Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

A koliko puta je 4G pravio problema kod druga dva operatera?
Jer kako se za sve za njih vice na sva zvona, znali bi smo za svako moguce desavanje 10x :) Kad ono, SVE je do Telenora :)

Meni deluje da je problem sto Telenor ima dosta 4G korisnika, a furaju 800MHz stanice, svoju "pametnu mrezu" (koja se zaglupi u odnosu na ne-pametne mreze VIP-a i mts-a koje ne prave probleme). Takodje, deluje kao da imaju generalno problema sa protokom - da li je ukupna agregacija, ili agregacija BS-a ne znam i ne treba ljude da zanima jer usluge placaju skuplje. Najsmesnije opravdanje mi je da Telenor ima mnogo vise korisnika pa zato ima probleme - pa valjda ako imas vise korisnika, vise naplacujes, valjda je logicno da onda i vise ulazes u infrastrukturu od ostalih, a po broju npr. 4G BS deluje bas suprotno.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Vip LTE sada i na sledećim lokacijama:

Vučje (Leskovac) 800MHz
Babušnica 800MHz

Put Niš - Pirot:
Dolac 800MHz
Špaj 800MHz
Bela Palanka / Kurilo 800MHz
Čiflik 800MHz
Crvenče 800MHz

Generalno, od Niša do Pirota - ako imate Band 20 na telefonu, 4G na Vipu sada nemate grubo gledano u po nekom tunelu u Sićevačkoj klisuri, na delu posle sela Staničenje i delu puta od "sopotske petlje" do Pirota (povremeno se gubi LTE, inače ostalo je sada pokriveno na 800MHz.

Jel to VIP počeo da forsira B20 ili je ovo izuzetak?

Sent from my LEX820 using Tapatalk

Изван градова (и по неким малим општинама) одувек постављају на 800.

Poslednja izmena:
Nisam ni obratio pažnju na to. Uglavnom troloju kako samo Telenor gura B20 pa sam pomislio da su ova druga dva maltene B3 only :) Nije onda pametno zažmuriti na to da telefon nema B20 i VIP ako se koristi, na to sam ciljao...

Koriste oni odavno B20; npr. put od BG do ZR, onda od Valjeva pa do Ibarske, delom Ibarske, i sl.
Zaboravio sam kako je autoputem od BG do Subotice. Nemam rutovan telefon već duže vreme.

Poslednja izmena:
У Мачванском и Колубарском округу све општине сем самих градова Шапца, Лознице и Ваљева имају Вип 800...

Nisam ni obratio pažnju na to. Uglavnom troloju kako samo Telenor gura B20 pa sam pomislio da su ova druga dva maltene B3 only :) Nije onda pametno zažmuriti na to da telefon nema B20 i VIP ako se koristi, na to sam ciljao...

I ne samo Vip, i mts je krenuo baš baš sa B20. Dve lokacije (Prosek - Sićevo, Pasi Poljana, Doljevac) kod Niša, Dimitrovgrad za sad znam da imaju mts samo na 800MHz. Videćemo, ali pretpostavljam da će za putne pravce i manja mesta kao i Vip koristiti 800MHz.

I na autoputu nis bg. Postavio sam cini mi se februara gde.
Ali Tnor mnogo vise forsira 800. Ima skorasnji report sa brojem 800 vs 1800.

Мтс за сад само око аутопутева има 800... А иначе нису још ни кренули по селима, где ће сигурно бити на 800. (С тим што по центрима малих општина за сад углавном имају 1800).

Poslednja izmena:
Pa hajte ako neko prolazi pored BS u Ostrovici naselju,dole kod mosta preko Nisave,neka tu izmeri brzinu na Vip LTE. Pa neka napise,hvala. Posto ne mogu da izvucem vise od 22mbit/s.

Videću baš. Ne znam broj ali proći ću tuda.

Edit: Sad sam tek video od prošlog leta... Ja sam do oktobra bio kod njih ni tada ništa nije bilo popravljeno. Prolazim busom i puca stream.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Октобар и април/мај су доста далеко. БС код касарне је постављена и сигнал је одличан (као и све до Новог Насеља и на огромној већини других локација по граду). И брзина 4Г такође одлична, максимална за Теленор 48/15 (у мом мерењу, а поставићу и са неких других места).

Poslednja izmena:
mts 4G 800MHz na lokaciji Špaj / Bela Palanka.

Screenshot_20170522-113646.png

Сектор 2... А код Теленора и Випа су увек двоцифрене ознаке сектора на 800, по чему се лако може и препознати band (једноцифрени су 1800).

Na cellmapper-u radi sada opcija "estimated band" za VIP pa ako vam je ukljucena opcija odmah ce povuci podatke za band 3. (iako telefon nema root)
Za band 20 treba jos malo podataka da se skupi da ubace.

Има то већ неких пола године и 3 и 20 band, бар за Теленор; нисам обраћао пажњу на то код друга два оператера да ли има...
Али проблем је што од ове године нико од вас неколико што сте раније постављали није ништа ново убацивао, па сам и ја одустао.

Има то већ неких пола године и 3 и 20 band, бар за Теленор; нисам обраћао пажњу на то код друга два оператера да ли има...
Али проблем је што од ове године нико од вас неколико што сте раније постављали није ништа ново убацивао, па сам и ја одустао.
Ja sam odradio dosta vip i mts prosle godine kada sam isao do grcke ali tada nisam imao rootovani tel...

Legenda. Da nisam u VIP-u, samo zbog njega bih presao :D

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Ništa vezano za pozive se ne spominje tako da ne verujem da je volte.

Najnaprednija mreza Telenor limit 50Mbps :d

Nazad
Vrh Dno