Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Slaba je to klima , lepa na oko ali po Euroventu stedljiva i slaba . Klima ima Eurovent sertifikat i na testiranju se pokazala ovako :

Midea MSMTAU-12HRFN8-QRDGW - MOB01-12HRFN8-QRDGW

Pdesignh 2.44
SCOP 4.60
Klasa A++
Sezonska potrosnja 743 KWh
na -7c daje 2.16kw sa COP 3.15
na -25c daje 1.79kw sa COP 1.65
na 7c daje 3.86 sa COP 3.96

-----------------------------------
Fujitsu AOYG12LLCC / ASYG12LLCC

Pdesignh 3.20
SCOP 3.80
Klasa A
Sezonska potrosnja 1179 KWh
na -7c daje 2.83kw sa COP 2.38
na -15c daje 3.00kw sa COP 2.10
na 7c daje 4.00 sa COP 3.54

Ovde mozes videti da do -7c ta klima nema bog zna koju snagu ali drzi COP , posle snaga ne pada nesto extremno do -25c ali joj COP drasticno pada . Fujitsu je osetno jaci na -7c , tacnije moze vise da da , pa ako bi dao onoliko koliko daje Midea tj radio rastereceno jer je jaca klima , osetno bi podigao COP . I onda kako ide u minus vuce vise struje iz mreze i rusi COP da bi dao sto vise ali zato i podize svoj max . Ne znam jel se mogu naci jos neke dodatne informacije o toj Midei ali ocigledno je da je osetno slabija od Fujitsua.

Da sma na tvom mestu ne bih se puno razmisljao , hoces lepotu , savataj neku ribu pa uzivaj u njoj , a klimi daj da te greje , hladi i da te dugo sluzi :guitar:

Pa kako ja sad da ofarbam klimu kad bela boja vec nije sama po sebi problem. Problem je nekvalitetna plastika koja se iz aviona vidi da je samo metnuta da bi sakrili unutrasnji sistem, o dizajnu ni ne treba pricati. Ne trazim sad ja kaljeno staklo, metal ili sta vec, moze plastika i logicno je da bude, ali daj bar trunku dostojanstva, trebas stvar da postavis na vidljivo mesto.
Sto se tice ovog sertifikata, vise je nego ocigledno da je Fujitsu jaca klima i tu nema rasprave. COP je vec druga prica, manje izgubi Midea od 7C do -7C, a -25 je vec izuzetno ekstremna situacija, moguce je da Midea od -7 do -15 izgubi manje COP nego Fujitsu na istom rasponu. S druge strane, da bi postigli isti rezultat, istina je da Fujitsu mora manje da se zamara, tako da se moze posmatrati da ima tu COP brojku za nijansu vecu ako je poredimo protiv slabije klime. Verujem da nisu dzabe stavili klase ovako kako jesu...

Lepa je ta Mideo, r32 freon, wi fi...solidan izbor.

Sent from the 7th edge of the 3rd World.

Greje ko dobra 9-ka :)

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Pa kako ja sad da ofarbam klimu kad bela boja vec nije sama po sebi problem. Problem je nekvalitetna plastika koja se iz aviona vidi da je samo metnuta da bi sakrili unutrasnji sistem, o dizajnu ni ne treba pricati. Ne trazim sad ja kaljeno staklo, metal ili sta vec, moze plastika i logicno je da bude, ali daj bar trunku dostojanstva, trebas stvar da postavis na vidljivo mesto.
...

Ne mozes da ocekujes i da radi dobro i da ima dizajn i da bude jeftina. Eno LG ima jaaako lepe klime ali odmah spremi lovu i za korekciju usiju jer udaraju po usima samo tako, ostaces klempav.
Ne znam sto se toliko opterecujes izgledom klime. Ja u zivotu nisam pogledao nikada na klimu na taj nacin. Ako vec zelis da ulepsas klimu zasto ne kupis neku samolepljivu foliju i sredis tu plastiku. Za smesne pare mozes imati carbon look, neko drvo ili sta ti vec uzgleda lepo. Meni je bitno da klima radi, nikada nisam krivio vrat da gledam u nju.

Ne mozes da ocekujes i da radi dobro i da ima dizajn i da bude jeftina.

Pa za sve sto kupimo pravimo kompromise u zavisnosti sta nam je potrebno. Ne trazim ja vrhunski dizajn i nisam bas toliko nerealan sto ocekujem za 60 hiljada da lici na nesto. Ova midea je prilican kompromis sto se tice performansi zarad tamo nekakvog dizajna, i sve je to daleko od idealnog ili cak dobrog. Plus da napomenem da to vec zalazi u mid range cenu za klime (za neke nase uslove, za svetske verovatno nije ni low end).
Hteo sam da pitam, pored Eurovent-a, da li postoji jos neki sajt gde se mogu videti sertifikati i detaljnije performanse klima za nase trziste? Da li to prakticno znaci da ako klima (proizvodjac) nije na ovom sajtu da je odmah upitno kako taj proizvodjac pravi klime?

Ako nema eurovent diplomu, to znači da neće da je plati da bi zadržao nižu cenu.

Treba mi klima za prostor od oko 25m2, 2 prostorije, nizak plafon, prizemlje, sa 2 strane ušuškano, nova pvc stolarija. Trenutno imam TA peć od 2.5kw.
Stan se izdaje, i kada je hladno ne bi bilo loše da može još malo da se ugreje.
Mislio sam da kupim klimu od 30 000 ili 50 000, odnosno sa inverterom ili ne.
Jel imate neke preporuku, za te jeftinije klime neki su mi spominjali neki gree i midea od 50 000 din, vidim porodaje se i neki vivax sa inverterom za 36k din. http://www.euroline.co.rs/katalog/k...edjaji/vivax-acp12ch35aezi-klima-uredjaj.html
Hvala!

Odlucio sam da kupim sa inverterom klimu, da li odabrati Midea Mission ili Gree, videh da je nekoliko (2?) clana reklo da su zadovoljni grejenjem sa tom Mideom.
Jedino sto mi jos bilo interesantno je neka inverter klima, kao vivax ili vox koje kostaju 36k dinara, to je ipak usteda, ali nisam siguran da li vredi rizikovati, grejanje mi je bitno.

Ako hoćeš da doprinesem zajednici, i prenesen nam iskustva u Grejanju sa Vox klimom, to bi bio plemenit potez. Ako hoćeš da se ogreješ, idi na proverenu varijantu.

Mission je OK, i TA peć ti verovatno neće trebati. Ali ostavi je u drugoj sobi, dok ne testiraš sve.

Hvala, verovatno ću onda danas ili sutra poručiti Mideu, ukoliko me do tada neko ovde na forumu ne ubedi a je gree ipak bolji (da li sam nacuo da gree malo struje trosi...):d I da, i ja bi voleo da testiram neki vox, vivax od 36k, ali ne znam da li bas ovaj put, mozda neki sledeci put, sto da ne :D
Koliko sam video Midea Mission cu odavde poruciti, https://www.bcgroup-online.com/klima-uredjaji/midea-msmbbu_12hrfn1_qrd0gw-wifi-32202 , kazu da je ugradnja, duzina cevi do 2m, 7000 din. Verujem da je to ok. Procitao sam dosta poruka u voj temi, sada ali i ranije, ali toliko toga ima da je tesko sve pohvatati.
Secam se da je bilo cudjenja i neverica kako neki majstori ugradjuju klime...
Jel ima neki kratak savet na sta da obratim paznju... na te neke specijalne srafove protiv vibracija?
Laik sam pa sumnjam da nesto mnogo mogu da vidim, pouzdam se da je ovlasceni servis koji vrsi ugradnju, ok...

Odlucio sam da kupim sa inverterom klimu, da li odabrati Midea Mission ili Gree, videh da je nekoliko (2?) clana reklo da su zadovoljni grejenjem sa tom Mideom.
Jedino sto mi jos bilo interesantno je neka inverter klima, kao vivax ili vox koje kostaju 36k dinara, to je ipak usteda, ali nisam siguran da li vredi rizikovati, grejanje mi je bitno.

Drugar u Puli ima 3 klime, greje stanove na njih. Najveca je ferolli, neka 18, ima tipa 10+ godina, greje i hladi 100kvm bez problema (zidovi su jako debeli, kameni, dobro izolovani, na plafonu je uradjena dodatna izolacija, najveci gubici u na prozorima). Druge dve su vivax inverteri, placeni oko 400e + ugradnja, takodje odlicno rade/greju hlade, jedna 25, druga 40kvm. Ja sam se dve nedelje hladio tom jednom (u tom stanu od 40kvm) i stvarno sam bio zadovoljan kako radi. 26c + sleep ili 26c i dry - bude sve vrlo prijatno i tiho.
Nisam bio zimi da vidim kako radi grejanje, ali ne verujem da me lazu da je dobro :)
E sad, fora je sto vivax od pre 2-3 godine i vivax od ove godine nisu bas ista klima, koliko sam ja pratio fabulu radnje i druga fora je sto tamo u princpu ne bude minusa...
Inace tamo nema fuserisanja kod ugradnje klime, niti improvizacije, niti da kaplje odvod na sred puta...

Pula je topla, klima se dokazuje na minusu

Slaba je to klima , lepa na oko ali po Euroventu stedljiva i slaba . Klima ima Eurovent sertifikat i na testiranju se pokazala ovako :

Pdesignh 2.44
SCOP 4.60
Klasa A++

Ovo su odlične specifikacije. Da je malo jeftinija pa da uzme čovek 2 :)

Bolja je od nje Midea Mission po Euroventu ..

Midea Mission MSMBBU-12HRFN1-QRD0GW - MOB3-12HRFN1-QRD0GW

Pdesignh kW 2.83
SCOP 4,20
Klasa A+
Sezonska potrosnja 944 kwh
Modulacija ( 0.74- 4.69 ) kw
na -7c daje 2.51kw sa COP 3.06
na -20c daje 1.99kw sa COP 1.96
na +7 daje 4.08 kw sa COP 3.69

-----------------------------

Pdesignh 2.44
SCOP 4.60
Klasa A++

-----------------------------------

Jako je bitno obratiti paznju pri kupovini Midea , kod Mission treba imati oznaku MOB3 a kod ove ultra giga mega MOB1 ...

Poslednja izmena:
Moguće je da su iste komponente u pitanju, samo drugačije podešen uređaj. Mission ima veći Pdesign, tako da daje više toplote na račun manjeg SCOP-a. Ova druga je prava 9-ka.

Kod te MTSAU i nije neka razlika između 09 i 12. Samo je malo manja snaga na +7°C uz bolji COP, što znači da bi na istoj snazi verovatno i 12 imala isti COP. Mada, niko ni 9 ni 12 neće koristiti pri 7°C u opsegu 3,0 kW - 3,86 kW.

Pogledajte prilog 233637

Poslednja izmena:
Kod njih je MOB03, ja pitao. To je ona sa Euroventa.

Zna li neko kakve su to razlike izmedju mob1 i mob3 koje se cesto spominju.
Moze li neko postavit neki dokument,koji ugradjeni dijelovi se razlikuju.

Teško ćeš to saznati od kineza. Može biti da je samo softver drugačiji.

MOB3 na hladjenju u kW3.52 (1.35 - 4.51) 
MOB1 na hladjenju u KW 3.5 (0.74 - 4.41)

MOB3 na grejanju u kW3.81 (1.08 - 4.92)
MOB1 na grejanju u KW 3.8 (0.74 - 4.69)

MOB3 - SEER 7.20 SCOP 4.20
MOB1 - SEER 6.50 SCOP 4.00

MOB3 - m3/h458 / 519 / 266
MOB1 - m³/h 650 / 560 / 450 

MOB3 - unutrasnja jedinica - dB(A)28 / 35 / 38
MOB1 - unutrasnja jedinica - dB(A 20/24/31/38

MOB3 - spoljna jedinica dB(A)54 - max 62db
MOB1 - spoljna jedinica dB(A)52 - max 62db

MOB3 - tezina unutrasnje jedinice 8.2kg
MOB1 - tezina unutrasnje jedinice 8.2kg

MOB3 - tezina spoljne jedinice 29.7kg
MOB1 - tezina spoljne jedinice 29.3kg

Moji su ugradili tu mideu mission mob03..
Jako lepa klima, spoljna jedinica izgleda ogromno, masivno i prilicno je tiha.

Ono sto mi se nije svidelo je sto nema nikakav turbo niti auto mode, a to nam je svaka midea do sad imala.
Takodje na daljinskom vidim da postoji senzor temperature, ali ne vidim da ova jedinica moze da ocita temperaturu sa njega, ova moja stara to moze.
Ovo je izgleda ipak malo skromniji model midee, neki entry level inverter.

I jos jedno pitanje za poznavaoce, na mojoj matoroj midei sta znaci ova skroz desna lampica? (kao neko precrtano lice u zvezdici)
bbf352b51ac28ddd5c9e2d8c1f66a73a.jpg

Poslednja izmena:
Takodje na daljinskom vidim da postoji senzor temperature, ali ne vidim da ova jedinica moze da ocita temperaturu sa njega,

Kako ovo mislis , ima a ne moze da ocita ?

Pa vidim da ima senzor temperature na daljincu a ne vidim kako na klimi moze da se aktivira ocitavanje sa njega.

Ova moja stara midea ima to isto i kada se aktivira ta opcija ona ne ocitava temperaturu sa senzora unutrasnje jedinice vec sa senzora daljinca.
Ocigledno je to za neki jaci model, a daljinac je isti.

Bakara, vidi se buđ u klimi. Ako se intenzivno koristi sredi to nekom hemijom

MOB3 na hladjenju u kW3.52 (1.35 - 4.51) 
MOB1 na hladjenju u KW 3.5 (0.74 - 4.41)

MOB3 na grejanju u kW3.81 (1.08 - 4.92)
MOB1 na grejanju u KW 3.8 (0.74 - 4.69)

MOB3 - SEER 7.20 SCOP 4.20
MOB1 - SEER 6.50 SCOP 4.00

MOB3 - m3/h458 / 519 / 266
MOB1 - m³/h 650 / 560 / 450 

MOB3 - unutrasnja jedinica - dB(A)28 / 35 / 38
MOB1 - unutrasnja jedinica - dB(A 20/24/31/38

MOB3 - spoljna jedinica dB(A)54 - max 62db
MOB1 - spoljna jedinica dB(A)52 - max 62db

MOB3 - tezina unutrasnje jedinice 8.2kg
MOB1 - tezina unutrasnje jedinice 8.2kg

MOB3 - tezina spoljne jedinice 29.7kg
MOB1 - tezina spoljne jedinice 29.3kg

Ja sam mislio na ugradjene stvari unutra.
Nisam mislio na brojeve na papiru.
Mozda je neko zavirio unutra.
Sta je razlika unutra ako su sva slova ista samo razlika mob01 ili mob03

Na to sam ti već odgovorio. Specifikaciju ćeš teško naći.

@windfucker
Razlika je u spoljnoj jedinici samo, unutrasnja je ista. MOB03 je prosao Eurovent sertifikat koji se placa i to je to. MOB01 nije i ne znamo kakav je, mislim da svi koji je imaju ovde su uzeli MOB03.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno