Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Uzeh neko lonce za onu filter kafu ili sta je vec, ovo nema filtere od papira kao neki hibrid koji sam imao pa planiram da ga koristim ali ispravno... Elem, sta je sa ovom kuglicom? Koja je njena funkcija? Da je gurnem dole ili? Stoji tu zaglavljena.

To sto si uzeo nema veze sa filter kafom. Zove se moka pot, koristi espreso mlevenu kafu i najtoplije ti preporucujem da pogledas neki how to i da proucis malo sta si kupio i kako se koristi.

Sent from my HTC One M9 using Tapatalk

Ma znam, koristio sam vec juce, imam i kafu za to, nego ja tu sitno mlevenu odnosno upakovanu u presovano pakovanje iz nekog razloga tako oslovljavam. :) Jedino me je ta kuglica bunila... nije mi jasna njena funkcija tu uopste. Nego ako bi zeleo slatku, jel ok dole u deo sa vodom stavljati secer ili naknadno? :)

Moka pot je neka vrsta ekspres lonca, ona ima neke sigurnosne ventile da ne može da iskipi kafa pa je kuglica verovatno deo tog sistema, ne znam što te ona baš toliko čačka :) a šećer se ne stavlja dole u vodu, staviš u šoljicu šećer po želji...

Poslednja izmena:
Ako nekoga zanima, trenutne cene nekih interesantnih modela u AT.

Shvatio sam inace sta pravi ukus "bajate" kafe! Kada mlin melje, da li je shaft vlazan ili kafa, nahvata se :) Pa onda do sledeceg pravljenja kafe, lagano spadne na presu :)
Uzeo sam cetkicu kojom proguram to malo kafe nakon pravljenja, i onda tek isperem presu, sada se ne oseca.
Meni se tu kafa 2x zaglavila. Sad to redovno čistim.
Nije uopšte jednostavno držati aparat čistim. Pre neki dan mi negde zabo dovod pa sam mimo redovnog servisa koji traži aparat radio calc n clean.
Nikako da se setim da uzmem onu hemiju u DM što je neko kačio ovde.

Sent from my MI 4LTE using Tapatalk

To iz dm-a je u stvari obican limuntos, kao verovatno i masa tih praskova za ciscenje kafe aparata.

Sent from my HTC One M9 using Tapatalk

Meni npr sirće mnogo bolje očisti kamenac iz posude za vodu. Ne znam dal sme ono u aparat.
Ne znam šta je Bosch tabletama, kupujem ih od prvog dana jer bi ih da se igram sa aparatom od 800 evra.
Savet svima ako razmišljaju o kupovini full automatic espresso aparata, ako niste spremni da ga čistite ko malo dete nemojte ga ni uzimati. [emoji2]

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Sirce po uputstvu ne sme u aparat, kao ni bilo koja kiselina.

Ja ne znam sta vi radite tim aparatima :) ja moju magnificu cistim kad se zali. doduse uglavnom je hranim odmenjskom vodom.

Ma znam, koristio sam vec juce, imam i kafu za to, nego ja tu sitno mlevenu odnosno upakovanu u presovano pakovanje iz nekog razloga tako oslovljavam. :) Jedino me je ta kuglica bunila... nije mi jasna njena funkcija tu uopste. Nego ako bi zeleo slatku, jel ok dole u deo sa vodom stavljati secer ili naknadno? :)

Ne ide tu secer, odatle izlazi cista kafa, a ti seceri posle koliko zelis.

Ja sam po litar trosio na pranje zbog ovog oko ustajale kafe dok nisam shvatio. Pa me na 2 meseca pita za decalc. Mada joj nije trebao.
Nema ona nikakav detektor vec brojac ciklisa i po tome trazi decalc.

Da li sam ja dobro razumeo, da ti full automatski aparati za espresso moraju redovno da rade, i da ne vole da naprave 5-6 kafa nedeljno? Manje problema prave ako redovno dnevno naprave 5-50 kafa, uz redovno održavanje i čišćenje, naravno. Ono tipa, ponašaju se k'o ink-jet štampači.

Alfa a na koj deo aparata misliš? I kako ga čistiš? Ako misliš na deo koji služi kao "spona" između mlina i prese, ja ako recimo očistim taj deo bukvalno bih morao da napravim dve kafe možda i tri i tek bi ta poslednja bila kako treba jer bi za prvu skoro cela količina samlevene kafe ostala upravo tu umesto da padne u presu. Doduše ne znam baš dal bih mogao da čistim taj deo bez otvaranja aparata, ne znam kako je kod tebe?

Ja ne znam sta vi radite tim aparatima :) ja moju magnificu cistim kad se zali. doduse uglavnom je hranim odmenjskom vodom.
Прво сам користио Росу, али ми је Одмењска много боља! Нема нигде каменца. Нисам још ни једном средио апарат од фебруара месеца. Ја и не видим каменац на апарату и на посуди за воду.

Послато са K013 уз помоћ Тапатока

Alfa a na koj deo aparata misliš? I kako ga čistiš? Ako misliš na deo koji služi kao "spona" između mlina i prese, ja ako recimo očistim taj deo bukvalno bih morao da napravim dve kafe možda i tri i tek bi ta poslednja bila kako treba jer bi za prvu skoro cela količina samlevene kafe ostala upravo tu umesto da padne u presu. Doduše ne znam baš dal bih mogao da čistim taj deo bez otvaranja aparata, ne znam kako je kod tebe?
Da, na taj deo otprilike mislim. Kod mene je on dostupan kroz onaj otvor za mlevenu kafu (i odvod iz mlina i rupa za mlevenu kafu imaju zajednicki otvor ka presi). Vrlo je lako manjom cetkicom (suvom!) samo nekoliko puta promrdati tu. Ja koristim konkretno one cetke za pranje flasa.
Kao da je kafa "vlazna", tj. lepljiva je nekako (ne bas, ali dovoljno da ostane na toj plastici), pa ne ode sva na presu. Pricamo o nekoliko zrna otprilike po pitanju kolicine max. Jer vidim koliko padne na presu nakon koriscenja cetkice. Sasvim dovoljno da sve objasni, ali to nije ni 10% od kolicine koju sameljen.

Da li sam ja dobro razumeo, da ti full automatski aparati za espresso moraju redovno da rade, i da ne vole da naprave 5-6 kafa nedeljno? Manje problema prave ako redovno dnevno naprave 5-50 kafa, uz redovno održavanje i čišćenje, naravno. Ono tipa, ponašaju se k'o ink-jet štampači.
I mene zanima, mada se meni cini da ovo vazi za maltene sve aparate :) Jedva povratim bojler kada se vratim iz Koreje.

Šta se desi sa onom mlevenom kafom što se vidi ispod mlina, kod mene imaju neki zubi, vire?
To nikad ne čačkam, ima nešto malo kafe. Valjda to ne može sa kvari ukus za pola dana što stoji?

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Ako ne osetis razliku od te kafe, svaka cast :) Ja osetim razliku 2h kad stoji maltene.

Ako nije zalepljena, tj. ako nije stvarno vlazno zrno, ta kafa ode sa sledecom turom. Neki delovi se mozda zalepe trajnije.

Kakvi su oni krups aparati za espresso u metrou sto ima za oko 300 eur?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Đubre plastično. Kvalitet nula
Imaš polovnih za 250-350 daleko boljih od tog smeća.

Sent from my MI 4LTE using Tapatalk

To kod nas je uglavnom kostalo oko 5k ali je bio i na akcijama po 2.5-3k. :)

Ali taj malisa odlicno radi sa onim refillable kapsulama! Biras sam svoju kafu, samo ti treba pravo mlevenje da se pogodi, ako menjate kafe.

Kod nas se dobijao frei uz kupovinu nesto tipa 8 kutija Dolce Gusto, cini mi se. Za 10-12 se dobijao Oblo, a za 18 komada se dobijao Melody. U sustini po meni je ovaj malisa bolji (probao sam Melody, ne i Oblo, cini mi se), nekako je jace napravljen onaj deo gde se stavlja kapsula, pa bolje ispadne sa refillable kapsulama.

A za ove cene kod nas.... naspram njih dodje mi da pohvalim Telenor, ali nesto mi kaze da bi se skroz izbezobrazili onda :d

Taj malisa mi se zapusio sa kupovnom vodom - nazalost nisam pazio pa sam sipao jazak i vrnjci. Zapusavao se vide puta iako je ciscen krups kapsulama (10 komada), i to prve 2 su bile ok i osetio se kao hlor, dok ostalih 8 nisu penile uopste, ali svakako je problem u dizajnu iglica ona sto nije uzdignuta cevcica milimetar tako da svaki mali kamencic je zapusi.

Ja sam kupio bas u Saturnu (ili MediaMarktu, ne secam se..) u Austriji tog malisu pre godinu dana, ravno. I bas se koristio, jos uvek nije ciscen :)
Koristimo vodu sa cesme samo, ali uglavnom je to bila niska voda, dakle ni deseti deo kolicine kamenca naspram kod mene u centru BG.

Ma mene je zezao vec posle 2-3 meseca ali pravilo se bar 3-4 nekad i 6-7 kafa dnevno na njega.

Taj malisa mi se zapusio sa kupovnom vodom - nazalost nisam pazio pa sam sipao jazak i vrnjci. Zapusavao se vide puta iako je ciscen krups kapsulama (10 komada), i to prve 2 su bile ok i osetio se kao hlor, dok ostalih 8 nisu penile uopste, ali svakako je problem u dizajnu iglica ona sto nije uzdignuta cevcica milimetar tako da svaki mali kamencic je zapusi.

Ти из Новог Сада па не знаш да је Јазак са Фрушке горе, а вода са Фрушке горе је препуна каменца! Имаш по дисконтима пића и у неким "здравим хранама" Одмењску воду, балон од 5 литара за 89 динара. Одлична вода и за пиће и за апарате (надам се да нисам повредио правила форума). Пробај па ћеш видети.

Послато са K013 уз помоћ Тапатока

Nisam ja iz NS, ja zivim u NS i Cortanovcima - malo tamo malo vamo :)
Svestan sam da ima kamenca ali ovde je problem u dizajnu samog uredjaja - ako ti jedan onaj najsitniji kamencic zapusi citav uredjaj, onda definitivno nije problem voda. Sto se tice uredjaja prvo bi ga trebalo dobro ocisititi necim - ne znam samo gde imaju proverene te krups tabletice da se kupe posto sa ovima ocigledno nesto nije bilo ok, jer sad i da sipam destilovanu vodu isto je kada otpada kamenac sa delova do kojih ne mogu doci.

Ja sam kupio neke tablete, kod njih u servisu, na N.Beogradu, kod Arene.
Mislim da su krups.

Gde ima refill kapsula za Dolče Gusto?
I koje kafe onda sipate u njih?
Njega bih kupio ako se refilom mogu postići iole ukusni rezultati.

Full automatici meni ne igraju ulogu, jer kafu spremam samo vikendom. 4-6 kom maximum.

Od voda kod nas, Rosa bi trebalo da je izuzetno mekana, tj. bez kamenca. Jel?

To za mekoću vode, ja kao nešto testirao one Akvafor filter bokale. Test radite tako što kap vode ostavite na staklenoj površini da se osuši (koristio sam poklopac jena činije). Nakon sušenja, po suvom ostatku (tj. flekici koja ostane), jasno vidite koliko ima kamenca u vodi. Novosadska česmovača je ubedljivo najgora. A Akvafor bokal, kamenac na otklanja ali uopšte (a da se primeti).

Rosa ne ostavlja skoro nikakav vidljivi ostatak.

Ostale flaširane što sam probao, uglavnom ostave manje više vidljiv trag.

Poslednja izmena:
Destilovana :)

Ja sam porucivao sa eBay-a, 8-9GBP 6 komada valjda (imas na KP za 450-550 KOMAD :)). Ako ti treba i svracas do BG (ili Nisa), imam 5 nekoriscenih. Posto sam kupio u medjuvremenu aparat pravi, sada koristim samo zrna pa mi ne treba.

Ja koristim Akvafor, i iskreno ne vidim ostatke kamenca. Nisam stavljao na staklo, koracu bas da probam, ali u donjem delu bokala ne vidim nista i nakon 3-4 meseca eto, cestog koriscenja. A i dok sam koristio za grejac za vodu ("musku dzezvu") u njemu se bukvalno nista na dnu nije pojavilo. A inace od cesmovace kod mene u BG se nakon 1l kuvanja napravi toliko da bi sigurno neki prvi bacili sirce ili limontus unutra, pre sledeceg koriscenja :)

Vrh Dno