Šta je novo?

AMD’s Next Gen x86 High Performance Core is Code Named “Ryzen”

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Inace me intel razocarao... da sam na njihovom mestu,pipno ne bi cene... i onda sledi pitanje i pljuvanje "zasto?!"
Zato jer vredimo vise... :D
Ako su do sada bili prepotentni smradici,neka budu do kraja...

Mada realno i ta grafa... uzmes zver cpu da bi sljakala integrusa... ma vazi...

Ta grafa-integrusa je cisto tu da ti komp radi za basic stvari dokle god ne nabavis zvijer grafu :D
Upravo i zbog toga ovi zenovi nemaju integrusu da nebi ugrozili buducu apu liniju, a i da bude manja cena u odnosu na intele :) na sve su mislili :)

Postoji dobar razlog... Integrusa zauzima prilican deo die-a, AMD ima inferiorniji proces proizvodnje i vise "trosi" prostora (iako je nod size isti - 14nm), a posto ce ionako 95% korisnika upariti sa besnim grafikama izbacen je deo koji zauzima poprilicno mesta. Evo slike kako to na KL izgleda:
small_kaby-die-map.jpg

dosta ljudi koristi "desktop" cpu-e za posao...i to znaci 40e manji trosak i manju potrosnju/grejanje.
Ja ne vidim bash "neposlovnu" primenu 8/16 u 2017-toj godini.

ne znam za rezultate ali meni 6600k je na 1850-1920.
5820k je na 1800

Ta grafa-integrusa je cisto tu da ti komp radi za basic stvari dokle god ne nabavis zvijer grafu :D
Upravo i zbog toga ovi zenovi nemaju integrusu da nebi ugrozili buducu apu liniju, a i da bude manja cena u odnosu na intele :) na sve su mislili :)

Meni integruša dobro dođe kada menjam GPU, stari uglavnom prodajem 2-3 nedelje pre izlaska nove generacije.

Dajte neki info videh neke pinove za rgb led na tim plocama, ce to biti na skupim plocama ili ce ih biti i na mid range??
Ne pratim te Jelka trendove pa mi bilo cudno na jednom review-u kada je lik rekao da je to za led , ja mislio u *** koliko ova ima header-a za ventove :D

Imaju i ove jeftinije. Baš sam danas poredio AsRock AB350M Pro 4 i MSI B350M Mortar. ASRock ima bolju (odličnu) naponsku (za taj segment), ali MSI ima više konektora za ventilatore (mogao bih da izbacim fan kontroler) i podržava bržu memoriju (2666 vs 3200). I lepša je kudikamo :)

dosta ljudi koristi "desktop" cpu-e za posao...i to znaci 40e manji trosak i manju potrosnju/grejanje.
Ja ne vidim bash "neposlovnu" primenu 8/16 u 2017-toj godini.

40% jezgra cini grafika (kod KL). Hajde da kazemo da bi priblizno ista velicina bila i u Ryzen-u, sto znaci da bi sam cip AMD kostao 30ak% vise u proizvodnji (posto nije samo wafer u ceni finalnog proizvoda, ali je najskuplji od pojedinacnih komponenti). I ovako idu protiv drasticno skupljih proizvoda, sa uporedivim performansama i 30-50% manjom potrosnjom, a ti bi da im jos skrkas zaradu :d? Pogotovo sto su revidirali ugovor (I pukli penal zbog toga) da mogu da se obrate eksternim proizvodjacima ako preferirani partner ne moze da isporuci dovoljan broj wafera, znaci sve su uradili da mogu da isporuce dovoljan broj u sto kracem roku.
Ako ustedis 500e na CPU+MB u odnosu na uporedivog konkurenta, stvarno ne vidim da je 30e neki veliki trosak za diskretnu grafiku...

edit(2):
Ako bas zagusti mogu da izbace cipset sa integrusom i svi zadovoljni (nije APU postojao oduvek)...

Poslednja izmena:
40% jezgra cini grafika (kod KL). Hajde da kazemo da bi priblizno ista velicina bila i u Ryzen-u, sto znaci da bi sam cip AMD kostao 30ak% vise u proizvodnji (posto nije samo wafer u ceni finalnog proizvoda, ali je najskuplji od pojedinacnih komponenti). I ovako idu protiv drasticno skupljih proizvoda, sa uporedivim performansama i 30-50% manjom potrosnjom, a ti bi da im jos skrkas zaradu :d? Pogotovo sto su revidirali ugovor (I pukli penal zbog toga) da mogu da se obrate eksternim proizvodjacima ako preferirani partner ne moze da isporuci dovoljan broj wafera, znaci sve su uradili da mogu da isporuce dovoljan broj u sto kracem roku.
Ako ustedis 500e na CPU+MB u odnosu na uporedivog konkurenta, stvarno ne vidim da je 30e neki veliki trosak za diskretnu grafiku...

edit(2):
Ako bas zagusti mogu da izbace cipset sa integrusom i svi zadovoljni (nije APU postojao oduvek)...

Cena procesora skace sa kvadratom povrsine.
Ako se povrsina poveca 1.5 put cena skoci 2.25 puta.

Ja cuvam :D a kupio sam ga prosle god :D
Ne mora biti madjar, moze biti jednostavno kupljen polovan :) boze moj, ljudi smo.

Poslao sam i ja, e sad zanima me a ocito da je free ali shipping ce da nas kosta malte ne skuplje nego sto vredi taj KIt :D

Kupio si LC CC120 polovan? :D

Meni integruša dobro dođe kada menjam GPU, stari uglavnom prodajem 2-3 nedelje pre izlaska nove generacije.

Ja sam taman pomislio da si neki hardcore 144hz+ gamer kada si pricao o svakom megahercu, kad ono igras se i na manje od 30 fps :D

Kupio si LC CC120 polovan? :D

Ja sam taman pomislio da si neki hardcore 144hz+ gamer kada si pricao o svakom megahercu, kad ono igras se i na manje od 30 fps :D

Ne, kupio sam novo. Ali ima ko kupi polovno pa zato kazem. ... i dalje je cc120 BB :)

@Ostoja chipset sa integrusom na ploci je stvar proslosti i to necemo vise videti :) jos se u AM3+ AMD odlucio da batali tu pricu :)

Poslednja izmena:
@Crazy Serb
Mogu valjda izdržati dve nedelje bez gaminga :d

Ali ozbiljno, to je uvek najbolji trenutak za prodaju grafičke kartice, doplata nikada ne bude velike.

Dobro dodje ali to je po meni pogresan pristup. Intel je zeznuo stvar kada su sve poceli da trpaju na CPU plocicu tj. da prave SoC. Bolje je bilo ranije dok su te ekstra stvari bile na ploci. Dobro resenje bi bilo da iskuliraju te njihove integrisane GPU i lepo uzmu neki ARM i integrisu na plocu. To cudo bi moglo da se koristi kao koprocesor, wifi chip, kontroler za nesto i na kraju da baca grafiku kada nemas diskretnu. CPU bi imao vise prostora da se razmase.

Ionako je Intel GPU zaostalo resenje u svakom smislu. Za povrsinu na kojoj se nalazi, svako mobilno resenje je daleko bolje u odnosu na ono sto pruza.

Mislim da ukoliko je AMD stvarno nazad u igri, da ce Intel opet morati da se redefinise i konacno mane procesora za mobilne i uopste te Larrabee filozofije gde pokusavaju da emuliraju GPU u procesorima za superkompjutere. Ne ide im to ruke, definitivno.

^

Lepo sroceno, slazem se u potpunosti sa svim sto si napisao.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Ja sam pre za to da vrate integruse na ploce/chipset........ :d

Prijatno sam iznenadjen leakovanim testovima, ponajvise potrosnjom u onom kineskom testu na prethodnim stranama... uz odlicne performanse koje su tu oko Intelovih procesora (u zavisnosti od testa), uspeli su i da odrze potrosnju na zavidnom nivou.
Nadam se da ce potrosnja kod ove arhitekture dobro da skalira "nadole" u mobilnom segmentu. Bilo bi neverovatno da posle toliko Intelovog ulaganja u mobilni segment i potrosnju AMD bude konkurentan i na tom polju.

Hype je na tolikom nivou da sam morao da rastavim staru masinu i izvadim starog "druga" koji me je sluzio od 2005 do 2014 godine.
1.jpg

Sadrzaj nije dostupan

Ne znam da li je fake , nadjoh ovo na youtube

Gledajte u full screen da bi sve videli, ne pise da li je 1800x neklokovan ili je klokovan kao i na kom taktu je.

Poslednja izmena:
XD

Ne znam da li je fake , nadjoh ovo na youtube

Gledajte u full screen da bi sve videli, ne pise da li je 1800x neklokovan ili je klokovan kao i na kom taktu je.

Vecina rezultata pije vodu, ali mislim da je to fake-ovano. Na potrosnju sam se ismejao :D
Gledajuci CB score, neklokovan je.

Zar nije do 2. marta?

Misljenja su podeljena. Verovatno Erik zna dokle je NDA

Послато са Nokia 3410 уз помоћ Тапатока

kocept NDA moze da kaze da ne smes ni da pricas da postoji NDA :d

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno