Šta je novo?

Kopernikus kablovski internet

earthrealm

Cenjen
Učlanjen(a)
09.12.2011
Poena
169
Otvaram novu temu da bude samo o kopernikus internetu, posto je prethodna zagusena samo pricom o kablovskoj televiziji, vesti o internetu je gotovo nemoguce pronaci.

Inace ocajan internet juce preko dana, uvece se normalizuje. Danas opet ista situacaija, prepodne sve izgledalo ok i onda odjednom se pokvarilo. Neke stranice nemogu da ucitaju, neke jedva posle nekoliko pokusaja itd.

Speed test rezultati za paket 30Mb......... download 0.12Mb

YODQTgzCi4.jpg

KdDY7HjwfW.jpg

Ima neko slicna iskustva?

Znam da je Kopernikus jedan od najlošijih (većih) Internet provajdera u Srbiji, ali prvo i osnovno - da li si probao da zoveš tehničku podršku i iz kog si grada (dela grada ako si u BG-u)? Takođe, ako znaš i ako možeš, postavi screenshot parametara modema, jer nije isključeno da je problem samo do tebe (neispravna spojnica, kabl, razdelnik ili nešto treće).

I moj savet, postavljaj speedtest.net rezultate (imaju najbolje i najbliže servere, a to će ti i tehnička podrška reći ako ih pitaš).

Pre mesec ipo dana sam imao slicnu situaciju. Nedelju dana sam imao los internet(preko dana iskljucen totalno, uvece dodje na savrseno). Zvao i podrsku da dodje i kazali do mene je to. Inace Ruma je u pitanju. Uzasno nerviranje je bilo. Menjaj kablove, menjaj dzekove, spojnice... ma sve i nije pomoglo i ako se dobro secam par dana posle njihove posete se sve popravilo samo od sebe, sve se vratilo na savrseno.

Upstream
Power Level (dBmV) 43 43 43 43

Toliko godina sam sa njima i uvek sam samo pohvale imao, bili su savrseni. Sta cu sada na svakih mesec, dva imati nedelju, dve neupotrebljivog interneta, za cega da placam pun mesec? Da li je resenje otici na ADSL pa nek se nose

Speed test ovde nemoze ni da zavrsi zzVFgP9TQW.jpg

Na drugom sajtu uradi speed test i rezultat je boli glava oBPl9m5lB5.jpg

Poslednja izmena:
Znam da je Kopernikus jedan od najlošijih (većih) Internet provajdera u Srbiji, ali prvo i osnovno - da li si probao da zoveš tehničku podršku i iz kog si grada (dela grada ako si u BG-u)? Takođe, ako znaš i ako možeš, postavi screenshot parametara modema, jer nije isključeno da je problem samo do tebe (neispravna spojnica, kabl, razdelnik ili nešto treće).

I moj savet, postavljaj speedtest.net rezultate (imaju najbolje i najbliže servere, a to će ti i tehnička podrška reći ako ih pitaš).

Na osnovu čega si dao ovo mišljenje da je kopernikus jedan od najlošijih provajdera? Da li ti imaš njihov net? Prenošenje tudjih mišljenja po meni nema poente, i ja mogu da kažem da je Alfa Romeo loš auto "jer sam čuo da se kvare" ali to nije moje mišljenje nego mišljenje drugih, koje opet ne mora da je tačno.

Ja imam njihov net dve godine ravno. Juče sam obnovio ugovor, prešao sa 30Mbit/s na 50Mbit/s paket, danas ću istestirati kako sve radi. Pre dve godine su dovukli nov kabl sa bandere, direktno u zgradu, i sve radi savršeno, za dve godine možda je ukupno 5x bilo prekida, i možda par puta samo bilo ispod deklarisanog protoka, a pošto u naselju imaju predstavništvo, serviseri bukvalno odma izleću da popravljaju bilo kakav kvar i vrlo su ažurni. Kotež je u pitanju. Ja sam lično prezadovoljan uslugom. Imao sam opciju da predjem na telekomov net, čak su i optiku dovukli do zgrade, ali za sad nema potrebe, ovo mi završava posao savršeno,

Slažem se sa lanmi 86 ja imam već 10 godina njihov net i nikada nisam imao nikakvih problema što se tiče neta a što se tiče cene i ponuđenog i podrške što se tiče dolaska po pozivu tu niko vodu ne može da im donese. A ko hoće u mts posle kopernikisa slobodno. Kukaće pose 2,5 minuta

Poslato sa HUAWEI VNS-L21 C432B381 pomoć Tapatoka

@lanmi86

Komšija, na kilometar sam od tebe, dobro znam kako radi Kopernikus u kraju. :)

I jeste, Kopernikus je jedan od najlošijih većih ISP-ova u Srbiji (kako po brzini Internet pristupa, tako i po usluzi). Ali, u odnosu na šta imamo dostupno u Kotežu, Kopernikus je med i mleko (samo zato što je mreža nova), i u odnosu na druge kabl provajdere su ispod proseka u svemu. Daleko bilo da ti net prestane da radi, nemoj se cimati da zoveš tehničku podršku, bolje prošetaj tamo do novih zgrada i kreni sa serviserima nazad. :)

Poslednja izmena:
Mreža je nova, svi kanali otključani, stabilan net, znači ne mogu da tvrdim za ostale gradove u Srbiji i pričam samo za moje naselje, uostalom Džoni, bar ti znaš da nemamo puno izbora, pored Kopernikusa postoje još samo Lelekom i KBCnet. Za telekom ne znam da li su krenuli da puštaju optiku al za ADSL znam da i ne radi nešto baš stabilno, upališ tv, hd kanal i ode net... :) A KBCnet je odavno prevazidjen, to ne daj Bože nikome, samo onaj ko baš nema uslova za Kopernikus i Lelekom.

E sad, glupo je generalizovati stvari, i SBB korisnici imaju problema, kao i MTS, al sve zavisi od mesta do mesta. Po meni, svaki korisnik treba da se prvo raspita za svoje mesto koji provajder daje najbolje uslove i najkvalitetniju uslugu, da lista forume, pita, pa tek onda da prelomi.

OK, shvatam ja da je SBB mnogo napredniji provajder, da ima širi asortiman usluga, pakete kanala, vraćanje kanala, GO uslugu itd, ali ako gledamo bazičnu uslugu, internet kao internet, i kablovska sa svim otključanim kanalima, ja sam vrlo zadovoljan. :)

Naravno, ne sporim ja ništa što si ti naveo, samo konstatujem to da su od najvećih, jedni od najlošijih. Kao da ih korisnici ne interesuju preterano, jer ne samo što imaju najskuplju tv pretplatu, već imaju i najskuplju internet pretplatu i to godinama unazad. Ono što me je iznenadilo i razočaralo jeste smanjenje brzine internet paketa pre nekoliko meseci. Kao i mogućnost da ako potpišeš ugovor na jednu ili dve godine, dobijaš intenet paket iznad. Zašto je to ukinuto? Najverovatnije jer igraju na kartu da korisnici gde je Kopernikus imaju samo njega kao opciju, pa je ponuda uzmi ili ostavi.

Naravno, ne sporim ja ništa što si ti naveo, samo konstatujem to da su od najvećih, jedni od najlošijih. Kao da ih korisnici ne interesuju preterano, jer ne samo što imaju najskuplju tv pretplatu, već imaju i najskuplju internet pretplatu i to godinama unazad. Ono što me je iznenadilo i razočaralo jeste smanjenje brzine internet paketa pre nekoliko meseci. Kao i mogućnost da ako potpišeš ugovor na jednu ili dve godine, dobijaš intenet paket iznad. Zašto je to ukinuto? Najverovatnije jer igraju na kartu da korisnici gde je Kopernikus imaju samo njega kao opciju, pa je ponuda uzmi ili ostavi.
Tri tv 170 digitalna kanala net 30/3 2650 dinara. Svi sport klubovi sve arene kaži mi za tu cenu koji provajder daje to?

U Beogradu je cena 2800 dinara za to isto (sa manje kanala).

I ta stvar je upravo još jedna glupost, kao i njihovo objašnjenje da je u Beogradu taksi skuplji, pa je i cena pretplate skuplja.

E sad, ovo za cene i usluge (ne ide nekim posebnim redom):

1. http://www.vektor.net/kombo-paketi/ (poslednji paket - net + tv) = povoljnije sa bržim internetom
2. http://www.ikom.rs/televizija-i-internet/ (flat 3) = povoljnije bržim internetom sa boljom ponudom tv kanala
3. https://sbb.rs/paketi/paketi (gold trio paket) - sve i svašta za te pare
4. http://www.skynetmreza.net/televizija (50/25 paket + osnovni i plus paket tv-a)
5. http://www.beogrid.net/SBB-ogranak-Beogrid/1474/DUO-NETTV.shtml (duo gold)

Ne krivim ja tebe i ne mislim ništa loše, ali tamo gde postoji neki izbor, ljudi nisu osuđeni na Kopernikus pa misle da je najbolji jer nemaju drugih opcija.

Poslednja izmena:
Sve ovo što si naveo je slabije od kopernikusa. Gledaj cene su sve u prvih nekoliko meseci posle toga sve su veće od kopernikusovih. Drugo cene su za jedan tv najviše dva posle ide dodatno plaćanje dok kod kopernikusa je za tri tv i nema povećanja. Treće sport klub 6 kanala arena sport 5 kanala plus 170 kanala u digitalnoj ponudi to niko od ovih što si naveo ne daje

Sve ovo što si naveo je slabije od kopernikusa. Gledaj cene su sve u prvih nekoliko meseci posle toga sve su veće od kopernikusovih. Drugo cene su za jedan tv najviše dva posle ide dodatno plaćanje dok kod kopernikusa je za tri tv i nema povećanja. Treće sport klub 6 kanala arena sport 5 kanala plus 170 kanala u digitalnoj ponudi to niko od ovih što si naveo ne daje

Očigledno ne želiš da vidiš ono što pokušavam da pokažem.

Šta ima veze što su cene niže prvih par meseci a posle veće? Saberi sve ukupno (i niže i regularne cene) i videćeš da skoro svi daju više (za sličnu cenu) nego Kopernikus.

Ne znam što si se uhvatio za Arene toliko, ali ti ja kažem da u BG-u pored ovih ostalih provajdera, Kopernikus nema šta da traži. Igraju na kartu "uzmi ili ostavi" u mestima gde nemaju konkurenciju.

Samo dokumentujem povratak brzine cisto ubuduce da ljudi imaju da vide 2017-06-30_180452.jpg

Ma stacemu internet preko dana... neka bude zadovoljan da ima makar uvece.

@earthrealm, druže ti imaš problem druge vrste, najverovatnije je signal jako loš, ja bih zvao servisere do iznemoglosti.

@earthrealm, druže ti imaš problem druge vrste, najverovatnije je signal jako loš, ja bih zvao servisere do iznemoglosti.

Kazem da sam imao isti problem u aprilu i zvao ih da dodju. Bili, kazu do mene je problem i posle par dana od njihovog dolaska samo se sve popravilo i bilo savrseno do sada. Digne mi se pritisak kad pomislim da moram opet da ih zovem da bi mi rekli "Ma to je nesto do tebe" ali ako potraje ovo i dovoljno se iznerviram...

Evo ga sada test 1.jpg

Sve super kako je vece doslo. Moja teorija je da su nakacili previse ljudi na jedan kabl i sada moraju da tuku restrikcije preko dana pa kako te zakace. Znaci sramota. Redovno placam racune, sigurno 10 godina sam sa njima i umesto da me nagrade necime oni mi restrikcije dali. Gusite internet neplatisama gamad jedna, a ne da iritirate najbolje musterije koje vam redovno svaki mesec placaju i od kojih zivite.

Kazem da sam imao isti problem u aprilu i zvao ih da dodju. Bili, kazu do mene je problem i posle par dana od njihovog dolaska samo se sve popravilo i bilo savrseno do sada. Digne mi se pritisak kad pomislim da moram opet da ih zovem da bi mi rekli "Ma to je nesto do tebe" ali ako potraje ovo i dovoljno se iznerviram...

Evo ga sada test Pogledajte prilog 232152

Sve super kako je vece doslo. Moja teorija je da su nakacili previse ljudi na jedan kabl i sada moraju da tuku restrikcije preko dana pa kako te zakace. Znaci sramota. Redovno placam racune, sigurno 10 godina sam sa njima i umesto da me nagrade necime oni mi restrikcije dali. Gusite internet neplatisama gamad jedna, a ne da iritirate najbolje musterije koje vam redovno svaki mesec placaju i od kojih zivite.

Vidi, recimo, kod nas je par noći bilo problem sa strujnim trafoom, kako prodje 12 uveče, signal u raspadu, jer ih je nešto njihov pojačivač zezao, skupa-jeftina struja neke munje, nisu mi detaljno objasnili, znam samo u 00:00, ode net i ode tv u božju... Posle treću noć su popravili.

Ja lično ne verujem da lupaju limit preko dana, mislim da signal negde puca, možda neko ubacuje šum u signal, ako se divlje nakačio...

Nije mi nikakav problem kad imaju kvarove, i konkretno mi kazu u problemu smo... bice bolje za dan, dva, tri ma nema problema. Kvarovi, dogradnja, menjanje kablova... su normalna stvar i bar znam da resavaju. Ali kad mi kazu problem je do tebe pa nedelju dana bez interneta neznajuci da li ce se ikada vratiti tu pocne opasno nerviranje.

A to za TV je posebna prica posto mi apsolutno netreba, samo hocu internet, a primoran sam da placam i TV. Taj biznis model kablovskih operatera je posebna zaebancija. Cudi me da niko nije uocio ovaj problem i ubio svu konkurenciju sa ponudom cistog interneta bez TV-a.

Proveri signal u momentima kada imas pun protok pa postavi ovde.

Kod tebe deluje da je bas signal problem, sto se tice brzine, ako je signal dobar na modemu i npr od 18-21h imate bar 90% izmerene brzine u odnosu na placeni paket, mreza je verovatno ok i utilizacija nije problem.

Poslednja izmena:
Trenutno sve savrseno, pun protok 2017-07-01_101722.jpg

Status ovakav
Downstream
Power Level (dBmV) -16 -14 -14 -15 -12 -14 -15 -15

Moze li neko ko ima dobar signal da postavi Downstream Power Level da uporedim brojeve. Kakvi brojevi treba da budu?

ds power lvl treba da ide -9 ili -10 pa do 12, eventualno 15 dBmV a snr na tim kanalima ne bi smeo da ide na ispod 34-35 dB, u idealnim slucajevima. Problemi obicno krenu na 32 dB ali je kod tebe i jacina signala problem pa sve to dovodi do problema.
Svakako to trebaju da provere i srede malo signal

ds power lvl treba da ide -9 ili -10 pa do 12, eventualno 15 dBmV a snr na tim kanalima ne bi smeo da ide na ispod 34-35 dB, u idealnim slucajevima. Problemi obicno krenu na 32 dB ali je kod tebe i jacina signala problem pa sve to dovodi do problema.
Svakako to trebaju da provere i srede malo signal
Kod mene net radi ok i nema gubitaka paketa, ali me brine vrednost za Upstream Channels Power Level od 29 dBmV?
Prema ovom sajtu trebalo bi da je bar 40 dBmV https://www.speedguide.net/faq/what-cable-modem-signal-levels-are-considered-good-78 ,od kog faktora zavise te vrednosti?

Prilozi

• DOCSIS 3.0.png
    DOCSIS 3.0.png
    108.6 KB · Pregleda: 115
U principu, sve preko 35 je ok i negde do 52-53 dBmV za uptream je ok, problem moze da bude spliter, eventualno oni pojacivaci signala itd, mada je veci problem snr za us koji se ne vidi na modemu vec se ocitava sa cmts-a, moze da bude us power i 40 ali ako je snr 20 npr, to je lose.

Kod tebe je sasvim moguce da modem pogresno prijavljuje parametre, iako su te vrednosti dovoljne za reklamaciju i trebalo bi da se provere, ako tebi net radi kako treba i ako nemas neki gubitak paketa i slicno, povecan pung itd, mozes slobodno da ostavis tako. U idealnim uslovima tehnicar bi mogao da pogleda i proveri signal.

Aj još jednom ako nekog ne mrzi, kako da pristupim Cisco modemu, nisam se do sad cimao da gledam to.

Sorry na postu ispod posta, ip za kačenje na cisco epc3208g modem je 192.168.100.1

Evo kako kod mene izgleda signal, naravno net normalno radi, slika u prilogu.

Prilozi

• cisco signal.PNG
    cisco signal.PNG
    18.6 KB · Pregleda: 93
Evo ga dosao vikend, vreme opet za restrikcije, pocelo negde oko 11 sati. Sve savrseno nedelju dana radilo i onda opet ista situacija... brzina sada siba ko luda.

09.07.jpg

2017-07-09_120709.jpg

Vecinu stranica nemoze da ucita. Veza stalno puca...

Vrh Dno