Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Izvini ali koliko god ti se cinilo da se razumes ipak ti nedostaje znanja o nekim bazicnim stvarima da bi mogli da diskutujemo dalje.
Dacu ti nekoliko pojmova pa kreni od toga da guglas cisto da vidis koliko jos ima toga sto ne razumes: mass flow, enthalpy, evaporation chart, subcooling, superheating, wet/dry bulb,... Ima toga jos, ovo sam nabacao za pocetak. Ja nemam ni vremena ni volje da te tome ucim preko foruma.

Da pojednostavimo pricu - pumpa za vodu. Fiksna geometrija lopatica, fiksna brzina pogonskog motora.
Da li ce pumpati jednaku kolicinu vode i trositi jednaku kolicinu struje za visinu vodenog stuba od 5m i 20m? A ako na tu jednacinu dodamo promenjivu dubinu sa koje usisava vodu? Pa onda na sve to pocne da se menja gustina te vode? Pa temperatura...
Hoce li kolicina ispumpane vode ostati sve vreme ista?

Vidis u rashladnom krugu svi ovi parametri se menjaju svakog sekunda. Neki variraju malo manje, neki malo vise a kompresor sve vreme ima isti kapacitet i brzinu ali kolicina prepumpane "vode" (toplote) nije ista.

Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk

Brate gde si ti otisao , nije tebi lako , vodena pumpa , visina ova , visina ona , gustina vode , kolicina kamenca u njoj , ludilo .. A vidi i ja tebe razumem , shvatam ja da ti mislis da znas , samo freon nije voda :)

A kad vec spominjes gubitke na daljinu i visinu kod klima , evo ti recimo za moju klimu , koliko se gubi ali pazi , vise i nize postavljena spoljna u odnosu na unutrasnju . Zato mani ti mene edukacije , imas li ti nesto crno na belo , recimo ovako :

Pogledajte prilog 230449

I opet ovo je samo da pogleda kako izgleda to kod klima , pa uporedi sa tom tvojom vodenom pumpom . Retko ko ima visinsku razliku izmedju unutrasnje i spoljne vecu od 3m , a do te visine nema nikakvih gubitaka :smash:

Brate? Ne treba ti mene da razumes niti mozes. Ja 20 godina zivim od ovog i trenutno vodim 20 ljudi koji servisiraju rashladne uredjaje kakve ti nisi video niti ces ikad a koji su skuplji nego stan u kom zivis.
To da li ja znam ili mislim da znam nisi strucan da procenis. Cisto jos jedan cas da ti dam gratis - voda takodje moze da bude rashladni fluid.

Ako nisi razumeo jednostavan primer sa pumpom za vodu i izvrces ga ruglu povlacim se iz "tvoje" teme. Ostavljam te da i dalje budes najpametniji i delis savete. Samo napred.

P.S. Crno na belo, u prilogu slike jednog od uredjaj srednje velicine.

b41e8820f95c2e97f63a2e41b4f84344.jpg

80937ee1d110f7c8e1f060b96cb3440a.jpg

Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Moze svasta nesto da bude ali ne biva jer da je voda tako dobra i uporediva ne bi koristili freon .. Kako god, svakako necu trositi vreme na glupave i bespotrebne rasprave .. Ono sto mene interesuje u vezi tebe je sledece , ako se bavis rashladnom tehnikom , gde si ti bio dosad i dozvolio da ova tema zamre i nisi pomagao ljudima s onim sto znas , vec sam ja morao da svojom inicijativom to opet pokrenem , to mene interesuje a vidis da ljudima treba pomoc . Ja se slazem da svako treba da svoj doprinos , pa i ti , pogotovosti ako se bavis time , ali nemojte rekla kazala , dajte nesto crno na belo , da ljudi vise zasto je to bolje i zasto trebaju dati odredjen novac jer ga za bacanje nemaju .. Hvala bogu ne trebam ja biti pametan , postoje specifikacije , testovi sa Euroventa , a ja im mogu samo malo potpomoci da se odluce sta je to sto im treba . Zato samo napred , pozdravljam svakoga ko zeli da se ukljuci i pomogne , i meni je to nekad trebalo a eto , nisam je dobio od frigomehanicara vec od istih ovakvih ljudi koji se greju na klime i koji imaju sve potrebne podatke da to i potkrepe ..

Ova druga slika moze komotno u temu o cable managment-u. :) Sve pod konac.

...Medjutim, to nije ono sto je covek pitao. Pitao je da li snaga ista nezavisno od toga koju temperaturu izabere na daljnskom.
Odgovor je - da istom snagom ce klima raditi ako je temperatura i vlaznost vazduha u sobi nepromenjena. Dolazi do malih promena snage i temp. izduvavanja sa promenom brzine ventilatora ali su te razlike jako male.
Da, to je odgovor, ostalo je bilo skroz suvisno. Covek je postavio jednostavno pitanje, ti si poceo da detaljises i spominjes svaku promenjivu u jednacinu. Sve je ok ali dzaba si zbunjivao coveka.
Znas, postoji trenutak kada mozes da pokazes da si strucan i da znas. Ovo je bio pogresan trenutak ;)

BTW, bilo bi lepo kada bi prestali s prepucavanjem ili ga makar nastavite PM.

Tu sporednu temu su zapoceli Mitar i Nexteen a ja sam se ukljucio da argumentima obrazlozim da su delimicno u pravu obojica.
Sve posle je bilo samo da poducim kolegu koliko jos ima da nauci o temi koja ga ocigledno zanima.

@Nexteen: http://www.r744.com/files/1134_KiliscarslanMueller2004CMES_COPsR718inComparisonWithRefrigerants.pdf
P.S. R-718 je voda tj H2O.
P.S.2 O klimama se ovde prica i pre nego sto si se uclanio.. https://forum.benchmark.rs/showthread.php?223488-jedini-thread-o-klima-uredjajima-2010-11-12-13

Poslednja izmena:
Pa ovde sam sasvim slucajno dosao i nisam ja rekao da nije bilo teme o klimama vec da je preko 2g bila mrtva tema , sve sto ste imali vi ste reki , ocigledno , a bas cu uzeti malo slobodnog vremena da vidim sta se pisalo , zivo me interesuje . I da , tako se radi , postavis crno na belo kao i malopre , voda se moze koristiti kao rashaldno sredstvo , tacno je , doduse ja nisam ni rekao da ne moze . Ovo je dobro imati kao informaciju ali nije za nas smrtnike i to i ako se koristi ne koristi se u klima uredjajima . Za to sto si ti postavio kaze da se moraju razviti posebni kompresoti MULTI Stage Turbo kompresor , ***e zvuci kao Mad Max :)

Sto se tice ucenja , pa svi mi imamo jos dosta da ucimo , ne moze se sve znati , samo davaj sta imas jer nije lose razmeniti po koju informaciju ..

Mitar je ustvari to zakomplikovao nepotrebno, tebi se izvinjavam jer sam napisao da si ti. Pitanje koje je covek postavio je bilo jednostavno isto kao i odgovor i apsolutno nije bilo potrebe komplikovati to. Mitar je skroz skrenuo s odgovorom, next se nadovezao na to, ti upao da dokazes da to bas nije sve tako i ode tema do djavola :d

Ti si pro, znas materiju i lepo je da neko takav prati temu. Kad su ozbiljna pitanja aktuelna tvoje znanje moze biti neprocenjivo ali ne treba preterivati na ovako nebitnim stvarima.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Entuzijasti su najcesce bolji clanovi foruma od profesionalaca.

Ne mislim nista lose, prosto, ko se time bavi, hoce da naplati, a ne da deli za dz, jer ne zivi on od prodaje semenki sa strane, nego bas od toga.

Nexteen, sa druge strane, ovde odgovara na svako pitanje, i nije ni krio da je amater tj. da mu to nije posao (ja sam najpre, instinktivno, mislio da reklamira Fujitsu). Cak mu cesto ljudi direktno postavljaju pitanje, ignorisuci ostatak foruma, i koliko vidim najveca zamerka do sada je bila upravo ovo o cemu se sada raspravlja, sto je meni npr potpuno beznacajno. Znaci, moglo bi se reci da covek radi prilicno dobar posao za clanove foruma.

A i pitanje je bilo na fazon, ako je u sobi 35 stepeni, da li mi ista znaci ako zadatu temperaturu smanjim na 18 na kratko, umesto na standardnih 24, ne bi li brze ohladila.

A odgovor je bio da to nema znacaja.

I kako se doslo do ovoga? Sujeta, ili nekoga nervira sto je tema "privatizovana" i smatra da se "gazda" pravi pametan.

Pa privatizovana je jer covek odgovara na svako pitanje, ulaze prilican trud, i meni bas npr. deluje nefer da mu broji svaka rec.

Cak i da se stvarno pravio pametan, koga briga uopste...

A, i da jeste, svakako nije ni poceo sam od sebe, nego se razvijala neka filozofija koja je vise unosila zabunu nego sto ima korisnih efekata.

Ma nije ovo svadja , mala rasprava i nije da covek ne zna sta pise , zna on , vidim da se bavi tim , i ako sam shvatio radi za firmu iz Kaca , da ne spominjem koja .. E sad , ima stvari koje se meni svidjaju kod njega , ima opste znanje sto o mogucim kvarovima tj sta bi mogao biti kvar , sto nije lose za ovakvu temu jer ima ljudi koji bi se mogli javiti za neki savet , tu ja ne mogu pomoci ali eto mozda moze on . Ja sam tu da pomognem koliko mogu , podacima koje posedujem a koje sam skupio za sve ove godine jahanja po ovim temama . Znam kako je meni bilo kad sam nabavljao klimu , spansko selo , pa zasto da nekome ne pomognem kad su i meni pomagali u odabiru klime . I da , mozda ispada da se pravim vazan jer dajem koje kakve podatke pa onda to valjda tako i zvuci nekome , ko ce ga znati , ali ja ne znam drugacije , tako su me naucili , samo crno na belo :)

Preporuka za normalnog servisera, za ciscenje klime i eventualnu dopunu ili zamenu gasa u Beogradu (pošto je Midea pocela slabo da hladi)? Moze na PM.

Ugradjena juce VOX IVA1-12IE

Ja zadovoljan bas ono sto sam zeleo. Videcemo kada zapekne totalno kako ce biti. Meni je suncana strana tako da od 11 do zalaska greje sunce na kompletan stan, po ovim sadasnjim uslovima je necujna tako da sve preko toga je podnosljivo ... Time will tell

I da garancija je 100% 5 godina bez ikakvih uslova

Ma nema zasto da ne sluzi , ipak je hladjenje u pitanju .. nek ti je sa srecom :)

Brate gde si ti otisao , nije tebi lako , vodena pumpa , visina ova , visina ona , gustina vode , kolicina kamenca u njoj , ludilo .. A vidi i ja tebe razumem , shvatam ja da ti mislis da znas , samo freon nije voda :)

Nastavis li sa ovakvim pisanjem,meni ce biti lako...

Inace primer vode je extra pojednostavljen primer,sto je covek lepo naglasio i moze se primeniti na mnogim granama industrije u tecno-gasnim sistemima...

Ili lepo pisite ili nikako,prozivke-etiketiranje ne tolerisemo

Ja zadovoljan bas ono sto sam zeleo. Videcemo kada zapekne totalno kako ce biti. Meni je suncana strana tako da od 11 do zalaska greje sunce na kompletan stan, po ovim sadasnjim uslovima je necujna tako da sve preko toga je podnosljivo ... Time will tell

38000?

Jesi li gledao detalje, tj na šta se odnosi garancija? Da ne bude samo na kompresor, ili tako neka glupost.

Ok,hvala...mada,u opisu ima i podatci o spoljnoj jedinici

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Pozdrav svima, vec duze vreme pratim ovaj forum i zeleo bih da kazem da su mi iskustva drugih ljudi pomogla da se odlucim za klimu koja ce moci i da greje prostor od 30 m2.
Na preporuku nexteen-a dosla je Duletova ekipa i ugradila Fujitsu 12LM.
Kvalitetno i strucno su odradili posao, klima deluje kvalitetno i mocno, hladi odlicno, a za grejanje se javljam na zimu da podelim utiske.

Ljudi pozdrav, citao sam vas u poslednje vreme. Iako sam dugo odolevao ipak je doslo vreme da kupim klimu, a posto vidim da ovde ima bas dosta upucenih ljudi, trebala bi mi mala pomoc oko izbora, jer se ja u klime uopste ne razumem sem sto znam da treba da hladi...uglavnom stan je 41 kvadrata, klima je potrebna samo za hladjenje, i napravio sam neki uzi izbor, kontam da je 12 sasvim ok za tu kvadraturu.
Izbor je sledeci:
https://www.tehnomanija.rs/klime/vivax-klima-acp-12ch35aezo.html
https://www.tehnomanija.rs/klime/midea-klima-ms12f-09hrn1-qc2.html
https://www.tehnomanija.rs/klime/gree-standardna-klima-gwh12aab-k3nna1a.html

Eto, voleo bi da cujem malo i rec onih koji se bolje razumeju od mene, stim sto sam za ovaj Vivax najmanje, ali ubacio sam u izbor jer su mi ljudi rekli da je to ista firma kao i Midea.

Poslednja izmena:
Moguce da je ona prva na R407C posto nigde izricito ne pise koji je freon. Treba ih izbegavati jer proizvodjaci su masovno presli na R410A pa freona i delova ima sve manje i cena ce biti u skladu sa tim. Ne pitajte me za razlog jer ga ne znam. Isto **nje su i jedno i drugo ali verovatno postoji neki lobi ili neka politicka prica iza toga.
Dakle, za kucne uredjaje samo R410A (zasad, videcemo dokle ce trajati).

Midea ima "detektor gubitka freona"? Wow!? To se zove presostat niskog pritiska i podrazumeva se u svakoj rashladnoj instalaciji jer treca najora stvar za kompresor, posle tecnosti na usisu i gubitka ulja jeste rad bez freona (tj. rad na preniskom pritisku). Verovatno su se dosetili pa su kontakt sa presostata spojili na elektroniku i eto novog feature-a za brosuru! U sustini nista bitno za korisnika jer ce to svakako saznati od servisera kog u svakom slucaju mora da pozove.
Sa druge strane, ima najmanji kapacitet - oko 9000 BTU dok je GREE znacajno jaca.

Vivax jeste najjeftiniji i ako nije na R407C i ta razlika u ceni ti znaci, onda je ok izbor. Nije neki kvalitet ali radice.
Ako mozes da priustis Gree u ovom poredjenju ipak daje najvise ali toliko i kosta. Proveri samo uslove garancije posto ih ovde nema.

Na tu Mideu sam i mislio, pogresno sam kopirao link te od 9000...odnosilo se na 12000.
Ok, Vivax je otpao definitivno, ne znaci mi nista cena, ako cu imati *******cije sa njom...znaci ide ili Midea, ili Gree...samo jos jedno pitanje, u cemu je razlika izmedju ove dve klime sem sto je dizajn unutrasnje jedinice razlicit?
http://m.gigatron.rs/split_sistemi_klima/gree_klima_uredaj_bora_premium_gwh12aab-k3nna2a-103151
http://m.gigatron.rs/split_sistemi_klima/gree_klima_uredaj_bora_gwh12aab-k3nna1a-103155
I jesu njihove karakteristike bolje nego kod ove Midea
http://m.gigatron.rs/split_sistemi_klima/midea_klima_uredaj_ms12f-12hrn1-qc2f6-54919

Zna li neko zasto Samsung i LG klima uredjaja ima samo u tragovima, pretpostavljam zaostalo po magacinima od prosle godine? Kad pogledam ponudu samo Vox, Fox, Aux, Vivax, ***x i sl. Midea i Gree sad ispadose najbolje na nasem trzistu, kad pricamo o klimama samo za hladjenje, ne ovi "monstrumi" koje vi koristite za grejanje :)

Pozdrav svima,

pokusavao sam da ispratim sta ste pisali na ovoj temi o klima uredjajima kako bih pokusao da sakupim dovoljno informacija o onome sto meni treba, ali bojim se da sam ipak ostao neznalica. Buduci da vas ima poprilicno koji bez sumnje znate daleko bolje od mene koji sam laik, zamolio bih vas da me posavetujete oko preporuke klima uredjaja, jer ide leto, a vec sada je pakao. Naime, klima bi sluzila samo za hladjenje (ne i za grejanje jer zimi nije potrebno) dve prostorije koje su otprilike povrsine 30m2, i cini mi se da postoji super pozicija za klimu iz koje bi mogla da daje dobar protok vazduha i ka drugoj sobi. Problem je sto bi se vrata ponekad zatvarala zbog buke jer smo devojka i ja u odvojenim prostorijama i oboje radimo za racunarom. Budzet bi bio nekih 35 000 RSD bez troskova ugradnje i interesuje me takodje koliku buku pravi klima zapravo buduci da u zivotu do sada nikad nisam posedovao jednu, kao i razlike izmedju proizvodjaca u ovom rasponu cene koji sam naveo.

Unapred zahvalan i oprostite na neznanju.

Pozdrav svima, vec duze vreme pratim ovaj forum i zeleo bih da kazem da su mi iskustva drugih ljudi pomogla da se odlucim za klimu koja ce moci i da greje prostor od 30 m2.
Na preporuku nexteen-a dosla je Duletova ekipa i ugradila Fujitsu 12LM.
Kvalitetno i strucno su odradili posao, klima deluje kvalitetno i mocno, hladi odlicno, a za grejanje se javljam na zimu da podelim utiske.

Ako su ti ugrađivali u ponedeljak sve su šanse da si čekao da završe ugradnju kod mene ;)

Evo i par fotografija. U pitanju je Fujitsu ASYG14LUCA

d64399f588cf79883de8c5301e36e0bb.jpg
86189e3710c04c9cbb2fe9c81311bbb1.jpg
b1af9e160026b921b7ac451ee2a383e2.jpg

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno