Šta je novo?

AMD Ryzen 7

Pentium odrao Ryzen-a? Pogledaj taj video malo bolje.

Ako mislite da spuštamo cene i ryzenu i intelu, samo kukajte gde god ima prilike

Mi u Srbiji postali smo toliko jaki da mozemo da uticemo na cene americkih kompanija? AV je ponosan na tebe.

Pa da se vratimo malo izvoru OC? Oc je bio da se za manje pare dobije vise. Jel tako? Amd to dozvoljava na svim svojim cpu (meni je dovoljan r7 1700, koji u mojim rukama ce sigurno stici 1800x i stock i7 6900k), dok intel namerno ogranicava OC na non K cpu (jos im i namerno spusta takt), a za K dize cene. Isto i sa fx: ja cu sa fx8300 pregaziti stock fx9590, a sta da radim naprimer sa i5 4430? Cinjenica je da amd i dalje daje entuziastima da ustede i igraju se oc, dok intel to naplacuje debelo. Ali i dalje se neki biju u prsa kako je oc intel najjaci - a nemaju para za isti i sede sa low i5/i3 i drugima uvaljuju pricu kako je intel naj naj.

Delimično si u pravu, evo kod mene radi i5 6400 na z170 m. ploči na 4,4 .

Odma' da bacis taj I5 2500 pa da kupis pentiuma i pocnes da deres:D

Nema potrebe tu su negde po snazi i5 2500 i g4xxx , jedino što ovaj drugi ima neke nove instrukcije .

Auuuu

Radi, ali zaboravio si da napomenes da radi bez igpu, monitoringa core temp i sa polomljenim avx/avx2.
To_Panonski, za g4560 me toliko zabole, neka prestigne prvo oc fx6300. A to sto neki tamo test u nekoj jednoj igri nesto pokazuje nikog ne zanima osim tebe. Fps na i3/g4560 je samo nacrtan visok, dok generalno ti cpu imaju problem sa input lag i frizovima cim se opterete.

Poslednja izmena:
Samo bih napomenuo jednu stvar, a to je da steam, pošto vidim da se priča o tome na prethodnim stranama, za cpu brzine isključivo gleda base klokove. Ne gleda turbo klokove, ne proverava da li je procesor korisnika overklokovan. Tako da se recimo 4770k u toj statistici vodi kao procesor od 3.5Ghz, čak i ako je overklokovan na 4.6Ghz :)

Sent from my MI MAX using Tapatalk

Poslednja izmena:
Onda se već menja situacija, ali čak i tada je maksimalno 15-20% korisnika na taktovima iznad 4GHz. Pri čemu je npr. 1700X na 4GHz bolje rešenje od 2600K na 4.5 GHz. Tj. opet će biti 90% korisika kojima je Ryzen više nego dovoljan, odnosno primetno bolji od prethodnog rešenja. Ko zna koliko je ljudi i dalje na C2Q ili prvoj i5/i7 generaciji

A ja bi rekao da i dalje ne prelazi 4-5% - oc je suvise tezak (smesno, ali je tako) za masu, a i vecina poseduje non K cpu.

Pentium odrao Ryzena na novom game benchu
https://youtu.be/PoEcgfbhwTs?t=12m13s

Lepo kaze covek, u igrama koje nisu CPU intensive. Ako pokrenes igru sa puno proracuna koji se odvijaju na procesoru taj Pentijum mozes da bacis kroz prozor jer ces gledati u sub 20 fps. Osim ako ne smanjis podesavanje, ne iskljucis gomilu stvari ali o cemu onda zapravo pricamo ovde.

Sirotinjski gejming PC je tres, nemojte da padate na navlakuse likova koji prave te konfiguracije za 400 dolara koje pobedjuju konzolu. Ko nema za skup PC, bolje da kupi konzolu.

Onda se već menja situacija, ali čak i tada je maksimalno 15-20% korisnika na taktovima iznad 4GHz. Pri čemu je npr. 1700X na 4GHz bolje rešenje od 2600K na 4.5 GHz. Tj. opet će biti 90% korisika kojima je Ryzen više nego dovoljan, odnosno primetno bolji od prethodnog rešenja. Ko zna koliko je ljudi i dalje na C2Q ili prvoj i5/i7 generaciji

Naravno i taj procenat se savršeno poklapa sa procentom korisnika koji imaju 1080/1070/1060/980/970, odnosno AMD 480/470...

Radi, ali zaboravio si da napomenes da radi bez igpu, monitoringa core temp i sa polomljenim avx/avx2.
To_Panonski, za g4560 me toliko zabole, neka prestigne prvo oc fx6300. A to sto neki tamo test u nekoj jednoj igri nesto pokazuje nikog ne zanima osim tebe. Fps na i3/g4560 je samo nacrtan visok, dok generalno ti cpu imaju problem sa input lag i frizovima cim se opterete.

Ali da ga odere i u minimalnom i u prosečnom fps lol. Očigledno da zanima pentium i testera i ljude koje prate testiranja, zato ih je i uradio. Mnogo ljudi gleda šta da kupi i bitno je da imaju testove što više opcija. Mora još da se popravi situacija oko dosta detalja da bi se Ryzen uzdigao kako smo zamišljali pre testova. To je jasno, samo nije baš jasno da li će to sve tako brzo, ili će potrajati više od pola godine. Opet se oslanjamo na hajp na neki način. "Brzo će to sve biti ispeglano sa biosima, windowsom, game optimizacijama.."

Sirotinjski gejming PC je tres, nemojte da padate na navlakuse likova koji prave te konfiguracije za 400 dolara koje pobedjuju konzolu. Ko nema za skup PC, bolje da kupi konzolu.

Prvo, dobijes grafiku kao na konzolama i bez ultra podesavanja (medium je dovoljan). Drugo, dobijes PC. Trece, ovo je Srbija, cena softvera itd. Tako da je realnost "sirotinjski PC". I uopste nije tako lose.

Onda objasni kako je u Techspot testu situacija obrnuta. Tj. i prosečan FPS je niži, a minimaln FPS na G4560 je često u rangu ili ispod FX-a :)

Taj test samo pokazuje da je za igranje Pentium G4560 i više nego dovoljan za najveći broj korisnika. U svim testovima ima preko 30 minimalni FPS, gotovo svuda je bolji od FX-8370 (koji košta više nego G4560, 8GB RAM-a i solidna ploča), a i jako je blizu R7 1800x. Jeste da R7 nije procesor za igre, ali sam ipak očekivao malo bolje rezultate. FX je bio slab i kada je izašao, danas je suvišno pominjati ga. FX-83xx platforma košta ko i5 6gen platforma. U toj nižoj klasi (po ceni i performansama) G4560 nema konkurenciju, pitanje je da li će i R3 da je napravi, trenutno posle njega ima smisla gledati tek i5.

Lepo kaze covek, u igrama koje nisu CPU intensive. Ako pokrenes igru sa puno proracuna koji se odvijaju na procesoru taj Pentijum mozes da bacis kroz prozor jer ces gledati u sub 20 fps. Osim ako ne smanjis podesavanje, ne iskljucis gomilu stvari ali o cemu onda zapravo pricamo ovde.

U kom to testu Pentium daje 20FPS-a? U svim koje sam našao, u svim igrama u 1080p (gotovo sve max setovanja, pogotovo za CPU) daje 30+ minimum FPS i solidno više prosečni.

Poslednja izmena:
Ne znam sto ste se uhvatili ovih poredjenja. I gde nadje 1700x vs 2600 [emoji1]
Po ko zna koji put Ryzen je odlican procesor, valjda je svima jasno. Posto se sa Ryzenom narod ocigledno samo igra da apsolviramo ranije napisano, izmedju ostalog i od drugih.
1) Ko sada i odmah hoce vrhunske performanse u igrama on nije za njega i nemojte ga trpati u taj kos.
2) R7 kako stvari sada stoje nije sjajan ni po odnosu cena performanse za igrace jer varijante 7700k+ Z270 (AM4 uporediva) ploca cesto kostaju manje nego 1700+ ploca a gde su ekstremi tipa 7700 + znj ploca sa 1151 cipsetom starije generacije.
3) Ako amd kaze da su 7% sporiji od Kaby-ja kako se neko nada da ce R5 4/8 na 4GHz na jednom jezgru biti brzi od I7 na 4.5 GHz? Jedino ce ga 6/12 mozda dostici u optimizovanim igrama.
5) Sve se da overklokovati, samo koliko. I malo mi trulo da se overklokuje nesto novo da bi dostiglo nesto sto je malo starije od njega.
I jos jednom, iako imam intel vise volim AMD ali gore napisane stvari stoje.

Послато са Nokia 3410 уз помоћ Тапатока

Kad nema ni tamo ploca....izbor UZHAS

Samo nisam razumeo najbolje... Da li rayzen radi bolje sa jacim ram memorijama 3000+MHz ili je ok i sa 2400 MHz ali mu samo treba peglanje bios-a da bi bilo sve na mestu?

Ako je stvarno slab kp (imc) onda bolje sto brzi ram, jer je takt kp kod ryzen direktno vezan za takt ram.

E do mojega, onda moram da kupujem nov ram tj brzi?

Probaj svoj da kloknes za pocetak. Rusi kupuju samsung oem ddr4 2133/2400 pa posle nagruvaju 3000+ na njemu, ali to vazi za intel. Za ryzen jos se ne zna kako stvari stoje. Tu ces cekati peglanje bios sigurno. Meni nije jasno kako g.skill najavio komplet 16x4 na 3400MHz za ryzen (dual rank jos). Mora da su sigurni da to moze da radi. Sacekaj da ocita neko taj xmp, da se vide svi timings, pa posle mozes rucno podesiti kod sebe, ako ti je ram solidan.

Poslednja izmena:
Vrh Dno