Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Lenjivac 19
Najbolje karakteristike ima Midea 12 btu.

Poslednja izmena:
Ako su ti ugrađivali u ponedeljak sve su šanse da si čekao da završe ugradnju kod mene ;)

Evo i par fotografija. U pitanju je Fujitsu ASYG14LUCA

d64399f588cf79883de8c5301e36e0bb.jpg
86189e3710c04c9cbb2fe9c81311bbb1.jpg
b1af9e160026b921b7ac451ee2a383e2.jpg
Jesu, ugradjivali su u ponedeljak.
Evo i od mene fotografija, ugradjena Fujitsu ASYG12LMCA

Pogledajte prilog 230684

Poslednja izmena od urednika:
Zna li neko zasto Samsung i LG klima uredjaja ima samo u tragovima, pretpostavljam zaostalo po magacinima od prosle godine? Kad pogledam ponudu samo Vox, Fox, Aux, Vivax, ***x i sl. Midea i Gree sad ispadose najbolje na nasem trzistu, kad pricamo o klimama samo za hladjenje, ne ovi "monstrumi" koje vi koristite za grejanje :)

Verovatno zato što su svi koji su prethodno kupili Samsung ili LG shvatili da su se zaHeb@li. Ja LG više nikada nikome ne bih preporučio, pogotovo imajući u vidu cenu uređaja. Nije baš da ne valja, ali ima i bolje i jeftinije. Sa druge strane šurak ima Samsung, i to tandrče nenormalno. Spoljna jedinica je duplo manja od moje LT, a tri puta glasnija. Prema tome, kome treba samo za hlađenje, a hoće da prođe jeftino, Midea ili Gree su sasvim zadovoljavajući proizvodi. Ko ima para, nek ide na inverter, em je promaja manja, em nema udara ledenog vazduha (reguliše se snaga u zavisnsti od razlike unutrašnje i setovane temperature), a može i da se dogreva ili greje. A što se "monstruma" tiče, njima je hlađenje posao koji obavljaju "na leru", uz minimalnu potrošnju. Moj Fujitsu LT u modu odvlaživanja se ne čuje, a troši 200W.

LG su ljudi i klimadzije toliko hvalili, pa ne znam zasto sad vise ne valjaju. Doduse, vazilo je ono da se za LG gleda da je iz Koreje, ne iz Kine. Za Samsung je bilo price da je malo losiji, ali opet OK. Na oglasima polovne LG drze cenu, maltene kao nove Vox, Fox i sl. Ne bavim se time i ne pratim redovno iskustva, pa mi nije jasno sta se promenilo u medjuvremenu. Japanci su koliko vidim i dalje u vrhu, po kvalitetu i po ceni.

Ja sad trazim neku klimu, iskljucivo za hladjenje. Jednostavno imam odbojnost prema raznoraznim *ox klimama, a ne daje mi se bas ni hiljadu evra za "monstrume" kad ih necu koristiti za grejanje. Imam i jedan ogranicavajuci faktor da mi treba sto "niza" unutrasnja jedinica, jer mora da se nabije iznad vrata...

Moje skromno iskustvo od klima koje koristim ili sam ih koristio je sledece (sve su 12-ice):

Prva klima kod matorih Panasonik, kupljena krajem '90. papreno placena, ali radi dan danas, kao prvog dana, nikad dopunjavana. Ubedljivo najbolja i subjektivno najsnaznija od svih koje sam kasnije imao priliku da koristim.

Druga klima Midea, kupljena 2005. radi bez kvarova, prosle godine sam primetio da je malo oslabila, pretpostavljam da bi je trebalo dopuniti, ali trenutno se ne koristi, pa kad bude ponovo aktivna, bice. Poprilicno tiha.

Kad sam kod Midee, komsija, prozor do mene, je ugradio pre 2 godine i to se nenormalno dere. Zvoni za sve pare, kad je ukljuci nocu, ja zatvaram prozor da bih mogao da spavam. Ne znam kako njemu ne smeta. Da li je takav primerak naisao ili su sve nove Midee takve, ne znam.

Na poslu smo ugradili pre 4 godine Galanc, kad su ih svi hvalili (prvenstveno mislim na servisere) kao neku "jaku srednju klasu", mnogo bolje od Midee i slicnih. E, to je djubre neopevano, jedva da hladi, spoljne jedinice se deru i zvone. Kancelarije su povrsine 20-25m2, visina plafona je doduse veca od 3m, klime uspeju malo da obore temperaturu, ali nema sanse da ozbiljnije ohlade prostor. Klime se redovno odrzavaju, za razliku od svih prethodno navedenih. Imamo tu na poslu i neke starije Midee i AUX koje iste kancelarije hlade kako treba.

Samsung "trouglasta" od pre 3 godine, bila neka akcija sa besplatnom ugradnjom i snizenom cenom, pa je bas bila jeftina. A u skladu sa iskustvima koje sam ranije izneo, sestra je kupila. Unutrasnja jedinica fenomenalno izgleda, lepo hladi, mada sam ocekivao da bude jaca od moje Midee, ali nije (poprilicno subjektivan osecaj, uzeti sa rezervom). Takodje, veoma tiha. Za sada je super.

Poslednja izmena:
sta mislite o ovoj klimi http://www.coolshop.rs/fujitsu-klima-uredjaj-asy-07-usbcw-aoh-07-usnc
ima vrlo malo podataka na sajtu o njoj, cena je pristupacna a ne treba mi nista jace za hladjenje. pretpostavljam da je i dovoljna za grejanje do nekih minuseva vecih od -5?

Samo ako tebi odgovara taj kapacitet posto je to ipak klima 7 btu.Fujitsu je uvek dobar izbor.Serija classic
http://ozon-ug.ru/618-ne-invertornyj-kondicioner-fujitsu-seriya-slassic.html

Poslednja izmena:
To sam i ja zagledao kako je lepo odradjeno... svaka cast

Nisam siguran koliko se na tome vidi iskustvo. Ja samo vidim da su majstori odlicno odradili posao. Volim uredne majstore koji svima urade kao sto bi uradili sebi. Kad kazem majstori, mislim pravi majstori, ne oni dunderi sto ugradjuju za pola sata.

Extra kosarica za stipaljke! :D

Sutra ujutru mi dolazi Dule , vreme je za servis i pripremu za leto :)

Ma nije bitno iskustvo vec da neko odradi posten posao i da se max potrudi .. Evo kako su tokod mene odradili :

http://i.imgur.com/oaHotoI.jpg
http://i.imgur.com/zpiMXFF.jpg
http://i.imgur.com/AhLeNHU.jpg
http://i.imgur.com/QTYq7BA.jpg
http://i.imgur.com/o100DU8.jpg
http://i.imgur.com/OYfuis2.jpg
http://i.imgur.com/4p2H0Oz.jpg
http://i.imgur.com/jtZgSPN.jpg

A gde je grejni kabl? Ja sam se mislio da montiram grejni kabl, ali sam odustao. Skinuo lulicu, i sve OK. Visi led, ali se i otapa u defrostu. Ništa ne curi sa strane.

Sutra ujutru mi dolazi Dule , vreme je za servis i pripremu za leto :)

Ma nije bitno iskustvo vec da neko odradi posten posao i da se max potrudi .. Evo kako su tokod mene odradili : ...
Deluje vrh, pedantno, uredno, majstorski urađeno, tako nešto trenutno i ja tražim :D... Elem, treba mi preporuka za kupovinu/ugradnju kvalitetne klime pre svega za grejanje prostora od 30 m2 (grejao bih se samo na klimu, a naravno da će služiti i za hlađenje :))... Gledao sam i odlučio se za Fujitsu zidni inverter ASYG12LTCA / AOYG12LTC . Deluje kvalitetno, a i estetski mi se uklapa u prostor (što mi je isto jako važno). Pomenutu klimu sam našao da kupim (sa sve montažom) kod sledećih firmi, pa bih molio za mišljenje o dotičnima:
- http://www.fujitsuklime.com/fujitsu-klima-uredjaj-zidni-inverter-asyg12ltca-aoyg12ltc
- http://www.acs-klime.rs/klima-uredaji/inverter/klima-uredjaj-inverter-fujitsu-asyg12ltca-aoyg12ltca-12000btu.html
- http://samsara.rs/proizvodi/klima-uredaj-fujitsu-asyg-12ltca/

Cena je manje-više kod svih slična, tako da to nije presudno, već kvalitet ugradnje (stan je u Beogradu)...

Nemam nikakvog iskustva ni sa jednom od firmi koja prodaje / ugrađuje klime, i treba mi preporuka gde da kupim sa sve ugradnjom ako može od iste firme koja naravno da mora da bude ovlašćen distributer/serviser za Fujitsu. Može i firma koju nisam naveo, može i preko privatne poruke (ako nije dozvoljeno ovde javno) :D Neki savet za ugradnju - na šta treba obratiti pažnju? Hvala unapred :wave:!

Poslednja izmena:
Grejni kabl jos nisam montirao , uzeo sam ga , platio 800 din , 3m = 120w , falice mi nekih 50cm da pokrijem klimu i komplet odvod ali sta je tu je , postavicu ga do zime ..

LikBG

Ne znam sta ti to mislis da grejes sa LT-om , imas li ti predstavu kakva je to klima i koliko je jaka . Ne znam kakva je izolacija , stolarija , sta mislis da grejes kuca ili stan , izolovan tavan ili ne , greje li se dole i gore itd .. Kako god , previse je to novca za kupovinu klime koja ce pokrivati do 30m2 .. Kad vec zelis da imas estetiku razmisli od 12LU modelu , no ako bas zelis , tvoj novac pa udri :p

Fujitsu ASYG 12LU

Pdesignh kW 3,90
SCOP 4,00
Klasa A+
Sezonska potrosnja 1363
Modulacija ( 0.9 - 5.6 ) kw
na -7c daje 3,45kw sa COP 2,64
na -15c daje 3,13kw sa COP 2,43
na +7 daje 4,00 kw sa COP 4,30
----------------------------------

Fujitsu ASYG 12LT

Pdesignh kW 4.00
SCOP 4,60
Klasa A++
Sezonska potrosnja 1217
Modulacija ( 0.9 - 6.5 ) kw
na -10c daje 4.00kw sa COP 2,52
na -20c daje 3,63kw sa COP 1.84
na +7 daje 4,00 kw sa COP 4,40

-----------------------------

Evo ti pa malo uporedi sta koja daje i na kojim temp , sa max izduvom i unutrasnjom od 20c .. A sto se tice firmi , ja samo za jednu mogu dati preporuku , a cena klime ti je otprilike slicna svuda .

Savet za ugradnju Fujitsua :

1. instalacija ne kraca od 3m , preporuka proizvodjaca
2. svaka cev zasebno izolovana
3. vakumiranje klime pre pustanja u rad
4. antivibracione gume na spoljnu , moze a ne mora , smanjuje buku tj prenosenje vibracija a nisu skupe ..

.

Poslednja izmena:
Grejni kabl jos nisam montirao , uzeo sam ga , platio 800 din , 3m = 120w , falice mi nekih 50cm da pokrijem klimu i komplet odvod ali sta je tu je , postavicu ga do zime ..

LikBG
...
Evo ti pa malo uporedi sta koja daje i na kojim temp , sa max izduvom i unutrasnjom od 20c .. A sto se tice firmi , ja samo za jednu mogu dati preporuku , a cena klime ti je otprilike slicna svuda .

Savet za ugradnju Fujitsua :

1. instalacija ne kraca od 3m , preporuka proizvodjaca
2. svaka cev zasebno izolovana
3. vakumiranje klime pre pustanja u rad
4. antivibracione gume na spoljnu , moze a ne mora , smanjuje buku tj prenosenje vibracija a nisu skupe ..

.

Puno Hvala na savetima, razmisliću još jednom za model ! Jel može na PP (ili javno) ime/adresa/telefon firme koju preporučuješ za kupovinu i ugradnju za Fujitsu?

Poslednja izmena:
Nisam siguran koliko se na tome vidi iskustvo. Ja samo vidim da su majstori odlicno odradili posao. Volim uredne majstore koji svima urade kao sto bi uradili sebi. Kad kazem majstori, mislim pravi majstori, ne oni dunderi sto ugradjuju za pola sata.

Pa sta znam, mislim da je i iskustvo vazno da bi se dobro uradio posao..moze neko biti pedantan koliko hoce ali to samo po sebi ne bi mnogo znacilo ako bi stajao i razmisljao sta i kako da uradi da bi resio neki nepredvidjeni problem, hocu reci lepo je gledati kada majstori rade glatko bez zastajkivanja a uz to i kvalitetno, to se moze samo ako imaju veliki broj ugradnji iza sebe..na to sam mislio.

Ja sad trazim neku klimu, iskljucivo za hladjenje. Jednostavno imam odbojnost prema raznoraznim *ox klimama, a ne daje mi se bas ni hiljadu evra za "monstrume" kad ih necu koristiti za grejanje. Imam i jedan ogranicavajuci faktor da mi treba sto "niza" unutrasnja jedinica, jer mora da se nabije iznad vrata...

Grejanje uopšte ne bih uzimao kao faktor kod izbora klime, odnosno vrhunska klima će vrhunski i da hladi.

Posle samo 3 dana sa ovom Fujitsu jednoglasni utisak svih ukućana je "ovo se uopšte ne čuje!". Dešava se da moram da okrenem glavu da vidim da li je klima uključena. I to posle iskustva sa jedno 10ak običnih i inverter klima u poslednjih 20ak godina.

Reklamiranje nije dozvoljeno , kome treba kontakt nek mi se javi i dobice ga ..

Grejanje s klimom nije idealno , nekome se cuje klima , nekom smeta duvanje , nekom ovo , nekom ono ali jedna stvar je kod svih ista , kad dobiju racune sve zaborave :)

Ovo je vrhunski pristup poslu a ne kao kod mene,ostavili mi kabel na pola zida da visi a uticnica na donjem delu zida,ostavili tako a trebalo samo jos pola metra kabela,a o plasticnim vodjicama da i nepricam,sam sam ih kupovao i postavljao....kada sam ga nazvao onako ljut i rekao mu sve moje primedbe,rekao je "jel radi?" reko radi...pa kao onda je on svoj posao dobro obavio a ostalo ga se netice mnogo...a placen preko racuna firme 13000 za uslugu...hteo sam ga zadaviti

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока

Pa to je razlika izmedju onih koji svoj posao rade i onih koji svoj posao odradjuju. Tu se prepoznaje ko je majstor a ko dundjer. Nisu svi majstori iako misle da jesu ili bi voleli da budu.

Grejanje uopšte ne bih uzimao kao faktor kod izbora klime, odnosno vrhunska klima će vrhunski i da hladi.

Apsolutno se slazem. Zato i bezim od spomenutih jeftinih klima, a opet ne bih da preplatim, jer trenutno nisam u preteranoj mogucnosti. Klima mi je neophodna, jer sam u potkrovlju, pa moram malo da ubrzam sa izborom i realizacijom.

Evo kako su tokod mene odradili :

Posto sam citao temu od pocetka da pokupim sto vise razlicitih iskustava, video sam i ove slike kada si je ugradjivao. Zaista sve pohvale za pedantnost. Pominjao sam u mom rezimeu klima uredjaja Samsung klimu kod sestre. Majstori koji su je ugradjivali su bili jedni od boljih, radili su vakumiranje iako nisam zahtevao (znao sam da to postoji, ne i koliko je neophodno), ali sam ove egzibicije sa kanalicama radio sam da sakrijem cevi. Nije ispalo lose, ali daleko od ovog profi izvodjenja, plus sto vidim da koriste neke kvalitetnije kanalice od ovih sto se kupuju na svakom cosku.

Hajde da pokusam da iskoristim iskustvo clanova na forumu za neku preporuku i po koji savet/iskustvo. Dakle, situacija je da mi treba klima za hladjenje, grejanje je CG nazalost. Ne volim preterano klimu, pa je ukljucujem samo kada moram, ali sad zivim u potkrovlju u 60m2, moracu to cesce da radim. Problem je sto je idealna pozicija za klimu tesna po visini (hvala "majstorima") imam ukupno 29cm, alternativne pozicije su daleko losije i znacajno produzavaju instalaciju. U buducnosti cu verovatno morati da idem na jos jednu klimu, ali za pocetak da resim bar jednu da ublazi leto. Izbegao bih, ako mogu Vox - Fox. Zbog tog problema sa prostorom sam i trazio onu Samsungovu trouglastu klimu, jer je njena povrsina za uvlacenje vazduha pod uglom o mislim da joj ne smeta nabijanje uz plafon. Tako sam poceo pretragu i eto me ovde. Zbog tog problema sa prostorom sam poceo da gledam i plafonske varijante npr. ove 14 Fujitsu http://www.klime.rs/klima-uredjaji-14000-btu, ali sad tu imam potencijalno drugi problem nosivosti, jer je plafon rigips. Takodje, deluje mi da imaju losije performanse (B i C klasa) i da su bucnije od klasicnih.

Kakva su iskustva sa ovim plafonjerama, a zanima me ako neko ima iskustva sa multisistemima, to mi je eventualno zanimljivo za tu drugu poziciju? Prihvatam svaku ideju u razmatranje :)

Poslednja izmena:
Pa vidi , ovo kako oni rade je vezano za logiku kojom se vode . Oni za razliku od vecine servisera ne rade servise i ugradnje ukoliko nisu pruzili kompetnu uslugu a onda se vode logikom , ako neko ima poverenje da sve odradi kod njih i ulozi tolike pare , a njihov sat nije jeftin , onda ta instalacija mora biti odradjena kako treba jer je najbitnija u celom procesu . Kako kaze Dule , ako tu uradis posao kako treba , male su sanse da sutradan imas problema . A da , imaju jos jednu teoriju , posto je uvoznik za Fujitsu malo komplikovan i tezak za nabavku rezervnih delova , on kaze ovako , servisima koje mi odradjujemo i parama koje tu uzmemo , deo tog novca ce otici ako zatreba na to da se popravi neki kvar ukoliko Viacom pocne da zateze situaciju . Sto bi oni rekli stranka ne sme da trpi pa makar oni o svoj trosak resili problem , a kako uvoznik daje 2g a oni daju produzenje do 5g , taj deo takodje ide o njihov trosak za nedaj boze. Ovo je on meni pricao , a isto tako kaze da je na Fujitsu toliko malo reklamacija a te koje ima su sitnice , znaci veliki i ozbiljni kvarovi ne pamti da su mu se desavali . *** japanac je japanac , a evo , nevezano za Fujitsu , za bilo koji japanski brend ( Daikin, Mitsubishi , Toshiba , Fujitsu ) , ja u ove 4-5g nisam cuo za neki ozbiljan kvar , tacnije nedavno tj jos uvek postoji problematika sa PCB plocom unutrasnje jedinice kod Fujitsu LLCA modela. Resenje ovog problema se resava zamenom ploce , a posto LLCC radi savrseno , zamenom tj stavljanjem LLCC ploce sve radi besprekorno . I udavih vas ja , bitno je da su svi zadovoljni , da klime rade i malo trose :)

Jesu, ugradjivali su u ponedeljak.
Evo i od mene fotografija, ugradjena Fujitsu ASYG12LMCA

Pogledajte prilog 230684
da li ste vi trazili ugradnju ove kanalice i zatvaranje otvora u zidu ili su sami to uradili? meni su serviseri fujitsu klima iz coolshopa pre 2 godine ostavili uzas od rupe u zidu. hocu da kupim jos jednu klimu ove godine i muka me hvata od fuserisanja prethodne

Ove kanalice su dodatno naplaćene i nisu uključene u montažu klime.

Koliko inače naplaćuju montažu ovi?

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk

Pa koliko vam naplate za ugradnju?

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока

Koliko price oko malo plastike? Svaka cast momcima sto su se potrudili ali verujem i da su to lepo naplatili. Lepo je raditi sa takvim kupcima ali ih je malo da bi se od njih zivelo. U vecini su oni koji kupe Vox na rate ili nabave nesto polovno, obigraju pola grada da kupe nosace za 350 din pa onda traze da im se montaza uradi za 4000.
Inace te kanalice mozete da kupite ovde
http://www.aklimatizacija.com/kanalice.html. Nisu skupe a korektan je kvalitet. Ima i boljih uvoznih ali su nesto malo skuplje.

Uglavnom, vidi se da su pedantni ali to ne garantuje da znaju. Ja bih cevi na terasi pustio ispod spoljne jedinice pa onda donja i gornja petlja na vertikali. Ovde je spoljna bas blizu oba zida pa jos cevi opstruisu protok. Znam da se kod malih klima ne rade petlje ali ja to podrazumevam.
Inace, ne znam da li sam u zivotu uradio i jednu montazu za pare. To malo sto sam radio bilo je prijateljski pa nit sam fuserio nit je bilo reklamacija. Broj montaza nista ne znaci vec znanje, alat i pristup poslu.

Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk

Koju klimu si ugradio , jesu li ti bar uradili sve po propisu ?

Naravno da dodatno naplate sav materijal, ali ima majstora koji nece ni da se bakcu sa nekim dodatnim detaljima, vec zure da sto pre odu sa mesta ugradnje.
Ja volim kada se sa majstorom moze popricati, razmeniti ideje, cuti predloge i kada hoce da posavetuje a ne da se maltene ne sme nista ni pitati.

da li ste vi trazili ugradnju ove kanalice i zatvaranje otvora u zidu ili su sami to uradili? meni su serviseri fujitsu klima iz coolshopa pre 2 godine ostavili uzas od rupe u zidu. hocu da kupim jos jednu klimu ove godine i muka me hvata od fuserisanja prethodne

Kanalicu sam ja trazio da stave, a sakrivanje otvora u zidu je bila njihova ideja.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno