Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

Evo ga telenor 4G+ kod buvljaka juče Pogledajte prilog 229787
Па више се може извући само на 1800 (другде), али ту је вероватно мало веће оптерећење, али свакако слабо за 4Г+.
..
Немам 4Г+ тел, али кад са исте БС хватам и 800 и 1800 знам да је БС 4Г+. Па пошто од Центра до Аде сва три оператера имају искључиво 1800 (и сад понегде 4Г+)... Пробао сам шта хвата на 800 (only) од Ластине приградске станице до Сајма или мало даље. Вип баш ништа, Мтс мало (из Центра или НБГ), Теленор још мало више са старог Сајмишта и Сава Центра. Али пошто има много ближих 1800 које би тел пре ухватио, 4Г+ и са одговарајућим телефоном можда не би било ни код једног оператера у том делу.

П. С. Гледам поново у историји/мапи Нетмонитора, и Мтс има најмање три БС 4Г+ у делу од Бранковог моста, па око Краљице Наталије према Београђанки...

Poslednja izmena:
4G+ je nebitan i VIPu i MTSu kada sam obicnim 4G mogu vise nego Telenor u idealnim uslovima. Ne kapiram ni zasto se cimaju oko toga.

Misliš zašto se Telenor cima? Pa zbog promocije, svi mediji su preneli njihov tekst o 4G+ mreži, iako je 3 puta sporija od Vip-a i Mts-a

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ne, mislim zasto se druga dva cimaju da puste 4G+, vise im znaci da povecaju pokrivenost.

Pa ne cimaju se, eto tek sam danas saznao da je Vip pustio 4G+ još prošle godine na par lolacija po gradu

Recite mi kakav je odnos izmedju 3G i 4G sto se tice potrosnje baterije? Pred pistanje 4G citao sam nesto da je jedna od prednosti i potrosnja baterije. Ima li to pokrice u realnom radu?

Ako si na dobrom signalu trosice ti manje. Ako si na losem signalu, trosice vise. To najbolje da vidis na svojoj lokaciji. Ako je 4G los, onda bolje drzi 3G, a ako je 4G dobar onda drzi na 4G.

Vip vidim da je pokrio i Bosilegrad sa LTE signalom.

Isto tako, pokrili su i Jabučko Ravnište, odnosno zimski turistički centar na Staroj Planini.

Poslednja izmena:
Pazi stvarno, ažurirali su mapu, pokrili sve i svašta u međuvremenu

Ажурирају они сваких десетак дана. Теленор је лепо ажурирао 6-7 месеци, а сад ништа, једно 300 нових БС; тако да ће ускоро бити бескорисна, скоро као и Мтс-ова.

Poslednja izmena:
Pokrivenost 4G signalom na Telenoru nema veze sa onom mapom na sajtu.
Dosta retko viđam 3G u poslednje vreme.

Telenor mislim da je samo jednom ili max 2 puta azurirao u toku ove godine mapu i to zadnji put davno,tako da ovo nije ni blizu pravog stanja pokrivenosti koja je mnogo veca.

Poslato sa KIW-L21 uz pomoć Tapatoka

Može li neko da pita onog turka iz vip-a kada će da prorade malo na 4g u Zemun polju. :)
Ono tamo je jezivo što se VIP tiče

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Bila je 4g baza na krovu džamije, ali srušena je pre neki dan :(

То би Турк тако лепо изложио ;)
Тачно је да је толика покривеност, у просеку, али отприлике на 4Г only и понегде да мораш да јуриш да ухватиш мрвицу сигнала.
Теленор да је поставио све што су најавили, били би им буквално за петама, али не иде баш тако брзо ппставњање, за месец дана можда поставе 90% од ново-најављених, а за то време ће Вип поставити још својих.
И Мтс је нпр. експресно покрио већи део Ибарске до Лазаревца, па су и они одмах иза Теленора.

Mts ima dosta bolju pokrivenost od one sa mape sa sajta, sto se tice Vojvodine parira vipu po signalu. Cak mesta kojima se ja krecem kao da su bolje pokrivena mts signalom.. Razmisljam se o prelazu u Vip pa sam uzeo sad vip karticu da istestiram.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Која су то места? Нисам до сад нигде видео да Мтс има бољи сигнал од Випа, али са овим новим брзим покривањима могуће је. Од њихове мапе покривености је „и бог диго руке". Али чуди ме да и Теленор не ради ништа на својој, него ваљда чекају крај лета или јесени да заврше сво планирано ширење за ову годину па да ажурирају (али онда и неће бити толике користи од ње, јер ће за око пола Србије бити иста као и 3Г).

Pa ono sto mogu da primetim po mapi, a i ovako iz prve ruke, urbaniji delovi mesta su ocajno pokriveni. Primer, Žabalj, u kom zivim, na koju god stranu da kreneš ima 4g, ali u centru i većem delu naselja teško. Takođe duž reke Tise koliko sam uspeo istestirati, vip ima samo 2g sa iole normalnim signalom. Da sad ne nabrajam sve lokacije, ali mts mi deluje dosta pouzdanije trenutno, iako sam ja zeleo da mi se vip pokaze kao ekstra resenje jer je povoljniji..

Pavke, da li ti imas VIP i MTS kartice?

Pa ono sto mogu da primetim po mapi, a i ovako iz prve ruke, urbaniji delovi mesta su ocajno pokriveni. Primer, Žabalj, u kom zivim, na koju god stranu da kreneš ima 4g, ali u centru i većem delu naselja teško. Takođe duž reke Tise koliko sam uspeo istestirati, vip ima samo 2g sa iole normalnim signalom. Da sad ne nabrajam sve lokacije, ali mts mi deluje dosta pouzdanije trenutno, iako sam ja zeleo da mi se vip pokaze kao ekstra resenje jer je povoljniji..

Ono sto je sigurno je to da MTS ima vise 3G baznih stanica od Vipa i 3G na 900MHz na nekim lokacijama i samim tim vecu 3G pokrivenost. Sto se tice 4G baznih stanica, VIP ih ima najvise, bar na papiru, dok je MTS 4G pokrivenost prava misterija jer se ne azuriraju Ratelove dozvole i mapa 4G pokrivenosti... Najbolje je uzeti kartice sva 3 operatera i testirati 4G/3G na lokacijama koje su najbitnije za korisnika.

eto ja ne mogu jos uvek da proverim jacinu MTS signala u SIcevackoj klisuri,sve zbog toga jer pripejd sim nece da se kaci na 4g...koja glupost. a mapa i dalje nije azurirana u tom delu,kao ni u drugim delovima. nisam cak ni siguran da li je LTE800

Svetski vrh

Srbija-LTE-brzina-4G-mreze.jpg

Ето, а ви се само жалите како је 30 премало ;)
Мада то што је по Opensignalu, не мора бити и да је баш тако (користе се подаци случајних корисника програма), али вероватно је ту негде; свакако поузданије од нашег Ратела.

To nam Telenor obara prosek, inace smo dobri. (nije sala)
Taj chart nisu brzine inace, vec dostupnost (tacne su brojke iz clanka, nije tacan graph)

RATEL publikuje podatke o prosecnim brzinama?

Pavke, imas li VIP i MTS kartice?

Da, ali po rasprostranjenosti(sto je mnogo bitnije) smo u drugom delu liste.
Bitnije je da imas na sto vise mesta lte signal nego samu brzinu interneta.
Bar je meni to bitno.

Али тај део није (или не мора бити) уопште релевантан, јер зависи много од броја корисника који користе и ажурирају њихову апликацију. И на Opensignal и на Cellmaper је то увек било далеко од реалности, због малог броја корисника.
Ако је пре пар месеци и било приближно (за Мтс и Теленор пре свега, јер су покривали само градове), сада након великог ширења сва три оператера, тај закључак не важи. Бар не за Србију (у апликацији/свету зависи опет од броја корисника апл, односно брзине ширења којегде, па није поуздана та листа).
Вип је поставио отприлике на 70% својих БС, Теленор 60, Мтс 40. Само што БС наравно иду много више по броју становника, него по територији.

Poslednja izmena:
nismo losi, opet smo u prvih 10. A ispred nas su Norveska, Holandija, J. Koreja, Japan, Kaanda... zemlje koje su lakse za pokrivanje signalom (osim Kanade, koja je ogromna, ali ne racuna se verovatno zabit Kanade, inace ne bi imala ni 20% pokrivenosti)

Много је већи проблем што и кад оператери поставе 4Г на свим својим БС - недовољно индор покривање на многим местима, посебно изван централних делова Бг и других градова (већине)... И наравно по брдима и мањим местима где нема БС...

Poslednja izmena:
Ovde si u pravu, a tu cini mi se Vip ima vecih problema, Telenor je indor cinimi se bolje pokrio bas zbog 800mhz.

Vrh Dno