Brate, par savjeta, barem moja logika koje sam se drzao:
Uzmi komponente bolje one koje ne mozes zamjeniti (ili mozes ali je komplikovano), dakle, CPU (opet je bolje i5 mego i3), GPU (zasebnu i pored integrisane), Gigabitni LAN i dual band ac mrezna kartica obavezno jer dolaze uglavnom kartice integrisane sa bluetoothom, tako da ces svakako imati smetnje na 2.4ghz. HDD/SSD to se mijenja po potrebi i po zelji. Full HD na 15.6" nisam neki optimista, uvijek se moze prikljuciti ext monitor, ako se radi u grafickom okruzenju, jer na 15.6 ces ocoraviti. RAM takodje, lako ga je dodati.
To ti je neka, okosnica, mozda sam nesto zaboravio. Proizvodjac, sta znam, gledaj koji ti vizuelno najvise odgovorara. Gledaj da je lak pristup komponentama, ciscenje/odrzavanje/hladjenje, kvalitetno kuciste/pogotovo sarke.
Ja sam naknadno za laptop kupio monitor, ssd, caddy za hdd, 4gb ram a imao integrisano 4, usb dac+amp, usb wifi, usb bluetooth, wifi mis, tastatura, cooler pad...
Sve te USB uredjaje drzim prikacene na usb hubu od podloge, tako da ne smetaju i ne zauzimaju nista, a kad se laptop pomjera, samo se isteka usb kabl (napravio jednu batch skriptu da enabluje ugradjeni wifi i bluetooth a usb disableuje) i to je to.