Šta je novo?

AMD Ryzen 7

16/32?? Kako će da reše CCX komunikaciju između 4 modula sad? To je usko grlo, zbog toga i traži jaču memoriju.?

Za te poslove gde i više mašina u mreži rade dobro podeljen posao, tipa video i 3d rendering biće dobar i Ryzen sa 4 ccx. Svakako ne razmenjuju puno podataka. A za druge namene se neće proslaviti kao što nije ni ovaj sa 2ccx

Poslednja izmena:
Krenuli da prodaju i5 i i7 3, 4, 5 generacije dok im nije popadala cena. Znaci da ryzen radi posao! :)

Sent from my A0001 using Tapatalk

16/32?? Kako će da reše CCX komunikaciju između 4 modula sad? To je usko grlo, zbog toga i traži jaču memoriju.?

DF sumnja u to i odradise par testova proveravajuci tu teoriju... po njima,nema veze jer:
stavise 1800x na 2133 i 3200 memaru,razlika je 7% u performansama... fora je da 7700k isto skalira,sto dovodi do zakljucka da bas i nema veze brz ram,osim ako neces da se igras sa OC,koji i nije nesto...

https://youtu.be/TId-OrXWuOE?t=676

Licno me stalno baca nazad na sinov 2500k (koje je i DF spomenuo) i neku matoru asrock plocu (ukupno izaslo oko 100e sa ramom) koji po brzini platforme (boot i opsti rad) je brzi na stock kloku od mog i3 4160 (obe masine su na Samsung ssd evo). I kao sto DF rece,u slucaju potrebe tu je nenormalno lak i visok oc,ako sin pozeli da se igra sa masinom...

Ryzen je super skok,ali sa par nedoumca i decijih bolesti koje se meni licno ne svidjaju...
Iako ce R5 biti super i jeftin (nadamo se),opet komplet cena platforme ne opravdava ulaganje u neizvesno tj moguci problemi...

Posto mi treba upgrade (Phenom leti napolje) definitivno se ide na i5,gde sklopis i ne razmisljas... my 5c...

Primetnog perf boosta nema na vidiku još par, ako ne i 4-5, godina. Malo je tužno da se 2500K još uvek drži super za gaming i da nema opipljivog napretka posle 7 godina.
Pitanje da li će i Intel x299 da donese neke "wow aka SB" novine na polju ST perf. Ja iskreno ne bih prelazio sa i5ice ni na R1600x ako je samo gaming u pitanju. Sa phenoma ok, ali i5ice bih prešao jedino možda ako je P55 u pitanju, mada bih i onda išao na neki i5 2/3/4 serije zbog DDR3 memorije i odličnog OC-a. Pogotovu sad posle pada cena ovih platformi.

Primetnog perf boosta nema na vidiku još par, ako ne i 4-5, godina. Malo je tužno da se 2500K još uvek drži super za gaming i da nema opipljivog napretka posle 7 godina.
Pitanje da li će i Intel x299 da donese neke "wow aka SB" novine na polju ST perf. Ja iskreno ne bih prelazio sa i5ice ni na R1600x ako je samo gaming u pitanju. Sa phenoma ok, ali i5ice bih prešao jedino možda ako je P55 u pitanju, mada bih i onda išao na neki i5 2/3/4 serije zbog DDR3 memorije i odličnog OC-a. Pogotovu sad posle pada cena ovih platformi.
Pa nije ni 1600x za gejming pitanje je koliko on moze veći OC od 1700...
Ko jos kupuje 6c/12t za gejming ?
Ako 4c/8t i 4/4 budu postizali 4,4ghz npr za te pare to je super za gejming,jos to sto 4/4 kosta kao i3 a 4/8 zaključana i5ca ... :)

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока

Zasto vlada ubedjenje da ce OC na 4/6 jezgara biti visi od onog na 8? FX4300 serija se nije mnogo bolje OC od 8300? Isti je proizvodni proces kao na postojecim R7 posto su skart cipovi u pitanju. Jedino ce se mozda manje grejati, ali nesto na oc forumu nisam primetio da je temperatura za Ryzena veci problem od napona (mada su, naravno vezani jedno za drugo, nadam se da se razumemo).

Послато са Nokia 3410 уз помоћ Тапатока

Steam statistika govori da izmedju 0.37% i 4% korisnika koristi oc u racunarima. Nacice se ovde neko ko ce reci "pravi muskarci koji koriste pc za render i produkciju OC-uju" ali znamo svi da nas malo entuzijasta oc-uje cpu zapravo. Iskreno po meni je oc precenjen. Za 10-15% performansi u vrh glave dodajete 40-50% vise potrosnje struje i toplote, da ne pricamo o nestabilnosti, ulaganja para u maticne sa jacim naponskim, napajanjinja jacim. Te pare koje uloze ljudi u "OC" delove mogu da iskoriste i kupe level up cpu ili grafu. Cist marketing i hvatanje ljudi na ne razmisljanje. Priznajem 2500k je oc zivotinja ali ako ce mi ryzen raditi posao na stock brzinama kupio bih maticnu za 300 dinara ako postoji :D

Ako 4c/8t i 4/4 budu postizali 4,4ghz npr za te pare to je super za gejming,jos to sto 4/4 kosta kao i3 a 4/8 zaključana i5ca ... :)

Čovek je rekao da menja phenoma zbog igrica, pročitaj opet.

I Erik je već rekao da se neće nešto spec klokovati, tako da tih 4.4 hmmmm...Ko što reče Dr

Kako bre ko uzima 8/16 za gejming, pa svi na AMD redditu trube kako treba uzeti R7 za igranje jer je future proof i igre su gladje (ne znam adekvatniji srpski termin) dok na I7 FPS grafikon nije tako gladak, jes da su igre brze al izgleda nazupceno i to mu je velika mana, e sad sto su min zubi na nivou R7 glatkoce to nije bitno...
Salu na stranu R5 1500x se uklapa u tvoju definiciju gejmerskog, 4/8, max single core turbo je 3.7 kao i R7 1700 ali je base clock blizi 1700x, za koje za sada znamo da 20% dostize 4.0 odnosno 33% za x varijantu. Nije mi verovatno da ce overklokovan R5 stici do 4.4, bar ne u nekom velikom procentu. Mislim da je bolje cekati sledecu reviziju kad proces malo "sazri" a i ploce treba jos malo da se kisele. Nema zurbe.

Ih 10-15% performansi.

Zavisi sta klokujes.
10-15% je OC od par stotina mhz, sto je slucaj sa Zen-om, i tu je diskutabilno da li se isplati.

Intel do 4/8 i amd FX se klokuju po 1GHz i vise bez po muke.
To uglavnom bude oko 30%, nekad i vise.

Potrosnja je nebitna u tim slucajevima jer onda ne trosi 90-ak nego trosi 130-140.

Da radi 24/7 na 100% za mesec dana bi potrosio oko 90KWh, sto i ako se racuna uvek na skupoj struji u crvenoj zoni dodje oko 1500din za mesec dana.

Samo sto niko ne kupuje te procesore da rade 24/7 mesec dana bez prestanka i nece uvek KWh kostati 17 dinar, uglavnom dosta manje.

To sam racunao potrosnju za ceo CPU, kad se gleda razlika od tih 50-ak W, za dan ode 1.2KWh, za mesec dana ode 36KWh, sto je u najgorem(i nemogucem) slucaju 600 dinara razlike za mesec dana.
P9 Lite TT

Poslednja izmena:
Kako bre ko uzima 8/16 za gejming, pa svi na AMD redditu trube kako treba uzeti R7 za igranje jer je future proof i igre su gladje (ne znam adekvatniji srpski termin) dok na I7 FPS grafikon nije tako gladak, jes da su igre brze al izgleda nazupceno i to mu je velika mana, e sad sto su min zubi na nivou R7 glatkoce to nije bitno...
Salu na stranu R5 1500x se uklapa u tvoju definiciju gejmerskog, 4/8, max single core turbo je 3.7 kao i R7 1700 ali je base clock blizi 1700x, za koje za sada znamo da 20% dostize 4.0 odnosno 33% za x varijantu. Nije mi verovatno da ce overklokovan R5 stici do 4.4, bar ne u nekom velikom procentu. Mislim da je bolje cekati sledecu reviziju kad proces malo "sazri" a i ploce treba jos malo da se kisele. Nema zurbe.

Ako R5 bude imao isti klok kao R7 dzaba im sve za gejming mogu da se ugase dok se ne optimiziju igrice za vise jezgara ili dok u nekoj drugo reviziji ne poprave klok...

5820k, preko 30% ubrzanja. Za to bih morao da platim jos 700e za 8core i7.

OC se ne isplati.

Ako R5 bude imao isti klok kao R7 dzaba im sve za gejming mogu da se ugase dok se ne optimiziju igrice za vise jezgara ili dok u nekoj drugo reviziji ne poprave klok...
On vec ima isti takt. To sto ce 10% da ga overklokuje ne znaci mnogo. Zato sam i rekao da je potrebno da ploce sazre, nema dovoljno jeftine platforme a i kad je ploca jeftina, jeftina je i zbog ostalih komponenti a ne samo cipseta. Sta ti vredi solidan AMD cipset ako Asus inzenjer zavali budzet naponsku varijantu a ti bi da overklokujes a kad das pare za vrh plocu onda jeftinoca procesora ne znaci mnogo - imas Intel resenje sa taktom na koji si hteo da overklokujes R5 + jeftinu plocu i opet si na istom ili bar slicnom (za tu intel varijantu je dovoljan stock hladnjak, nemas ni taj trosak).
Ipak nije samo problem AMD, ako pogledas da je za vecinu igara dovoljan carobni I5 2500 ili 3570 onda AMD ima ekstra procesor prakticno I7 4770k za 190$ jos samo da ubede trziste da im je to dovoljno a ne I5 na 4.5 GHz.

Čovek je rekao da menja phenoma zbog igrica, pročitaj opet.

Naravno,ne samo to...

Posto mi to pred ocima,gledam Phenom i tad najslabiju familiju i3...

Sklopio za 200e nov cpu i maticnu sa postojecim ramom (ni ne znam koji je iskreno) i to od tada radi,iako su se grafe menjale iz svih tabora menjale... nikakav problem nisam imao...

Sa Phenom i GA am3+... ufff,te pukne drajver (pre neki dan opet morao reinstalirati Catalyst) te zastuca,te poludi cpu vent,te cesto ne ode u sleep mode (ugasi ekran ali komp i dalje radi) i sl sitnice koje iritiraju...

Mene OC ne interesuje,minula me zelja (omatorio sam) ali ako treba dacu 100e vise ali da to radi kako treba a ne da se stalno jebavam (da izvinete) sa glupostima... nije to sad ne znam sta strasno ali vremenom pocinje jako da smeta...

Btw sa i3 ja se sit izigrao... verujem da sam sa i5 jos dobrano vreme miran...

A citajuci review i sl vidim da i ova platforma pati i to jednostavno nije za mene... nemam vise zivaca... vreme je za penziju :D

Poslednja izmena:
Naravno,ne samo to...

Posto mi to pred ocima,gledam Phenom i tad najslabiju familiju i3...

Sklopio za 200e nov cpu i maticnu sa postojecim ramom (ni ne znam koji je iskreno) i to od tada radi,iako su se grafe menjale iz svih tabora menjale... nikakav problem nisam imao...

Sa Phenom i GA am3+... ufff,te pukne drajver (pre neki dan opet morao reinstalirati Catalyst) te zastuca,te poludi cpu vent,te cesto ne ode u sleep mode (ugasi ekran ali komp i dalje radi) i sl sitnice koje iritiraju...

Mene OC ne interesuje,minula me zelja (omatorio sam) ali ako treba dacu 100e vise ali da to radi kako treba a ne da se stalno jebavam (da izvinete) sa glupostima... nije to sad ne znam sta strasno ali vremenom pocinje jako da smeta...

Btw sa i3 ja se sit izigrao... verujem da sam sa i5 jos dobrano vreme miran...

A citajuci review i sl vidim da i ova platforma pati i to jednostavno nije za mene... nemam vise zivaca... vreme je za penziju :D

Nisi za bolje od tog i3. Pukne katalist na am3 ploci?

Ko u 2017 koristi graficku integrisanu na ploci? :D

P9 Lite TT

Onaj kome ne treba jaca graficka?
To isto kao da si napisao ko koristi integrusu sa cpu...

Inace integrusa super radi posao HDMI-FHD TV... kada nema problema sa sw...

Poslednja izmena:
Ti znas za sta sam... Ploca ima integrisanu grafiku,gde ako ne instaliras drajver pravi probleme a instalirani drajver hoce da puca...
Jos nesto,smart ass?

Inace ne bi radila i bez katalista , a da onda se gube performanse i ne radi overdrive.

Integrusa na plocama je podjednake snage/stabilnosti kao intel HD?

P9 Lite TT

Mislio sam da smo u Ryzen temi...

Ne,ne rade kao HD ali zadovoljavaju necije potrebe po perf... sta je tu tesko shvatiti?
Pre doticne je gurao HD4400 i na oko nikakve razlike u smislu za sta sekoristio i ko je koristio...

Ili cemo sad i ovde kao sto smo ...... ovde u temi,da ko nema R7 ili i7 bolje da nema komp,tako i sad ko nema 1080 ni ne treba mu monitor? :D

Dajte ljudi,koji vam je...

Steam statistika govori da izmedju 0.37% i 4% korisnika koristi oc u racunarima.

Steam statistika za CPU gleda samo base klokove, tj. uzima samo ID procesora, ne proverava da li je rađen oc.

Steam statistika govori da 78% korisnika koristi intel cpu.

Nekada dođe dobro. Ja recimo prodajem stari GPU 2-3 nedelje pre izlaska nove generacije. Isto tako sam recimo imao slučaj da Ubuntu nije hteo uopšte da butuje kada sam prvi put ubacio GTX 1070, tako da je integrisana dobro došla za instalaciju drajvera. Svojevremeno mi je crka GTX 770, te je integrisana poslužila dok nije rešena reklamacija. Zna da posluži integrisana za takve stvari.

Poslednja izmena:
Mislio sam da smo u Ryzen temi...

Ne,ne rade kao HD ali zadovoljavaju necije potrebe po perf... sta je tu tesko shvatiti?
Pre doticne je gurao HD4400 i na oko nikakve razlike u smislu za sta sekoristio i ko je koristio...

Ili cemo sad i ovde kao sto smo ...... ovde u temi,da ko nema R7 ili i7 bolje da nema komp,tako i sad ko nema 1080 ni ne treba mu monitor? :D

Dajte ljudi,koji vam je...

care...

Mrk u najavi..

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

Nazad
Vrh Dno