Šta je novo?

Platne kartice za Online internet placanje (FAQ u prvom postu)

Da , ali da li ima razlike kad se plaća u stranoj zemlji gde nije euro valuta, sa deviznog ili dinarskog računa, da li ima svrhe uopšte koristiti devize u tom slučaju, vrv je razlika samo do kursa banke, tu treba birati neku povoljniju, da li aik još uvek ima prihvatljiv kurs?

Sent from my x600 using Tapatalk

Ne znam za slucaj da je negde isplativa kartica povezana sa RSD racunom. Jedino u SocGe-u stoji da se radi po srednjem kursu NBS, i ima 1% provizije samo non-EUR valute. Tako stoji u tarifniku, ali mislim da nije tako u praksi :(

AKo neko ima racun u SocGe, i zna, neka javi.

Dakle, nema bolje od VE, osim Intesine MC. Cak nema ni podjednako dobro.

Ima li neko Unicredit kartice a da je koristio za booking.com?
I da li neko ima RF Platinum visu?
Ako ima, javite se na PM, molim vas, trebaju mi dve informacije. Za svaku karticu nezavisno.

Ja jesam visu elektron najobicniju osnovnu, vezanu za dinarski racun. Ali samo za rezervaciju, pa u hotelu platim

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

UniCredit? Jel' vazi za nju booking.com 4% cashback?

Da unicredit. Ali koristio sam poslednji put 2015te. Nisam u hotelu dobio 4 posto cashback.

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

OK. Zanime me ako je neko dobio cashback na Booking-u sa UC karticom, ako moze da se javi na PM. (ne bih javno dok ne utvrdim nesto)

Za RF i Visa Platinum me nesto skroz drugo interesuje, a PB mi nije vise radila kada sam se setio :)

Juce sam inace dobio ponudu za neku ADIB karticu, koja daje i po 10% cashbacka za hotele i letove.
Cena - sitnica :) 600$ godisnje, 3.1% fee za strane transakcije (kartica iz Emirata). :)
Greskom mi je poslata ponuda ocigledno, posto je samo za UAE drzavljane, ali ono - nateralo me je da razmislim :)

Poceo sam sa izdavanjem stana preko airbnb-a i sad mi traze da odaberem nacin na koji ce mi uplatiti pare. Koja se varijanta se vise isplati, airnbnb nudi payoneer i preko njih je bez onog godisnjeg odrzavanja ili da otvorim u intesi visa electron, koliko intesa uzima za ovakve transakcije?

Intesa nista ne uzima za transkacije.
Izuzeci su, kao sto pise u FAQ:
- Visa Electron za DINARSKA placanja (Hit Kurs)
- Visa Inspire za devizna placanja (ovo jos nije provereno, izgleda da niko je i ne koristi, jer posle fijaksa gde me je Intesa zamalo stajala 60e, sto sam pomenuo ovde, ne secam se da je neko probao ;))
- Amex za non-EUR/RSD placanja.

Ako inace ne koristis Payoneer za druge stvari i ne kosta te da AirBnB uplacuje na karticu, obavezno Visa Electron. Ne znam u kojoj valuti AirBnB moze da isplacuje, ali cak i da ne naplacuje i isplacuje u EUR, opet je bolja opcija.
Dobro pogledaj opcije u kojoj valuti mozes da trazis cenu, i da li ti u toj valuti (pretpostavljam da zelis EUR..) isplacuje na karticu! Ovde moze da bude vise provizije nego ista drugo.

Ako neko ima iskustva, eto, neka javi da nema slucajno onog glupog "garantovanog kursa", ako AirBnB proba u dinarima da isplati :)

Ali onda mora Payoneer karticu da koristi, i mora kroz nju da placa (sto znaci conversion fee ili ATM fee). Ili da povuce sa Payoneera opet, sto kosta.

Mislio sam bez povlacenja, da je koristi kao platnu karticu.

Pa i tu placa conversion fee.

Hvala alfaunits.
Idem danas to intese pa cu svakako otvoriti devizni racun i zatraziti visa electron.
Inace airbnb isto hvata na pilicarske fore sto se tice konverzije i tesko je iskopati ona sitna slova da bi tacno znao koliko ce mi leci na racun.Dosta zakupaca se zali na te konverzije i cini mi se da oni placaju cenu.Nasao sam post nekog amera kome su uzeli proviziju od 3% prilikom rezervacije pretvarajuci dolare u dolare.Tako što je imao racun u dolarima i master karticu kod koje nema provizije prilikom konverzije, rezervisao apartman u evropi on kaze da je host takođe imao dolarski racun a airbnb je odradio konverziju dolari-euro-dolari.

3% ne lici na conversion fee, vec na foreign transaction fee. Sto nije isto sto i FX (foreign currency) fee. Ovo prvo se primenjuje van Amerike, i jako je tipicno za dosta kartica njihovih.
Ovo je pretpostavka naravno. Sta god da je, mislim da na taj deo ne mozes uticati.

A ovo kada tebi isplacuju je nesto drugo, na sta mozes.

И наравно нема дизања новца с банкомата и плаћања родбинским картицама:d Чланак опет нејасан тако да се и нећу трудити да га разумијем а што не разумијем не могу ни спроводити.:)

Pitanje za one koji imaju Intesin AMEX.

U kojoj valuti se izmiruje dug nastao korišćenjem kartice u inostranstvu? Kod većine (ili možda svih?) domaćih kreditnih kartica celokupan dug vodi se u dinarima, a inostrane transakcije takođe se konvertuju u dinare.

Da li je tako i kod Intesinog AMEX-a?

Amex ima 2% fee za non-EUR transakcije van zemlje. Smesno, ali ima i gorih primera :)

Da, bas lici na americku kompaniju da stimulise EUR zonu :)

Da li mogu da prenesem evre sa Intesa Electron deviznog računa na mts banka devizni račun i da li se naplaćuje provizija i koliko,ako neko zna da ne zovem Intesa KS.

Ne, ne možeš elektronski samo diretno u banku podizanje i uplata u drugoj

Sent from my MI 5s using Tapatalk

Menjao sam sifru za Intesa online banking zato sto je sistem trazio i posle nisam mogao da se ulogujem sa tom sifrom.
Blokiran mi je nalog i sad za deblokadu mi trazi LIB koji nemam pojma gde se nalazi?
Pregledao sam papire i nigde ne vidim taj LIB?
Sta da radim, moram u banku da mi izdaju novi LIB ili deblokiraju nalog?

Isti problem sam imao, glupi sistem promene šifre. Moraš naći broj, odštampan je po sred nekog malo većeg papira! I ja sam tripovao da ga nemam i nađoh ga na kraju srećom u nekoj ladici gde čuvam garancije od tehnikalija.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Ako je taj papir išao uz online banking koji sam aktivirao pre lupam 5,6 godina onda sam to bacio jer sam zaboravio da bi mi bilo šta od toga moglo trebati. Završilo u kanti sa starim papirima od istaklih kartica.
Uglavnom sve čuvam, ali od sad stavljam sve I telefon, ne vredi ja i papiri. Dropbox kao i garancije i ne razmišljam

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Danas dok sam bio logovan na Intesa eBanking slucajno primetim da mi je VISA internet kartica neaktivna a imala je datum isteka do novembra 2017, sada za datum isteka pise novembar 2019 ali za status pise neaktivna!? Da li se nekome desilo ovako nesto? Treba li da ih zovem?

Poslednja izmena:
To znaci da vec rade novu tj.da je uradjena vec.

Vrh Dno