Šta je novo?

AMD Ryzen 7

ASRock X370 Taichi AM4 Motherboard Review

X370_Taichi_70.jpg

Since it is a big question at the moment, the memory kit that we used was half of a 4x8GB G.Skill Trident Z F4-3200C14Q-32GTZSW kit. It features a DDR4-3200 XMP profile with 14-14-14-34 timings. The Taichi actually has an option to enable XMP profiles, and we used it to automatically set the timings, but we did have to manually set the aforementioned SOC voltage, and also give a slight bump in the RAM voltage from 1.35V to 1.40V.

This motherboard has a BCLK chip/external clock generator - the ASRock Hyper BCLK Engine II - so we decided to dabble in BCLK overclocking a little bit, but in the end we wouldn't get above 106Mhz. While that netted us a nice DDR4-3392 memory frequency, it did seem to cause the motherboard to take a little bit longer to initialize upon booting up. We suspect that is because increasing the BCLK also increases the PCI-E frequency, and most PCI-E devices don't necessarily work correctly above 105Mhz. We will go further into this in our upcoming Ryzen overclocking article.

Trenutno najbolja ploča za Ryzen?

taichi uz crosshair sigrno jedna od dve najbolje ploce. Nick Shih po obicaj napravi mnogo dobru podrsku za memoriju i onda sve radi kako treba.

Meni i ona fatality professional deluje brutalno, na HW nivou. Kakav je bios nemam ideju.

Užasno loša ponuda ploča srednjeg segmenta ovde, uključujući i "mađare". S1151 je bilo na tone takoreći od prvog dana.

Poslednja izmena od urednika:
Na jednom forumu sam nasao da ljudi sa F4-3200C14D-16GTZ RAMom nemaju problema da tjeraju 3200MHz @ 14-14-14-34 1.35v T1 u XMP profil 1, za sad su u pitanju ploce : Gigabyte AX370 Gaming 5
BIOS F5d, MSI X370 Gaming Pro Carbon, V1.0 BIOS, Asus PRIME X370-PRO BIOS 0504. Za mene odlicne vijesti jer bas ovaj RAM imam ali su zaista ovo sve pozurili i bas picvajz napravili :)

To nije "prvi uspeh", ma sta da to bilo u Kostinom koordinatnom sistemu... :d
Lightroom v6.9 export 20% brzi u odnosu na v6.8

Koja je po vama najbolja price/performance ploča za ryzen (1600, 1700)? Vidim da dosta pominjete msi b350 tomahawk. Za sada naginjem više ka AMD-u, samo čekam r5 pa da vidim jel ću njega uzeti ili ipak ići na r7. Čini mi se da je ryzen bolji izbor za komp koji treba da traje oko 5 godina.

Sent from my iPhone using Tapatalk

1700 je maslim najbolji izbor. Mislim da samo spominjao MSI posto mi je konfiguacija stigla sa tom plocom meni se licno ne svidja zato nema podesavanja za RAM samo osnovne latencije sto mi nikako ne odgovara cak nema ni comand rate a ovako ploca i nije losa posto ce se novim biosima sigurno popraviti.

Objašnjenje za očajne performanse Ryzena u ovoj igri :

Poslednja izmena:
Interesantan test sa prvog linka. Prosto je neverovatno kako se dobijaju potpuno različiti zaključci kada ih radi zalizani poljak sa YT ili onaj Amd-patreon-beggar AdoredTV. Kome verovati? Čas je jako bitna freq memorije, čas je nebitna.

Mozda nije pravo mesto ali evo jedan klip sa i5-7400, G4560 i R5 1400 default i OC
https://youtu.be/TcdmeGOsnss

Odakle mu r5 1400 ? Zar nemaju NDA ?

Edit: Kaze da je kupio cpu u prodavnici.

Poslednja izmena:
I dalje je sve do optimizacije. I5 7400 na snimku konstantno 95-99% iskoriscenosti dok su rajzeni na 60-70% opterecenja uz nesto manji fps.

Nije, zato sto ti SMT/HT daju bolje iskoriscavanje postojecih resursa, tj bolje iskoriscavanje ta 4 jezgra. Nema tu magicne dodatne snage :)

Mislio sam na to da recimo ima tu prostora za 10% bolje rezultate ako bude opterecenje na 100% jer ht/smt dodaju 20-30% na 4 jezgra bez toga.

Interesantno, tacno se vidi da se i5 ponegde muci i da je konstantno na 100%, dok ryzen u takvim uslovima stvara odredjenu prednost.
Nadam se samo boljim oc mogucnostima ryzen 5 serije, kada malo upeglaju proces

Sto se gaminga tice ovo je veoma zanimljivo :

Zar još uvek neko veruje AMD advokatu Joker-u posle one prevarantske recenzije gde je rekao da mu 7700k radi na 5ghz, a zapravo mu je radio na 4ghz? Čudo da ima obraza posle toga uopšte da se bavi time čime se bavi :d

Očigledno im je amd opet podelio džeparce, potrošili ono što su dobili na druženju u San Francisku, pa pokušavaju da ubede ljude da je bolje ono za čega se očima vidi da je gore u gejmingu...

Poslednja izmena:
Ryzen r5 6/12 ce biti skoro isto za gaming kao r7 8/16, ali po ceni core i5 k (4/4). A ryzen 4/8 malo slabiji, ali sa cenom low non k i5. Da li ce te i njih uporedjivati sa oc i7 7700k? Cisto da pitam.
Za R7 8/16 gaming je samo bonus i uzima se vecinom za poslovne potrebe, r5 ima mnogo bolji odnos perf/$ za gaming.

Vrh Dno