Šta je novo?

AMD Ryzen 7

I to sto kazes.

A koji 2400 ram imas? Ako je Hynix verovatno pisi propalo. Poenta je da Ryzen platforma stavlja izuzetno zategnute tajminge koje Hynix ne moze da isprati sa trenutnim cipovima. Najveca sansa da radi bez problema je neki Samsung.

Ako mislite da spuštamo cene i ryzenu i intelu, samo kukajte gde god ima prilike

Ja mislim da treba cene za intel da idu gore. 500 evra za 7700k jer je bolji od 1800x u igrama! Intel nije dovoljno naplacivao

Taj test samo pokazuje da je za igranje Pentium G4560 i više nego dovoljan za najveći broj korisnika. U svim testovima ima preko 30 minimalni FPS, gotovo svuda je bolji od FX-8370 (koji košta više nego G4560, 8GB RAM-a i solidna ploča), a i jako je blizu R7 1800x. Jeste da R7 nije procesor za igre, ali sam ipak očekivao malo bolje rezultate. FX je bio slab i kada je izašao, danas je suvišno pominjati ga. FX-83xx platforma košta ko i5 6gen platforma. U toj nižoj klasi (po ceni i performansama) G4560 nema konkurenciju, pitanje je da li će i R3 da je napravi, trenutno posle njega ima smisla gledati tek i5.

U kom to testu Pentium daje 20FPS-a? U svim koje sam našao, u svim igrama u 1080p (gotovo sve max setovanja, pogotovo za CPU) daje 30+ minimum FPS i solidno više prosečni.

FPS nije bitan ako stuca non-stop. Znam da su oni prethodni bez HT imali daleko bolji fps od atlona u velikom broju igara, ali je zato atlon bio fluidan za razliku od pentiuma. FPS treba izbaciti iz gaming testova.

Ja mislim da treba cene za intel da idu gore. 500 evra za 7700k jer je bolji od 1800x u igrama! Intel nije dovoljno naplacivao.

Sto se gejminga tice, mogli bi komotno to da urade. Ipak se nadam kontra scenariju. Mislim da ce ovaj Rajzen dobrano ici cenom na dole za nekih mesec, dva kada skapiraju da se ne prodaje nista bolje od FX modela. Akcije AMD i dalje padaju, u ocima mnogih ovo je realno flop. Meni licno nije jer imam drugacije potrebe ali mi idu na zivce ploce za ovu platformu, ponuda i cene kao i potreba za specificnom memorijom. Sve to mora biti bolje a cenovno povoljnije.

zanimljiv pogled na sve ovo ;)

https://www.youtube.com/watch?v=ylvdSnEbL50&feature=youtu.be

lik objasnjava da je Ryzen bolji za gaming ako ne sad onda u skoroj buducnosti :) skroz su mu argumenti na mestu moguce da je nesto omasio ali .... generalno je u pravu

Tako sam ja pricao za FX u 2012. godini i preporucivao ljudima. Stizu nove konzole, 8 core, razbijace FX samo sto nije. Od toga "u bliskoj buducnosti" nema nista. Off the shelf komercijalni game engini ne vide jezgra a napraviti krsten endzin koji vidi sva jezgra zahteva izuzetno sposobne programere kakvih realno nema puno u gejming industriji.

Šta je kp?
Dovoljno je i 2400. IMC je dobar kada je u pitanju protok i ne zaostaje mnogo (ili uopšte) za KL, relativno je blizu teorijskom maksimumu. Problem je naći odgovarajuće module i naterati ih na više od 2666 MHz. To bi trebalo da se sredi malo kroz raznorazna ažuriranja

Prilozi

• raw.gif
    raw.gif
    630.5 KB · Pregleda: 152
Poslednja izmena:
Sto se gejminga tice, mogli bi komotno to da urade. Ipak se nadam kontra scenariju. Mislim da ce ovaj Rajzen dobrano ici cenom na dole za nekih mesec, dva kada skapiraju da se ne prodaje nista bolje od FX modela. Akcije AMD i dalje padaju, u ocima mnogih ovo je realno flop. Meni licno nije jer imam drugacije potrebe ali mi idu na zivce ploce za ovu platformu, ponuda i cene kao i potreba za specificnom memorijom. Sve to mora biti bolje a cenovno povoljnije.
Trebace im malo vise vremena. Izgleda da su opalili dobro sa ovim preorderom. Navodno je AMD isporucio milion komada. Dok narod dodje sebi eto i R5 a kako znamo cene za R5 ne moze R7 pojeftiniti.
Nego sto se tice cene ploca u Srbiji, jel vam nije neobicno da vrh ploca za oc 1700 (a njega jedino i ima smisla oc do vrha) kosta koliko i on?

Послато са Nokia 3410 уз помоћ Тапатока

Specijalno za tebe
s6_proz_12.png
wd2_proz.png
gw4_proz.png
m3_proz.png

Pogledaj fx9590 pa nabaci slobodno jos 10% odozgo za oc cpu_nb i ram.

Trebace im malo vise vremena. Izgleda da su opalili dobro sa ovim preorderom. Navodno je AMD isporucio milion komada. Dok narod dodje sebi eto i R5 a kako znamo cene za R5 ne moze R7 pojeftiniti.
Nego sto se tice cene ploca u Srbiji, jel vam nije neobicno da vrh ploca za oc 1700 (a njega jedino i ima smisla oc do vrha) kosta koliko i on?

Послато са Nokia 3410 уз помоћ Тапатока

Na kraju ce R3 da deli cenu Pentijuma, R5 od 120-180 dolara a R7 od 200 do 350. Samo dok se iskristalise situacija. To bi se verovatno desilo za mesec do dva dana da su izbacili sve djuture. Razvlacenje im ide na ruku. R7 nije bolji od Intela u gejmingu, aj da vidimo R5. Nije ni R5 bolji od konkurencije, aj da vidimo da li se isplati R3 kao neko budzetno ali super performantno resenje. Nije ni to sto smo trazili, spustaj cene dole :)

Prema computerbase u Linux gejmingu je nesto bolja situacija. Ali dzabe kada je to nebitna platforma. Mozda da su ozbiljnije ulozili u to i napravili partnerstvo sa Valve, imali bi cemu da se nadaju. Ovako, Windows ostaje Wintel platforma. Zatvoreni kompajleri, drajveri, sve podeseno da Intel dominira. Dzabe im trud.

@Caridze
Taj ruski sajt je jako kontroverzan. Takve rezultate imaju samo oni.

Poslednja izmena:
Iskreno AMD nikako nije u finansijskoj situacji da dumpingom napadne intel-a, a verujem da bi tu bitku isgubio jer intel moze da radi u "minusu" dugooooooo
Tako da ja realno nisam ni ocekivao neki veci napad, ali isto tako nisam ni ocekivao vece performanse, po meni sasvim zadovoljavajuci rezultati

Iskreno cekam intel-ov odgovor pa ce moj sledeci upgrade ovaj put biti vagan, realno trebaju mi 8 jezga ali mi isto ponekad zatreba i IPC, jer spadam u bas svastojede od aplikacija i igara

@Caridze
Ja stvarno ne znam o kakvom to štucanju ti pišeš, da ima nečeg takvog to bi se kroz minimalni FPS i pokazalo. Kada je minimalni FPS iznad 30 nema govora o nekom štucanju, seckanju ili šta već. Te 4 igre su ujedno uz Crysis i jedine koje zadatke raspoređuju koliko-toliko jednako na više niti (thread-a) i tu najslabiji i3 (2100) ima minimalni FPS 30+. Neću da pričam o tome da konstantno pokazuješ neke nepoznate ruske/poljske testove koji maksimalno favorizuju AMD. U, praktično, svim ostalim igrama imaš jednu glavnu nit koja radi minimalno 70% kompletnog posla u proseku, dok u procesorsko zahtevnim delovima ide i na 100%. E u tim igrama (nekih 95% i više naslova sada, a ne verujem ni da će se nešto u skorije vreme bitnije promeniti) FX počne da štuca, pa možeš da ga klokuješ koliko i kako hoćeš. Jednostavno je jezgro slabo. U tome je razlika između kompletne serije FX procesora i i3, odnosno novih Pentium-a. FX ima malu prednost u 5 naslova koji su i sa i3/Pentium-om kompletno igrivi, dok u svim ostalima i3/Pentium ima solidnu prednost, a FX često pada i na ispod 20 FPS-a gde se javlja to tvoje štucanje i igranje postane mnogo manje prijatno.

Tako i ja vidim...
Kandak cu ipak i5 pazariti...
Hocu normalan,miran komp,ne treba mi oc,ebavanje sa memorijama i sl... mator sam za to...
Kao sinov komp na koji nedavno sklepah sa 2500 sa nekom asrock plocom,boot up time 8 sec ***...
Phenom II Black,vuce se ko prebijena macka... B50 jos gori,naravno...
Mislim na komplet platformu,ne samo cpu... i ne mislim samo na igre,vec opsti utisak o opstem radu...

Uskoro iscimam Erika sta da uzmem i miran...

Mogu da sa'ranjuju kol'ko 'oce kad su svi Ryzeni u E**ju rasprodati:D

A koji 2400 ram imas? Ako je Hynix verovatno pisi propalo. Poenta je da Ryzen platforma stavlja izuzetno zategnute tajminge koje Hynix ne moze da isprati sa trenutnim cipovima. Najveca sansa da radi bez problema je neki Samsung.

Imam Corsair Vengeance LPX 2400MHz. Al ne znam da li imaju samsung cipove a i trenutno nisam u mogucnosti da proverim to (fali mi CPU da upalim x99-u :d) jedino ako neko zna ovako ili ako postoji drugi nacin da se vidi a da nije direkno iz racunara?

Jedino sigirno da znas je da skines oklope sa ram-a i direktno sa cipa procitas model i ciji je :d

Trebalo bi negde na RAMu da pise koja je verzija: V4.24 i sl. bez da moras da skidas hladnjak.
Ne znam koliko je azurna informacija ali:
Version Vendor IC Size
1.X Qimonda 64/128Mx8
1.1X Qimonda 256x8
1.2X Qimonda 512Mx8
2.X Elpida 64/128Mx8
2.1X Elpida 256Mx8
2.2X Elpida 512Mx8
3.X Micron 128Mx8
3.1X Micron 256Mx8
3.2X Micron 512Mx8
4.X Samsung 128Mx8
4.1X Samsung 256Mx8
4.2X Samsung 512Mx8
5.X Hynix 128Mx8
5.1X Hynix 256Mx8
5.2X Hynix 512Mx8
6.X Promos 128Mx8
6.1X Promos 256Mx8
6.2X Promos 512Mx8
7.X (PSC) 128Mx8
7.1X (PSC) 256Mx8
7.2X (PSC) 512Mx8
8.X Nanya 128Mx8
8.1X Nanya 256Mx8
8.2X Nanya 512Mx8
9.X Winbond A1-Die 128MX8
9.1X Winbond 256Mx8
9.2X Winbond 512Mx8

Imam Corsair Vengeance LPX 2400MHz. Al ne znam da li imaju samsung cipove a i trenutno nisam u mogucnosti da proverim to (fali mi CPU da upalim x99-u :d) jedino ako neko zna ovako ili ako postoji drugi nacin da se vidi a da nije direkno iz racunara?

Ovo sto zeljko kaze je jedini nacin ako ne mozes da izguglas. Ono sto ti mogu reci ako nije 2x8 ili 4x8, nije B-Die. Samsung B ide samo u modulima od 8gb.
Sto ne znaci da nije Samsung-E, ali mislim da je Hynix AFR.

Posto vidim da kukate da nema dobrih memorija kod nas...

Od sutra u Benchmark shop ponudi G.Skill memorije - ali i jos neke druge carolije

Radi, ali zaboravio si da napomenes da radi bez igpu, monitoringa core temp i sa polomljenim avx/avx2.
To_Panonski, za g4560 me toliko zabole, neka prestigne prvo oc fx6300. A to sto neki tamo test u nekoj jednoj igri nesto pokazuje nikog ne zanima osim tebe. Fps na i3/g4560 je samo nacrtan visok, dok generalno ti cpu imaju problem sa input lag i frizovima cim se opterete.

hm, radi bez igpu jer koristim rx 480, monitoring radi normalno :rtfm:, https://postimg.org/image/upk4jdi5r/ ako mi treba avx2 lako ću restartobvvcati pc.
Caridze, moje neko mišljenje je pozitivno AMD je uradio pravu stvar, pre godinu dana sam pomišlajo da kupim gtx 970 , 400e. su koštali bolji modeli, ali to je za moj standard skupo, i predomislio sam se u zadnjem trenutku pa sačekao rx 480 koju sam pazario za 40% manje novca ali boljih performansi. Isto je i danas kad je AMD visoku klasu spustio medju običan narod, tako da imamo situaciju da je ryzen 1800 tri puta jeftiniji od intel konkurencije, isto će biti sa r5 kupovaće se procesori karakteristika intel i7 cenom koju ima intel i5.

Čitam neke postove što kaže Matri misterija sahraniše ryzen posle 4 dana :trust: a ryzen ih počistio u super pi32m samo tako.
superpi32M.png

Slučajno naleten na neki test netu, čovek lepo istestiro memoriju na četri podešavanja, corsair sa "omraženim" hynix čipom, radi odlično na asus hero i ryzen 1800x, koga zanima nek prekopira latencije.

2133.png 2400.png 2666.png 2933.png

Samo jedno jos da pitam...koliko bi vas htelo da proba taj Ryzen u realnom radu, da ne tupite vise sa stranim linkovima?

Probate sami pa shvatite valja li ili ne? Da sa teorije predjemo na praksu

Samo je Neša iz Norveške naručio ryzen, dok sam ja moj primerak otkazao. Ko da proba u praksi u Srbiji, osim testera?? Možda se neko malo kasnije pohvali u temi ovde...

Specijalno za tebe

Pogledaj fx9590 pa nabaci slobodno jos 10% odozgo za oc cpu_nb i ram.

Nemoj pls ruse/poljake/rumune, bićemo dobri..

Poslednja izmena:
Peco hvala na ponudi, AMD je pogodio tamo gde treba , gledao sam one tvoje klipove sa prezentacije , govor lica je rekao sve .
Sačekaću r5 za koji mesec .

Uzmeš ovde https://www.hwinfo.com/download.php

skineš program i pogledaš šta piše, kod mene piše pogledaj na sliku desno gore SK Hynix , a kod tebe videćeš uskoro za nekoliko mi:happy: minuta živeli! cheers

Prilozi

• 121.JPG
    121.JPG
    102.1 KB · Pregleda: 142
  • 121.JPG
    121.JPG
    102.1 KB · Pregleda: 122
Poslednja izmena:
Samo jedno jos da pitam...koliko bi vas htelo da proba taj Ryzen u realnom radu, da ne tupite vise sa stranim linkovima?

Probate sami pa shvatite valja li ili ne? Da sa teorije predjemo na praksu

Načitah se svega i ne komentarišem baš mnogo dok me nešto ne izbaci iz šina baš zbog toga, kad mi prodje kroz ruke mogu nešto reći!Ovde se mnogo uzdiže i sahranjuje na osnovu rekla-kazala!Ili još gore pljuje se po ljudima koji ga već testiraše do neke granice a veruju grafikonima i prave listu procesora po gaming-u!

Pitam jer razmisljam kako da vam to omogucimo da probate

Tako sam ja pricao za FX u 2012. godini i preporucivao ljudima. Stizu nove konzole, 8 core, razbijace FX samo sto nije. Od toga "u bliskoj buducnosti" nema nista. Off the shelf komercijalni game engini ne vide jezgra a napraviti krsten endzin koji vidi sva jezgra zahteva izuzetno sposobne programere kakvih realno nema puno u gejming industriji.

Pa kad si ti bio u pravu :D Ali polako, mlad si jos, bice bolje :D

Vec odavno igre za PC se ne optimiziraju, to jest rijetko koja, jer naravno nema PC ekskluziva!
S druge strane graficki ne napreduju jer su konzole prioritet, pa opet nema uopce potrebe raditi upgrade. Zato sam prestao pratiti hardware desavanja, tek ponekad ovako. Nema tu vise nista zanimljivo. Ima hajpa i price kako ce dx12 sve promijeniti. Mos misliti?
I nazalost danasnje igre su sve gluplje i gluplje, tako da za mene kao i da ne postoje. A za ovo sto pravi Obsidian i sl, i ne treba extra hardware.

Ali ipak Ryzen mi se svidja.

Vrh Dno