Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

A to daljina od centrale, misli se koliko si daleko od pošte...? Pošto gde ja živim do pre par godina mogao je net samo do 10 mb pa su oni napravili jedno "čvorište" i sada valjda može i više. Ja sam od pošte udaljen par km a od tog "čvorišta" udaljen sam oko 700-800m , da li to znači da ja nemam nikakvih šansi za 50mb? Prošao mi Radijus ali me mrzi sada da se prebacujem, da trčim po poslovnicama a kod ovih imam box4, mada šiba sve dobro za sada kod ovih iz Radijusa a i kad se baci na papir čak su i povoljniji...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Alfa, odakle info za 250 m ?
To kazu u poslovnicama, kada si previse udaljen :) U sustini i da si dalje, mozes da zahtevas proveru parice, i ako fizicki moze, dobices (naravno ako ima portova i sl.)

Ne znaci to udaljenost od Poste, nego od centrale ili isturenog stepena. A njih ima na dosta mesta sada.

Poslednja izmena:
@maki22......Po parametrima modema Line Attenuation 10.9db imaš negde oko 750m kabla!

Poslednja izmena:
Hvala svima na odgovorima, puno ste mi pomogli.
Ovako ja sam na 300 metara od centrale, e sad kuda oni vuku kablove ne znam.:D
Probao sam danas origin i uplay cisto da vidim kako skida, obe brzine idu do 5.2 mb/s tako da je to verovatno to.
Kada sam ih pitao za dodatni iptv stb rekose mi da moze na ovo jos 2 uredjaja bez problema a da meni ostane moja brzina.

Jos jednom hvala svima.

@maki22......Po parametrima modema Line Attenuation 10.9db imaš negde oko 750m kabla!
Moze biti, mada oni kalkulatori obicno debelo precene duzine kablova za Telekom.
U sustini, po 750m bi ispalo da su ga povezali na moju centralu otprilike, od koje sam ja 200ak m;)

361 metar

Sent from my iPhone using Tapatalk

Screenshot_20170226-212452.png
Ispade da ja imam 1.2km od centrale po ovim podacima,ako sam nasao pravi kalkulator. Inace fercera bez problema skoro godinu dana.

Pa i moguce je, bas si na granici za 50Mbps.

Pogledajte prilog 223223
Ispade da ja imam 1.2km od centrale po ovim podacima,ako sam nasao pravi kalkulator. Inace fercera bez problema skoro godinu dana.

Ma bitno je da radi...

A što se tiče tog kalkulatora, ja mu ne verujem...

topten, verovatno si i ti računao po tom kalkulatoru, 750m, a ja imam 361m

Poslednja izmena:
To sam primetio. Od cega zavise te greske? Primetio sam da su dosta tanke zice koje su u zidu kada sam stavljao novu uticnicu. Imam jedno 5m kabla od uticnice do splitera. Bez obzira na te greske radi bez problema. Koristim d3i i to dva uredjaja i nikad ni jedan bije stucnuo od kada sam presao sa adsl na vdsl.

Ma bitno je da radi...

A što se tiče tog kalkulatora, ja mu ne verujem...

topten, verovatno si i ti računao po tom kalkulatoru, 750m, a ja imam 361m
Ako imaš priliku da od nekog uzmeš Huawei VDSL modem i uporediš sa ZTE videćeš da je razlika u Line Attenuation, ZTE modemi daju veći Line Attenuation od Huawei modema.......provereno!

Meni sa ZTE oko 31db, pre toga sa Huawei bila oko 25db, a pre toga sa jetSpeed 22db ako se ne varam.

Sent from my S7 using Tapatalk

Jel koristio neko Asus DSL-AC68U za ADSL/VDSL i kako se pokazao npr sto se tice parametara pisanih u postovima iznad. DA li mu je ok modem itd...

Mislio sam na ovaj pljosnati kabl koji ljudi imaju od utičnice do rutera, pa je čest slučaj da je utičnica 2 prostorije daleko od mesta gde je TV a koriste IPTV pa "kao" diktira samim tim i gde stavljaš ruter.

Samo što mnogi ljudi ne kapiraju da su značajni gubici kad imaš 10/15m tog telefonskog kabla po kući i da je bolji pristup da se ruter stavi metar od telefonske utičnice a da do IPTV risivera/kompa/čega god ide ako treba i 50m mrežnog/LAN/UTP kabla.

Danas sam promenio neke kablove i sad je situacija ovakva

slika2.png

Zaboravio sam da kupim kabal koji ide od splitera do rutera a on mi je 15 metara a ne treba mi duzi od 5 metara. Tada bi trebalo da bude jos bolje ako ne gresim.

Meni sa ZTE oko 31db, pre toga sa Huawei bila oko 25db, a pre toga sa jetSpeed 22db ako se ne varam.

Sent from my S7 using Tapatalk
To je nekih 300 m razlike u Line Attenuation, @maki22 to je ta razlika koju ti sad daje ZTE oko 750m a da imaš Huawei imao bi tih 361m!

Telekom se toliko pokvario da nemam reci, sve im se raspada od mobilnog do televizije i interneta... Do sada ne mogu da kazem net je bio ok , imao je bagove i stucanja ali podnosljivo a onda se odjednom samo raspao, brzina se prepolovila, ping otisao na 200 sto je prouzrokovalo da se stranice sporije otvaraju, da mi programe prebacuje 3 sekunde i da na momente puca net tj zamrzne konekciju . U svakom slucaju ko nije presao na mts i IPTV neka ih izbegava posto su postali jezivi kvalitetom i cenom , placam 700 dinara namet na fiksni koji je preduslov za internet i TV a ne koristim ga 400 HD paket i 300 drugi uredjaj , sto je znaci 1400 dinara troska , za te pare cu kada mi istekne preplata preci na SBB i sve to dobiti u paketu za manje para sa duplo brzim netom, vise HD kanala i WIFI uredjajem na 5Ghz... Ceo zivot sam bio korisnik mts-a i svih njihovih usluga ali mislim da su dotakli dno... U prilogu slika, lokacija je Bezanijska kosa, Stojana Aralice...
Untitled.jpg

Sta fali mobilnoj ? Koristim 2 broja nikakvih problema nema.

#Zlig Zaboravljas da kod SBB - a imas fiksni trosak od 1200-1300 dinara za odrzavanje mreze.

Eto sad ispada da ja branim Telekom a ni sam nisam zadovoljan sa njihovom uslugom ali ovde nisi bas fer. Ping od 200ms je ka Las Vegasu. Verujem da bi isti ping bio koji god operater da je u pitanju. Odaberi server u SRB pa onda okaci rezultate.
Usluge koje ne koristis odjavi, sto bi placao ako ne koristis.

To je nekih 300 m razlike u Line Attenuation, @maki22 to je ta razlika koju ti sad daje ZTE oko 750m a da imaš Huawei imao bi tih 361m!

Ne znam da li moze da se uporedi, ali slucajno imam sliku rutera dok sam imao adsl internet net 10 brzine.

adsl net 10

26e1b3133f344da5a4f0214da337297b.png

I vDSL 50.

d228f569bbb6441482dc2b92702ccf43.png

Ja sam samo zamenio rutere, sve drugo je ostalo isto.

Sto se tice ove diskusije oko telekoma, stvari nisu tako jednostavne. Meni se recimo desava da prekida internet tj, puca konekcija kada je promenljivo vreme ( ne znam za vDSL tek cu proveriti) IPTV mi radi bez problema nema prekida (osim ovih pomenutih sto je logicno) tako da sam sa tim zadovoljan. Ponuda kanala je ocajna, nema HD kanala sve mora da se plati dok drugi daju dosta vise hd kanala za isto novca ( mada i telekom sad ima neku cenu od 567 dinara). Ja ne znam gde ima ADSL a da nisi uslovljen placanjem fiksnog telefona ( mada bi mogla da bude cena niza) ali opet i tu dobijas besplatne impulse ( minute) prema telekomovim korisnicima. Imam postpaid paket i razmisljao sam da predjem u telenor ili vip, racunica je da su najpovoljniji ako ne uzimas telefon uz 50% manju pretplatu tako da sam odustao. Cak i kada bih imao izbor optike umesto klasicnog bakarnog kabla, mislim da ne bih prelazio iz telekoma. Eto to je neko moje zapazanje.

Poslednja izmena:
Da to je tacno, to su mi cak i rekli, e sad da li su zbog promene porta povecani i gubici ne znam.

Eto sad ispada da ja branim Telekom a ni sam nisam zadovoljan sa njihovom uslugom ali ovde nisi bas fer. Ping od 200ms je ka Las Vegasu. Verujem da bi isti ping bio koji god operater da je u pitanju. Odaberi server u SRB pa onda okaci rezultate.
Usluge koje ne koristis odjavi, sto bi placao ako ne koristis.
Nema veze, bitno da se pljune po TSu, jer je pocela preizborna sezona :D

Ali za TV je u pravu, ko gleda uopste TV, Telekom stvarno nije isplativa opcija, sem ako se i fixni ne koristi. Medjutim, ma koliko malo SjBB botovi hteli da priznaju, i dalje kod nas vise ljudi zeli fixni nego sto zelu kablovsku.

Poslednja izmena:
Evo još jedno iskustvo sa telekomom.
U stanu imam dve fiksne telefonske linije, i na jednoj od njih VDSL 20/2.
Bilo mi je potrebno da preselim VDSL sa jednog telefona na drugi. Pošto mi je pristup internetu od velikog značaja, išao sam pre toga u 3 poslovnice da se detaljno raspitam kako to ide i pored toga sam zvao korisničku službu.
Naime, pitao sam ih da li može da se izvrši seljenje bez prekida tj. da se isključi prva linija tek kada drugu budu uključivali, na šta su svi rekli da ne može, već da se prva mora isključiti odmah nakon podnošenja zahteva. Nakon detaljnijeg objašnjavanja situacije, svi su imali sličan odgovor: to nije problem, pošto je ista centrala, ista udaljenost, iste tehničke mogućnosti (tražio sam da testiraju obe linije kad sam uvodio VDSL), već imate svoj port, itd. Samo će vam zameniti broj na portu, ako predate zahtev prepodne, biće sigurno gotovo u toku dana. I poverovao sam ja njima...
Pripremio sam se prošli ponedeljak, oslobodio dan, otišao u poslovnicu na Terazijama kod žene sa crnom kosom i naočarima (jer su je ovde hvalili da zna posao) i odmah u 9h predao zahtev. Rekli su mi da kad dođem kući preselim odmah opremu na drugu liniju. Internet su na prvoj liniji isključili oko 10h, nakon čega sam očekivao da će odmah spojiti i drugu. Međutim, nisu...
Prošlo je već dve nedelje i ja još uvek nemam internet. Zovem ih svaki dan i odgovor je uvek isti: molimo vas da budete strpljivi. Kad mi prvi dan nije stigao, rekli su biće sutra sigurno. Kad drugi dan nije stigao, rekli su da je nekad potrebno i 2-3 dana, ali da će biti sigurno gotovo sutra. Posle su prestali sa obećanjima. Tu sam postao sumnjičav, da oni nisu dali moj port nekom drugom a mene stavili na čekanje. Međutim, oni me uveravaju da imam port i da je sve u redu tj. "skoro pa gotovo", samo se čeka da "zahtev prođe kroz sistem", te da "budem strpljiv". I tako dve nedelje.
Da li je ovo zavlačenje validan razlog da kontaktiram RATEL?
Što je najgore, meni je internet potreban zbog posla, te sam morao bukvalno da se preselim 35km kod mojih dok se ovo ne reši. Prvo sam odlazio i vraćao se jer sam mislio da će stići net, sad se ni ne nadam više dok mi ukućani ne jave da je stigao. A o gnevu ostalih ukućana kojima treba net za socijalne mreže i multimediju, pa samo uplaćuju dodatke na telefonima, da ne pričam.[emoji2]

Evo da citiram sam sebe i napišem update:
Kontaktirao sam nakon ovog posta RATEL i nastavio da zovem Telekom svaki dan. Prošlo je tri nedelje i još uvek nije ništa rešeno, te ja još uvek ne mogu da se vratim svojoj kući.
Gubim strpljenje, ogorčen sam i besan. Želim da tražim raskid ugovora, ali onda se setim da nemam nikakvu alternativu i da sam osuđen na Telekom. Zbog ovakvih stvari čovek poželi da emigrira iz Srbije i da se više nikad ne vrati. Ne radi se uopšte o parama, već o najosnovnijem poštovanju čoveka i korisnika, koje ovde očigledno ne postoji.

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Ne znam da li moze da se uporedi, ali slucajno imam sliku rutera dok sam imao adsl internet net 10 brzine.

adsl net 10

Pogledajte prilog 223246

I vDSL 50.

Pogledajte prilog 223247

Ja sam samo zamenio rutere, sve drugo je ostalo isto.

Sto se tice ove diskusije oko telekoma, stvari nisu tako jednostavne. Meni se recimo desava da prekida internet tj, puca konekcija kada je promenljivo vreme ( ne znam za vDSL tek cu proveriti) IPTV mi radi bez problema nema prekida (osim ovih pomenutih sto je logicno) tako da sam sa tim zadovoljan. Ponuda kanala je ocajna, nema HD kanala sve mora da se plati dok drugi daju dosta vise hd kanala za isto novca ( mada i telekom sad ima neku cenu od 567 dinara). Ja ne znam gde ima ADSL a da nisi uslovljen placanjem fiksnog telefona ( mada bi mogla da bude cena niza) ali opet i tu dobijas besplatne impulse ( minute) prema telekomovim korisnicima. Imam postpaid paket i razmisljao sam da predjem u telenor ili vip, racunica je da su najpovoljniji ako ne uzimas telefon uz 50% manju pretplatu tako da sam odustao. Cak i kada bih imao izbor optike umesto klasicnog bakarnog kabla, mislim da ne bih prelazio iz telekoma. Eto to je neko moje zapazanje.
Dok si bio na ADSL-u i imao Huawei modem Line Attenuation je bio 6.8db a na VDSL-u sa ZTE modemom imaš 11.8db............oko 350m ZTE ti prijavljuje da je duži kabal do centrale u odnosu na Huawei!

Poslednja izmena:
Ma kakav ruter kakvi bakrači stavili su čoveka na drugi port kao što je rekao @stopke
Nemojte ovde ljude koji su neupućeni dovoditi u zabludu.

Evo da citiram sam sebe i napišem update:
Kontaktirao sam nakon ovog posta RATEL i nastavio da zovem Telekom svaki dan. Prošlo je tri nedelje i još uvek nije ništa rešeno, te ja još uvek ne mogu da se vratim svojoj kući.
Gubim strpljenje, ogorčen sam i besan. Želim da tražim raskid ugovora, ali onda se setim da nemam nikakvu alternativu i da sam osuđen na Telekom. Zbog ovakvih stvari čovek poželi da emigrira iz Srbije i da se više nikad ne vrati. Ne radi se uopšte o parama, već o najosnovnijem poštovanju čoveka i korisnika, koje ovde očigledno ne postoji.

Da dodam, na Dorcolu izgleda nema portova na mom ISu trenutno :( (sta u stvari znaci port, fizicki resurs ili ne, moze da se dodaje, ili je fixni limit trajno?)
Trazio sam komsiji na svoje ime net (da ne ulazim u pricu zasto), nije nesto hitno, ali preko mesec dana nista ne javljaju. Saznao sam da je tehnicki "problem", ali ne i sta tacno, a jedino manjak portova mi pada na pamet.

Tako da...

Ma kakav ruter kakvi bakrači stavili su čoveka na drugi port kao što je rekao @stopke
Nemojte ovde ljude koji su neupućeni dovoditi u zabludu.
Imao sam priliku da probam bukvalno svaki modem koje je telekom imao u ponudi od Intracom, Pirelli, Huawei do ZTE, to nema veze sa VDSL/ADSL portom već sa samim modemom!
Proveravao sam na istoj liniji Huawei i ZTE, ZTE daje veći Line Attenuation od Huawei modema!!!

Nazad
Vrh Dno