Šta je novo?

AMD Ryzen 7

Odnosilo se na tb da je batina iz raja izasla,znas ti na koga se odnosilo .
A i ne vidim logiku kupovine komponenti po komponentu dzabe stoje i prolazi garancija...I pises ovde o nekoj nepismenosti bzvz kao da nikad nisi video "nzm" i ostale skraćenice koje se govore u zargonu ne kaze niko da je pravilno .
Nemam zivce da se raspravljam sa tobom vidim da si pun mudrosti i zeljan prepirke oko gluposti....

'leba ti prekini da kasapis nas jezik, nzm, tb i ostale gluposti serveraj milenijalcima, mi ovde smo matori za te gluposti i drzimo do sebe.

Koliko si ti zeljan diskutovanja oko gluposti ja se sa ovim jos nisam susreo ...
Ja ti predlazem da umesto da glumis pametnjakovića ovde ljudima lepo odes na jedan trening kickboxa,mma,box ili bilo sta i da vidis kako će lepo da im legne jedan pametnjaković tako .
A ja tebi da se vratiš u osnovnu i naučiš osnovne stvari.
Ili da se makar odlučiš da li ćeš pisati ošišanom ćirilicom ili ne. Mešano ne ide ;)

Poslednja izmena:
[emoji23] [emoji23]
Ajde sad preimenujte temu u negujmo srbski jezik a ne ovo najbolje .

Trudite se da pišete u skladu sa gramatičkim i pravopisnim pravilima svog jezika. Izbegavanje interpunkcije ili pisanje dvanaest tačkica na kraju rečenice nije pitanje vašeg stila pisanja, nego pismenosti. Uostalom, ne komunicirate sami sa sobom, nego sa drugim članovima foruma te se pretpostavlja da želite da ostali posetioci razumeju šta pišete.
https://forum.benchmark.rs/faq.php?faq=faq_forum_rules#faq_faq_forum_rules_general

Dakle, da probamo da prekinemo ovaj kombo vredjanja po pravipisnoj osnovi:

Sledeceg meseca trebam da uzmem RAM i time skoro kompletiram Ryzen konfiguraciju (fali mi Vega, ali za to imam placeholder u vidu RX480). Ukupno mi je potrebno 64GB RAM, ali cu ga podeliti u dve kupovine od po 32GB svaka, sto znaci da mi trebaju moduli od 16GB. Trenutno prednjaci Kingston Predator 3000 koji je oko 40K i moguce je nabaviti ga kod nas, dok su mi za sada alternative Corsair Vengance LPX i Corsair Dominator Platinum koje sam nasao u UK (Scan) i cije bi cene bile ~62.6K i ~65.4K sa svim dazbinama, respektivno. Dakle, sta bi Kingston hejteri preporucili u trazenoj konfiguraciji i, naravno, lepo napisite i zasto jer "zato sto tako kazem" ne prihvatamo kao odgovor (naravno, potrebno je i da je mogucnost nabavke razumna jer truckanje vozom u trajanju od 7 sati samo da bih nasao odredjenu prodavnicu u Zagrebu i onda zurio na povratni voz nije validna opcija).

Dajte ljudi, prestanite da trolujete na temi.

Back on topic, ne znam da li je ovaj video bio na prethodnim stranama, ne želim da čitam xy strana o hejtovanju, pravopisu, itd.

Za koji mesec, taman masina za moje potrebe.

Ryzen 7 1700 + B350 ATX maticna + 8-16GB DDR4 RAM-a + moj GTX 1060 6GB :)

Jedino sto mi posle ostaje je da menjam monitor, napajanje+kuciste i periferije.

Dakle, da probamo da prekinemo ovaj kombo vredjanja po pravipisnoj osnovi:

Sledeceg meseca trebam da uzmem RAM i time skoro kompletiram Ryzen konfiguraciju (fali mi Vega, ali za to imam placeholder u vidu RX480). Ukupno mi je potrebno 64GB RAM, ali cu ga podeliti u dve kupovine od po 32GB svaka, sto znaci da mi trebaju moduli od 16GB. Trenutno prednjaci Kingston Predator 3000 koji je oko 40K i moguce je nabaviti ga kod nas, dok su mi za sada alternative Corsair Vengance LPX i Corsair Dominator Platinum koje sam nasao u UK (Scan) i cije bi cene bile ~62.6K i ~65.4K sa svim dazbinama, respektivno. Dakle, sta bi Kingston hejteri preporucili u trazenoj konfiguraciji i, naravno, lepo napisite i zasto jer "zato sto tako kazem" ne prihvatamo kao odgovor (naravno, potrebno je i da je mogucnost nabavke razumna jer truckanje vozom u trajanju od 7 sati samo da bih nasao odredjenu prodavnicu u Zagrebu i onda zurio na povratni voz nije validna opcija).
Nemoj moj lepi tako, molim te! Preporuka i za "krstene" konfiguracije je da odmah uzmes komplet koji ti treba a ne da kasnije dokupis, u 99,9% nema problema kad kasnije ubacis jos dva identicna stapa ali proizvodjac ne garantuje da ce dva kompleta raditi zajedno! E sad kad na to dodas Ryzen platformu sa neispeglanim memorijskim problemima, popunjavanjem sva 4 slota, nedostatkom AMD sertifikovanih DDR modula imas sanse da te kasnije boli glava.
Jedino da sad kupis manje pa kasnije prodas i kupis komplet.

Послато са Nokia 3410 уз помоћ Тапатока

Ljudi imaju probleme kad ocuju R7 1700. Gubi im se zvuk na ploči i brljavi čak i ako se ocuje 25MHz. Kakva iskustva imaju ovi naši vlasnici Ražanog?

https://forums.anandtech.com/threads/ryzen-oc-battlefield-1-audio-issue.2501204/

Trči li memorija kako treba, koliko se ocuje itd?
Misliš vlasnici nekih (Asus) ploča imaju probleme? Sa memorijom već ima malo više problema ukoliko neko hoće veće brzine (i 4 modula). Za sada je najbolje pridržavati se QVL za željenu ploču i preporuka AMD-a. U Maju bi proizvođači trebalo da dobiju update koji će omogućiti veće taktove preko množilaca, umesto BCLK-a
https://community.amd.com/community...4/tips-for-building-a-better-amd-ryzen-system

Misliš vlasnici nekih (Asus) ploča imaju probleme? Sa memorijom već ima malo više problema ukoliko neko hoće veće brzine (i 4 modula). Za sada je najbolje pridržavati se QVL za željenu ploču i preporuka AMD-a. U Maju bi proizvođači trebalo da dobiju update koji će omogućiti veće taktove preko množilaca, umesto BCLK-a
https://community.amd.com/community...4/tips-for-building-a-better-amd-ryzen-system

Gde Eriku prst u oko? :d Šalim se. Ma ima i MSI-jki, ali njima to dodje kao feature :D Za asusaru je čudno. AsRock isto nešto brljavi, oni su možda mučenici i više zaglibili od Asusa.

I što tek u Maju sunce im, zar je potrebno toliko vremena da srede??? :zgran: Kakva patka...

Poslednja izmena:
Ljudi imaju probleme kad ocuju R7 1700. Gubi im se zvuk na ploči i brljavi čak i ako se ocuje 25MHz. Kakva iskustva imaju ovi naši vlasnici Ražanog?

https://forums.anandtech.com/threads/ryzen-oc-battlefield-1-audio-issue.2501204/

Na linku lepo pise da je problem najverovatnije kod overclock-ovanja u windows-u, OC iz biosa cak i na 4GHz i nema nikakvih problema :)

btw danas-sutra-prekosutra bi trebalo da stigne novi x370-pro AGESA code bios

Poslednja izmena:
U redu je Nemanja... skontali smo,batali sad...

@Villy
Da je lepo, nije. Ali nije ni veliki problem terati 2 meseca RAM na 2400 MHz. Pri tom, bitnije je da to bude sređeno za APU :) Mislim, nemoj da se *****avamo, gomila ljudi je kupovala DDR3 ploče za Skylake. Svi koji su na H, B, Q pločama su ograničeni na 2133 ili 2400 MHz. Jeste malo bezveze što sam bez problema mogao iste taktove da dostignem na FM2+, ali to je trenutni standard za DDR4. Kao što je i 1600MHz bio standard za DDR3.
Evo ovaj je već dobio skok sa 2133MHz na 2666 MHz i to za Dual Rank, kroz novu verziju BIOS-a

Poslednja izmena:

Kod mene stock kuler može ohladiti CPU na 3,6 GHz sa 1,25v. Dok mi stigne vodeno probaću bar na 3,8GHz za 24/7. Mislim da nema smisla povećavati mnogo napon radi 100MHz, samo se stvara veća temperatura, potrošnja i buka.
Memorija neće preko 2400 MHz, mada nisam pokušavao mnogo.

Čini mi se da je najpametnije uzeti r7 1700 i neku jeftinu ploču koja može držati OC na 3,7GHz (a pretpostavljam da svaka može). Ovako imam ASRock x370 Pro Gaming koju sam platio 350 EUR a držaću OC na 3,8 GHz pretpostavljam a sve ostale stvari na ploči mi nisu bitne.

Generalni utisak je da sam prezadovoljan procesorom. Radio sam juče par renderovanja i razlika je baš ogromna. Ne moram mnogo čekati i gubiti živce dok se renderuje.

Razlika u odnosu na?

Da postavim jedno pitanje, nikakav trol ili bilo sta slicno, stvarno me zanima. Jel jel OC, tj. sama frekvencija RAMa toliko bitna? Secam se pre koju godinu, "uzmi 1600mhz i teraj", a sad se najviše o memoriji prica. U cemu to konkretno brzi ram donosi benefite, i kolike?

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Jeste. Time se, zapravo i ubrzava "magistrala" između CCX-a, istovremeno.

Poslednja izmena:
Razlika u odnosu na?
U odnosu na prošli računar sa Q9550 i na laptop sa i7-2860QM.
Što se tiče OC memorije pretpostavljam da razlika u performansama ne može biti veća od 2-3% tako da se ja tim ne bih zamarao.

Poslednja izmena:
q9550 se morao debelo oc fsb da bi od rama bilo ikakve koristi. A sb je vec imao brz imc, i u te davne godine oc ram stvarno nije davao nigde boost osim sintetike. To se davno promenilo. Najveci boost od oc ram se dobija na visheri, najmanji (mislim) opet na intelu.

Izašao test na TechPowerUp.

https://www.techpowerup.com/reviews/AMD/Ryzen_7_1800X/

Interesantni rezultati:

Application

perfrel.png

Gaming

perfrel_1920_1080.png
perfrel_2560_1440.png

Pogotovo ovaj:
power_gaming.png

This is epic. We're assuming you've sifted through our game-test results before seeing this page, and so you'll find that the gaming power draw of the 8-core Ryzen makes Intel's quad-core i7-7700K look bad. Power draw is as much as 30W lesser!
Ryzen is hands down the most energy-efficient performance CPU AMD ever made, and easily outclasses Intel's 14 nm "leadership." Good show.

Da ne editujem prethodni post, tiče se memorije.

Momci iz Asusa najviše rade na peglanju BIOSa i kompatibilnosti sa memorijama.

attachment.php
attachment.php

DRAM selection
Recommended DRAM configuration at the moment is 2x8GB Samsung B-die based DIMMs which will yield the best performance (3300-3466 CL14 24/7) and least issues. Worst configuration is dual-rank 2x16GB, especially Hynix-based DRAM (4xSR is best at the moment if you need 32GB and high speed). The C6H is the only board able to run higher than 2666 on configurations other than 2xSR. See the XOC guide for further details.
(kao što Erik reče)

LL

I ovi iz TechPowerUp-a navalili na gaming testove sa 1800X vs 7700K... Pa ovo vise nije normalno ***

Malo na temu OC-a. Prvo, izgleda da za umeren OC nema potreba kupovati skupe AM4 ploče. Evo primera R7 1700, B350 ploče sa prosečnom naponskom i stock kulerom.
http://hwbot.org/submission/3492408_lodewijk1978_cinebench___r15_ryzen_7_1700_1755_cb
Ovakve ploče su trenutno oko 100€, i naravno da će biti jeftinije, baš kao što su B150 ploče sada 5-15€ jeftinije od "istih" B250 modela. Zakon ponude i potražnje je opet na delu.

1.488V je mnogo. Ne bi ja to terao 24/7 na takvoj ploci.

Edit:

Information from AMD Regarding Overclocking

As a general guideline: a CPU voltage of up to 1.35 V is acceptable for driving everyday overclocks of the AMD Ryzen processor. Core voltages up to 1.45 V are also sustainable, but our models suggest that processor longevity may be affected. Regardless of your voltage, make sure you’re using capable cooling to keep temperatures as low as possible.

While there are never guarantees with overclocking, the majority of users should find that an eight core, sixteen thread, AMD Ryzen processor will achieve 4.2 GHz at a core voltage of 1.45 V. Advanced and accomplished overclockers trying to push record frequencies may find more headroom by disabling cores and/or disabling SMT on motherboards that offer these options in the BIOS.

There is no “stock” voltage value for Ryzen, due to how it operates, to base your starting voltage when manually setting vCore. As such, it also does not have a voltage table which it references for Auto settings.

The overclocking software from AMD is dubbed “Ryzen Master”. We’ll be getting hands-on with it in our upcoming overclocking guide. Once available there will be a link to it here.

http://www.overclockers.com/amd-ryzen-7-1800x-cpu-review/

Malo istrazivanja nije na odmet pre nego sto se koriste svakakvi izvori da bi se dokazala poenta. Kome treba za OC da postavi rezultat na net, njega ovo boldovano ne zanima. Ali neko ko bi da radi sa ovim procesorom to mora uzeti u obzir.

Koliko sam ja video retko koji 1700 moze dobaciti priblizno do 4 GHz a da ne predje tih 1.35V.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno