Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

Kad si navikao na 4G onda ti nije lepo sa 3G. Takodje mislim da su brzine bile prihvatljive, ali sto brze i stabilnije sto bolje.

Kad si navikao na 4G onda ti nije lepo sa 3G. Takodje mislim da su brzine bile prihvatljive, ali sto brze i stabilnije sto bolje.

Brzine su ok za telefone i na 3G tj hsdpa nego su latencije problem, ping je bolji na 4G eto to je realna prednost.

Sent from Dead OS ☹

Hehe i ja sam na 3G only. Ne pamtim kad sam prebacio tel na 4G, i ni u jednom momentu nisam primetio da bi mi trebao brzi net od 3G a i manje mo trosi bateriju kad je na 3G...

Prvi put sam uhvatio LTE VIP u gajbi u z polju. Da li su nešto odradili ne znam. Doduše signal je loš dosta .
-118dBm, ako je LTE800 barem, nije los signal i radi skroz OK. Do -125dBm moze LTE da radi u stvari. Isprobavao sam i na LTE1800, -120dBm radi skroz OK. Medjutim, mora biti telefon na LTE-only inace prebacuje na 3G ako ga ima. Sto ume biti slucaj ponegde, iako je VIPov LTE mnogo bolji i rasprostranjeniji od 3Ga izgleda.

Big deal i 50MB dl je mnogima i vise nego dovoljno... Meni 4G toliko znaci da sam na 3G only i sve je super.
Pa kad vam 3G radi bolje od 4G :D

-118dBm, ako je LTE800 barem, nije los signal i radi skroz OK. Do -125dBm moze LTE da radi u stvari. Isprobavao sam i na LTE1800, -120dBm radi skroz OK. Medjutim, mora biti telefon na LTE-only inace prebacuje na 3G ako ga ima. Sto ume biti slucaj ponegde, iako je VIPov LTE mnogo bolji i rasprostranjeniji od 3Ga izgleda.

Pa kad vam 3G radi bolje od 4G :D

Verovatno ali to kod mene nije presudno, koristim 3G tj koristicu ga sve dok Volte ne zazivi...do tad 4G palim samo radi speed testa, nemam neke koristi trenutno od 4G mreze pa makar to bilo 300MB dl / 150MB ul ...zaista ne vidim potrebu za 4G.
I dalje tvrdim da je 3G kada se gleda napravio realan pomak, sve ostalo posle je za vecinu korisnika totalno nebitna stvar...to sto mts, telenor i vip lupi etiketu 4G to mi isto ono kad su bili 3G video call [emoji24]
Jednom isprobao i rekao sam lepo , super i zaboravio da postoji na telefonu.

Sent from Dead OS ☹

Isprobaj malo cesce, vidi se razlika bitna u odzivu. Mada ne kod Telenora, tu je stvarno slabo kao 3G, kada sam ga ono probao krajem godine.

VIP LTE i MTS LTE imaju mnogo bolji odziv, ne samo u Speedtest pingu, vec i u realnom koriscenju, i naspram Telenor LTEa, a pogotovu naspram 3Ga svih mreza. Ovo za Telenor je iz iskustva krajem prosle, dakle licnog.
A za MTS i VIP je poduze licno iskustvo.

Isprobaj malo cesce, vidi se razlika bitna u odzivu. Mada ne kod Telenora, tu je stvarno slabo kao 3G, kada sam ga ono probao krajem godine.

VIP LTE i MTS LTE imaju mnogo bolji odziv, ne samo u Speedtest pingu, vec i u realnom koriscenju, i naspram Telenor LTEa, a pogotovu naspram 3Ga svih mreza. Ovo za Telenor je iz iskustva krajem prosle, dakle licnog.

Juce merio, razlika u pingu je bila 5s , 4G je tu bio bolji, i brzina ali o dalje ne vidim potrebu za 4G...
Cak i full hd yt mogu preko 3G...

Mislio sam da je ping bar kod telenora na strani 4G ali nisam nesto ocaran... Njima i 3G ima super ping.

Mozda upload fotografija za instagram, hahaahah ne bavim se tim sportom ali dosta je brzo i na 3G dovoljno brzo da se ne kuka kako je 4G nesto must have.

Evo malo pre i to 4crte signal...

l5sfeLd.jpg

Mnogi kuci danas nemaju bolje putem adsl...

A ping je odlican , zza 3G , mnogi ovde nemaju bolji i na 4G.

Sent from Dead OS ☹

Poslednja izmena:

Na sta si tacno mislio kada si napisao da ne primecujes razliku u odzivu izmedju 3G i 4G?
Upravo uradih test u stanu 29/3.5 mbs i ping 13 a kablovski mi je 10/1.

Ja imam svega 200MB mesecno potrosnje preko mobilnog neta, pa primetim razliku, stvarno. Obican surf se primeti koliko ima bolji odziv.

Telenor 4G kada sam probao jeste bio sporiji za Viber i Twitter (oba kod mene imaju slika, mada to nije ko zna koji protok), ali surf je isto bio brzi nego na 3G.

Osecaj je prosto lepsi... osim za YT, gde te podrzavam za 3G :) Manje stigne da bufferuje, ako pocnem pogresan klip :)

@Creops, ja? Primecujem razliku izmedju 3G i 4G, bas kazem Dejanu da je ima. Telenor, kada sam probao (Imao 11GB krajem godine da isprobam, gomila lokacija, vremena, 2 aparata), imao je skoro uvek dosta slab DL, tako da iako se video bolji odziv za surf, tesko se primeti na drugim stvarima, gde je brzina bitna.

Poslednja izmena:
Ja imam svega 200MB mesecno potrosnje preko mobilnog neta, pa primetim razliku, stvarno. Obican surf se primeti koliko ima bolji odziv.

Telenor 4G kada sam probao jeste bio sporiji za Viber i Twitter (oba kod mene imaju slika, mada to nije ko zna koji protok), ali surf je isto bio brzi nego na 3G.

Osecaj je prosto lepsi... osim za YT, gde te podrzavam za 3G :) Manje stigne da bufferuje, ako pocnem pogresan klip :)

@Creops, ja? Primecujem razliku izmedju 3G i 4G, bas kazem Dejanu da je ima. Telenor, kada sam probao (Imao 11GB krajem godine da isprobam, gomila lokacija, vremena, 2 aparata), imao je skoro uvek dosta slab DL, tako da iako se video bolji odziv za surf, tesko se primeti na drugim stvarima, gde je brzina bitna.

Ako je osecaj prosto lepsi onda je stvarno ono pravo [emoji24]
Alfa ping mi je jako bitan dok igram BF4 preko adsl-a za telefon ne toliko...
To dokazuje i skype koji ponekad radi testa koristim sat vremena cak na 2G [emoji6]

Sent from Dead OS

Poslednja izmena:
Auuuuuu, da, ti imas Lumiu.
Bez sale, mislim da znas i sam sto se tice browsera na WP :(

Kad vidim da ljudi u 2017 godini koriste 3G, a svuda imas skoro 4G, to je kao ono kupio sam smartphone, ali ne palim internet stalno. Treba vas vratiti sve jedno 20 godina unazad.

Kad vidim da ljudi u 2017 godini koriste 3G, a svuda imas skoro 4G, to je kao ono kupio sam smartphone, ali ne palim internet stalno. Treba vas vratiti sve jedno 20 godina unazad.

Ne, to ti je isto kao da si kupio Ferari za pola miliona € a vozis ga po gradu 50 na sat jer su panduri na svakom koraku.
Ferari = 4G.

OT: Ferari se i ne kupuje za divljanje po gradu. Za takve stvari obično se budže stare kante :) :)

Poslednja izmena:
Jel ima neko informaciju na koju je brzinu ograničena Mts Tourist sim kartica? Pročitao negde na forumu ali ne mogu sad naći nikako..
Potrebna mi je s vremena na vreme dosta brza flat konekcija na dan-dva, a imam samo ADSL..
Hvala unapred

Ogranicena je na nekih 15/10, ako se dovoljno zalis, moci ces do 35/15 stici, Neca zna preciznije, ja se ne secam tacno brojki, ali tu su +/- 5Mbps.

Nadji nekoga ko ima VIP Vikend Net pa uzmi na dan/dva preko nje? Pogotovu sto si u NS, VIP je ipak bolji za 4G tamo, barem iz mog malog iskustva.

Sad je Vip promenio prikaz pokrivenosti 4G signalom na njihovom sajtu.

Screenshot-2017-6-22 Mapa pokrivenosti.png

То је можда било крајем марта, сад је то пар стотина више...

Ogranicena je na nekih 15/10, ako se dovoljno zalis, moci ces do 35/15 stici, Neca zna preciznije, ja se ne secam tacno brojki, ali tu su +/- 5Mbps.

Nadji nekoga ko ima VIP Vikend Net pa uzmi na dan/dva preko nje? Pogotovu sto si u NS, VIP je ipak bolji za 4G tamo, barem iz mog malog iskustva.
Ma jok, da sam u NS uzeo bih ozbiljniji net, ovde na selu ima samo adsl. Meni rekose u korisnickom da je ogranicen na 105/35 taj tourist sim..
Hvala u svakom slucaju

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Ne, u praksi je na nize ogranicen, nesto sistemski su zeznuli sa tim karticama.

Jel ima neko informaciju na koju je brzinu ograničena Mts Tourist sim kartica? Pročitao negde na forumu ali ne mogu sad naći nikako..
Potrebna mi je s vremena na vreme dosta brza flat konekcija na dan-dva, a imam samo ADSL..
Hvala unapred

VIP vikend net? ;)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Hvala unapred

Brzine sa mts turist sim kartice posle žalbe ratelu, i tačno 5 zamenjenih sim kartica sa istim brojem. Pre žalbe ratelu dakle kada je kartica bila nova brzina je bila 10/5 Mbps. Možda se sada stanje promenilo sa novim sim karticama koje su u prodaji, jer sam ja kupio čim se pojavila pre oko 2 godine skoro, ali čisto sumnjam. U glavnom gde ima 4G biće minimum 10/5 Mbps taj limit. Evo rezultata po BG-u pa čak i na 4G+ Screenshot_20170624-044341.jpgScreenshot_20170624-044406.jpgScreenshot_20170624-044428.jpg

Malo smejurije - dnevna dooza Turka :d

Malo smejurije - dnevna dooza Turka :d

Cekaj, jel realno sto ovaj prica???
On je CEO jedne velike kompanije u Srbiji, sto kaze kolega, pod mac bato, pod mac.
Ovo bi moglo da se nazove smesna strana CEO-a.
Nego nesto sam gledao ovaj je do sad vrsio speedtestove dok je Telenor bio na limitu sa brzinama, sto sad odusta od toga pa krenuo na bateriju?
A fazon Telenor nije gasio uopste, Mts bio ugasen 2 sata, a Vip najmanje 8-9 sati i sad kao ima najvise baterije.
Koliko je ovo neozbiljno za jednog CEO-a necu ni da pricam.
Sto ne pokaza grafikon baterije, ovo sto je on pokazao znaci realno-NISTA.
Bar onom ko se iole razume u telefone.
Meni je pokazao nista, al je njemu ego skocio kad je pritisnuo stop pa save.

Ma takvo merenje samo po sebi nema smisla.

Sent from my iPhone using Tapatalk

To i kazem, totalna glupost koja ne dokazuje realno nista, al jos kad to dolazi od jednog CEO-a i to jedne dobre i uspesne strane kompanije to je onda tek...

Mislim da on upada svoju poentu, a to je da nema loše reklame.

Nazad
Vrh Dno