Šta je novo?

Dilema izmedju i3 i i5

markovekic91

Poštovan
Učlanjen(a)
10.03.2017
Poena
50
Zanima me kolika je realna prednost ovog i5 naspram i3.. elem.. dvoumim se izmedju dve konfiguracije laptopa, prvi ima i3 7100u, 8 giga rama ddr4, grafiku nvidia 940 od 4 giga ddr3... a druga i5 7200u 4 gb rama ddr4, i radeon m430 grafiku od 2 gb... e sad koji je tu r
ealno bolji komp?

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

Samo da ti napomenem da Lenovo lp imaju mnogo loše zvučnike baš se slabo čuju i još su postavljeni s gornje strane do poklopca ekrana iznad tastature kod mog modela od 50k.

Sent from mTalk

Brate, par savjeta, barem moja logika koje sam se drzao:

Uzmi komponente bolje one koje ne mozes zamjeniti (ili mozes ali je komplikovano), dakle, CPU (opet je bolje i5 mego i3), GPU (zasebnu i pored integrisane), Gigabitni LAN i dual band ac mrezna kartica obavezno jer dolaze uglavnom kartice integrisane sa bluetoothom, tako da ces svakako imati smetnje na 2.4ghz. HDD/SSD to se mijenja po potrebi i po zelji. Full HD na 15.6" nisam neki optimista, uvijek se moze prikljuciti ext monitor, ako se radi u grafickom okruzenju, jer na 15.6 ces ocoraviti. RAM takodje, lako ga je dodati.

To ti je neka, okosnica, mozda sam nesto zaboravio. Proizvodjac, sta znam, gledaj koji ti vizuelno najvise odgovorara. Gledaj da je lak pristup komponentama, ciscenje/odrzavanje/hladjenje, kvalitetno kuciste/pogotovo sarke.

Ja sam naknadno za laptop kupio monitor, ssd, caddy za hdd, 4gb ram a imao integrisano 4, usb dac+amp, usb wifi, usb bluetooth, wifi mis, tastatura, cooler pad...

Sve te USB uredjaje drzim prikacene na usb hubu od podloge, tako da ne smetaju i ne zauzimaju nista, a kad se laptop pomjera, samo se isteka usb kabl (napravio jednu batch skriptu da enabluje ugradjeni wifi i bluetooth a usb disableuje) i to je to.

Poslednja izmena:
Brate, par savjeta, barem moja logika koje sam se drzao:

Uzmi komponente bolje one koje ne mozes zamjeniti (ili mozes ali je komplikovano), dakle, CPU (opet je bolje i5 mego i3), GPU (zasebnu i pored integrisane), Gigabitni LAN i dual band ac mrezna kartica obavezno jer dolaze uglavnom kartice integrisane sa bluetoothom, tako da ces svakako imati smetnje na 2.4ghz. HDD/SSD to se mijenja po potrebi i po zelji. Full HD na 15.6" nisam neki optimista, uvijek se moze prikljuciti ext monitor, ako se radi u grafickom okruzenju, jer na 15.6 ces ocoraviti. RAM takodje, lako ga je dodati.

To ti je neka, okosnica, mozda sam nesto zaboravio. Proizvodjac, sta znam, gledaj koji ti vizuelno najvise odgovorara. Gledaj da je lak pristup komponentama, ciscenje/odrzavanje/hladjenje, kvalitetno kuciste/pogotovo sarke.

Ja sam naknadno za laptop kupio monitor, ssd, caddy za hdd, 4gb ram a imao integrisano 4, usb dac+amp, usb wifi, usb bluetooth, wifi mis, tastatura, cooler pad...

Sve te USB uredjaje drzim prikacene na usb hubu od podloge, tako da ne smetaju i ne zauzimaju nista, a kad se laptop pomjera, samo se isteka usb kabl (napravio jednu batch skriptu da enabluje ugradjeni wifi i bluetooth a usb disableuje) i to je to.
Pa da tako nesto sam i ja kontao... posto sad kad uzmem ne bih ga duze vreme menjai, eventualno neko budzenje, tipa ssd i ram ako mi bude malo... doduse nisam navikao na neki kvalitet posto kao sto rekoh imam komp sta 7-8 godina... ali opet drug ima lap top nedavno ga je uzeo 40-50k, ima onaj a8 proc, 4 ddr3 rama, grafu neku ne integrisanu al ne znam koju, i hdd i mogu ti reci da je spor do jaja.. imam osecajvda bolje radi ovaj moj od 10 godina...

I sta od komponenti najvise "usporava" komp...

Hard disk najvise usporava pa njemu treba posvetiti najvise paznje, dakle umesto njega staviti ssd i drugo nista nece usporiti narocito ako stavljas najmanje i3 procesor i imas preko 4GB rams

Sent from my LG-D855 using Tapatalk

Dell bez sumnje. Intel CPU, SSD, gigabitni LAN, sumnjam da je dual band wifi iako bi bilo pozeljno, FHD...ram i hdd vazda mozes vremenom nadograditi.

Sent from my G

Poslednja izmena:
Ssd od 128GB je po meni neupotrebljiv.

P9 Lite TT

Sto je neupotrebljiv. Ja imam 120GB, koristim ga samo za systemsku particiju (windows+sitni programi i slobidno mi 84GB) i jod jedan HDD za krupnije stvari i skladiste.

Jeste neupotrebljiv ako samo to imas, uvijek se moze dodati HDD na mjesto optike koja se i ne koristi, ako se koristi, koristiti je externo.

Sent from my G

Dell uzmi imas 3 godine garancije a i specifikacije su odlicne , kasnije mu ubaci jos 4GB rama , memorije nisu skupe za laptopove: http://emmi.rs/sodimm-memorija-sodi...o.rs&utm_campaign=pametno.rs&utm_medium=click 128GB SSD je dovoljan ja imam 120GB Windows 10 sa instaliranim programima ce ti oduzeti oko 20GB , realan kapacitet SSD-a od 128GB je oko 118GB.

Ja imam ssd od 60 GB koji ima stvarnu velicinu oko 55GB plus hard disk od 1TB i ziv sam i dalje :)

Sent from my LG-D855 using Tapatalk

Slazem se, uz neki HDD je ok.

Najbolje uzmi ovaj Dell, dodaj odmah 4gb, i kasnije samo dodaj HDD umesto Dvd citaca.

Ddr4 sodimm ti treba, Darko je prevideo da pise Ddr4 u Dell-u.

P9 Lite TT

Šeset GB more bit bidne malo. Windows + konstantni updateovi, aplikacije brisanje/pisanje...
120GB prava mjera, sumnjam da neko pravi vecu particiju za system da ima SSD i od 1TB.

Stavio sam automatski 'incremental' backup systemske particije na HDD svakih mjesec dana, za ne daj Boze. Jednom u par mjeseci spojim backup u jedan fajl.
Mada mi se nikad u zivotu nije desilo da rikne disk. Sa SSDom upisao malo manje od 2TB, kao garancija je 75TBW, sa vecim kapacitetom i vise. Ko zna da li cu za zivotnog vijeka laptopa toliko upisati.

Sent from my G

Prava mera za SSD je 240gb.

Mala je cenovna razlika u odnosu na 120gb, duplo veci TBW ako se gleda isti model ssd-a.
Windows i nekolicinu programa i igara, ako neko igra igre, a laptop je pogodan za lol,wot,csgo i slicne nezahtevne, ode 80-100gb.

P9 Lite TT

Prava mera za SSD je 240gb.

Mala je cenovna razlika u odnosu na 120gb, duplo veci TBW ako se gleda isti model ssd-a.
Windows i nekolicinu programa i igara, ako neko igra igre, a laptop je pogodan za lol,wot,csgo i slicne nezahtevne, ode 80-100gb.

P9 Lite TT

Igre instaliras na HDD, svakako neces ni osjetiti razliku.
SSD se koristi za windows, sitne i svakodnevne programe. Na HDD ide sve ostalo, igre, filmovi, glazba, slike, materijal, dokeumnti, pdf i istala ******.

Sent from my G

U odnosu na i5 je oko 30% slabiji, ali u realnom radu to tesko da ces osetiti, osim ako radis bas cpu-intenzivne stvari.

P9 Lite TT

Pozdrav, video sam taj Acer i3 256 ssd i full HD. Negde sam sam procitao na forumu da Acer ima lose ekrane, e sad koliko je to lose u odnosu na druge u tom cenovnom rangu, do nekih 60-65 000?
Hvala

Ekran je isti kao i ostali tn paneli kod konkurencije. IPS u tom cenovnom rangu imaš samo kod Lenova u ideapad 500 seriji.
Ostali ni ne nude full HD u laptopovima do 60.000

Poslato sa telefona

Nazad
Vrh Dno