Šta je novo?

AMD’s Next Gen x86 High Performance Core is Code Named “Ryzen”

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Za pocetak samo izlaze R7 8c/16T procesori tako da je tu suvisno porediti intel 4c/8t skylake ili kaby, zna se da ce biti brzi u aplikacijama koje koriste 4 jezgra, a da bude drasticno sporiji tamo gdje je potreba sirova snaga procesora.

Pravo poredjenje ryzena za sad jeste sa Intel 8c/16t procesorima i7 6900K recimo def vs def, OC vs OC naravno cijena/performanse.
Baš to!

Nerealno je izbaciti takav test, a kamoli za day one.. Pogotovu sto cemo mi testirati jos nekoliko platformi uporedo. Gomila testova, da pokriju sve branse, ali 100apps i 30 igara je mega nerealno za bilo koga. Mi bas zbog nevernih toma uvek sve screenshotujemo i snimamo u toku testova video. Hvala newmulti :)

Ma pusti želljka, kao da je nekada video test intel procesora sa 100 aplikacija i 30 igara pa veruje da su intel procesori neprikosnoveni.
Od kako se pojavio na benchu AMD mu ne valja jer nije Intel, itd.

Poslednja izmena:
Opet da naglasim da informacija o single core performansama je stigla od člana drugog foruma i govorio je o oveklokovanom Ryzen procesoru koji kao takav ima single threat performanse stock Kaby Lake procesora.

Da ne bude zabune, neko drugačije shvatio ili da je AMD lagao :)

(ako je OC bio na ~ 4.2 još će ST perforormanse da budu jako blizu Skylake-a clock by clock?)

Čekaj, ako je Ryzen na 4,2 a ima performanse kao KL na default to znači da je IPC Ryzena veći nego kod KL jer je KL default takt 4,2 a turbo 4,5.

Ajd jos malo glasina
2vluzyw.png

Čitam nastavak ovog komentara, počeli su da vrše pritisak na reviewere. Ovo je strašno koliko su ovi intelovci zli.

Prica se o serverskim procesorima, gde je do sada AMD imao losu prodju zbog visoke potrosnje a sada deluje da po jezgru trosi manje a perf/w je mnogo bolji, ako je verovati glasinama. Intel nema konkurentan procesor u ponudi, kao sto je slucaj na desktopu. AMD Naples ide do 32c/64t dok Intel najvise sto nudi je 22 jezgra.

Ljudi,opustite se,otvorite pivo,intel je konacno dobio pravu konkurenciju,cene ce ici dole,koliko toliko,ali opet to je za nas plus,za sve neverne tome-sacekajte testove,sve ce vam biti jasno,ja sam video dovoljno :)

Čitam nastavak ovog komentara, počeli su da vrše pritisak na reviewere. Ovo je strašno koliko su ovi intelovci zli.
Da toliko da moradoh da se registrujem, inace da ne bude da sam okoreli AMD decak vec godinama koristim intel.
Razlog jednostavan trnutno je bolji ali ako se AMD pokaze necu se razmisljati.
Posebna sorta ti intel decaci nece oni priznati taman da ovaj bude 2x bolji, bice u stilu "uslovi na terenu, brzina vetra, hajde bez ruku..."
Evo @PCBeast i @KOLOS unapred prognoziraju "da to nece biti dovoljno".

Da, prognoziram da će 7700K da pokida novi 4/8 AMD.
Šta je tu problem?

Nemaju, Kolos jos i mozda jer je pratio drugi forum gde je malo vise info-a. :d
Svakako mislim da je glupo komentarisati 4 core procesore koji se nisu jos ni pojavili. 7700k ce verovatno biti bolji zbog OC mogucnosti, ali po kojoj ceni?

Problem je sto poredis procesor od 350$ sa procesorom od 200$ ;)

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Kad sam vec pomenut zamolio bih da se ono sto sam ja rekao ne vadi iz konteksta.
Ja sam iskljucivo naveo sta ja zelim i ocekujem za moje potrebe, apsolutno nisam generalizovao niti sam komentarisao Ryzen.

Sto je jos zanimljivije, u tom istom postu sam rekao da ce za siru masu biti sasvim dovoljno 4.5 Ghz. ;)

Razliciti ljudi imaju razlicite potrebe, ne znam sta je tu pogresno a nit cudno?! Ja se godinama bavim overclockom, meni sada procesor radi na 4.7 Ghz, prosto
mi je nezamislivo da imam manje frekvencije bez obizra na sam napredak IPC-a.

P.S. Drugi procesor radi na 4.9 Ghz ;)

Ja se godinama bavim overclockom, meni sada procesor radi na 4.7 Ghz, prosto mi je nezamislivo da imam manje frekvencije bez obizra na sam napredak IPC-a.

Apsolutno ne mogu da poverujem da neko ko je iole IT osvescen moze da izjavi ovako nesto i bude ozbiljan. Nadam se iskreno da se zezas.

Cena za amd 4/8 ako 8/16 kosta 320$ i treba da se smeste ispod njega 2 komada 6/12 fizicki ne moze da bude preko 200e, koliko je i procena a i leakovana cena prema mnogim sajtovovima.

Da je cena veca za 4/8 Ryzen,zasto bi ga iko kupio pored 6/12 za 20ak evra vise?

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Apsolutno ne mogu da poverujem da neko ko je iole IT osvescen moze da izjavi ovako nesto i bude ozbiljan. Nadam se iskreno da se zezas.

Mozda me nisi razumeo. Od sledece platforme to ocekujem posto ovu jos nisam promenio. Generacijski taj clock se pomera na vise frekvencije pa se takvom logikom vodim i taj visoki clock znaci i te kako.
Zato zelim da vidim i Skylake X kako ce se pokazati a od njega vec mozes da ocekujes kakav ce biti IPC. Ja o tome pricam. Svakako ako Skylake X bude bio zacenjen nemam problem da napravim
AMD setup jer sam plocu vec nasao koja bi mi zavrsila posao a nije skupa. Memoriju isto, sa iste platforme iz potpisa gde je Skylake. Dakle sad je stvar samo strpljenja.

Nadam se da sam sada bio jasniji?

Da je tako sada bi imali 10Ghz procesore ako racunamo da je prvi 3ghz probio sad vec davne 2002.
Naprotiv na delu je negativni trend sto se tice kloka, vise se ide na efikasnost nego na puku brzinu.

Ne slazem se. Zavisi koju platformu posmatras.
Evo uzmi u obzir Kaby Lake, sa sasvim dovoljno naprednim IPC-om mozes da ga drzis za svaki dan na 5.0 Ghz. Kod Intela sa vise jezgra defaultni clock-ovi su nesto manji na premium platformi ali opet
overclockom mozes doci do zadovoljavajucih frekvencija kao recimo u mom slucaju mada su ove poslednje generacije malo manje raspolozene za takve clock-ove koje bih ja ocekivao a i sam napredak je mizeran.

Pa kada su radili projekcije maksimalnog takta za budići P4 netburst procene su se kretale oko nekig 10GHz posle 2 -3 god od početka proizvodnje a na oko 4Ghz su već udarili u zid.
Pokazalo se da oba proizvođača imaju problem sa prevelikom potrošnjom na preko 4-5GHz u zavisnosti od arhitekture.

Mozda me nisi razumeo.

Nema sta posebno da ne razumem...
Ja se godinama bavim overclockom, meni sada procesor radi na 4.7 Ghz, prosto mi je nezamislivo da imam manje frekvencije bez obizra na sam napredak IPC-a.

Ne ostavlja mesta dilemi, bez obzira sta si posle napisao. Ako ti je cilj slikanje CPU-Z prozora sa frekvencijom, onda OK, a za sve ostalo valjda se kupuje setup koji najbolje zavrsava posao kojim se bavis.

Btw, ni Zen ni Skylake X nece biti dovoljno brzi od toga sto trenutno imas da opravdaju novac ulozen u upgrade, a prilicno sam siguran da Zen bez LN2 nece dohvatiti 4.7Ghz.

Sigurno je da Intel vec godinama spava sto se tice desktop-a..... ubrzava platformu toliko da se ne kaze da nema ubrzanja, ali isto tako za velike kompanije desktop je mrtav, cak i radne stanice nisu ono sto su bile

Mada AMD-cima smeta i trunka nepoverenja, iako 95% njih nemaju AMD procesor odavno

generalno kome treba 8 jezgara da uspoli ovo ce sad biti sigurno odlican procesor, treba samo sacekat glup NDA da se vide sve mane arhitekture, mene za sad prelazak na AMD koci to sto mi trenutno treba integrisana grafika i odredjeni zahtevi od ploce, kao i malo naduvana cena koja ce 100% biti u startu, zato i kazem ne treba trcat sa kupoinom jer AMD uvek snizava svoje cene

Poslednja izmena:
Pa kada su radili projekcije maksimalnog takta za budići P4 netburst procene su se kretale oko nekig 10GHz posle 2 -3 god od početka proizvodnje a na oko 4Ghz su već udarili u zid.
Pokazalo se da oba proizvođača imaju problem sa prevelikom potrošnjom na preko 4-5GHz u zavisnosti od arhitekture.

Da slicno paradoksu za postizanje brzine svetlosti, za potisnu silu vise goriva povecavas masu pa ti treba veca potisna sila.
Tako i sa procesorima, veci napon, vece temperature i tako u krug.

Poslednja izmena:
Nema sta posebno da ne razumem...

Ocigledno nisi razumeo posto si ostavio onako bezvezan komentar. Ako vec imamo na trzistu, Skylake/Kabylake ili Broadwell-E, platforma koja je meni interesantnija odredjen napredak se zna. Sigurno da ne razmisljam o Pentium-u kako neko rece jer su samo bitni megaherci. Svasta.

Imam utisak da se namerno tumace neke stvari samo da bi se pravio flame.
Nisi od juce ovde a nisi ni amater.

Ne ostavlja mesta dilemi, bez obzira sta si posle napisao. Ako ti je cilj slikanje CPU-Z prozora sa frekvencijom, onda OK, a za sve ostalo valjda se kupuje setup koji najbolje zavrsava posao kojim se bavis.

Btw, ni Zen ni Skylake X nece biti dovoljno brzi od toga sto trenutno imas da opravdaju novac ulozen u upgrade, a prilicno sam siguran da Zen bez LN2 nece dohvatiti 4.7Ghz.

Gore sam vec objasnio, nemam nameru da se ponavljam a da li ce nesto biti opravdana kupovina to je valjda individualna stvar? Ne mora uopste da bude opravdana niti su bitni razlozi.
Treba da se postuje svaciji stav i nacin razmisljanja a ne da se osudjuje. Nisam to od tebe ocekivao zaista.

Poslednja izmena:
Entuzijasta? to svakako ne spada u svakodnevni rad, bar ogromnoj vecini.
Malo je cudno ako iz te perspektive procenjujes novi procesor, svakako nije pravljen za obaranje rekorda.
AMD je vec imao jedan takav, gorepomenuti FX-9590 kojeg niko nije uzimao za ozbiljno.

Poslednja izmena:
Sigurno je da Intel vec godinama spava sto se tice desktop-a..... ubrzava platformu toliko da se ne kaze da nema ubrzanja, ali isto tako za velike kompanije desktop je mrtav, cak i radne stanice nisu ono sto su bile

Mada AMD-cima smeta i trunka nepoverenja, iako 95% njih nemaju AMD procesor odavno

generalno kome treba 8 jezgara da uspoli ovo ce sad biti sigurno odlican procesor, treba samo sacekat glup NDA da se vide sve mane arhitekture, mene za sad prelazak na AMD koci to sto mi trenutno treba integrisana grafika i odredjeni zahtevi od ploce, kao i malo naduvana cena koja ce 100% biti u startu, zato i kazem ne treba trcat sa kupoinom jer AMD uvek snizava svoje cene
Pa i intel spušta svoje cene, kad mora.

Sent fra min SM-G928F via Tapatalk

Slazem se ali ja i nisam govorio u tudje ime vec u svoje ;) Prostor za bilo kakvu polemiku nije ni postojao.

Ako uzmem Ryzen platformu svejedno nisu bitni razlozi vec da ja kao kupac ispunim svoje afinitete.

Videcemo kakvi ce biti testovi, za sada deluje veoma dobro.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno