Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Trebalo bi završiti sa ovim offtopicom. Eno, u temi o Ikomu je user Mcradisa, veoma detaljno i ispravno, sa pravne strane, objasnio svu glupost i protivzakonitost Rešenja ministarstva. Svaku njegovu tamo potpisujem i preporucujem da se pročita.

Ono što je meni jako interesantno iako je neminovno da dolazi optika(jedan deo srećnika je ima već neko vreme :) ), i dalje su nam upload brzine dosta deklasirane.
Pre 2 godine sam bio u Rumuniji kod i tada su na optici imali 100/100. Ovo me je navelo da pogledam listu kako se u svetu kreću brzine
Koga interesuje da pogleda da ta Rumunija drži 3. mesto u svetu po brzini a do juče nisu imali ni autoput! INTERNET u svetu

Zašto nam toliko smanjuju upload, da li neko zna da objasni. Da je 1:2 razumeo bih, ipak je optika u pitanju mogu da rade šta hoće. Sigurno može više, jer vidim da neki provajderi nude boost upload, dokupis npr. 15mbit, znači da može upload veći,
ne vidim razloga da toliko zakeraju i dalje.

Poslednja izmena:
Evo da ti pojasnim: moze 1:1, tj upload moze do 1gbps na gpon (a jos 200 mbps da bude deklarisano za ostale servise), dok download ide na 2 gbps (to ti je poznato).
Cak i da daju 1:1 1gbps simetriju, nema smetnje, nema opterecenja, cak i fizicko lice ne moze da toliko iskoristi, koliko moze pravno lice.
Glavni aspekt je sto moze vise, kada moze i manje, trenutno oni posmatraju da sa trenutnih 2, 3 mbps na 100 mbps uploada je kvantni skok. Tehnickih prepreka na toj tehnologiji nema kao na xdsl i docsis.

Poslednja izmena:
Postaviće 3 paketa kao što je bilo prvobitno, jer nemaju 2 grama mozga.
Ne postoji ni jedan jedini razlog da ne formiraju 10 - 15 opcija u koracima 50/10. Šta više mogu da naprave kao što se Cloud server za kupljuje, imaš skalu za download i upload i sam podesiš koliko želiš i shodno tome i cena se podešava.
Alo zaposlite sposobnog programera i problem rešen.

Mislim da bi trebao biti mnogo veci prioritet ukidanje obaveznog telefona uz internet (optiku)..

To bi značilo i uvođenje "mesečne naknade za održavanje sistema", osim možda u okviru nekih paketa koji bi bili oslobođeni održavanja. Baš kao što to funkcioniše i kod kablovskih distributera.

Poslednja izmena:
Najsladji je 'leba od fiksne cene za održavanje. Nit oro nit kopo kaplje lova. Kada ste čuli da je nekome prekinuta/oštećena parica (izuzev kidanja kopanjem za nešto drugo)?
Nego, ja sam gledao sta Huawei nudi od ONT rutera, i ovaj mi se čini najjeftiniji da ispunjava kriterijume HG8040H. Košta na malo oko 70$. Nadam se da naće uzimati low end modele
kad se već ulažu velike pare u mrežu.

Jel ima neko da piše o progresu instalacije po Beogradu gde se već vide radovi?

Moj klijent ima nešto ovako(kod drugog operatera), lošija je slika ali ovo definitivno najjeftiniji HG8010H

fiber.jpg

Poslednja izmena:
Telekom je jos na pocetku u Stepi davao hg8247, tako da cisto sumnjam da ce uzimati nesto u rangu tog hg8010. Verovatno ce deliti hg8247 koje imaju u zalihama, a pretpostavljam da ce nova oprema biti u rangu hg8247

Poslednja izmena:
Šta je sa drugim gradovima?
Jel ovo opet predizborna kampanja, a ostale ko yebe?

Sent from my D6603 using Tapatalk

Šta je sa drugim gradovima?
Jel ovo opet predizborna kampanja, a ostale ko yebe?

Sent from my D6603 using Tapatalk

Kod koleginice iz NS-a (negde na Naselju živi, ne znam koja tačno ulica) je pre par nedelja bio neko iz Telekoma da traži saglasnost stanara za optiku.

Je l se zna kad otprilike mts planira da uvede pakete sa optikom ili je i dalje neizvesno? Najvise pitam zbog upload-a, nadam se da ce biti makar kao kod Orion-a...

Je l se zna kad otprilike mts planira da uvede pakete sa optikom ili je i dalje neizvesno? Najvise pitam zbog upload-a, nadam se da ce biti makar kao kod Orion-a...
Paketi su bili postavljeni pa sklonjeni sa sajta. Vrati se na stranu 12 i imaces screenshot cenovnika ali to je sada sve nezvanicno. Niko ne zna zasto su sklonili sa sajta

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

Posto su cenovnik i zvanicna ponuda uklonjeni sa sajta MTSa, a da se ne bi informacije rasplinjavale u 2 teme, ova tema se zakljucava dok se zvanicna ponuda ne pojavi.

Nastavak na temi:
Kvalitetniji-Internet-do-2020

Poslednja izmena:
Znaci postoji VDSL i Optika sa brzinama 50/8 odnosno 100/10.

Mislim da je ovo preskupo. (moje misljenje I nista vise od toga)

Pozdrav!

Jel ovo znači da optika paketi mogu da se uzmu i bez telefona??

Znaci postoji VDSL i Optika sa brzinama 50/8 odnosno 100/10.

Upravo tako, ista brzina u izvedbi preko VDSLa i optike...
Verovatno su stavili ova dva najmanja paketa za ljude koji nemaju mogucnosti za VDSL i kojima bi posle mogucnosti priljucenja na optiku bilo skupo da plate 3.399 dinara mesecno za 150/20.
A i verovatno im je u petogodisnjem planu da se svi korisnici interneta (ili bar velika vecina) prebace sa bakarne parice na optiku.
3.399 dinara plus obavezna fiksna pretplata uopste nije povoljno za home usere.
Kome treba za posao od kuce malo jace od 30 eura nije puno, jedino sto Telekom jos uvek drzi nesrazmerno male brzine uploada prema DL brzini. Da napomenem samo da je vlada donela pravilnik/strategiju da bi DL/UL brzine sirokopojasnog interneta morale biti barem 4/1 ili jace tj 150/40, a optika to bez problema moze da pruzi.
Da mi je MTS optika jedini izbor, za kucnu upotrebu ne bih licno uzimao nista brze od 50/8 za 1.799 dinara; plus sto je dobar ping i stabilnost zagarantovana kao i ostalim "jacim" korisnicima optike.

Ko nema Telekom fiksnu liniju treba da gleda cene Box 2 paketa (Net+Tel).

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Mi smo stvarno supak svemira...
Nismo. U Koreji nemas opciju da ne uzmes fixni (landline) i internet i TV. Mozes jedino da biras mobilni da li hoces i dodoatni WiFi hotspots.
Znaci sta god hoces (net samo, TV samo, landline..) nema, jedina opcija su sva tri.

Svugde je tako! I u HR/Slo ima opcija kao bez fixnog, ali je NET SKUPLJI onda, i izadje skoro isto! Jos ako dodajes mobilnu tarifu, izadje te skuplje ako ne uzimas fixni negde.

Dosta vise tog smaranja oko telefona, idite smarajte TV operatere... zasto njih? Jer oni duplo vise naplacuju za nesto sto gro nas isto ne zeli :) A net je jeftiniji sa fixnim.

Синоћ сам мало бацио поглед и видим да је и у Европи тражен интернет без телефона. Нашао сам неку понуду у гб са чак 54Mbps оптике за неких 30£ или невероватних 350Mbps за нешто преко 50£.

UK je maltene dno. Kad sam uveo SBB, firma u UK je imala 50/50 net (ne znam koji tip tada, nije optika). SBB je radio bolje! Samo u neko doba dana je upload bio dosta bolji na torrentima, ali to je samo taj deo dana!
A ja nisam imao 1/1 SBB :)

Kao što postoji ponuda sa i bez UO, tako mogu da stave ponudu sa i bez fiksnog, za ove optičke pakete gde je to moguće. Pa da imaju u ponudi i Box2 sa net+Tv.

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Uslovljavanje fiksnom linijom da bi dobili net preko optike u 2018-toj je posebna vrsta *mjau**mjau**mjau**mjau**mjau**mjau*izma. U eri flat mobilnih paketa oni te sile da uzmes fiksni...

Javi Juznoj Koreji da zbog forsiranja fixnog i TVa uz Net je ispala sa vrha najjeftinijeg, najbrzeg i najrasprostranjenijeg neta ;)

У последње време сам чешће кући па знам да око 3 поподне крену позиви. Било их је и раније али сад сметају а чим видим непознат број, игноришем.

Vrh Dno