmena:
definitivno napustam kde linuxe za stalno.. prelazim na gnome.. ovaj opensuse kde ubi.. ne gase se neki k procesi koji koriste jedno jezgro na 99%.. greje do ludila..

ma iskreno Openbox/LXDE je dosta , ostalo je generalno koliko sam ja video sve sminkanje, ja sam trenutno na Solusu Bodhi i radi u fullu vec duze vreme i dosta je ispoliran sto se tice izgleda bar :) ... Tako da je to moja preporuka mada i nisam neki Bodhi fan al lepo su sve spojili i nisam do sada imao ni jedan problem zbog bilo kog updejta kao na drugim roling distroima ... Je probo neko Void Linux?

Imam neki stariji laptop (nikakva spec konfa 4gb ram, amd dual core 2,2 ghz, grafika HD 6470M), probao sam Lubuntu, Kubuntu, Mint, Zorin, Ubuntu, Xubuntu i na svakom distrou sam imao problem da wifi adapter ne radi, cak na nekima i minimajzovanje browsera baguje. Jedino je na Kubuntu radio wifi, ali posle sat vremena se ugasi i moram da rebootujem komp (ne pomaze ni restart adaptera iz terminala, mora reboot). Taman sam pomislio da je wifi neispravan i... Onda sam probao/instalirao Ubuntu MATE i za divno cudo sve radi odlicno, nikakvih bagova do sad nije bilo, mada ga koristim samo za bleju, surf, film,...
Vidim da vecina vas fura Manjaro, razmisljam da i ja instaliram i proba, ali me zanima sta je konkretno njegova draz koja ga izdvaja od gomile distroa? I da li je neko imao problema sa wifi na manjaru?

Sve distribucije imaju problema sa WiFi karticama. U zavisnosti koja je kartica/stick u pitanju, neki distroi rade out of the box dok je za neke potrebno dosta cimanja. Nema pravila.

Sto se Manjara tice, to je odlican distro baziran na Arch-u, stim da imaju neka svoja resenja, i imaju sopstveni repository gde se svi paketi temeljno testiraju pre pustanja u "promet". Niko ti u potpunosti ne moze reci kakav je to distro. Sve je to individualna stvar. Najbolje je da ga probas i vidis sam.

Ako si nov u celoj prici, probaj:

Manjaro
Antergos
Mint
Solus

Poslednja izmena:
Hvala za info i preporuke, u sustini relativno sam nov za kucne distro varijante, mada imam nekih osnovnih iskustava sa serverskim distroima RedHat, CentOS i Gentoo, da kazem "snalazim se", jer zbog posla mi je orijentacija prvenstveno windows okruzenje, ali me sve vise privlaci linux, narocito zbog nekih resenja, pa sam resio i da u privatne svrhe malo uvedem novinu u tom smislu. Mint sam koristio, ali zbog problema sa wifi-em sam morao da ga eliminisem, kao i ostale gore pomenute distroe. Primetio sam upravo to, da dosta forumasa koristi Manjaro, pa reko da vidim u cemu je fora, tj sta bi dobio prelaskom na isti.

Manjaro je skroz ok varijanta ako zelis Arch GNU+Linux bez smaranja oko instalacije. Rolling release distro sa uvek ''svezim'' verzijama paketa. Iako svaki distro moze da se koristi kao server, Gentoo nije bas za to namenjen obzirom da je rolling release distro. Sto se WiFi tice, tu jedino da pogledas koju karticu imas i da juris drajver za nju jer u vecini slucajeva distribucije ne dolaze sa neophodnim vlasnickim drajverom. Sve je stvar toga sta tebi najvise lezi.. ''Izvorni'' ili binarni distro, APT ili pacman ili portage/emerge, rolling release ili stabilne distribucije..

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Savetujem Fedora Linux, podrazumevano dolazi sa gnome-shell ali imaš spins gde možeš birati i druga okruženja.

Manjaro radi dobro, međutim ima nekih bubica. Ja koristim KDE i osim tih Manjaro bubica imam problema sa Plasmom. Bitno je napomenuti da Qt apps i Kwin rade dobro, problem je baš do Plasma okruženja i plasmoida. Na primer LXQt koji je teška alfa DE kod mene radi mnogo bolje nego li KDE Plasma 5. Svi Qt programi rade bolje u LXQt. Potrošnja resursa minimalna a odziv sistema maksimalan. LXQt je kao i LXDE baziran na Openbox window menadžeru, s tim što LXQt je orijentisan na Qt5.x aplikacije dok je LXDE orijentisan na gtk apps.

Na slepo bi preporucio Antergos, razlog jedini oni nisu iz Arch grane poslusali i ukinli root opcije u Dolphinu. Arch, Neon, Manjaro, Ubuntolici plasma 5 prisilili su me da upotrebljavam Nautilus file manager koji nije bi ni crno ispod nokta kao Dolphin. Kad neko krene linijom manjeg otpora i prihvati to sto Neon radi a ne potrudi se da nesto uradi i da zadrzi liniju koju je Antegros zadrzao a to je da Dolphin ima root mod iz tog razloga predlazem Antegros. Terati KDE usere da koriste gnome file manager to je suludo. Zadnji paceraj sa Kdepim koji je u Ubuntu verzija 16.xxx a kod njih sve je 17.xxx samo je Kdepim ostao 16.xxx. Neko ko ne moze da shvati da je nesto pogresno uradio i da sve mora biti 17.xxx daleko im lepa kuca. Ballo indexeser uzasan program koji ne umeju da srede godinama. Preporucujem svakome da taj indekser iskljuci i rinemuje ga iz autostarta. Lakse je uraditi updatedb i locate nego dozvoliti tom programu da uistava sistem i diskove.

+1 za Fedoru i LXDE ili LXQT , Solus rolling je dobar bar ja nisam imao problema za sad
Inace planiram da probam inace Voild linux ovih dana

+1 za Fedoru i LXDE ili LXQT , Solus rolling je dobar bar ja nisam imao problema za sad
Inace planiram da probam inace Voild linux ovih dana

Probao sam ga pre par dana.

Kome treba ultra brz distro koji ne koristi systemd, ovo je pravi izbor. Za ovaj distro su razvili sopstveni package manager (XBPS) koji odlicno radi. Slican je pacman-u. Necu mnogo da tupim o njemu jer sam ga probao u VirtualBox-u. Nemam vremena da ga probam na pravom hardware-u. Ali ono sto sam video do sada JAKO obecava. U pitanju je rolling release tako da nema verzija i sve je uvek bleeding edge.

pozdrav forumasi, ako moze preporuka za neki distro za hp 655 (iz 2011/12-te god) u pitanju je neki amd 1.8 ghz 2gb ram. koristio bi se isklucivo za surfovanje malo yt i poneki film.

hvala

pozdrav forumasi, ako moze preporuka za neki distro za hp 655 (iz 2011/12-te god) u pitanju je neki amd 1.8 ghz 2gb ram. koristio bi se isklucivo za surfovanje malo yt i poneki film. hvala

Manjaro XFCE ili Xubuntu.

Гзубунту 32 је одлично радио на рачунару 2 гб рама и целерон неки. Дословно летио. На истом рачунару сам имао и манџаро кде и чак је и он био добар.

xubuntu

pozdrav forumasi, ako moze preporuka za neki distro za hp 655 (iz 2011/12-te god) u pitanju je neki amd 1.8 ghz 2gb ram. koristio bi se isklucivo za surfovanje malo yt i poneki film.

hvala

Baci pogled i na BunsenLabs GNU+Linux, idealna distribucija za starije i slabije masine :)

Bas dosta citam o DE i vidim da postoji gomila clanaka tipa razbijanje mita da je xfce lak. Sve je blizi onim teski, dokima par koji su laksi od njega.
Inace, posto se malo igram na Steamu, naleteo sam i na clanke koji mere performanse u razlicitim DE i na moje veliko iznenadjenje Plazma ima bolje rezultate od xfce!?

Pozdrav, imam racunar sa i5-4670 i GTX1070 i na njemu je instalirana Fedora 26. Problem je u tome da mi je CPU usage mnogo veci u odnosu na izvrsavanje iste aplikacije na Windowsu. Primer, skidanje CS GO sa Steama je na Fedori oko 50% CPU-a dok je na Windowsu ispod 10%. POred toga, igra u Fedori ima velike fps dropove i nije igriva. Chrome (a i svaka druga aplikacija) koriste vise CPU od iste aplikacije na Windowsu. Na racunaru je instaliran nVidia drajver sa RPM fusiona i svi update-i za Fedoru. Da li neko ima ideju sta bi ovo moglo da bude?

hmm pa pazi sad igre generalno rade losije tj rade na OpenGL ili Vulkanu ne na DirectX tako da je realno da imas kod dosta starijih igara FPS drop u odnosu na windows , al ovo drugo za browsing ne znam sto bi vise trosio procesora starno, najbolje pitaj na #fedora kanlu na irc

Još malo i 4 mjeseca će kako sam digao Manjaro, radi savršeno, imao probleme jedino sa locale-om jer i Plasma i Manjaro svoja podešavanja prepisuju preko onih koje ručno podesim, pored toga par sitnih problema i to uglavom sa Plasmom što ne vjerujem da je bilo vezano samo za ovaj distro. Malo smara što se na apdejte mora čekati duže nego na Archu, ali nema veze.

Uglavnom, nijedan distro mi nije izdržao ovoliko vremena, vjerujem da je razlog to što je jednostavan i nudi taman onoliko slobode da se odradi posao i pored toga podesi onako kako ti valja.

Ако ти се не чекају апдејти, пребаци га на нестабилну верзију и биће ту негде као Арчи.

Nazad
Vrh Dno