Šta je novo?

Nemoguca instalacija sedmice na novom lap topu

Animal

Slavan
Učlanjen(a)
09.09.2013
Poena
275
Ljudi hocu da izludim sa ovim cudom, uzela koleginica novi Lenovo idepad 310, sa freedosom, naravno nema dvd-rw.
Ja imam jedan fles na kome mi stoji windows 7 butabilni stalno posto ni ja nemam opticki uredjaj i nista probam preko njega i reko standard kao i do sada...

Medjutim, problema pregrst. Ono sto mi izlazi je ovo :

IMG_0001.jpg

I sada naravno google, yt, forumi, cuda razna, i najcesci problem kako se resava ovo je navodno usb 2.0 port nikako 3.0 i kada se desi, izvaditi i vratiti fles i sve ide ok, znaci masa ljudi ovo savetuje, ali to naravno ne radi. Jednostavno nije mi jasno sta se ovde desava, fles je prepoznat u biosu, i krene ucitavanje krene instalacija ali cim dodje do dela kada treba da iskoci i da se bira instalacija 32 ili 64 bit sistema za instaliranje, jednostavno fles kao da nije prepoznat, kao da ga nema, a krenula instalacija, nista mi nije jasno...

IMG_0002.jpg

Evo i ovde, nema flesa. Da li je iko imao ovo cudo nevidjeno i kako da instaliram prokleti sistem ?

Ubaci 10-ku... I onako običan korisnik neće videti neku razliku...

Pa da li je moguce da nece da ''vidi'' mrtvu sedmicu na flesu ?

Ubaci 10-ku.

Ako nećeš desetku, uđi u bios i namesti legacy boot opciju na on/enabled/ili slično, ubaci flešku u usb2.0 port (kao što vidim da si radio) i onda probaj da instaliraš sistem.

U bios-u
Exit Tab:
OS Optimized Defaults = Win7 OS

Security Tab:
Secure Boot = Disabled

Boot Tab:
Boot Mode = Legacy

Boot Priority = Legacy First

usb mode: usb2

Probaj ovo (ili nesto slicno)

Sve radio druze, legacy support, legacy first, usb 2.0 ma jok nema sanse, ne znam sta nisam probao od resenja sa neta i nista nece... Doduse ne znam da li su i oni pokusavali sa 7 pa im je proradilo ili sa 10.

U bios-u
Exit Tab:
OS Optimized Defaults = Win7 OS

Security Tab:
Secure Boot = Disabled

Boot Tab:
Boot Mode = Legacy

Boot Priority = Legacy First

usb mode: usb2

Probaj ovo (ili nesto slicno)

Za OS Optimized Defaults imam samo enable i disable i to sam video da su neki imali da selektuju recimo Win 8, ali meni nema to.

Trebaju ti usb. 3.0 drajveri koje ćeš pridodati tvojoj instalaciji sedmice. Imaš uputstva na netu. Pokušaću da nađem pa ću okačiti ovde.

Послато са SM-G935F уз помоћ Тапатока

Kao sto je @Hector Ruiz rekao, trebaju ti usb 3.0 drajveri, sad ako imaju na stranici laptopa, to je jos bolje, ako ne, onda neke generic, samo da prodje taj korak.
Ja sam imao ovaj problem pre neki dan sa Ryzen-om, skinuo sam chipset drivere, i tu nasao usb 3.0 folder i instalaciju, to sam odabarao kada je izasao ovaj ekran, i sve je bilo ok posle.

Kao sto je @Hector Ruiz rekao, trebaju ti usb 3.0 drajveri, sad ako imaju na stranici laptopa, to je jos bolje, ako ne, onda neke generic, samo da prodje taj korak.
Ja sam imao ovaj problem pre neki dan sa Ryzen-om, skinuo sam chipset drivere, i tu nasao usb 3.0 folder i instalaciju, to sam odabarao kada je izasao ovaj ekran, i sve je bilo ok posle.

Nema na stranici gde su drajveri, ima samo za cipset mozda je tu. Znaci samo si nabacio na fles gde ti je instalacija windowsa drajver za 3.0 i kada ti izasao onaj korak uspeo si da nadjes ?

Evo imaš ovde uputstvo.
https://youtu.be/d_zPIGrFypI

Hvala, pogledacu dako se trsim bede. Samo mi nije jasno zasto moraju drajveri za 3.0 kada imam jedan 3.0 port i dva 2.0 i na njima pokusavam i nece.

Da li siguran da su to usb 2.0 portovi? Ovi noviji laptopovi uglavnom nemaju više usb 2.0 portove. Koji je procesor upitanju?

Pa plavi je levo i jasno je obelen plavom bojom, dva desno su siva... Kao kod mene na dell-u i ja imam jedan 3.0 i dva 2.0.

Intel n4200.

probaj sa ovim tulom iz uputstva sa ovog yt klipa. ja sam bas uz pomoc njega prekjuce instalirao 7-icu na skylake-u.

Ti USB2.0 portovi su često tu samo zbog miševa, moguće da je hardverski "osakaćen" da ne može s njega da se bootuje.

Ako je u BIOSu podesen USB mode na USB2, isprobaj da ubacis u svaki port, neki ostaju kao USB3 iako stoji USB2 mode.

Ako to ne pomaze, JEDINI nacin je integracija drivera u instalaciju (jer nema odakle da se ucitaju kada instalacije ne prepoznaje USB flesku, zar ne?:), osim ako na SSD/HDDu ne stavis drivere).

Skoro imao slucaj sa slicnim Lenovo modelom. Veci problem imam sada sa EMU 0202 zvucnom :( Ona ne radi uospte na USB3 portovima, a novi laptop nema uopste USB2 portove, niti mogucnost USB2 u BIOSu :)

Problem moze biti i prastara instalacija Windows-a 7. Prve instalacije Windows-a na nekim plocama ne vide SSD/HDD ako je ukljucen AHCI u BIOS-u, i onda moras instalaciju da uputis na lokaciju na kojoj se nalazi drajver za disk controler. Poslednja verzija Windows-a 7 sa integrisanim SP1 nema ovakve probleme. Isto vazi i za USB 3.x kontrolere.

Ili odradi integraciju USB 3.0 drajvera u postojecu instalaciju kao sto je Alfaunits rekao, jer to ti je jedini nacin.

Poslednja izmena:
Da li si probao da resis problem sa usb 2.0 hub-om?
A na sta da ga prikacim, kad nema drivera koji ce videti to na sta ga prikacim?:) Bili na USB2, bilo na TBolt/EC port.

@alex, ima razlike kada trazi driver za disk GDE JE INSTALACIJA, naspram kada trazi driver za disk GDE SE INSTALIRA. Ova slika je kada trazi driver za disk na kome je instalacija.
Pominjem, jer sam i ja za novi laptop pomislo da ne prepoznaje disk prvo, prosto mi je to skroz tipicno na desktopu bilo, jer sam uvek na posebne SATA/SAS kontrolere prikacivao diskove :)

Poslednja izmena:
Jednostavno instaliraj desetku.

Bas mu je od pomoci :)

Bas mu je od pomoci :)

Ja sam isto probao na mom laptopu pre par godina da instaliram Windows 7 sa USB-a i imao sam isti problem zbog tih 3.0 drajvera, a resio sam ga tako sto sam instalirao Windows 7 sa diska :p. Kasnije sam i imao problema sa drajverima za grafiku i to je jedan od razloga zasto sam morao da se tada vratim na Windows 8/8.1. Tako da mu je najjednostavnije da instalira desetku koja ima podrsku za vecinu stvari danas. Osim toga, po gledanju podrske za taj laptop, zvanicno ima podrsku samo za Win10.

Poslednja izmena:
Treba da za taj chipset pronađe USB 3.0 drivere i ubaci ih u instalacioni stick. Može ručno a može i nekom od aplikacija.. npr Asus Ez Install.
Problem može da nastane kasnije kada se w7 instalira, pa započnete instalaciju chipset drivera. U tom trenutku miš i tastatura ne reaguju, ali sistem i dalje radi. Može potrajati nekoliko minuta. Strpljivo sačekajte.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Tastatura na laptopu je preko USBa?:)

A ovaj gore zeza krizu sa losim w10 :)

Pomaže li u ovakvoj situaciji instalacija kroz mrežu?

A na sta da ga prikacim, kad nema drivera koji ce videti to na sta ga prikacim?:) Bili na USB2, bilo na TBolt/EC port.

@alex, ima razlike kada trazi driver za disk GDE JE INSTALACIJA, naspram kada trazi driver za disk GDE SE INSTALIRA. Ova slika je kada trazi driver za disk na kome je instalacija.
Pominjem, jer sam i ja za novi laptop pomislo da ne prepoznaje disk prvo, prosto mi je to skroz tipicno na desktopu bilo, jer sam uvek na posebne SATA/SAS kontrolere prikacivao diskove :)

Nisi me razumeo, a i ja se nisam dobro izrazio, iako sam na kraju spomeuo da isto vazi i za USB kontrolere.

To sam naveo kao primer stara vs nova instalacija Windows-a. :)

Instalirana desetka, nemam vremena i zivaca da se patim sa ovim a sve za dzaba + za drugoga. Kaze joj pa 10 ko ce se tu snaci, pa sta ja da radim.. Znam samo da ja ostajem na 7 sve dok budem mogao, to jest dok zlikovci skroz ne izbace podrsku.

Kada ne mogu vise 7, ja prelazim na Linux.

Vrh Dno