Šta je novo?

AMD’s Next Gen x86 High Performance Core is Code Named “Ryzen”

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Poslednja izmena:
CanardPC je na svom twitter profilu objavio da je kes Ryzena veliki i brz ali je IMC sporiji sto se moze negativno odraziti na performanse u igrama. A na computerbase.de imaju problema sa dostizanjem 4.2 GHz na Ryzenu, kaze samo dostizu plave ekrane. Linkove cu dodati kasnije.

Послато са Nokia 3410 уз помоћ Тапатока
https://www.computerbase.de/forum/showthread.php?t=1661545

Kog ryzena oc ili non oc i kako sad IMC sporiji, kad je juče bolji za 20-30% nego intelov? BIOSi treba još da se peglaju...

Poslednja izmena:
Imas link za twitter, promenio sam poruku. Za 4.2 valjda OC, jer se komentar odnosio na preoverklokovane racunare sa Ryzenom u ponudi koju sam ranije objavio. Covek napisao da oni sa svojim primercima tesko to dostizu.

Poslednja izmena:
Ja ti samo kazem da se ne zaleces za asrock. Za am2+, am3, am3+ nazalost ipak najbolje su bile asus plojke (nazalost zbog toga sto su samo one bile adekvatne, dok ostale sve sa vecim manama). Sta ce sad biti sa am4 ko zna, ja bi ciljao asus samo zbog prethodnog iskustva, ali svakako ne letim za ryzen (par puta sam se opekao kada sam poleteo za najnovijim, pa od tada cekam par meseci/pola godine da se nakupi neka statistika od vlasnika/doradi bios i slicno), tako da pola godine fore imam da izucum plojke kako treba, a i ryzen.

Još nema mesta panici. Erik reče da je OC komplikovan, pa možda ljudi ne umeju.. Još ubaci BIOS u priču... Samo se nadam da tih 4-4,2GHz nije cap, jer onda nema smisla...4.5 je must i sweet spot da pokrije sve aspekte od gaminga, preko simulacija i rendenovanja.

Ja ti samo kazem da se ne zaleces za asrock. Za am2+, am3, am3+ nazalost ipak najbolje su bile asus plojke (nazalost zbog toga sto su samo one bile adekvatne, dok ostale sve sa vecim manama). Sta ce sad biti sa am4 ko zna, ja bi ciljao asus samo zbog prethodnog iskustva, ali svakako ne letim za ryzen (par puta sam se opekao kada sam poleteo za najnovijim, pa od tada cekam par meseci/pola godine da se nakupi neka statistika od vlasnika/doradi bios i slicno), tako da pola godine fore imam da izucum plojke kako treba, a i ryzen.

Ne znam za AMD rekoh. Ova Asuska je jeftina i stiže, pa stiže... Nego me sad Sidious iz3pova da je oc cap nizak :/

Poslednja izmena:
Sweet spot su performanse, a ne klok.

Ako su performanse adekvatne, koga briga da li je na 4.2 ili 4.5?

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Nem'm pojma. Meni su vrhunski držale klokove Intelove Z97 Extreme 6, X99 i sad ovu Z170 nisam maltretirao previše... AMD od 2011 nije ulazio u moj komp. Ako je ova priča iz linka dole i dalje aktulena, biće i ovaj zen beskućnik.

https://www.pugetsystems.com/labs/articles/Solidworks-2016-Multi-Core-Performance-741/

Sećam se da sam na više mesta pročitao da HT šteti performansama u operacijama koje podržavaju MT (FEA, fluid...). Po tome ispada da je i7 bacanje para u odnosu na i5 za CAD. Verovatno će iste odnose imati i Ryzen sa SMT.

Asrock je odlicna firma vrlo bliska Asusu, ne vidim sta je to lose kod njih , moja AM3+ omrazena na netu radi super :)

Sećam se da sam na više mesta pročitao da HT šteti performansama u operacijama koje podržavaju MT (FEA, fluid...). Po tome ispada da je i7 bacanje para u odnosu na i5 za CAD. Verovatno će iste odnose imati i Ryzen sa SMT.

Naravno :) Meni npr i7 3820 na 3.6 sa HT-om je radio dosta lošije nego i5 4690K na 4.4-4.6 GHz (a i5 bio je za every day na 4.8, samo sam ga spuštao kad radi preko noći). Zbog toga pričam i kukam klok-klok i zbog toga sam uzeo 7700k jer ide na 5icu vrlo lako a mogu i da ubijem HT ako zatreba :) Ovaj ryzen me svakako izlazi 10-20% jeftinije nego kod mađara, pa ne gubim ništa da ga probam.

kako sad stvari stoje realnosst je oko 4.1-4.2Ghz na svim jezgrima sto realno i nije neki OC...trebace vjerovatno jos vremena da se izvuce vise kroz proizvodni proces...ovo je sad izgleda nategnuto do maksimuma.

Naravno :) Meni npr i7 3820 na 3.6 sa HT-om je radio dosta lošije nego i5 4690K na 4.4-4.6 GHz (a i5 bio je za every day na 4.8, samo sam ga spuštao kad radi preko noći). Zbog toga pričam i kukam klok-klok i zbog toga sam uzeo 7700k jer ide na 5icu vrlo lako a mogu i da ubijem HT ako zatreba :) Ovaj ryzen me svakako izlazi 10-20% jeftinije nego kod mađara, pa ne gubim ništa da ga probam.
Polako, nisu jos madjari krenuli, taj x86 je poznat od ranije i nije bas uvek bio najpovoljniji a narocito kad je jedini. Mada u odnosu na izlazak 7700k nije ni mnogo zacenio.

kako sad stvari stoje realnosst je oko 4.1-4.2Ghz na svim jezgrima sto realno i nije neki OC...trebace vjerovatno jos vremena da se izvuce vise kroz proizvodni proces...ovo je sad izgleda nategnuto do maksimuma.
Ako je 4.2 na svim to je 500 MHz vise, cini mi se da 1800 radi 3.7 na svim. 7700k ima turbo na svim valjda 4.4GHz. Znaci i jedan i drugi imaju oko 13% OC na svim jezgrima u odnosu na turbo. Naravno ako 1800 stize do 4.2 i ako nisam pogresio oko turbo taktova na svim jezgrima. Bice nam potreban 1900x za vise taktove.

Poslednja izmena:
Max oc zavisi od čega sve.. bios, ddr, temp... Šta može i koliko, tek će se videti.

Ako je 4.2 na svim to je 500 MHz vise, cini mi se da 1800 radi 3.7 na svim. 7700k ima turbo na svim valjda 4.4GHz. Znaci i jedan i drugi imaju oko 13% OC na svim jezgrima u odnosu na turbo. Naravno ako 1800 stize do 4.2 i ako nisam pogresio oko turbo taktova na svim jezgrima. Bice nam potreban 1900x za vise taktove.

Sve je to lepo, ali džaba ako 7700 nasviraš na 5icu a ovog držiš na 4-4.2. Tu se prednost zena anulira kod ljudi kojima ne treba toliko jezgara, već klok. Zbog toga kažem, mora makar 4.5 da izvlači.

Koliko će moći r5 6jezgraši u 4jezgraši da idu? Nije valjda i tamo 4 cap?

Neće za pro upotrebu gde 16 threads dolazi do izražaja.

Sve je to lepo, ali džaba ako 7700 nasviraš na 5icu a ovog držiš na 4-4.2. Tu se prednost zena anulira kod ljudi kojima ne treba toliko jezgara, već klok. Zbog toga kažem, mora makar 4.5 da izvlači.

Koliko će moći r5 6jezgraši u 4jezgraši da idu? Nije valjda i tamo 4 cap?
Prvobitne glasine su bile da R3 i R5 imaju problema sa visokim taktovima i da je zato odlozeno predstavljanje. Medjutim u predstavljanju 1600x se pojavila fr od 4GHz koja nije ranije najavljivana (do 3.8) pa mozda su prevazisli problem. AMD pozicioniranje po pitanju cena pokazuje da su svesni ogranicenja, zasto bi inace 4/8 procesor bio u rangu I5 ako dostize I7 po svemu? Izgleda da je KabyL zver po pitanju kloka . Nadam se da ce AMD opravdati ocekivanja gejming industrije ali ne u smislu dovoljnih nego vrhunskih performansi sada, a ne za 2 god kada mozda izadje vise igara koje koriste 8+ threadova a koje ce biti igrive i sa I7 i sigurno sa I5 sa prosecnim zahtevima - ja se vec pomirio da nikada necu imati 2 karte u SLI ili nedaj Boze 3.

Ako 8/16 Ryzen ide do 4.2GHz, mislim da bi 4/8 mogao lagano na 4.5GHz što bi bilo uporedivo sa 7700K na stock, sudeći po svemu što smo do sada videli, naravno po dosta nižoj ceni.

7700K na 5+ GHz i 8 threada je pravi multipraktik, ali voleo bih da je jeftiniji.

Ako 8/16 Ryzen ide do 4.2GHz, mislim da bi 4/8 mogao lagano na 4.5GHz što bi bilo uporedivo sa 7700K na stock, sudeći po svemu što smo do sada videli, naravno po dosta nižoj ceni.

7700K na 5+ GHz i 8 threada je pravi multipraktik, ali voleo bih da je jeftiniji.
Zato se meni i ne uzima 7700k

Mislim da je jedini razlog kasnijeg (Q2?) izbacivanja R5 modela je osiguranje dobre prodaje high end 7 1x00 modela u startu.

Da su se u isto vreme pojavili i 6 i 4 core modeli dosta ljudi bi išlo na tu varijantu.

Ryzen 7 je iskljucivo takmicar sa 8c/16T intelima koji takodjer tesko prelaze 4.5Ghz na svim jezgrima...
Ryzen R3 i R5 trebao bi da ima vecu Oc marginu inace izgubice trku protiv i7 7700k i ostali kaby procesora.

Sve je to lepo, ali džaba ako 7700 nasviraš na 5icu a ovog držiš na 4-4.2. Tu se prednost zena anulira kod ljudi kojima ne treba toliko jezgara, već klok. Zbog toga kažem, mora makar 4.5 da izvlači

Ako mislis na gaming, razlika koju dobijas u igrama sa 1.0ghz visim klokom i 980Ti OC karticom je u proseku oko 10 - 15% u zahtevnim cpu igrama. ( odradio neke testove , a postoje i testovi na net- u ). I, da bi se dobila takva razlika, potrebna je bas jaka grafa, tipa 980Ti OC , 1070 OC i dalje.

Sa slabijim grafama dobijali bi se i slabiji rezulati.

Videcemo, po nekoj intuiciji, trebalo bi da bude vrlo izjednaceno u igrama koje koriste 6c\12t jezgre,... VS.... I7 4c\8t sa dosta visim klokom. Koliko visim, pa, po mom misljenju , oko 1.0ghz

Sad, mozda ce i IMC igrati ulogu i te FPU jedinice ili kesiranje, sve to utice na perfomanse u gamingu. Jedva cekam rezultate, bice vrlo zanimljivo, mozda i taj neki 6c\12t bude vrlo dobar procesor za gaming sa dobrom cenom.

Poslednja izmena:
Nek izgube trku, masa ce biti zadovoljna sa 20%~ sporijim procesorom za 50% nizu cenu, pogotovo sto na b350 ploce ide i preko 3000 memorija, koliko sam shvatio, pa ce malo tu nadoknaditi.

Po ovim najavljenim cenama, 200e za najbolji 4/8 je i po ovoj snizenoj Microcenter ceni 50% jeftiniji od 7700k, a po intel ceni od 340 je i vise od toga.
Nek radi i na 4ghz sa nekom 3000mhz memorijom oduvace bilo koji zakljucani intel u svakom smislu, oduvace i 7600k u multi threadu debelo.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Ta tvoja iz profila lepo trotluje i ume da gori sa sve procesorom cak i na blagom oc fx8350. Za sve ove godine od kada je vishera izasla samo par modela asrock su mogle stabilno da postignu 4,7GHz na fx83 bez trotlovanja. Dok na asus sam vidjao dosta 4,9+ stabilnih.

Ryzen R3 i R5 trebao bi da ima vecu Oc marginu inace izgubice trku protiv i7 7700k i ostali kaby procesora.

Kako god, imaće AMD bitan adut, a to je cena.

To što bih ja kao entuzijasta dao više novca za 7700K koji zadovoljava neke moje afinitete, ne znači da je i većina korisnika spremna na to.

Mislim da je jedini razlog kasnijeg (Q2?) izbacivanja R5 modela je osiguranje dobre prodaje high end 7 1x00 modela u startu.

Da su se u isto vreme pojavili i 6 i 4 core modeli dosta ljudi bi išlo na tu varijantu.

Ja mislim da je u pitanju velika kolicina FX-a, APU-a koju nisu prodali. Cekaju da se smanji njihov broj pa onda nastupa R5 i R3

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno