Šta je novo?

AMD Ryzen 5 (razrada FAQ-a u II i III postu)

Ok hvala ljudi. :)
Imao sam neku ponudu pa reko da se konsultujem.

Od i7 samo na 6/12 ili 8/16 ima smisla i to ako ces da radis render ili nesto slicno sto opterecuje sve threadove.

Evo još malo tuniranja bez manuelnog overclocka:
Ryzen ptest 6c.JPG

Koji od ova dva kita je bolji izbor za Ryzen?
1. CORSAIR 16GB (2x8GB) Vengeance LPX DDR4 3000MHz /CMK16GX4M2B3000C15
2. G. SKILL 16GB Ripjaws V DDR4 3000MHz CL15 KIT F4-3000C15D-16GVGB

Postavio sam pitanje i u potforumu šta da kupim, ali računam da ljudi koji prate ovu temu najbolje znaju. Izvinjavam se unapred što ovako uzurpiram temu.

G-Skill F4-3200C16D-16GTZB ako mozes, radi na 3200 a dual rank je koji bolje radi na ryzenu. To je za sta znam provereno, iako ce sa novim biosima i ostale moci da se teraju na 3200Mhz.

Oooo Nebesa...
Konačno izbacili Beta BIOS za moju plohu i memorija radi na 3066 iz 1ve i ne buni se ni malo.
Evo par osnovnih slički:
cputest.jpg memory.jpg

Novi BIOS daje mi kriiilaaa :d

Poslednja izmena:
G-Skill F4-3200C16D-16GTZB ako mozes, radi na 3200 a dual rank je koji bolje radi na ryzenu. To je za sta znam provereno, iako ce sa novim biosima i ostale moci da se teraju na 3200Mhz.

Meni sa tom memarom nece ni na 2666.
Asus prime x370 pro + 1700x.
Da li si setovao rucno ili isao preko DOCP? Koji BIOS (agesa)?
Ako si rucno hajde baci podesavanja.
Generalno nisam se nesto mnogo trudio jer cekam finalani BIOS sa agesa 1.0.0.6.

Ubaci beta BIOS 0801, ima 1.0.0.6 i memorije rade deklarisanim brzinama. Namestiš sa DOCP

Ryzen CPU z1 1.JPGRyzen CPU z2 1.JPG

Poslednja izmena od urednika:

Džaba sam ja ovo pitao, čovek može da mi nabavi Corsair i to je to, sve drugo mora da se čeka i ne zna se cena, jedino što se zna da bi bilo skuplje od ovog kita. Koliko vidim postoji više revizija ovog kita, neki koriste Samsung neki Hynix čipove i zanimljivo da sam našao na par mesta da su ljudi sa Hynix čipovima postizali brzine od 2933 na AM4 pločama, a sa Samsung čipovima nikome to nije pošlo za rukom.
Videćemo kako će se ovaj kit ponašati na mojoj Asus Prime b350 - Plus, kad stigne za par dana.

Ako nisi gadljiv na Kingston-a, na novoj AGESI rade i 3200.

Ma već je poručen1600X i Corsair Ram. Sad čekam da mi stignu.

XMP profil sam stavio i radi.
1.0.0.4a je agesa, a mislim da mi je cak i sa prvim default radilo

Da ti nije malo jak napon na procesoru?

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Celicis ga a? [emoji16]

Sent from my iPhone SE using Tapatalk

Ma skakuće nenormalno, čak i u miru ali tu je negde između 10ak c preko sobne pa do 40c.

Ja sam direktno sa biosa iz marta preskočio na beta bios sa AGESA 1.0.0.6 i koliko vidim nema više onog ofseta od 20 stepeni za x procesore, a koliko vidim i default napon mi je sad niži. Još ništa nisam klokovao jer čekam AM4 mount za cc120. Za sad je sve stock, čak nisam stigao ni da se igram sa memorijom, još uvek mukica radi na 2133. :D

Ja sam direktno sa biosa iz marta preskočio na beta bios sa AGESA 1.0.0.6 i koliko vidim nema više onog ofseta od 20 stepeni za x procesore, a koliko vidim i default napon mi je sad niži. Još ništa nisam klokovao jer čekam AM4 mount za cc120. Za sad je sve stock, čak nisam stigao ni da se igram sa memorijom, još uvek mukica radi na 2133. :D
Ofset je sređen sa 0604 BIOS-om. Za memoriju samo uključi DOCP, srediće se samo.

Upravo uradio, uključen DOCP, memorija radi na 2933. Hvala :)

Da dopunim raspoloživost memorije za o/c
Ladno 3200 sa 16-18-18-18-36 1T !!!
mem3200.jpg

Kome treba ovaj Kit 2x4GB neka se javi da trgujemo jer sam poručio 2x8GB Kit iste memorije pa će mi ova biti višak!
tačna oznaka je"Corsair Vengeance® LPX 8GB (2x4GB) DDR4 DRAM 3000MHz C15 Memory Kit - Black (CMK8GX4M2B3000C15)"

Poslednja izmena:
Nabavih na kraju još jedan Kingston HyperX KHX3000C15D4/8GX;
Ryzen aida mem1.JPG
Sada radi dual channel na 2933MHz preko DOCP.

Podigao multi na 41, Llc2, power 120%
Ryzem CB2.JPG
Ryzen ptest Defaults 0801.JPG
ryzen4.JPG

Odlican rezultat.
Koji je napon cpu na tom kloku ?
E, to je nešto što me je iznenadilo. Počne u idle sa 1,475 - 1.5v a posle padne na 1.42, valjda ga LLC smiri. Problem je takođe i što ni jedan program ili ne pokazuje tačno ili je nešto u senzorima. Eno, neki mere voltmetrom sa zadnje strane socket-a i nikako da im se poklope vrednosti sa softwerskim merenjima. Ima neki tip na Overclock.net-u koji je prikačio i osciloskop i baš se ozbiljno udubio i to. Ima nekih ozbiljhnih skokova i padova napona koje SW nema vremena da detektuje ili prikaže.
Ovaj BIOS takođe ume da napravi probleme kod OC-a, nekolkio puta nije teo da digne system sa SSD-a dok se ne restartuje i po nekoliko puta. Samo pkaže cursor u ćošku kao da ne prepoznaje BOOT sector. Morao sam da potpuno ugasim napajenje pa opet da palim i onda ga prepozna. Ipak je ovo beta BIOS još uvek.

Ti bas ubo lep primerak, jako malo hoce da idu na 4.1, kako se drze temperature u loadu ?

Hlađenje sa CM Nepton 140XL. 57c najviše što sam video za vreme ovih benčmarka.

Vrh Dno