Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Midea klima inverter MS12FU 12HRFN1 QRD0GWB

ovo je klima koja me je u radnji postedela velikih racuna za grejanje :) a nadam se da ce i za hladjenje radnje tako biti,za sada dobro rashladjuje mada nisu jos tropske temperature

Ćimo, koliko si uštedeo sa ovom klimom na grejanju, i čime si se grejao ranije?

Ja bih dodao samo - Mitsubishi + svi japanci top, zatim Lg klasa ispod, pa svi ostali ...

Amin. Kupio sam Mitsubishi (ali heavy industries ogranak) klimu pre nekih 16, 17 godina, 12ica, za tadašnjih 2000 maraka. Jednom se desio kvar, morao sam baterije da promenim u daljincu. Inače nista od tada, ni dopuna freona, niti servis. Služi samo za hlađenje.

Poslednja izmena:
Standardni racun za struju bez grejanja je oko 9500 din,sa grejalicom od 2,4kw sam dobio racun od 19000 hiljada a nismo se ni ogrejali,samo malo oko nje a u radnji i dalje hladno,sledeci pun mesec sa inverterom sam dobio racun 11000 din sto znaci da me je grejanje kostalo 1500 dinara za citav mesec..da napomenem da se klima nije gasila 24 sata.
Sto se mene tice,ako i leto bude ovako efikasno kada je inverter u pitanju ja sam napravio pun pogodak,u avgustu prosle godine racun za struju mi je bio 32000din(radile dve obicne klime koje su u losem stanju ni servis im nije puno pomogao),po ovoj racunici ja cu odplatiti klimu kroz par meseci

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Koliko imaš "grejnih tela" u toj radnji, kad ni dve klime nisu mogle da ohlade?

Te dve klime su jedna 12-ka i jedna 9-ka...imam 6 frizidera i 4 zamrzivaca...

Koja je preporuka za 12-icu u rangu od 30-40k dinara ove godine?
Samo za hladjenje leti bi se koristila, nekih 30-35m2. Prosle godine sam ugradio za identincu namenu i pribliznu kvadraturu gree ekvivalent midei f6 bese (mozda gresim) i super je posluzila svrsi, tako nesto mi i sada treba.

Kad si vec zadovoljan sa Gree imas za uzeti Gree BORA 12000 BTU - 30990 din ..

Koja je preporuka za 12-icu u rangu od 30-40k dinara ove godine?
Samo za hladjenje leti bi se koristila, nekih 30-35m2. Prosle godine sam ugradio za identincu namenu i pribliznu kvadraturu gree ekvivalent midei f6 bese (mozda gresim) i super je posluzila svrsi, tako nesto mi i sada treba.

Verovatno mislis na Gree Bee Premium White. Ja nju imam i stvarno sam zadovoljan kako hladi.

Da, mislim da je ta, znam da je bilo price oko nje i F6 midee i da sam na kraju tu i uzeo, ono kada sam te pitao oko servisa za ugradnju ako se secas, moguce je samo da nije white, pogledacu, nije mi na trenutnoj lokaciji.

A sada sam gledao MIDEA MSMAB 12HRN1 QC2 MA1 (link) ili opet tu gree, mada mi se svidja nekako vise ova unutrasnja jedinica midee ove. Svejedno mi je koji je proizvodjac, u sustini je pretpostavljam sve isto ukoliko nema nekih serijskih gresaka pa zato i pitah. :)

Poslednja izmena:
Hteo sam ti je ja predloziti no kad sam video kolika je razlika izmedju buke spoljne jedinice kod ta dva modela izabrao sam Gree , nije mala razlika , skoro 10db ..

stigao usb wi-fi za mideu,po savetu nexteena sam platio onu manju cenu jer sam insistirao a prvobitno su hteli da mi naplate skuplje..sad mi ostaje sutra da se bakcem sa povezivanjem i uparivanjem moba sa klimom

Radi :)

335ac0a693ea6550b70dbb6c1ccc25ea.jpg

Pozdrav, interesuje me sledece:

kako kod klasicne kuce klime funkcionise hladjenje?
Da li hladi istom temperaturom kada se stavi na 18C i kada se stavi npr na 23? Ili ipak duva hladnije kada se podese nize temperature? Hvala unapred

Kod obicne klime , koliko ja znam , ona ili radi na max ili ne radi , znaci ili hladi na max ili ne hladi , po tome bi trebalo da je ista jacina hladnog vazduha bez obzira na podesenost .

Nije baš tačno, od brzine ventilatora zavisi koliko vazduha prođe preko izmenjivača, a samim tim i količina predate/primljene toplote.

Izmenjivac je uvek isto hladan samo je pitanje finesa , jacine izduva , toplote vazduha koji uvlaci , no on nije pitao to sto si mu ti odgovorio , ne radi se o kolicini predate toplote sa izmenjivaca , vec da li obicna klima nekad duva manje ili vise hladan vazduh .

Drugari jedno pitanje, da li Midea klima MSMACU -18HRFN1-QRD0GW ( unutrasnja jedinica ) i MOB02-18HFN1- QRD0GW ( spoljna jedinica ) Full Dc Inverter, u stvari ista klima sa oznakom MSMACU-18HRFN1/MOB02-18HFN1 Full Dc Inverter? Odnosno da li imaju iste karakteristike: Energetska klasa: A++ / A+++
Btu: 18000
Kapacitet hlađenja (kW): 5,3 (1,82-6,13
Kapacitet grejanja (kW): 5,6 (1,38-6,74)
Rashladni gas: R410A
Priključak el. energije hlađenje (W): 140-2360
Priključak el. energije grejanje (W): 200-2410
SEER (W): 6,7
SCOP (W): 4,4

Dobijo sam informaciju u vezi tacnih oznaka na midea klimi i oznaka: MSMACU -18HRFN1-QRD0GW ( unutrasnja jedinica ) i MOB02-18HFN1- QRD0GW ( spoljna jedinica ) Full Dc Inverter je ustvari MSMACU-18HRFN1/MOB02-18HFN1. Klima kupljena sa popustom od 50 evra, taman da se doda jos 10 - 20 evra i da se ugradi. Hvala svim clanovima na nesebicnoj pomoci i drugarskim savetima...

Količina toplote koja se razmeni zavisi od razlike temperatura vazduha i izmenjivača, i u slučaju prinudnog strujanja od količine vazduha koji prelazi preko izmenjivača, a koja je direktno zavisna od brzine ventilatora. Da nije tako, niko ne bi ni stavljao ventilatore. Regulacija postoji, bez obzira što kompresor može da radi samo u on-off režimu.

Koja regulacija postoji , kompresor radi na max nonstop , nema tu nikakve regulacije , opet pricas o kolicini toplote koja se skida sa izmenjivaca , niko te to i ne pita . Mani se ti ventilatora , postoji jos stvari koje uticu na to da vazduh koji klima izbacuje bude za trunku ali za trunku topliji ili hladniji , to ne regulise sama klima vec toplota vazduha koju usisava , a i ventilator koji pravi neugodniju situaciju pa se cini da je hladnije , a nije . Nema fix klima takvu elektroniku koja smanjuje broj obrtaja kompresoru itd , zato i postoje inverteri ..

Tesla

Znaci kupio si Mideu Blanc , nek ti je sa srecom i da nam javis kako si zadovoljan kad krene zima . Kupi jedan merac potrosnje da mozes da je ispratis , koliko trosi i koliko vuce tj koliko se opterecuje , nije skupo ali bar znas na cemu si u svakom momentu ..

Poslednja izmena:
To što kompresor radi-ne radi, ne znači da klima radi "maksimalno" - "mininimalno", ili kako si već zamislio. Regulacija postoji, klima hladi/greje i kad je kompresor isključen, i prenosi toplotu sa izmenjivača, a kompresor se pali po potrebi, da kompenzuje razmenjenu energiju. Ventilator u unutrašnjoj jedinici reguliše rad u zavisnosti od zadate i postignute temperature. Nije regulacija samo menjanje snage kompresora kod inverter klima.

Izmisljas toplu vodu , pa naravno da klima hladi i kad se kompresor iskljuci i to sve dok se izmenjivac ne ugreje , pa opet pali kompresor da to nadoknadi . Kompresor kad radi , radi samo na max , nema gore dole kod obicnih klima , a izmenjivac se hladi samo kad kompresor hladi i sta tu ima da se prica , nisu valjda glupi da ne shvataju prostu logiku . Ventlator ne regulise nista , on sluzi samo da provlaci vazduh kroz izmenjivac . Kod obicnih klima N E M A regulacije , samo ON - OFF a paljenje kompresora regulise senzor , izmenjivac je tu samo da preda hladnocu ili toplotu i nista vise , a ventilator da provlaci vazduh i skida temp sa njega ... To ti je cela matematika , aj da cujemo jos koju kako ventilator nesto regulise i utice na rad . Jedino sto si pametno rekao a to je da se bolje i vise skida temp sa izmenjivaca i da se na taj nacin dobije vise KW ali se dobija i promaja u kuci :)

Covek je pitao dali klima hladi istom temperaturom ako je podesena na 18c i ako je podesena na 23c. Odgovor je DA. Mitre, ne zbunjuj coveka bzvz. Ako je brzina ventilatora ista, razlike nema.

Tesla

Znaci kupio si Mideu Blanc , nek ti je sa srecom i da nam javis kako si zadovoljan kad krene zima . Kupi jedan merac potrosnje da mozes da je ispratis , koliko trosi i koliko vuce tj koliko se opterecuje , nije skupo ali bar znas na cemu si u svakom momentu ..

Hvala nexteen-e, koji merac mi savetujes da kupim? Poceo sam da cistim tavan od raznih gluposti sto su mi majstori ostavili kada su pretresli krov ( letava, polomljenog i celog crepa cigli ). Koju mi preporucujete staklenu mineralnu vunu od nekog proizvodjaca? Gledam: Unifit 035 sa ECOSE® od knauf-a ili URSA FDP 3 od URSA d.o.o. Beograd.

Iste karakteristike imaju , gledaj cenu .. Ja imam merač potrošnje Prosto PM001 - 1500 din .. Mislim da nemas jeftinije

Izmisljas toplu vodu , pa naravno da klima hladi i kad se kompresor iskljuci i to sve dok se izmenjivac ne ugreje , pa opet pali kompresor da to nadoknadi . Kompresor kad radi , radi samo na max , nema gore dole kod obicnih klima , a izmenjivac se hladi samo kad kompresor hladi i sta tu ima da se prica , nisu valjda glupi da ne shvataju prostu logiku . Ventlator ne regulise nista , on sluzi samo da provlaci vazduh kroz izmenjivac . Kod obicnih klima N E M A regulacije , samo ON - OFF a paljenje kompresora regulise senzor , izmenjivac je tu samo da preda hladnocu ili toplotu i nista vise , a ventilator da provlaci vazduh i skida temp sa njega ... To ti je cela matematika , aj da cujemo jos koju kako ventilator nesto regulise i utice na rad . Jedino sto si pametno rekao a to je da se bolje i vise skida temp sa izmenjivaca i da se na taj nacin dobije vise KW ali se dobija i promaja u kuci :)

Stav ti je malo "sa visine" za nekog ko o procesu hladjenja uci iz kataloga klima uredjaja. Ne mogu da kazem, posvetio si se tome i naucio onoliko koliko je to bilo moguce ali proces hladjenja (tj. razmene toplote u oba smera) je mnogo vise od toga.
Istina je da kod klima sa obicnim kompresorima sa fiksnim kapacitetom nema regulacije snage. Pominjem fiksni kapacitet jer postoji jos nacina regulacije snage osim promene brzine motora putem invertera samo se ne koriste u klimama koji ti vidjas u katalozima.
Dakle, kompresor ili radi ili ne radi. Medjutim, u zavisnosti od kolicine vazduha, njegove temperature i vlaznosti ipak zavisi u kom rezimu ce raditi kompresor. Da objasnim plasticno - ako iskljucis ventilator ili njegovu brzinu smanjis na minimum nema predaje toplote sa izmenjivaca, smanjuje se isparavanje freona unutar cevi i temperatura isparenja pada nisko. To dovodi kompresor u drugaciji rezim rada cime se menja i kolicina toplote koju transportuje kroz izmenjivace kao i struja koju kompresor trosi.
Kod naprednijih sistema elektronski ekspanzioni ventil ce to prepoznati i smanjiti dotok freona u izmenjivac cime se opet kompresoru menja radni rezim iako on i dalje radi istom brzinom.

U suprotnom, ako stavis ventilator duplo veceg protoka, kolicina vazduha (i toplote) koja dospe na izmenjvac ce biti prevelika pa ce temperatura isparenja (tacnije pregrejanje freona) porasti. To opet odvodi kompresor u drugaciji rezim rada, drugaciju snagu ....
Kolicina vazduha tj. brzina ventilatora utice na rad kompresora kao i na temperaturu vazduha.
Na kraju, stavi kvalitetna amper klesta na kompresor i prati kako se menja potrosnja sa promenom brzine ventilatora.

Medjutim, to nije ono sto je covek pitao. Pitao je da li snaga ista nezavisno od toga koju temperaturu izabere na daljnskom.
Odgovor je - da istom snagom ce klima raditi ako je temperatura i vlaznost vazduha u sobi nepromenjena. Dolazi do malih promena snage i temp. izduvavanja sa promenom brzine ventilatora ali su te razlike jako male.

Hvala nexteen-e, koji merac mi savetujes da kupim? Poceo sam da cistim tavan od raznih gluposti sto su mi majstori ostavili kada su pretresli krov ( letava, polomljenog i celog crepa cigli ). Koju mi preporucujete staklenu mineralnu vunu od nekog proizvodjaca? Gledam: Unifit 035 sa ECOSE® od knauf-a ili URSA FDP 3 od URSA d.o.o. Beograd.
Ja danas upravo uzimam za svoje potkrovlje izolaciju i ono što sam video po nekim specifikacijama i iz ličnog iskustva življenja u potkrovlju...ići ću na 10 cm kamene i 10cm staklene vune.U glavnom 35 do 39 ti je koeficijent koji je ok sa tom debljinom izolacije.Negde sam pročitao da za staru gradnju ide 15cm debljine a nova gradnja 20 do 30cm izolacije.Konkretno kod mene ide Ursa standard staklena i Rockwool domo kamena vuna.Plus pošto ide suvo malterisanje( gips ploče na zidovima umesto maltera) staviću 5cm izolacije na svaki zid.U principu ako radiš sa manjim slojevima izolacije onda moraš ići na što bolji koeficijent zadržavanja toplote.

Sent from my 9010X using Tapatalk

Razmisli o duplim gips plocama.
Ne kosta i na traje montaza mnogo vise a dodaje zidu masu koja akumulira toplotu (ili nedostatak iste leti :) )

soko

Nema tu nikakvog stava sa visine ali ne volim da mi neko soli pamet sa necim sto kao prvo , nije ni pitan , a jos i pokusava da me ubedi u nesto sto nije pitanje ..

A sto se tebe tice , prvo moras da se dogovoris sa samim sobom sta zelis da kazes pa mozda bude i smisleno . Kao prvo :

Istina je da kod klima sa obicnim kompresorima sa fiksnim kapacitetom nema regulacije snage.

Znaci fix klima ima fixni kapacitet i kompresor kad radi ili je to na max ili nista .. A onda kazes :

Dakle, kompresor ili radi ili ne radi. Medjutim, u zavisnosti od kolicine vazduha, njegove temperature i vlaznosti ipak zavisi u kom rezimu ce raditi kompresor.
.

Koji rezim kad si i sam malopre rekao da kompresor ima fixni kapacitet i nema tu nikakve regulacije , ili radi i hladi ili nista .. Sam sebe potires u onome sto pricas , ne trebam ti ja nista reci .. I ovo :

To dovodi kompresor u drugaciji rezim rada cime se menja i kolicina toplote koju transportuje kroz izmenjivace kao i struja koju kompresor trosi.

Ovo moze ali kod inverter klima , malo brkas pojam FIX :)

Na kraju, stavi kvalitetna amper klesta na kompresor i prati kako se menja potrosnja sa promenom brzine ventilatora.

To sto promeni potrosnju to ti je samo brzina ventilatora , testirao na mojoj inverter klimi , i to je pisljivih 10-15w povecanja , smesno .. Znaci cak ni na inverteru to ne ovecava znacajno potrosnu struje , no dobije se vise KW ali i smanjuje ugodjaj , pa ko sta voli nek izvoli ..

I hvala bogu da si na kraju rekao nesto sto stvarno ima smisla i sto je covek pitao , tacnije potvrdio i moje navode za koje si me i napao da sam sta , arogantan .. Nemoj mi zameriti , nema to veze sa arogancijom ili bilo cim drugim , a eto sedi i razmisli pa ces videti da si u pravu , i ne nisam te napao , no kao sto ti sad ne volis da citas sto sam ja napisao , smatrajuci da sam ti napao intelekt , tako ni ja ne volim da mi neko govori nesto sto nije , a nije ..

Medjutim, to nije ono sto je covek pitao. Pitao je da li snaga ista nezavisno od toga koju temperaturu izabere na daljnskom.
Odgovor je - da istom snagom ce klima raditi ako je temperatura i vlaznost vazduha u sobi nepromenjena. Dolazi do malih promena snage i temp. izduvavanja sa promenom brzine ventilatora ali su te razlike jako male.

Za ovo ti svaka dala :banana:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno