Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Ne moze nijedna voda da napravi ukus ustajale kafe, to je poznat ukus/miris. I kada probam ispiranje, vidi se da je voda bas braon, znaci da ostaje u aparatu baaas od prethodnog koriscenja. Samo ne znam gde je najvise pa da treba dobro oprati.

Uradio sam jedno 10ak ispiranja automata, i sada se jedva oseca. Ovo sam osecao jedva kada sam koristo refillable pods za Dolce Gusto, jer ih dobro operem, ali ipak je to plastika, bez ribanja ne moze skroz miris/ukus kafe da se ukloni :)

Vidim da u spout-ovima ima malkice kafe, znaci bas ima tu ciscenja.
Novi problem: kafa mi ispada previse gorka ;) Ili kod mene ni zrna ne mogu da stoje vise od jednog dana :(
Ako ste nekada drzali zrna u aparatu jedan dan barem, kako vam se cini kafa sledeci put?

Naisao sam na prvu Keniju, koja mi se ne svidja toliko, sada u Koffeinu. Nije losa, ima bas neki ljutkast ukus, izmedju ostalog, ali nije tipicna.

Poslednja izmena:
@stankovic82
To je aparat sa kašikom. Ako to i hoćeš, ganjaj polovnu (repariranu) Gaggia baby/classic i Gaggia MDF. Taj što si okačio, kolikp vidim, ima 'pressurized' kašiku i verovatno ima 100g metala.

Via RN4x

Aj mi malo pojasni, nisam najbolje razumeo.

Послато са Huawei WAS-LX1

Uh, mozes se vratiti kad sam ja pitao da procitas sta su ljudi pisali.

Taj aparat je manuelni. Sameljes kafu (ili kupis samlevenu sto ovde niko ne preporucuje), doziras i napravis kafu. Ne znam da li takav aparat hoces. Ako hoces, ovaj tvoj nije dobar izbor jer je jednostavno preskup za ono sto nudi. Kasika je pressurized. Ako hoces manuelni, preporucujem ti polovan (sta i kako i sta su meni govorili pogledaj na onom linku iznad), a mozes i novo da kupis ovde. Tu imas i mlin.
Neki kazu da sad ta nova Gaggia Classic nije isto sto i stara, ali ne znam sta bih ti rekao. To je sto je sad zbog tih EU pravila oko upotrebe materijala i sta-ti-ja-znam-EU-pravila. Na oglasima se pojave i stare verzije. Ja sam zvao po Beogradu i cena je bila oko 150€. Odustao sam jer su majstori komplikovani, a ja bas i nemam zivaca za natezanje (idi, vidi, slusaj sta prica kao da popravlja spejs satlove).

Ovde i ovde ima klipova koji te mogu vise uputiti u temu

Uh, mozes se vratiti kad sam ja pitao da procitas sta su ljudi pisali.

Taj aparat je manuelni. Sameljes kafu (ili kupis samlevenu sto ovde niko ne preporucuje), doziras i napravis kafu. Ne znam da li takav aparat hoces. Ako hoces, ovaj tvoj nije dobar izbor jer je jednostavno preskup za ono sto nudi. Kasika je pressurized. Ako hoces manuelni, preporucujem ti polovan (sta i kako i sta su meni govorili pogledaj na onom linku iznad), a mozes i novo da kupis ovde. Tu imas i mlin.
Neki kazu da sad ta nova Gaggia Classic nije isto sto i stara, ali ne znam sta bih ti rekao. To je sto je sad zbog tih EU pravila oko upotrebe materijala i sta-ti-ja-znam-EU-pravila. Na oglasima se pojave i stare verzije. Ja sam zvao po Beogradu i cena je bila oko 150€. Odustao sam jer su majstori komplikovani, a ja bas i nemam zivaca za natezanje (idi, vidi, slusaj sta prica kao da popravlja spejs satlove).

Ovde i ovde ima klipova koji te mogu vise uputiti u temu

Ok,hvala.

Ako nekome bude trebalo, za Delonghi aparate, koji nemaju automatski podesavanje temperature preko displeja, mogu se promeniti 4 razlicite temperature vode:
- Neka ostane 0/1 prekidac na 1, ukljucen aparat u struju
- Iskljucite aparat na predjem prekidacu
- Pritisnite i drzite dugme za jednu soljicu, upalice se barem jedna dioda
- Pritiskom na dugme za 2 soljice menjate temperaturu (jedna dioda bi trebalo da je najslabija)
- Pritisnite dugme za jednu soljicu za potvrdu.

To sve lepo pise u upustvu za upotrebu... kao i podesavanje tvrdoce vode :)

Negde sam imao PDF, ali ne mogu da ga nadjem.

Nema za temperaturu, trazio sam.
Rafiki, pa za 200e mogu preko 200 kafa popiti u Koff ili D59B. Zato hocu da svaka kafa bude super :)

Rioba Gold u Metrou na akciji 1200 din kg ako nekom treba.
Nema bolje kafe uz Lavazzu bar meni

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

A kakva je ova Rioba Platinum? I ona je na nekoj akciji po ceni od oko 1400 din.

Ostala mi je neka Rioba Etiopija (ono sto prodaju u zrnu na kilo u Metrou) od prosle godine u frizideru :) Pakovanje kaze 07/2016, tada je i kupljena verovatno.
I dalje ima fin ukus :) Uz malo cimanja uspeo sam da napravim espresso od nje, koji nije gorak! Mozda bi se cak i Maretu svideo :) Ali mora baaaas fino da se izmelje i pravi kratki espresso.

BTW, izgleda da sam nasao gde se skuplja zaostala kafa, u spoutovima (onaj deo vani kroz koji istice kafa), sve ostalo izgleda cisto kao suza, ali taj deo se mnogo sporo i tesko ispira. Preko 10 ispiranja da bi izgledao iole cist.
Ima li neko ideju kako da njega perem? Cini mi se da ne moze lako da se skine za pranje. Magnifica Eco je u pitanju.

Da li je neko mozda probao ove kafe i kakva su vasa iskustva sa njima

1.http://www.lavazza.de/de/at-home/espresso-e-caffe-crema/espresso-cremoso.html kafa sa ukusom cokolade

2.http://www.cafepoint.sk/lavazza-perfetto-1kg-zrno
neki komentari za ovu kafu kazu da je dobra.70 posto arabica,30 posto robusta

3.http://www.moevenpick-finefoods.com/product/caffe-crema-de/?lang=en
100 posto arabica

Drugar mi je trenutno u nemackoj i moze mi doneti ove kafe koje sam naveo pa me interesuju neka vasa iskustva sa ovim kafama.Da li ih je neko probao i ako jeste kako su se pokazale.Cene za kg se krecu oko 15 do 17 eura.
Kod nas i nema bas neki izbor kafa pa cisto bih probao i neke druge.
Kod nas sam kupovao hausbrandt,lavazza crema i aroma,lavazza crema e gusto,i drugar mi donosio iz madjarske neku karavan kafu.Koliko sam skapirao to je neka vrsta jacobs kafe ali za madjarsko trziste.
Ova tri pakovanja me dodju negde oko 48 eura.

Поздрав момци! У великој сам дилеми да ли да убедим жену у једну замену.

Дакле, добио сам понуду, да мењам мој Dolce Gusto за Spidem Trevi Chiara.

Мењажа је глава за главу.

Мало више о апарату.

http://saeco.id/product/spidem-trevi-chiara/

Да се вратим пар месеци пре, у овој теми сам рекао да користим кинеске патроне за мој Dolce gusto и веома сам задовољан. Али овај други апарат ми делује много озбиљније.

Е сад, проблем ми је што се Spidem ретко помиње у нашем окружењу и немам представу да ли вреди.

Има ли неко искуства са овим уређајем?

Gde inace kupujete kafu? Bio sam juce na buvljaku na Novom Beogradu, i imaju finu ponudu kafe, ali sam skeptican malo, dal je otvarana ili koliko dugo stoji kod njih.

Sto bi bila otvarana? Uostalom vidis dal.je vakum ili nije... za zrno ionako nije jako bitno

Sent from my HUAWEI MT7-L09 using Tapatalk

Ja sam se zadrzao vec neko vreme na Metroovoj Riobi gold i platinum. Za oko 1,500 din/kg tesko da moze bolje, odlicna mi je kafa. Platinum je 100% a Gold 80% arabica, pa rotiram povremeno da se ne zasitim jedne.

Sent from my HTC One M9 using Tapatalk

Sto bi bila otvarana? Uostalom vidis dal.je vakum ili nije... za zrno ionako nije jako bitno
Uff, kad bi bilo tako :( Pogotovu na iole toplijem. Meni kafa prvi dan je odlicna kada kupim zrno (masina melje po potrebi, ne sve odjednom), drugi dan primeti se razlika, ali uglavnom je OK. Vec kasnije nema nista od toga :( Toliko je vruce ili mozda sparno kod mene (ne radi klima 24/7 jos uvek)

Ja kupujem vakumiranu mlevenu za espreso i kažu da se nakon otvaranja drži u frižideru kako bi održala svežinu...

Sent from my LG-H990 using Tapatalk

To mi je radilo za kafu koja ne hvata vlagu olako. Etiopija recimo koju uzimam, kao magnet za vlagu izgleda :) i ne vredi.

Mozda imam preosetljiv ukus, ali Rioba meni uvek izgleda identicno kada je spremim :) Imam utisak da osim jacine (gr po espressu) nista ne pravi razliku, dok kod ostalih.. dok ubodem!

Pa sta znam, obicno kafa u zrnu ima vazduha u pakovanju, a ove na pijaci u principu su sve bez tog vazduha, ne mogu da osetim aromu kafe uopste. A i malo mi je cudno da npr. Lavaza Crema and Aroma kosta na pijaci 1300, a u Metrou 2050 bez pdv-a. Samo me plasi malo sto ne znam koliko im stoji tamo na tezgi, da nije uzegla. Pa zato pitam gde inace kupujete u Bgu, tj. na kojoj pijaci?

Ja sam iz ns, tu tačno znam gde kupujem, covek ima dobar promet...
ili uzmi riobu ko sto su ti ljudi predlozili... Ima rioba malo pak u zrnu, pa može i tako....

Alfa ti da se zaposlis u lavazzi :) pod hitno;)

caffe monte sam imao 3 kg u zrnu, od avgusta do ng i nije mi subjektivno postala gadnija iako je stojala. Kod mene je suvo, ali toplo uglavnom

Lavazza nije uopste toliko dobra kafa :) Sve sto ide kao BREND nije toliko dobro, jer moraju da nivelisu ukuse, pa onda nesto mora da strada :(
Bolja je od Minas, Penias, C, Don i ostalih grasaka kod nas :)

Meni Rioba Gold i Platinum nisu promenili ukus, a imam ih skoro godinu dana. Rioba Etiopija slicno. Ali to su extra gorke kafe, preprzene, bas da bi se nivelisao ukus.

Cak i Costa Coffee kada sam uzeo espresso, videlo se da ne moze da stoji dugo (dosta duze od ovih iz Koffeina, ali opet ne toliko puno). Mada on je i stajao po barem mesec na carini obicno :) Kada je Misko prodao Costa fransizu, odjednom je usporila dostava.

Ne verujem da bi i ja video razliku za Lavazzu koja stoji na pijaci/buvljaku, ako nije pakovanje otvoreno. Nemoj uopste da vas cudi niza cena, oni to ili (redje) uzmu preko grane, gde je inace jeftinije, ili (uglavnom) kupe kada je u marketima na nekoj extra rasprodaji (em vrate PDV mozda), i onda prodaju po vecoj ceni.
Konkretno Dolce Gusto znam da nakupuju kada se prodaje sa aparatima, pa aparat prodaju po blesavim cenama, pa kafu prodaju po nekim naizgled finim cenama :) Pogledajte poakovanje, ako ima nasu nalepnicu, onda je ovo drugo. Ako nema, onda jos bolje, iz uvoza je bolja sigurno.

P.S., ako nekome treba neka kafa, koja se prodaje u Austriji, verovatno cu imati mesta u koferu za nesto sitno. Samo za atipicne, ko inace ne moze drugacije da nabavi, ne zanima me da donosim nekome zbog zarade ili da oni samo jeftinije prodju :)

Da li ima neko dobar recept za fredo kapucino koji moze kuci da se napravi? Sta mi treba od sastojka, opreme i koji su koraci?

Uzeh neko lonce za onu filter kafu ili sta je vec, ovo nema filtere od papira kao neki hibrid koji sam imao pa planiram da ga koristim ali ispravno... Elem, sta je sa ovom kuglicom? Koja je njena funkcija? Da je gurnem dole ili? Stoji tu zaglavljena.

Ako nekoga zanima, trenutne cene nekih interesantnih modela u AT.

Shvatio sam inace sta pravi ukus "bajate" kafe! Kada mlin melje, da li je shaft vlazan ili kafa, nahvata se :) Pa onda do sledeceg pravljenja kafe, lagano spadne na presu :)
Uzeo sam cetkicu kojom proguram to malo kafe nakon pravljenja, i onda tek isperem presu, sada se ne oseca.

Prilozi

• 20170719_114811.jpg
    20170719_114811.jpg
    1 MB · Pregleda: 225
  • 20170721_105528.jpg
    20170721_105528.jpg
    1,022.5 KB · Pregleda: 197
Uzeh neko lonce za onu filter kafu ili sta je vec, ovo nema filtere od papira kao neki hibrid koji sam imao pa planiram da ga koristim ali ispravno... Elem, sta je sa ovom kuglicom? Koja je njena funkcija? Da je gurnem dole ili? Stoji tu zaglavljena.

ne diras nista, pa ni kuglicu...sipas vodu, sipas kafu pa na ringlu...nista vise od toga...

Sent from my iPad using Tapatalk

Vrh Dno