Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Da se ja javim . Bili su iz telekoma 2 puta digli su Actual Rate , Attainable Rate , noise margin , Ali net opet puca kao lud . U udarnom terminu svakih 10 minuta , posle ponoci na 1 sat . Kazu da kupi puno gresaka , a kada mi crc greske predju 2500 net puca . Izgleda je problem u 100 metara vazdusnog kabla koji je za 8 korisnika , a oni nemaju da ga promene .... Kazu da brzinu nema potrebe da smanjuju .

https://s9.postimg.org/c0259itvj/sususus.png

Da se ja javim . Bili su iz telekoma 2 puta digli su Actual Rate , Attainable Rate , noise margin , Ali net opet puca kao lud . U udarnom terminu svakih 10 minuta , posle ponoci na 1 sat . Kazu da kupi puno gresaka , a kada mi crc greske predju 2500 net puca . Izgleda je problem u 100 metara vazdusnog kabla koji je za 8 korisnika , a oni nemaju da ga promene .... Kazu da brzinu nema potrebe da smanjuju .

https://s9.postimg.org/c0259itvj/sususus.png

Jel i to korisnici treba da menjaju sami?! Insistiraj da ti zamene to, šta treba da trpiš pucanje neta (kao što sam ja), ako treba prijavi ih Ratelu, da vidiš kako će da zamene.

Jel su ti sredili net?

Delimično, već par dana nisam primetio pucanje Linka, iako modem kaže drugačije (po njemu je pre 27h pukao link, to je svakako bolje nego pre, kada je na svakih 2-3 minuta pucao link)
Ono što je i dalje problem jeste sama brzina neta, koja često varira, nekada do bude stabilnih 18/2, nekada 9/2, a nekada 1/0.5. Kao da postoji neka agregacija...

Gledaj koja je veza (brzina) uspostavljena u modemu.

@Markic

Uloguj se na ruter kao admin: http://192.168.1.1/ , username admin , password ztonpk . Idi na odeljak WAN, zatim klikni na HSI. U gornjem desnom uglu HSI odeljka klikni na Detail i pojavice ti se podesavanje za Connection Mode. Po default-u je Connection Mode setovan na On demand, promeni na Always On i zatim klikni na Apply. Restartuj ruter i testiraj vreme trajanja PPPOE konekcije.

zte_connection_mode.JPG

Po cetvrti put bili iz mts-a izmenjali sve parice i evo posto su oni otisli net puca na svaka 2 minuta . Rekli su sutra " oni ce mene zvati" ako bude lose moraju promenuti kabli (nisu hteli danas , a znaju da je star preko 35 god. ) . Nadam se da ce da me nazovu do podne ili cu ebati nekom mater . Vise ne vredi ni da spustaju net na 20 opet se desava problem sa vezom .... Danas su radili promena nema .

https://postimg.org/image/vs1m6feft/

Kada predje preko 3000 gresaka link pada ...

Poslednja izmena:
Tek su mi danas posle nedelju dana promenili sa 10 mb na 20mb... Ja sam im pre potpisivanja trazio da probamo 50 mb oni nisu dali, kao veza ne podrzava, sa ovim podacima sa slike ja mogu da izguram bar 40mb?
Da znam da li da budem uporan ili ne? :)

7cdfd98594d015604b80baedc9136094.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Kod mene na linku postoji bas veliki, ogroman broj CRC grešaka ali net radi dobro.

@predrag82: Ti verovatno imaš Box paket? Pošto koliko vidim "pustili" su ti 30 Mbps. Džabe gladaš tu procenu rutera na 80 Mbps i time se vodiš u tvojoj proceni koliko bi sigurno moglo... gledaj downstream noise margin... samo 10 db pri brzini od 30 Mbps i to sa interleaving-om. A to pada proporcionalno sa povećajnem brzine. A fore imaš maximalno do 6db (već tad veza postaje prilično nestabilna). Ja na 50 Mbps imam marginu od 24 db i meni ruter procenjuje "samo" na 98 Mbps (tebi 80, znači kao ne toliko drastična razlika)... a ja sam jeeeedva posle pritužbe Ratel-u uspeo da dobijem ovih 50 Mbps.

Tebi bi ako imaš Box tj imaš IPTV/mtsTV trebalo stabilno da radi 50 Mbps + 10 ili 16 Mbps dodatno za TV risiver(e). A Telekom ne pristaje na te varijante "pusti mi 40 a daj ugovor za 50"... ne bez neke veze u Telekomu.

Da,da,imam Box4... Kada sam bio na 10mb downstream noise margin je bio 20.5db. U principu nije mi potrebna 50mb brzina ali ako mogu i za razliku od 100 din zasto da ne uzmem. Pre nego sto sam potpisao ugovor na 20 trazio sam 50 ali su me glat odbili, daleko sam od centrale, mada od centrale daleko sam 400 m ... Trazicu da posalju tehnicara da izmeri svojim alatom pa cu videti ako to uopste moze...
A ove FCC greske sto se stalno povecavaju to nista ne smeta? A i ping mi je sada 22 a bio je 13, na ping ne utice povecanje brzine?

Ne valja da gomila greške ali od tri kategorije FEC su najbezbolnije. Vidim po atenuaciji da nisi baš baš predaleki za 50 Mbps ali očigledno ti parica nije baš sjajna, negde postoji šum.
Ja sam 315m žično od centrale i kod mene 50 Mbps radi odlično. Ali očigledno bolja parica...

Probaj da tražiš da mere, da ako ima uslova daju drugu paricu i/ili detaljni pregledaju instalacije i spojeve... mada ako si ti već potpisao ugovor za 20Mbps čisto sumnjam da ces uspeti da dobiješ brži net. Tj da ako je takva parica a bolja stvarno nema (= loš/mator podzemni kabl do centrale) nema šanse da ti zbudže 60 Mbps.
Ping jeste malo veći na VDSL u odnosu na ADSL kod većine.... moguće da ima razlike u rutiranju saobraćaja... ili su ovi VDSL ruteri toliko lošiji od starih ADSL.
Mada evo kod mene je ping ka SBB serveru na SpeedTest-u 8ms, i 15ms do google.com

Ako mi je ipan u mom bloku zgrada(10tak godina stare), vdsl bi trebao da radi ok ? imam uslove za 50, to znam :)

Poslednja izmena:
Ako mi je ipan u mom bloku zgrada(10tak godina stare), vdsl bi trebao da radi ok ? imam uslove za 50, to znam :)

IPAN je kod mene u drugoj zgradi do moje, a od IPAN-a do zgrade je nova instalacija. Instalacija u zgradi je iz 1980. i sve radi savrseno, neuporedivo bolje od kablovskog Interneta. :)

Postovani,da li znate na koji nacin mogu traziti veci upload?Trenutno imam vdsl 50/2 ali mi ta brzina ne znaci mnogo bez veceg uploada.Mogu povecati paket na 100/2 ali time nista ne dobijam.Imam registrovanu firmu,da li mogu traziti kao pravno lice,kakav je postupak i gde mogu videti mogucnosti i cene?U pitanju je Cacak,nemam veliki izbor provajdera.Osudjen sam na Telekom.

@Apple : Vidiš da su i ti "poslovni" paketi sa identično jadnim uploadom kao i obični VDSL paketi.

Poslednja izmena:
Aj ko ima jaku vezu u Telekomu neka nama korisnicima ZTE modema H267N i H168N izdejstvuje user/pass za pristup shell Busybox-u:)

e5af3d29c17c5b89067b60f46f6904f2.jpg

Da li bi ja mogao na ovoj mojoj brzini uzeti paket od 100mb trenutacno imam 50 koji mi izvuce oko 47mb.

Послато са SM-G900F

Najverovatnije ne. Biće da si udaljen od centrale previše za 100Mb/s. U svakom slučaju, pozoveš ih i podneseš zahtev, oni će ti istestirati sve i javiti, taman tad pitaš na koliko si metara od centrale/isturenog stepena.

Btw, jel radi nekome na ZTE H168N DDNS posle najnovijeg Update koji je uklonio funkcije usb modema?

Poslednja izmena:
Ovi iz mts nece da menjaju kabli ( kazu neda sef) vec su mi spustili net na 30mb/s , margina se digla sa 9 na 16 . Ostali parametri su isti . Link nije pao 5 sati ali je skupio 4000 crc gresaka . Pa su bili sada da zamene modem , ali i ovaj skuplja greske . Nadam se da nece pucati link ....

Prijavi ih RATEL-u. Da vidiš kako će da menjaju. Bože dragi, gde nestade nekadašnji Telekom...

Da li bi ja mogao na ovoj mojoj brzini uzeti paket od 100mb trenutacno imam 50 koji mi izvuce oko 47mb.
PItanje je da li bi te pustili, i mozda ne bi mogao bas na 100 da radi - ali mozes daleko vise od 50/2. Moze i to malo u centrali da se izmeni, pa bi mozda i full 100/2 radio kako treba.
Ne znam sta rade konkretno, ali vidjao sam na svom modemu od 125/20 do 150/35 da moze, kako kada (nije zavisili od doba dana, nego od paketa u tom trenutku - tipa, kada sam imao 100/2, max. rate je bio 150/35 cak)

Haha Markic...

Jel i tebi puca ?

duki, jel ti imaš ugovor do 50 ? Da li ostalima u tvom okruženju puca net, jel taj kabl povezuje još nekog, mada pošalji ratelu dopis

I ja imam te greške, ali nikad ne puca, nikada, nije stao, ni stucnuo. :D

Vazdusni kabli je za 8 korisnika ali samo nas dvoje imamo net , i to 50mb/s . Komsiji puca (ima cak i manju brzinu od 50) , al on vise gleda tv pa kaze ne bude tako cesto par puta u toku dana hahhahahah. Pa koliko vidim uzda se u mene (nije ih zvao ni jednom) . Evo meni je pukao net cim sam usao u igru (Wot ) i tako jos 4 puta za sat vremena . Znaci u svakoj partiji . Sada sam zvao servis licno . Rekli su morace sutra promenuti kabli . ( to su rekli i juce ) . Dzaba sto su mi prepolovili brzinu , link i dalje puca . Evo dok sam ovo pisao opet je pukao ... Posizio sam . Javicu kad bude nekih promena .

Neka zove i on. Telekom drugacije reaguje kada samo jedan korisnik prijavi nesto, za sta nije u sistemu vidljivo odmah zasto se desava, i kada prijavi vise korisnika.

Nije istina. Ratel drugačije reaguje kad veći broj korisnika sa iste lokacije se žali na isti problem. Telekom se pravi blesav i "rešava problem" sa snižavanjem brzine sve dok ih Ratel ne natera na akciju. Telekom neće promeniti 100m podzemnog kabla bez da se 200 ljudi ne žali pola godine... za nadzemni moooožda bude dosta i samo 50.

Poslednja izmena:
Vrh Dno