Šta je novo?

AMD Ryzen 7

Mnogo napona na AIR kuleru, jel moze sa manjom voltazom?

Nemoj to pls "napon" i "voltaža" :) Napon brate napon.

Voltaža ne postoji kod nas, kao ni stepenaža, amperaža, omaža...

@d0minat0r

Šta je sad max za napon? Zar nije neko ranije pisap da se preko 1.375V cpu degradira, po AMD spec (možda grešim za vrednost)? Jesi puštao neki prime ili slično? Koje su temp?

Poslednja izmena:
Nisam nista usepo samo ovo malo testirao posto je masina morala dalje. ako je sa boxom prosao Cb15 na ovom naponu kad bi se hladio necim krstenim radilo bi to ko sat. Te fabricke specifikacije za max napon ja nisam nikad postovao a samo mi se jedan CPU degradirao 2500K je pitanju radio je na 1.5V 24/7 5Ghz load 100% non stop isao je BOINC. Meni je temp pokazatelje gde je kraj napona uvek sam se time vodio ali ja sam uvek trazio maximum. Ne znam da li moze manje od 1.44V mislim da ne moze ali to sve zavisi iskljucivo od primerka do primerka. sat vremena sam proveo igracju se tako da nisma trazio sweet spot sada sam i zaboravio u kojim koracima sa dizao napon.

Nemoj to pls "napon" i "voltaža" :) Napon brate napon.

Voltaža ne postoji kod nas, kao ni stepenaža, amperaža, omaža...

@d0minat0r

Šta je sad max za napon? Zar nije neko ranije pisap da se preko 1.375V cpu degradira, po AMD spec (možda grešim za vrednost)? Jesi puštao neki prime ili slično? Koje su temp?

1.45v je po AMD-u maksimalni preporuceni napon za 24/7. Ali su jos previse svezi cpu-ovi da bi znali. Svi procesori degradiraju sa povecanim naponom, samo je pitanje u kom periodu. Tek nakon 5-6 godina su se videle degradacije na Sandy-ima koji su terali 1.4v i vise.
S obzirom koji je to period, koga briga, do tad cu 2x promeniti cpu :D

Evo odgovoriću sada i više neću da komentarišem ovo pošto kako sam rekao svako ima pravo na svoje mišljenje. U pravu si ali nisi...toliko od mene.

hahah sta je to trebalo da znaci, u pravu si ali nisi :D

Poslednja izmena:
To znači ovako nešto:

Igraš karte sa mlađom sestrom. Treba joj šestica za pobedu. Ali ona ima samo devetku.

Kreće da te ubeđuje, da je na karti šestica, a ne devetka. :D

Poslednja izmena:
Hm, prošao edit.

Nece ici ni do 4.5.
Opet ne znam ko je to ocekivao i na osnovu cega :D Proizvodni proces je nezreo i niko osim Intela nema dovoljno zreo 14nm za tako nesto.
Ja sam odavno rekao da nema sanse da se postizu veci klokovi.
Ono može i na preko 4.5 Ghz... Ko naravno ima volje i mnogo para za LN2 sistem hlađenja na - 193 stepeni.

Jesi li ti ikad imao pristup takvom jednom sistemu i koliko dugo traje jedno punjenje tečnog helijuma?

Gesendet von meinem GT-I9295 mit Tapatalk

Kosta car :D

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Plašim se, da više nije ni smešno. :smash:

Barem meni.

Poslednja izmena:
Kosta car :D

Hvala.

Ali moje pitanje je postavljeno sa ciljem da dobijem odgovor na njega. Nije šala, već me interesuje da li je dečko imao pristup tome ili nije.

Da si pomenuo tecni azot pa ajde. Da li ti uopste znas sta je tecni helijum i koji je njegov uticaj na ljude u zatvorenoj prostoriji na sobnoj temperaturi? Mislis da ce svi da govore piskavo?
Edit: I posle 5min arcenja gugl pretrage Kosta odgovara...

Послато са Nokia 3410 уз помоћ Тапатока

On verovatno nije, ali ja jesam i cesto klokujem stvari na azotu. Azot i helijum nisu opasni i koriste se samo u svrhe za benchmark testove, znaci to ne traje dugo. I ne moze dugo da traje, jer se posle odredjenog vremena javi kondenzacija i mora sve da se rastavlja i suši.

I tecni helijum je veoma skup i ne znam da li ima kod nas da se nabavi.

Šta se sprdate sa čovekom Lisa En je lično potvrdila na prezentaciji da se ryzen najbolje klokuje sa ln (tečnim helijumom) na 4,5 GHz

Helijum je opasniji od azota, sto ne znaci i da se azotom ne moze ugusiti. Ako je veca kolicina u pitanju zbog naglog isparavanja potiskuje dostupni kiseonik, koga ima oko 20% u vazduhu i dolazi do hipoksije. Srecna okolnost je sto je inertan, nije kao ugljen monoksid pa kad provetris prostoriju, ako nije bila totalna hipoksija covek se oporavi potpuno.

Ha? Na osnovu kojih ocekivanja opet. Ne daj boze da su ljudi gledali zvanicne informacije gde se najavljivao 40% ipc boost, a dobilo se preko 50%. :)
Problem je što su prećutali deo istine. Na sva vrata su se hvalili sa ipc boost-om, ali usput prećutkivali klokove i oc potencijal.

Ne samo da su prećutali te informacije, već je nda branio bilo kome da do njegovog isteka objavi informacije o oc (ne)potencijalu.

Da su na tim prezentacijama rekli 40-50% bolji ipc, ali uz top ploče možda dostignete 4GHz, uz budžet ploče 3.8Ghz, hajpa ne bi bilo i svako bi znao šta da očekuje.

Prećutkivanje dela istine nekada zna da ima veći efekat od izricanja laži, svako ko se bavi marketingom ili političkim naukama to zna :)

Poslednja izmena:
Helijum je opasniji od azota, sto ne znaci i da se azotom ne moze ugusiti. Ako je veca kolicina u pitanju zbog naglog isparavanja potiskuje dostupni kiseonik, koga ima oko 20% u vazduhu i dolazi do hipoksije. Srecna okolnost je sto je inertan, nije kao ugljen monoksid pa kad provetris prostoriju, ako nije bila totalna hipoksija covek se oporavi potpuno.

Evo jos se nisam ugusio, a koliko puta smo radili. :) Znam da je opasniji, ali nista to specijalno nije opasno. Malo otvoris prozor i siguran si.

Mislio sam na tečni azot, naravno.

A jel probao ko neko bas vrhunsko vodeno hlađenje na Ryzen 1700 ili 1800x? Switchtech ili slično?

Da li je moguće s tim izvući više od trenutnog maximuma 4.1 Ghz?

Evo jos se nisam ugusio, a koliko puta smo radili. :) Znam da je opasniji, ali nista to specijalno nije opasno. Malo otvoris prozor i siguran si.

Ja to ne bih tako lako uzimao. Rizik naravno postoji od momenta zaceca ali ako znas da neka aktivnost nosi rizik od loseg ishoda i to ignorises...
Kad bi ti znao koliko sam ja takvih sa "nista to specijalno nije opasno" stavom video rasturenih (naravno ne od helijuma)..
Ali ovo je mesto za veselije teme, odma' da nabavis tecni helijum i azot, Crosshair plocu, thunderbolt 3 karticu i sve da probas, narocito thunderbolt performanse na tecnom azotu da covek ne bude uskracen za informacije od vitalnog znacaja, na nekom Ryzenu pise njegovo ime[emoji1]

Poslednja izmena:
Ako Asus opet organizuje neko druzenje, rado cemo se odazvati i raditi sesiju na tecnom azotu na Ryzenu i Crosshair-u. :)

Licno nisam koristio tecni azot jer me ne lozi to, ja volim 24/7 resenja. A sto se tice "vrhunskog hladjenja", mislis na custom loop verovatno, gde swiftech nije bas najbolji. (ni blizu)
I da jeste, Ryzen nije limitiran temperaturno, vec naponom (za 24/7 koriscenje).

Licno nisam koristio tecni azot jer me ne lozi to, ja volim 24/7 resenja. A sto se tice "vrhunskog hladjenja", mislis na custom loop verovatno, gde swiftech nije bas najbolji. (ni blizu)
I da jeste, Ryzen nije limitiran temperaturno, vec naponom (za 24/7 koriscenje).
Da da na to mislim. A sta je onda, po tvom mišljenju, baš dobro? Pitam to jer postoji neka mogućnost da uzmem vodeno hlađenje, tad kad budem uzimao Ryzen.

Izgleda da su Erik i ostali dzabe pisali vodic za vodena hladjenja.

Tečni azot isparava, ali se taloži po podu, jer je težak, tj pada dole. Tako isto ako se udiše, popunjava pluća od dna, i smanjuje kapacitet disanja i unos kiseonika. Ukoliko bi totalno napunio pluća sa azotom, ugušio bi se. Naravno, u normalnoj prostoriji treba da baš upumpaš dosta azota, da bi ti čak malo zabolela glava. A inače helijum možeš da kupiš isto. Cena je zapravo ista, jer se vodonik, azot i helijum dobijaju kao proizvodi razlaganja atmosfere. Sve gasove mežeš da naručiš preko Messer technogasa kod nas, ako si pravno lice, naravno.

EDIT: http://www.messer.rs/cms/view.php?id=1014

Ja to ne bih tako lako uzimao. Rizik naravno postoji od momenta zaceca ali ako znas da neka aktivnost nosi rizik od loseg ishoda i to ignorises...
Kad bi ti znao koliko sam ja takvih sa "nista to specijalno nije opasno" stavom video rasturenih (naravno ne od helijuma)..
Ali ovo je mesto za veselije teme, odma' da nabavis tecni helijum i azot, Crosshair plocu, thunderbolt 3 karticu i sve da probas, narocito thunderbolt performanse na tecnom azotu da covek ne bude uskracen za informacije od vitalnog znacaja, na nekom Ryzenu pise njegovo ime[emoji1]

I zaboravio si da treba da se to uporedi sa KL na 5.5-5.6 pod vodenim za 24/7 :D

https://forum.benchmark.rs/showthre...-Overcloking&p=4996319&viewfull=1#post4996319

Poslednja izmena:
Izgleda da su Erik i ostali dzabe pisali vodic za vodena hladjenja.

Da sam to znao misliš da bih pitao? Ja nažalost nemam toliko vremena da čitam sve niti znam za sve testove i linkove. Molim te daj mi link tog testa. Hvala.

Imas podforum sa temom koja se time bavi u delu koji se, gle cuda, zove kucista, napajanja, hladjenja.
Nemas vremena da pratis sta ko pise po forumu a imas za LN2 overklok i bunarenje kojekakvih tehnoloskih poluinformacija.

Poslednja izmena:
Ok. Dobro.

Tečni azot isparava, ali se taloži po podu, jer je težak, tj pada dole. Tako isto ako se udiše, popunjava pluća od dna, i smanjuje kapacitet disanja i unos kiseonika. Ukoliko bi totalno napunio pluća sa azotom, ugušio bi se. Naravno, u normalnoj prostoriji treba da baš upumpaš dosta azota, da bi ti čak malo zabolela glava. A inače helijum možeš da kupiš isto. Cena je zapravo ista, jer se vodonik, azot i helijum dobijaju kao proizvodi razlaganja atmosfere. Sve gasove mežeš da naručiš preko Messer technogasa kod nas, ako si pravno lice, naravno.

EDIT: http://www.messer.rs/cms/view.php?id=1014

Cena nije ista, pozovi meser i videces sta ce ti reci. Helijum je dosta skuplji. Kako mislis da sam radio LN2 sesije, a da nisam narucivao iz Messera? :)

Jedan lik sa YT kući proizvodi LN2 non stop. Posudu od 35 litara napuni za 2 do 3 nedelje i to zadovoljstvo ga košta $170. Inače, ono malo linkova od juče je doprinelo da se rasproda MSI tomahawk iz benč šopa. Tipujem da je dzakula74 maznuo poslednji primerak.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno