Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

Pa da. U Valjevu je većinom ta brzina. Ispade da ti sad treba 100gb neta za svakodnevne potrebe. Valjda će taj viber dodatak trajati do kraja meseca. Ja imam baš dosta neta ali moj fon ne podržava 800mgz pa sam izgleda imala sreće jer na 3g mreži ne jede toliko

Viber ne bi trebalo nista vise na 4G da trosi. Najveca razlika je za video - YouTube, i slicno. Jer buffer radi 4G brzinom, i mnogo vise sekundi moze da bufferuje, i pretpostavlja da hoces vecu rezoluciju cak.

Sve osim videa zavisi dosta od toga sta radis. Neke stvari cak i za surf vise trose na 4G, jer salju vece slike, npr.

@Septimus, za 3G je to nemoguca brzina. DC-HSDPA+ je neophodan u sva tri merenja, a to tesko da je imala ;)

Poslednja izmena:
Na drugom fonu na 4g je od prilike 25/10 a na ovom mom je tačno duplo manja brzina (3g) i radi sve, i deezer, viber i društvene mreže al ne troši toliko. Uvek imam oko 2gb neta. Mislim da će ovaj Play s paket sa sve povoljnostima iz sbb-a biti baš malo. A tu računam i UniFi koji je najčešće dostupan.

Послато са Redmi 3S уз помоћ Тапатока

Nikad ljudi neće shvatiti 4G. Ovo je već ne znam koji slučaj, mada ajde žensko je, 99% se ne razume u tehnologiju.

4G ne troši više nego 3G, niti troši više nego 2G.

Jer jelte sat vremena na 4G surfujuci kroz 50 stranica, chat sa 3 osobe, Twitter refresh novih slika 50 itd neka je 200mb

Sat vremena na 3G bi bilo kroz 25 stranica, chat sa 3 osobe i Twitter refresh novih slika bar 30 uz potrošenih 100 i kusur megabajta.

2G kroz 5-10 stranica, chat sa 2 osobe i Twitter refresh novih slika komada 10 uz potrošenih 60-ak mb.

Znači zaključak je jasan.

P.S cifre su izmisljenje but you got the point.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Koji program za status/info mreže za ios? Slicno Softveru koji Poglavica koristi, posto ga nemaju u varijanti za drugi sistem osim za Android. Instalirao sam neki, ali je dosta siromasniji.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Koji program za status/info mreže za ios? Slicno Softveru koji Poglavica koristi, posto ga nemaju u varijanti za drugi sistem osim za Android. Instalirao sam neki, ali je dosta siromasniji.

Predji na android i imaces to sto strazis. :)
Sala ali razumes poentu.

Vip definitivno ima lošu pokrivenost, "rupu" u signalu u B. Jerkovića, kod ugla B. Jeković i D. Končar. Pisao sam im pre par meseci, ali ništa za sada.
Screenshot_2017-04-25-15-57-12-714_com.google.android.apps.maps.pngScreenshot_2017-04-25-15-57-25-157_com.google.android.apps.maps.png

Pisao sam im pre par meseci, ali ništa za sada.

Обично тада одговоре или да проверите подешавања на тел и криве различите временске прилике или да им дате број телефона, тачну локацију, време кад је сигнал био лош итд. и сличне глупости.

Poslednja izmena:
Znam za MDMA, koristio sam ga sa starijim modemima, inace omiljena aplikacija za stvari oko signala. :) Probao sam ga sa MF831 (u serial modu), ali on u sustini od network mode-ova ima samo 2G i 3G. Iz kontakta sa autorom aplikacije, saznao sam da se MDMA vise ne razvija, jer vecina novih modema rade kao NDIS.
Nije za ovu temu ali evo da kazem kako kod mene u SU to izgleda.
Mereno u zatvorenom prostoru.
Telenor 800
telenor800.png
Telenor 1800
telenor1800.png
Vip 800
vip800.png
Vip 1800
vip1800.png
Mts trenutno nema za probu.
Modem je Huawei E3272s-153
Postavio sam to isto pitanje na mybroadband pre nekog vremena,niko nije znao da da odgovor. Takodje sam poslao nekoliko mejla ZTE kompaniji,ali su se iskreno zbunili na to pitanje i nisam dobio odgovor. Razocaran sam. Evo ti link od te teme,nasao sam samo nesto za Huawei modeme,na njima je navodno moguce promeniti 3G rezim rada,unoseci direktne komande u modem preko Hiperterminala ili nekog slicnog softvera. Za ZTE,jos uvek nista nisam nasao.

https://mybroadband.co.za/vb/showthread.php/876930-how-to-switch-between-hsdpa-hspa-hspa-dc-hspa
http://www.3g-modem-wiki.com/page/ZTE+AT-commands

P.S. Za admina. Moze ovih par postova da se prebaci u "4G u Srbiji: diskusija "

Poslednja izmena:
Ja dok sam bio na Telenoru pisao im bio + pričao sa naprednom podrškom za tri tačke u NS-u, nijedna nije bila sredjena. Zanimljivo je da su te tri tačke bile mnogo bolje na VIP-u. Sem jedne tačke gde sva tri ja mislim imaju problem a to je kod kasarne preko puta foxtrota. Jedva da ima ikakvog signala.

Sem jedne tačke gde sva tri ja mislim imaju problem a to je kod kasarne preko puta foxtrota. Jedva da ima ikakvog signala.

Рател је објавио од прошлог лета дозоле за Теленор 3Г/4Г на том месту, Футошка 52, да ли је и пуштена?!

Poslednja izmena:
Kako telenorov 4g da upalim? Pokriveno je, stavim lte da radi ali ne nalazi mrežu, u podešavanjima ne znam trebam li šta promijeniti, kartica je novija pa valjda podržava 4g. Kad manualno izaberem lte vezu neće da se registruje na nju

Sent from my D6503 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Па јел проналази Теленор 4Г када претражиш мреже?

@No_LiMiT,

Koji tačno model telefona koristiš, koja je tvoja okvirna lokacija?

Рател је објавио од прошлог лета дозоле за Теленор 3Г/4Г на том месту, Футошка 52, да ли је и пуштена?!

Videću baš. Ne znam broj ali proći ću tuda.

Edit: Sad sam tek video od prošlog leta... Ja sam do oktobra bio kod njih ni tada ništa nije bilo popravljeno. Prolazim busom i puca stream.

Poslednja izmena:
Kako telenorov 4g da upalim? Pokriveno je, stavim lte da radi ali ne nalazi mrežu, u podešavanjima ne znam trebam li šta promijeniti, kartica je novija pa valjda podržava 4g. Kad manualno izaberem lte vezu neće da se registruje na nju

Treba ti USIM kartica, zameni obicnu sim za usim i imaces odmah 4G.

Mozda je do toga, tel je Xperia z2 a nalazim se sad na savskom keju ali i probao svuda kroz bg

Mozda i treba da se aktivira. Pogledaj u Moj Telenor aplikaciji, ima stavka za aktivaciju LTE/4G usluge (cista glupost! Jedino VIP ne smara sa time, nego sve 4G kartice imaju 4G i tacka :))
EDIT: Cudno da MTS na prepaidu ne smara za aktiviranje 4G za Tourist kartice, a na postpaidu da :)

Poslednja izmena:
Da, u Moj Telenor app se aktivira 4G za prepaid. Na postpaid je odmah aktivno na usim karticama. Odnosno ukoliko nešto tu nisu menjali.

Mozda je do toga, tel je Xperia z2 a nalazim se sad na savskom keju ali i probao svuda kroz bg

Jel to pripejd kartica? Ako jeste da li si kroz Moj Telenor aplikaciju aktivirao 4G? Ako jeste pripejd i ako je relativno novija kartica treba da se kroz aplikaciju Moj Telenor (čini mi se u meniju usluge) aktivira 4G. Nakon toga u podešavanjima telefona prebaci na 4G preferred ako već nije, ako jeste vrati na 3G pa ponovo prebaci na 4G. Nakon toga resetuj telefon i trebalo bi da to bude to. Ako u Moj Telenor app, u meniju USLUGE ne postoji opcija AKTIVIRAJ 4G, onda pravac najbliži Shop za novu sim karticu. Zamena je besplatna btw..

NXT-L09

Evo nadjoh ali piše da mi kartica ne valja, zamijenicu :) hvala ljudi

Nikad ljudi neće shvatiti 4G. Ovo je već ne znam koji slučaj, mada ajde žensko je, 99% se ne razume u tehnologiju.

4G ne troši više nego 3G, niti troši više nego 2G.

Jer jelte sat vremena na 4G surfujuci kroz 50 stranica, chat sa 3 osobe, Twitter refresh novih slika 50 itd neka je 200mb

Sat vremena na 3G bi bilo kroz 25 stranica, chat sa 3 osobe i Twitter refresh novih slika bar 30 uz potrošenih 100 i kusur megabajta.

2G kroz 5-10 stranica, chat sa 2 osobe i Twitter refresh novih slika komada 10 uz potrošenih 60-ak mb.

Znači zaključak je jasan.

P.S cifre su izmisljenje but you got the point.

Not entirely true. Pricao sam vec o ovome - dosta aplikacija (pogotovo tipa yt i video streaming) cesto preko mobile data rade auto quality alteration odnosno menaj bitrate na kome gledas u zavisnosti od toga kako ti radi net. Tipa ako 3G radi sa 1-2 Mbps, vuci ce tipa 480p ili 720p, i kada ti prebaci na 3G koji radi sa tipa 10Mbps app ce sam da prebaci na 1080p i time trosi vise protoka u isto vreme.
Takodje tu je preloading (buffering) pa samim tim sto tipa prebacujes klipove ili muziku sa neta sa next next next, na 3G ce ti mozda u tih sekund dva tri skinuti samo desetinu pesme dok ce 4G bufferovati mnogo vise.

Ali ja nigde nisam spomenuo streaming ili YouTube, pa onda dobijamo ono što ja pričam.

Naravno uvek možeš ograničiti, ima i podešavanja u YT da na mobilnoj mreži ne pušta kao na wifi-u, tako da automatika bude 360 ili 480p.

A i Nitro zar misliš da ljudi u Srbiji slušaju ili gledaju nešto na YT, a da nisu zakaceni na wifi? Kad samo čujem, jao nemoj samo na YT otići će mi sav internet.

Salis se? Ja sam bas ubedjen da previse gledaju preko mobilnog sada.
Uplate YT dodatak ili prosto imaju dovoljno neta sada da ih ne brine toliko - ili data kartica u Dual SIM. Snalaze se ljudi.

Gde ima YT dodatak da se kupi?

Kakvi dovoljno neta, pesma na 1080p kad povuče je oko 300 megabajta ako ne i više.
A ljudi većina ne zna niti kombinuje data karticu sa mobilnom. Većinom koriste dve različite mreže, poslovni/privatni.

Pa ja prvi nikad pogledao klip nisam ako nisam na wifi, da mi povuče 1080p ne daj Bože, ode trećina paketa :)

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Nazad
Vrh Dno