Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vi ste naravno svi preskočili jednu i najvažniju stvar zbog koje sam naveo kupovinu mobilne klime, a to je jaaaako mali prostor u kome bi radila. Ako mi nađete split klimu unutrašnje jedinice ne veće od 30x20 i bez spoljne jer je to prostor na 15 spratu solitera odmah ću da je kupim!!!! Jedina glupost što nemam dimnjak onda ne bih morao ni da bušim.

A zašto si uopšte pitao, kada očigledno jako dobro znaš šta ćeš da kupiš?

PS: Komšinica ima DeLonghi mobilnu klimu, donetu iz Italije. Skoro pa beskoristan uređaj.

Pozdrav,
Preselio sam se ove godine u jedan deo porodicne kuce pa bi mi trebao vas savet oko izbora klime koja bi sluzlila za grejanje i hladjenje. Kuca je stara gradnja, zid je debeo 40cm (na fasadu je kasnije stavljan stiropor njegovu debljinu ne znam). Plafon je od greda i trske preko kojih je stavljena staklena vuna i stiropor u debljini greda. Stolarija je drvena menjana pre nekih 6-7 god.
Ispod je slika kako izgleda taj deo kuce sa kvadraturama svake od soba. Hteo bih jos da napomenem da se spavaca soba(soba) i dnevni boravak sa gornje strane granice sa sobom koja se uvek greje preko zime drvima, kao i da izmedju dnevne i spavace sobe ima rupa fi 150 pa bih tu mogao ako bude potrebe da stavim zidni ventilator koji bi izmesao pred spavanje vazduh. Hteo bih znaci da imam neku stalnu temperaturu u dnevnoj i kuhinji, spavacu sobu bi samo pred spavanje malo zagrejao ako bude potrebe, a mozda i nece biti posto je ona skroz izolovana zidovima tj nema ni jedan spoljasnji zid, kupatilo ne grejem osim pred tusiranje.
Jos da kazem da sam spreman da izdvojim do nekih 50.000 za klimu, moze eventualno jos koja hiljadarka vise ako ove do 50k nebi mogle da valjano odrade posao. Hvala unapred na predlozima :)

Poslednja izmena:
Spoljašnja jedinica Može i iznad vrata, a spoljna pod prozor. Gde je tu "oduzimanje prostora"? Samo se zavaravaš.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока
Ajde joco leba ti ako staviš spoljnu ispod prozora gde će biti unutrašnja iznad vrata?????
Ovo ti da mi montiraš[emoji41]

Definitivno mobilna klima nije efikasna kao split i po kvalitetu ne može se meriti to je potpuno jasno, ALI nedostatak izuzetno malih split klima bez spoljne jedinice za prostore od 20m2 ili manje nudi kao jedinu opciju mobilnu klimu ( ili kako je popularno zovete pingvin).

A razlika u ceni je više nego očigledna nova mobilna 20000din. a split najjeftinija i najmanja 9000BTU 30000din.

Fiksiranje mobilne je 35€ dok split 70€ do 3m bakarnih cevi.

A zašto si uopšte pitao, kada očigledno jako dobro znaš šta ćeš da kupiš?

PS: Komšinica ima DeLonghi mobilnu klimu, donetu iz Italije. Skoro pa beskoristan uređaj.
Upravo da bih čuo sve ove komentare makar bili i od nezadovoljnih korisnika.

I takav komentar nešto govori o samom proizvodu

Poslednja izmena:
Pa između spoljašnje i unutrašnje su dve bakarne cevi i rebrasto crevo. A to se ukroji na potrebnu dužinu.

Pa između spoljašnje i unutrašnje su dve bakarne cevi i rebrasto crevo. A to se ukroji na potrebnu dužinu.

Tako je meni su vrata od prozora udaljena bar 3-3,5m. I ja ću da vučem tolike bakarne cevi po zidu ili da štemujem ceo zid umesto jedne rupe u ćošku sobe Fi 100?

Ja ne znam sta vi pokusavate , on se opredelio a vi umesto da kazete , nek ti je sa srecom , vi pokusavate da ga preokrenete a on na svaku vasu ima dve svoje . Ajmo dalje , ima ljudi kojima stvarno treba pomoc i koji se nisu opredelili za ono sto im stvarno treba .

ozzy80

Za do 50k jedino sto ozes uzeti a da moze imati neku preporuku je Midea Mission MSMBBU-12HRFN1-QRD0GW sa oznakom MOB3 , ovo MOB3 ti je jako bitno da ima . Ta klima kosta oko 48-49k i ako nemas vise para onda je to to , ako ak mozes odvojiti 60k onda imas FUjitsu ASYG 12LLCC koji je svakako kvalitetniji i jaci uredjaj . Sto se tice pozicije , najidealnija je bas na taj grejani zid u dnevnoj sobi i to tacno naspram tih vrata , da duva ka tom hodniku i ka toj sobi . Tu rupu koju spominjes, ako je skroz dole tj pri patosu onda ce raditi posao , ako je gore nece , razlog je sto se u rezimu grejanja topao vazduh zabija uz plafon , pa ako je rupa dole ti ces taj hladan vazduh sa poda uspeti da prebacis u dnevnu ako je gore premestaces ugrejan vazduh tj neces nista postici .

Hvala na svim savetima[emoji41] U prodavnici gde bi je drugo i našao. Nema ugradnja samo to crevo za topao vazduh da se izbaci napolje kroz zid i ono malo za destilisanu vodu. Tako da nema pražnjenja kao što neki pišu ovde. Faktički bi kod nas bila fiksirana. I da uzima se ganc nova tako da loše slutiš
Samo? Ako budeš bušio zid za pingvin, treba ti mnogo veća rupa nego za split. Još kad ti crkne ta pumpica za kondenzat pa iscuri sve na parket jednom :)

Vi ste naravno svi preskočili jednu i najvažniju stvar zbog koje sam naveo kupovinu mobilne klime, a to je jaaaako mali prostor u kome bi radila. Ako mi nađete split klimu unutrašnje jedinice ne veće od 30x20 i bez spoljne jer je to prostor na 15 spratu solitera odmah ću da je kupim!!!! Jedina glupost što nemam dimnjak onda ne bih morao ni da bušim.

U većini stanova u Srbiji su celu deceniju u sobama od po 16-18 kvadrata ugrađivane 12-ce pa se niko nije žalio.

Zašto misliš da je razlika u postavljanju klime na trećem i petnaestom spratu? Misliš da su majstori komotniji na trećem jer ako slučajno padnu, obrišu prašinu sa sebe i opet se popnu gore da završe instalaciju?

Definitivno mobilna klima nije efikasna kao split i po kvalitetu ne može se meriti to je potpuno jasno, ALI nedostatak izuzetno malih split klima bez spoljne jedinice za prostore od 20m2 ili manje nudi kao jedinu opciju mobilnu klimu ( ili kako je popularno zovete pingvin).
Sad si lupio potpunu glupost. A šta ti misliš koliko kvadrata treba da hladi inverter 09, i zašto ima modulaciju? Dobar inverter može da ti radi kako treba i u 10 kvadrata:

Pogledajte prilog 233802

A razlika u ceni je više nego očigledna nova mobilna 20000din. a split najjeftinija i najmanja 9000BTU 30000din.
Fiksiranje mobilne je 35€ dok split 70€ do 3m bakarnih cevi.
Dodaj na pingvina i 1200 EUR jer ti oduzima kvadrat stambene površine.

Tako je meni su vrata od prozora udaljena bar 3-3,5m. I ja ću da vučem tolike bakarne cevi po zidu ili da štemujem ceo zid umesto jedne rupe u ćošku sobe Fi 100?
Umesto instalcije kanalisane po zidu, ti ćeš da razvučeš ogromno crevo i to ti deluje kao estetski bolje rešenje? Gde si uopšte video burgiju fi-100?

Pingvin ima smisla jedino u USA, gde imaju klizeće prozore (uglavnom vertikalne) pa ne moraju ništa da buše, a zakon im ne dozvoljava izmenu na fasadi ili su neki mladi podstanari koji je vuku sa sobom.

Pogledajte prilog 233801

Poslednja izmena:
Samo? Ako budeš bušio zid za pingvin, treba ti mnogo veća rupa nego za split. Još kad ti crkne ta pumpica za kondenzat pa iscuri sve na parket jednom :)

Naravno da treba mnogo veća rupa zato je najbolja varijanta da se ima dimnjak ili ventilacija u kući. Al kada nema sredićemo na drugačiji način. Što se tiče crkavanja ne bi trebalo bar ne sad jer je nova, a i pločice su na podu tako da lako je za skupljanje vode. Meni se baš na split klimi desilo da je kapala unutrašnja jedinica i to baš na parket pa je rešeno bilo sve i parket se nije podigao jer smo brzo primetili i reagovali.

U većini stanova u Srbiji su celu deceniju u sobama od po 16-18 kvadrata ugrađivane 12-ce pa se niko nije žalio.

Sjajno verovatno su im zidovi bili prazni pa je imalo gde da se ugradi tolika jedinica, a i mogu da zamislim kad tolicku prostoriju oladi 12-ka ni bunda ne pomaže već samo inekcije za temperaturni šok. Aman ljudi ne treba mi Frikom ledena komora ok?

Zašto misliš da je razlika u postavljanju klime na trećem i petnaestom spratu? Misliš da su majstori komotniji na trećem jer ako slučajno padnu, obrišu prašinu sa sebe i opet se popnu gore da završe instalaciju?

Razlika je jer toliko dugačkih merdevina nema pa bih još morao i helikopter da angažujem da drže majstora i spoljnu jedinicu. Jeftinija varijanta vatrogasci sa njihovom korpom.Ovu sledeću rečenicu koju si napisao neću ni da kometarišem

Sad si lupio potpunu glupost. A šta ti misliš koliko kvadrata treba da hladi inverter 09, i zašto ima modulaciju? Dobar inverter može da ti radi kako treba i u 10 kvadrata:

Daj mi 500€ za inverter plus mi plati ugradnju i ja se slažem sve je ok

Dodaj na pingvina i 1200 EUR jer ti oduzima kvadrat stambene površine.

No comment

Umesto instalcije kanalisane po zidu, ti ćeš da razvučeš ogromno crevo i to ti deluje kao estetski bolje rešenje? Gde si uopšte video burgiju fi-100?

Kakva bre burgija fi-100 koje sve gluposti neću pročitati ovde :wall:

Prvo je bio prostor od 25m2, sto nije mali prostor, taman a 9ku, pa je sada manji od 20m2 :)
Ovo za soliter i sve ostalo oko ugradnje sto si rekao, pokazuje da ne znas o cemu pricas, a zapeo si da izneses svoj stav kao ispravan.
Ne, nije, to sto radis je velika glupost, ali naravno, tvoje je pravo da radis sta ti se svidja, samo nemoj drugima objasnjavati kako je to zapravo dobra stvar, jer nije.
Zavrsi pricu i kupi tu pokretnu klimu, busi ogromnu rupu u zidu, gde ce zimi da ti ulazi hladan vazduh i hladi sobu bezveze(ulazice u crevo, koje je od plastike i nema izolaciju, pa ce sluziti kao rashladna cev), pored vec lose izolacije, kako si rekao.
Neka ti trosi duplo vise struje za hladjenje, koje nikada nece postici osecaj rashladjene prostorije.

Sve su to cinjenice koje su prosto takve kakve su, a ti naravno, uzivaj u svom izboru.

Sent from the 7th edge of the 3rd World.

zoki_zika, a koja je svrha tvog pitanja?

Ne mogu da zamislim jasniji odgovor od ovog koji si dobio, i ako ti to nista ne menja, cemu pitanje, stvarno?

Prosto kupi pingvina, i gotovo. I prenesi utiske ovde, pogotovo ako budes zadovoljan. Neko stvarno nema resenje nego pokretnu, pa svako sveze iskustvo moze da im znaci.

Svrha je klasična racionalizacija. I njemu je podsevsno jasno da je kupovina pingvina pogrešan potez, pa je došao ovde da eventualno nađe opravdanje za to.
Kao da majstori na treći sprat idu merdevinama, i kao da mu je 09 prejaka za 25 kvadrata.
A eno mu ga i japanski inverter za ~370 EUR. Kako je samo za hlađenje, i ako ne želi da izdvaja toliko novca, može i neki Kinez ili obična fix klima.

Znaci po tebi ovi na 15 spratu vatrogasci postavljaju spoljnju jedinicu :)

:wall: Bukvalisto to je bilo ironično rečeno zbog njegovog prethodnog komentara

Ma lik zaje8ava, ne vredi gubiti vreme sa njim.

Od tebe smo se dovoljno naslušali mogao bih malo da mi zaobiđeš postove

Prvo je bio prostor od 25m2, sto nije mali prostor, taman a 9ku, pa je sada manji od 20m2 :)
Ovo za soliter i sve ostalo oko ugradnje sto si rekao, pokazuje da ne znas o cemu pricas, a zapeo si da izneses svoj stav kao ispravan.
Ne, nije, to sto radis je velika glupost, ali naravno, tvoje je pravo da radis sta ti se svidja, samo nemoj drugima objasnjavati kako je to zapravo dobra stvar, jer nije.
Zavrsi pricu i kupi tu pokretnu klimu, busi ogromnu rupu u zidu, gde ce zimi da ti ulazi hladan vazduh i hladi sobu bezveze(ulazice u crevo, koje je od plastike i nema izolaciju, pa ce sluziti kao rashladna cev), pored vec lose izolacije, kako si rekao.
Neka ti trosi duplo vise struje za hladjenje, koje nikada nece postici osecaj rashladjene prostorije.

Sve su to cinjenice koje su prosto takve kakve su, a ti naravno, uzivaj u svom izboru.

I jeste 25m2 malo ove druge površine su više spomenute u kontekstu kako nema adekvatih uređaja za tako male površine. Ili su suviše velike i jake za tako male površine ili su loše pa ne završavaju posao a troše gro struje. Zapravo adekvatnog uređaja koji bi ispunio sve kriterijume nema. Inverter klime su preskupe iako bi tehnički najpribližnije rešile probleme.

zoki_zika, a koja je svrha tvog pitanja?

Ne mogu da zamislim jasniji odgovor od ovog koji si dobio, i ako ti to nista ne menja, cemu pitanje, stvarno?

Prosto kupi pingvina, i gotovo. I prenesi utiske ovde, pogotovo ako budes zadovoljan. Neko stvarno nema resenje nego pokretnu, pa svako sveze iskustvo moze da im znaci.

Ok vaše iskustvo je negativno i to je neki odgovor na moje postavjeno pitanje. Kupiću je i videti kako će se pokazati kod mene onda ćemo videti hoće li to definitivno rešiti problem ili ne

Svrha je klasična racionalizacija. I njemu je podsevsno jasno da je kupovina pingvina pogrešan potez, pa je došao ovde da eventualno nađe opravdanje za to.
Kao da majstori na treći sprat idu merdevinama, i kao da mu je 09 prejaka za 25 kvadrata.
A eno mu ga i japanski inverter za ~370 EUR. Kako je samo za hlađenje, i ako ne želi da izdvaja toliko novca, može i neki Kinez ili obična fix klima.

Rekao sam ti daj mi te pare uplati mi ugradnju i ja se slažem. Dogovor?

Hajde lepo napusti temu i idi kupi pingvina, pusti nas da razgovaramo o klimama.

@Ostali Askhole - A person who constantly ask for your advice, yet always does the opposite of what you told them!
Lepo lupite ignore i nek *****ava nekog drugog. Ja imam pametnija posla u zivotu a verujem i vi.

nexteen
Hvala na predlogu. Mogao bih da dodam jos 10k za Fujitsu ASYG 12LLCC ako je vec toliko bolja da je vredna tih dodatnih para.

Trebala bi mi preporuka majstora za ugradnju klime u Beogradu koji ce uraditi strucno posao tako da nemoram da nadgledam svaki korak kako radi da nebi nesto preskocio zato sto ne moze/mrzi ga da odradi.

Poslednja izmena:
Temu ću napustiti al da ikoga ovde *****avam daleko od toga

Ajde da ja dodam još nešto.

Jasno ti je da pingvin izbacuje vruć vazduh napolje? Ali odakle on uzima taj vazduh? Pa iz tvoje prostorije. Sva količina vazduha koji pingvin izbacuje napolje, mora negde da ti ponovo uđe u stan/sobu. A ta količina uopšte nije zanemariva. Vazduh koji hladiš i sušiš, pingvin uzima iz tvoje prostorije i izbacuje napolje. Novi koji mora da dođe na njegovo mesto jeste spoljašnji. Dakle, onaj koji ima 30-35-38C, koliko je već toplo napolju, plus što je još i vlažan. Kao da imaš snažan vetilator koji ti stalno ubacuje spoljašnji vazduh u stan. I to mu je najveća mana. To smanjuje efikasnost tih klima za preko 50%.

Čak je i prozorska klima bolja, jer spoljašnji vazduh uzima i koristi da hladi kondenzator, a ne unutrašnji kao što to radi pingvin.

Plus, što se buke tiče, računaj da su ti i kompresor i dva ventilatora u sobi. Kod split sistema, najbučniji delovi klime su ti napolju. U sobi imaš samo jedan ventilator. Kod pingvina, kao da imaš split kompletan u sobi, i unutrašnju i spoljašnju jedinicu. Kompresor je najbučniji deo klime.

Sve to mu je vec receno :)

Sent from the 7th edge of the 3rd World.

Samo da ispravim NShappy-ja, vazduh napolju na 35-38c nije vlazan, danas je bio oko 26%, jedino ako je skoro pala kisa.

Da, ali kada se pomeša sa hladnijim unutrašnjim vazduhom, relativna vlažnost raste

Tj kad se ohladi taj isti spoljašnji vazduh, skače mu relativna vlažnost

Samo da ispravim NShappy-ja, vazduh napolju na 35-38c nije vlazan, danas je bio oko 26%, jedino ako je skoro pala kisa.

Tja, poyenta suštine jeste da pingvin stalno uvlači spoljašnji vazduh u kuću. Bilo da je pretopao, bilo da je prevlažan (a klimu koristimo da hladimo vazduh, i da ga odvlažimo).
Jes da je ok imati i malo luftiranja, tj. da nismo hermetički zatvoreni, ali količina vazduha koju nam pingvin razmenjuje u kući je prevelika. I to mu je najveća mana.

Nego, znate li da postoje i mobilni split sistemi? Dakle, fleksibilno crevo između spoljnje i unutrašnje jedinice, a njih dve u obliku koferčeta ili kolica. Viđao sam ih po Italiji. Kod nas nikad. Verujem i da su prilično skupi. Spominjem samo kao zanimljivost u temi o klimama...

Ima i mobilnih sa DVA creva, pa sem buke nema negativnog efekta izvlačenja vazduha

E, to spominjem. S' time da koliko sam razumeo, postoje ti mobilni split sistemi sa komresorom u spoljnjoj jedinici, i u unutrašnjoj. Od toga zavisi gde će nam se nalaziti gro buke. Napolju ili unutra.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno