Šta je novo?

Facebook pitanje za poznavaoce

canejr

Slavan
Učlanjen(a)
27.09.2005
Poena
320
Razmišljam da ipak kreiram FB nalog, sa istom logikom kao i za YouTube - da ja koristim njihov potencijal za svoje potrebe, odnosno neku vrstu promocije svojih projekata. Recimo, trenutno imam YouTube kanal sa filmovima koji su biciklističko-putničkog tipa, pored toga pravim igrice za mobilne uređaje (nema veze sa biciklizmom i putovanjima), počeo sam sa pisanjem nekih knjiga (sf, opet nema veze sa prethodnim). Dakle, to su neka tri osnovna projekta, a u planu je još ponešto, ako nađem vremena. Želja mi je da mi svi projekti budu nekako na jednom mestu, ali da se međusobno ne mešaju, jer onaj koga zanimaju moji filmovi i igrice neće obavezno biti zainteresovan za moje knjige. I obrnuto. Napravio sam na wordpress-u i neku prvu stranu, ali FB je globalna platforma i čini mi se da bih tamo imao najveće šanse da stvorim neku... publiku. Čak i kada ljudi imaju naloge na drugim mrežama, čini mi se da im je najlakše i najdraže da se povezuju samo preko FB.

Čitao sam malo o tome kako bi se to moglo izvesti i saznao da postoje Strane na FB. Ja ih vidim slično kao dodatne kanale na YT. Dakle, jedan osnovni nalog i pod njegovom kapom izdvojene neke celine, odnosno predstavljanje vožnji i filmova, igrica i knjiga. Spojeno, ali i razdvojeno. Problem je što negde piše da Strane zahtevaju nalog za firme, a ja to ne želim, odnosno hoću baš da svi moji projekti budu pod mojim imenom. A bilo bi mi blesavo da pravim kao nalog za firmu, a onda kao naziv firme stavim svoje ime i prezime.

Elem, zanimaju me mišljenja iskusnih korisnika FB - da li FB može da se koristi za ovo što bih ja hteo i koji bi najbolji način bio da to postignem (lični nalog, a pod njim razne stvari kojima se bavim, s tim da se ne mešaju)? Voleo bih da rešenje bude "skalabilno", odnosno da podržava i dodatne projekte u budućnosti. Kreiranje zasebnih naloga za svaki projekat mi nije rešenje. Em što mislim da nije ni dozvoljeno (jedan čovek, više naloga), em što je onda sve potpuno razdvojeno, kao da i nije sve moje.

Ne treba firma za FB Strane

Послато са Nexus 6 уз помоћ Тапатока

A da li misliš da su pogodne za ovo što ja hoću?
Koliko sam razumeo, onda korisnici mogu da prate, recimo, Stranu za bike&travel čak i ako ne prate moj osnovni nalog i ne moramo da budemo prijatelji ili šta već?

Naravno da jepogodno, napravis stranu za biciklizam, das joj naziv koji zelis, reklamiras je na razne nacine i tako dobijas publicitet... I instagram moze da ti koristi...

Napravis svoj nalog na facebooku klasicno. Onda napravis 3 strane /pages, svaka za kategoriju o kojoj pises.
Ti si administrator sa licnog naloga koji niko ne moze da nadje.
Mozes i da sa licnog naloga dodas prijatelje ili ako zelis da bude neka vrsta promocije tebe, tvog brenda. Tu naguras 5000 ljudi i posle njima saljes pozivnice / invite za neku od tri stranice, da li sve odjednom ili onako kako mislis da koga zanima bilo sta od te tri oblasti. Prosto da lakse naguras pocetne lajkove tj. ljude.
A naravno, preko reklamiranja time sto placas fejsbuku ti je svakako najjednostavnije da dobijes pratioce.

Da li sam dobro razumeo da niko posetom neke određene strane ne može da zna ko je njen autor i vlasnik, osim ako ja sam napravim tu vezu, odnosno naznačim/napišem? I na mom osnovnom nalogu se isto tako nigde neće videti da ja imam dodatne Strane i koje? Pitam samo da bih uzeo te parametre u obzir i na najbolji način isplanirao šta želim da napravim.

Kad nešto postuješ biraš da li postuješ kao vlasnik Page-a ili kao Petar Petrović, mislim da možeš da podesiš to što želiš.

A da li FB negde napiše "Ovo je Strana Petra Petrovića", "Pogledajte i druge strane Petra Patrovića" ili "Pogledaj profil Petra Petrovića"?
Svejedno mi je, samo želim takve stvari da znam unapred, pa od početka da podesim sve kako zaključim da mi najviše odgovara. Uostalom, možda će mi za neke Strane više odgovarati anonimnost, a za neke ne.

Ne napise nigde. Ti imas opciju da postujes sadrzaj kao admin pod svojim imenom i kao stranica. Ako ne zelis da se sazna ko si, onda prosto nikad ne postujes sa glavnog naloga vec samo preko stranice i to je to.

Konačno reših da se pozabavim kreiranjem naloga i strana, ali imam neverovatan problem. Recimo, filmovi koje pravim (vožnje bicikla) su prvenstveno o putovanjima, vožnji i mestima koja posećujem. Skoro kao video putopisi. Facebook u izboru kategorije za Stranu ne nudi ama baš ništa slično (nema čak ni sporta). Toliko sam zatečen da na kraju reših ovde da pitam za ideje. Putovanja pominju samo kod kreiranja strane za firme, što neću. Nisam ni organizacija ili institucija, a nemem ni svoj blog na koji hoću da se povežem (u stvari, upravo suprotno - sve ostalo hoću da vežem na tu stranu). Ima li neko predstavu koju kategoriju obično biraju ljudi koji naprave stranu o putovanjima (nešto kao blog)? Postoje gomile strana na temu putovanja, ali nigde ne mogu da vidim koja su kategorija.

Imas Sports & Recreation > Mountain Biking kategoriju. Mada ocigledno je da ti prerazmisljas sve to, napravi stranicu i polako, ne mozes sve znati, a nisi ni krenuo.

Imas Sports & Recreation > Mountain Biking kategoriju. Mada ocigledno je da ti prerazmisljas sve to, napravi stranicu i polako, ne mozes sve znati, a nisi ni krenuo.

Ja mora da nisam kompatibilan sa Fejsbukom, jer nigde ne nalazim Sports & Recreation. Inače bih putovanja, ali bar da utvrdim gde grešim.
Kada izaberem Create Page, imam šest velikih opcija. 1) Local Business or Place, 2) Company, Organization or Institution, 3) Brand or Product, 4) Artist, Band or Public Figure, 5) Entertainment i 6) Cause or Community. Nigde nema skoro ničega vezano za sport ili putovanja (osim Travel Company, ali nisam kompanija).

Da, prerazmišljam sve, jer sam na teži način naučio da je svaka naknadna promena i prilagođavanje bilo čega u vezi projekata ogroman problem. Kao što sam ranije u filmove stavljao muziku, iz najbolje namere, pa mi je sad pola filmova mutavo i ne mogu ništa sa njima da uradim. Mogu samo da ih menjam (dupli posao), postavljam ponovo (više ne idu redom), a onda gubim i svu statistiku (i komentare), pa umesto da budu među prvima u pretraživanju na YT, praktično ih i ne bude. Itd. Zato sad hoću da od početka sve bude kako treba i da izaberem odgovarajuću kategoriju.

Ja mora da nisam kompatibilan sa Fejsbukom, jer nigde ne nalazim Sports & Recreation. Inače bih putovanja, ali bar da utvrdim gde grešim.
Kada izaberem Create Page, imam šest velikih opcija. 1) Local Business or Place, 2) Company, Organization or Institution, 3) Brand or Product, 4) Artist, Band or Public Figure, 5) Entertainment i 6) Cause or Community. Nigde nema skoro ničega vezano za sport ili putovanja (osim Travel Company, ali nisam kompanija).

Da, prerazmišljam sve, jer sam na teži način naučio da je svaka naknadna promena i prilagođavanje bilo čega u vezi projekata ogroman problem. Kao što sam ranije u filmove stavljao muziku, iz najbolje namere, pa mi je sad pola filmova mutavo i ne mogu ništa sa njima da uradim. Mogu samo da ih menjam (dupli posao), postavljam ponovo (više ne idu redom), a onda gubim i svu statistiku (i komentare), pa umesto da budu među prvima u pretraživanju na YT, praktično ih i ne bude. Itd. Zato sad hoću da od početka sve bude kako treba i da izaberem odgovarajuću kategoriju.

Sta god da stavis to ti i ne znaci previse, na fb-u su te kategorije potpuno zanemarene, jedino je bitno je da bude otprilike tacno. Izgleda da su promijenili kategorije otkad sam se ja zezao sa tim.

Htjedoh da ti kazem da napravis stranicu i polako podesavaj dio po dio, dok je podesis pohvataces sve fazone i onda nece biti problema jer ti ovako ispade da je komplikovanije nego sto jeste. Sto se muzike i klipova tice to je vec ozbiljniji posao, ovdje te nece autorska prava uhvatiti sigurno.

jedino je bitno je da bude otprilike tacno.

Ja i pitah ovde zato što ne nalazim baš ništa ni otprilike tačno. :) Osim za kompanije, nema baš ničega na temu putovanja i putopisa. Sve što imaju nekako je podjednako pogrešno.
A muziku pomenuh samo kao primer nečega što je tada bilo sasvim ok, a dve godine kasnije...

Na kraju sam izabrao ipak Website podkategoriju i vezao na postojeći YouTube kanal, jer je ta trivijalnost oduzela previše vremena.
Hvala svima, a ako nekoga bude zanimalo, evo linka šta sam do sada napravio.

Da ne otvaram novu temu.

Imam FB nalog koji nije povezan ni na jedan privatni nalog. Svi me pitaju kako ali ne znam da im dam tačan odgovor. Taj FB nalog je otvoren kao stranica firme (pravno lice, nebitno) još odavno i kao takav funkcioniše. Ja sam admin na njemu i uređujem sadržaj, tj. nema drugih korisnika. Otvoren je preko "korporativnog" email-a.

Sad mi se pojavilo ovo obaveštenje i nisam siguran da li ću morati da povežem ovaj nalog sa nekim privatnim nalogom ili mogu ovo da ignorišem i da nastavim kao i do sada.

2017-06-05_110046.jpg

Ja nemam svoj lični FB, nikada ga nisam ni imao, a ne želim ni da ga imam iskreno rečeno. :)

Zanima me još i ovo. Šta ako nekada napustim firmu? Ne verujem da hoću, tu sam već 10 godina ali ... Šta se onda dešava sa firminim nalogom?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno