Šta je novo?

AMD Ryzen 7

Odličan pregled arhitekture i dosta testova
https://forums.anandtech.com/threads/ryzen-strictly-technical.2500572/

Najslabije (da ne kažem jedine slabe) tačke Ryzen-a su IMC i 14nm LPP. Pri čemu je proces zapravo odličan za servere, laptopove, OEM konfiguracije i home/office PC, baš kao i sama arhitektura. Tj. za sve osim za entuzijaste, a pitanje je da li je taj deo tržišta dovoljan da pokrije trošak :) U suštini, ne treba očekivati značajno veće klokove u narednim iteracijama, posebno ako ne pređu na 16nm+, 14nm LPU ili 14nm HP, a nisu baš velike šanse za tako nešto, bar ne u narednih godinu, dve

Biće još peglanja kroz BIOS, microcode, OS... koje će doneti nekoliko % bolje performase i što je bitnije stabilnost cele platforme. Meni, kao što rekoh, jedino smeta ovaj cirkus sa RAM-om i nadam se da ćemo uskoro imati više modela (kompleta MB+RAM) koji garantovano rade na 2800 MHz

I još jedan linux test :)
https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amd-ryzen1700-oc&num=2

Poslednja izmena:
Nego nema ploca ni kod nas ni kod severnih suseda. Gledam i u USA "nestasica". Moguce da tako dobro idu ili da su stali dok ne srede biose?

Zdravo ljudi. Šta mislite o izbacivanju samo r7 serije na tržište (iz ugla kupca)? Šta da radimo mi što nemamo potrebu za trenutno ponuđenim modelima, čekati r5 (pa se možda i razočarati) ili ići na i5 kaby pa se opet kad izađe r5 možda razočarati?
Ja čekam R5, valjda će dotle da ispeglaju chipsetove, BIOS-e i ploče. Nadao sam se mnogo boljoj sinhronizaciji proizvodnje ploča i processora. Srednji segment je uvek bila najbolja opcija. i3/R3 mi nebi radio posao a i7/R7 su previše skupi.

Poslednja izmena:
Ovo je baš lutrija kad je OC u pitanju. Što ne čudi, imajući u vidu da je sve novo. Michael (Phoronix) je uspeo da namesti R7 1700 na 4 GHz (base je 3 GHz, all-core boost 3.2 valjda) sa manje od 1.4 V. Tako da možda ima smisla "rizikovati" i ići na slabije (jeftinije) modele. Samo da taj R5 izađe :)

OC je uvek lutrija,sve zavisi kakav te primerak zapadne...

Nego nema ploca ni kod nas ni kod severnih suseda. Gledam i u USA "nestasica". Moguce da tako dobro idu ili da su stali dok ne srede biose?
Kod "suseda" je nazalost kombinacija 7700k + Hero IX jeftinija od 1700 + Taichi (nema Hero VI) - uzete najnize cene sa argep.hu za Ryzen.

Послато са Nokia 3410 уз помоћ Тапатока

ali ce zato kad dodje r3/r5 quadcore+b350 biti jeftinija varijanta od 7700k+Hero :)

Nadam se da će uskoro biti recenzija jeftinijih (B350) ploča. S obzirom na to da procesori nisu mnogo "raspoloženi" za OC i da posle 1.45V napon naglo skače sa povećanjem kloka (i potrošnja i zagrevanje), ne vidim razlog da se ide na bolje/skuplje ploče zarad 100-200 MHz. A ove jeftinije (4+2 ili 4+2+1) bi bez problema trebalo da daju stabilnih ~1.4V koliko je otprilike potrebno za 4 GHz

Evo i ASRock promenio specifikaciju za RAM za ASRock AB350M Pro4, sad može da ide i do 3200 MHz :D Ovo je ploča od 95€, i kako budu dolazili novi modeli, biće samo jeftinija :)
http://www.asrock.com/mb/AMD/AB350M Pro4/
Jedina prednost koju sada MSI B350M Mortar ima je 4 konektora za ventilatore (vs 3 kod ostalih)

Poslednja izmena:
lakse je oc quad nego octacore

ali ce zato kad dodje r3/r5 quadcore+b350 biti jeftinija varijanta od 7700k+Hero :)
Ta varijanta nece bas biti istih mogucnosti, ali slazem se, bice dovoljno dobra.

Konačno je stigao
bdac860f2798a69f29fbc0f449e30b3d.jpg

Sent fra min SM-G928F via Tapatalk

Bravo,cekamo rezove,takodje i slike rig-a!
BTW NEMOJ DRUZE SAMO FPS I ITD DA KACIS...OVAJ CPU NIJE NAMENJEN ZA GAMING!!!;)

Za intel fanboys evo statistike za takt intel cpu iz steam:
_20170306_113907.JPG
4,21% konfiguracija sa 3.7GHz+ cpu.
Poredite oc 7700k 4/8 sa oc r7 8/16 u igrama. Zasto ne poredite oc i7 7700k sa oc i7 6900k? Razlicite cene? Pa mozda skuplji i7 6900k treba biti brzi u svemu? Nije? Joj koji krs je taj intelov 6900k, jos i kosta 3 puta skuplje...
Dakle cekajte malo 6/12 ili cak 4/8 ako vas svrbi za igre.

Stvarno treba biti genijalac pa razmatrati CPU-ove od 400+ evra za gejming, od prilike toliko para kosta nova konzola.

Stvarno treba biti genijalac pa razmatrati CPU-ove od 400+ evra za gejming, od prilike toliko para kosta nova konzola.
Pa dobro ovi sto kupe za profeisonalne svrhe taj cpu hoce nekad da pokrenu i neku igricu :)

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока

Valjda je neko već kačio ovo
http://www.techspot.com/review/1348-amd-ryzen-gaming-performance/

Ono što je bitno je da Ryzen daje stabilan FPS, sa malim padovima. R5 6c/12t bi trebalo da bude manje-više isti kad su igre u pitanju, dok bi 4c(4t/8t) modeli ipak trebalo da budu malo sporiji, ali opet u prednosti u odnosu na i3, pa u nekim situacijama i i5, zbog više keša ili SMT-a.

Doduše, Švabe su dobile drugačije rezultate u 720p, tj. primetnu zazliku imeđu 8c i 6c. Mada je uzorak upitan.
http://www.pcgameshardware.de/commoncfm/comparison/clickSwitch.cfm?id=137982

Mozda ga i ja kupim...tamo na jesen do tada sigurno necu da mu mast iscedim :D

Mene interesuje šta će u cenovnom rangu i5-7600k/i7-7700k biti konkurentno od strane AMD-a za igre.

Dakle, performanse u igrama za do, približno, cene te dve intel kombinacije.
I to računam sa sve pločama.
I tu me interesuju dva poređenja: oba na stock i oba sa prosečnim OC (zbog lutrije) na vazdušnom hlađenju.

Moram da menjam CPU+matična+RAM (konfiguracija iz potpisa), i gledam da li je bolje čekati AMD (i ako jeste, onda koje modele) ili se opredeliti za Intel varijantu.

Ne radim render, utorrent bi radio 24/7 (sa 1.000 aktivnih torenta), uz to "težak surf" i gledanje UHD materijala istovremeno. Ponekad bih radio u Photoshop-u, a igre bih voleo da igram i da ne isključujem utorrent i internet browser (koji se za to vreme, naravno, neće koristiti, samo će biti upaljen).

Za sve to računam da bi mi i7-7700k bio dovoljan (u igrama najbolji od intela, a za ostalo najbolji kompromis), i ako upadne jača grafička od trenutne 1060 6gb ne bi pravio usko grlo.

Šta bi od AMD-a tu bilo konkuretno za isti novac?
Da li ima naznaka koja kombinacija bi prednjačila u performansama za istu cenu?

r5 6/12 cekaj. Po ceni ce biti kao i5k. Za igre ~ kao i7 7700 (non K), a u mt kao i7 6800k.

Za intel fanboys evo statistike za takt intel cpu iz steam:
Pogledajte prilog 223907
4,21% konfiguracija sa 3.7GHz+ cpu.
Poredite oc 7700k 4/8 sa oc r7 8/16 u igrama. Zasto ne poredite oc i7 7700k sa oc i7 6900k? Razlicite cene? Pa mozda skuplji i7 6900k treba biti brzi u svemu? Nije? Joj koji krs je taj intelov 6900k, jos i kosta 3 puta skuplje...
Dakle cekajte malo 6/12 ili cak 4/8 ako vas svrbi za igre.
?
@Caridze
+1

Poslednja izmena:
Koliko ljudi pljuje ryzen 8/16 zbog slabog oc i losijih performansi u igrama protiv oc i7 7700k, iako 96% njih kuci ima daj Boze low i5 ili i3, sta steam i dokazuje.

Pljuju i oni drugi 7700K a imaju FX. :) Navijaju ljudi, šta je tu loše?

Na Steam-u su gejmeri, tj. OC noobs. :D

Pa da se vratimo malo izvoru OC? Oc je bio da se za manje pare dobije vise. Jel tako? Amd to dozvoljava na svim svojim cpu (meni je dovoljan r7 1700, koji u mojim rukama ce sigurno stici 1800x i stock i7 6900k), dok intel namerno ogranicava OC na non K cpu (jos im i namerno spusta takt), a za K dize cene. Isto i sa fx: ja cu sa fx8300 pregaziti stock fx9590, a sta da radim naprimer sa i5 4430? Cinjenica je da amd i dalje daje entuziastima da ustede i igraju se oc, dok intel to naplacuje debelo. Ali i dalje se neki biju u prsa kako je oc intel najjaci - a nemaju para za isti i sede sa low i5/i3 i drugima uvaljuju pricu kako je intel naj naj.

Poslednja izmena:
Ne znam zašto iko pljuje bilo koji proizvod zbog performansi. Sve što se nudi je odlično, samo je pitanje da li cene treba (mogu) da budu niže :D

Kad je Intel ponuda u pitanju - performanse svih procesora su odlične, ali samo G4560 ima dobru cenu :d Ono što se meni ne sviđa je što su procesori uglavnom zaključani i što je podela čipsetova užasna. Ne samo za OC, već i za broj DIMM slotova i RAID. Ne radi se o tome da mi je potrebno, ali ako je sve to moglo na A68H ploče od 50€, može valjda i na B250 ploče od 80-90€. Kod AMD ponude, mana je maksimalni klok (OC), koji je opet veći od većine intelovih, jer su zaključani. Kome treba više od 4 GHz Ryzen/Broadwell performansi, nema mnogo izbora. Kome je to dovoljno, ima(će) ogroman izbor od 70 do 350€, tj. od G4560 do R7 1700.

Pa da se vratimo malo izvoru OC? Oc je bio da se za manje pare dobije vise. Jel tako? Amd to dozvoljava na svim svojim cpu (meni je dovoljan r7 1700, koji u mojim rukama ce sigurno stici 1800x i stock i7 6900k), dok intel namerno ogranicava OC na non K cpu (jos im i namerno spusta takt), a za K dize cene. Isto i sa fx: ja cu sa fx8300 pregaziti stock fx9590, a sta da radim naprimer sa i5 4430? Cinjenica je da amd i dalje daje entuziastima da ustede i igraju se oc, dok intel to naplacuje debelo.

Ma stoji sve to, nego mnogo se nerviraš ni oko čega. :)

Nazad
Vrh Dno