Šta je novo?

AMD’s Next Gen x86 High Performance Core is Code Named “Ryzen”

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kvaka je u sledecem, za overklokere hobiste se nista ne menja ali se menja za sve ostale. Oni fakticki sa auto OC garantuju da ce proc raditi sto kada ti klokujes pada u vodu. Zato je bitna ta razlika u TDP jer ce nekome ko kupuje za posao znaciti da zna da skuplji model radi brze ali po specifikaciji koju je odredio proizvodjac i koji garantuje za to. Ne mozes ti sada klokovati 50 masina koje zaradjuju pare, mislim mozes ali ulazis u problem ukoliko nesto rikne. Kako god, ljudi kojima masine sluze za posao se ne igraju sa hardverom i softverom i njima automatski OC tj. boost (koji je u Intelovom slucaju zakljucan na odredjenu vrednost a u slucaju Ryzena koliko TDP dozvoljava) znaci jako puno jer ulazi u osnovnu specifikaciju procesora.

Jedino sto jos nisu precizno objasnili sta tacno radi XFR, odnosno da li klokuje dok je u okviru TDP ili u saradnji sa plocom gura procesor dokle moze, ali ispod odredjene temperature.

Za one kojima je to namenjeno dodje na isto. Jer ce verovatno koristiti kuler koji stize sa procesorom a ne aftermarket resenje ili cak vodeno hladjenje. Mozda ja gresim, ali nesto ne verujem da se pri narucivanju gomile masina za posao uz svaku bira bolji kuler od box kulera. Taj box kuler je ionako namenjen da hladi procesor sa kojim stize tj. do TDP koji je oznacen na kutiji.

Oni koji to drze pod vodom ce to verovatno ljudski klokovati.

Mislis ljucki [emoji1]

Послато са SM-G920F уз помоћ Тапатока

U specijalno binovane primerke sa izuzetno malim power leakage-om, jer taj deo potrosnje je manje vise fiksan I kad bi obican procesor downklokovao na te nivoe ne bi mogao sa ostvaris (na vecibi primeraka) tako nisku potrosnju.

Desktop Kaveri ima opcije za 45W, 65W i 95W. Za Carrizo su OEM proizvođači mogli da biraju između 15W i 35W. Naravno da postoje razlike u verzijama, ali radi se o istoj arhitekturi. Zna se šta je projektovano za malu potroošnju (Atom, Jaguar), a šta za visoke performanse (Skylake, Zen). Iako izgleda da i AMD i Intel ciljaju na to da imaju jednu arhitekturu to rule them all :)

Za one kojima je to namenjeno dodje na isto. Jer ce verovatno koristiti kuler koji stize sa procesorom a ne aftermarket resenje ili cak vodeno hladjenje.

Dolazice bez coolera tj moci ce samo da se dokupi. Jedan od nacina da spuste cenu sto meni apsolutno odgovara.

Poslednja izmena:
Jedino sto jos nisu precizno objasnili sta tacno radi XFR, odnosno da li klokuje dok je u okviru TDP ili u saradnji sa plocom gura procesor dokle moze, ali ispod odredjene temperature.

Zapravo jesu. Rekli su da setujes TDP u BIOS-u i dotle gura AKO dozvole temperature. Ako ne dozvole, stopirace ga pre limita koji si naveo.

Za sve koji tripuju da TDP znaci da nece moci da se OC, gresite debelo :) To je samo vrednost koju nece preci na osnovnom kloku/naponu.

5 GHz na jednom jezgru sigurno

Da li je ikad pre icheg 10 dana pre launcha bilo toliko misterije i nagadjanja ? :)

Marketing bez marketinga

RX480..Buldožer... :D

Ne mozes ti sada klokovati 50 masina koje zaradjuju pare, mislim mozes ali ulazis u problem ukoliko nesto rikne. Kako god, ljudi kojima masine sluze za posao se ne igraju sa hardverom i softverom i njima automatski OC tj. boost (koji je u Intelovom slucaju zakljucan na odredjenu vrednost a u slucaju Ryzena koliko TDP dozvoljava) znaci jako puno jer ulazi u osnovnu specifikaciju procesora.

Ozbiljne firme koje uzimaju pedeset+ ovakvih mašina sarađuju sa ozbiljnim firmama koje se bave održavanjem sistema sa 24/7 podrškom, ne radi to jedan priučeni Mika ili Pera u firmi, kao što se to radi po srpskim firmama, Mika i Pera im služe isključivo za damage controle, dok ne stignu ovi potonji. Ozbiljne firme koje uzimaju pedeset konfiguracija ne kupuju neproverena rešenja samo zato što su jeftinija, već idu na sigurna i proverena rešenja, jer se razlika u cenu na kraju uvek preplati raznim dečjim bolestima, barem dok se nova rešenja ne pokažu pouzdanim.

Btw, ništa ne može da rikne kod stručnog oc-ovanja :)

Poslednja izmena:
Ozbiljne firme koje uzimaju pedeset+ ovakvih mašina sarađuju sa ozbiljnim firmama koje se bave održavanjem sistema sa 24/7 podrškom, ne radi to jedan priučeni Mika ili Pera u firmi, kao što se to radi po srpskim firmama, Mika i Pera im služe isključivo za damage controle, dok ne stignu ovi potonji. Ozbiljne firme koje uzimaju pedeset konfiguracija ne kupuju neproverena rešenja samo zato što su jeftinija, već idu na sigurna i proverena rešenja, jer se razlika u cenu na kraju uvek preplati raznim dečjim bolestima, barem dok se nova rešenja ne pokažu pouzdanim.

Btw, ništa ne može da rikne kod stručnog oc-ovanja :)

cak postoje profi firme koje sklapaju radne stanice koje su OCovane ;)

https://www.boxx.com/

kod nas da ovo napravis i da prodajes gledali bi te ko *****a...

edit:
@Erik011
Evo sad sa kompa umesto telefona. Nisam procitao objasnjenje za XFR (nisam nasao, a nisam bas preterano ni kopao) pa nisam znao kako su ga postavili, ako je tako kao sto kazes znaci da ima OC prostora sa dobrim hladjenjem.
Ali onda ima I prostora da te AMD uslovi da kupis skuplji umesto jeftinijeg procesora tako sto ce za 1800X staviti veci XFR max TDP u odnosu na 1700X; ali videcemo kako ce to da izgleda, do sad nisu imali tu praksu.

Poslednja izmena:
Mene baš to interesuje -kakva će biti razlika između 1700X kojeg sam pikirao po ceni i maštanju kako će se dobro pokazati, i 1800X koji mi je iznad psihološke granice dobrog dila zbog cene.

edit:
@Erik011
Evo sad sa kompa umesto telefona. Nisam procitao objasnjenje za XFR (nisam nasao, a nisam bas preterano ni kopao) pa nisam znao kako su ga postavili, ako je tako kao sto kazes znaci da ima OC prostora sa dobrim hladjenjem.
Ali onda ima I prostora da te AMD uslovi da kupis skuplji umesto jeftinijeg procesora tako sto ce za 1800X staviti veci XFR max TDP u odnosu na 1700X; ali videcemo kako ce to da izgleda, do sad nisu imali tu praksu.

Mislim da ce max tdp biti iskljucivo do ploce, a da su cipovi binovani. Pa ce biti ako oces bolji OC cip, pljuni lovu.

I ja se iskreno nadam da nisu promenili dosadasnju logiku.
A da mora da se plati, pa kao i uvek do sad :).
Nadam se da ce biti B ploca sa dobrim naponskim sekcijama; po meni bolje uzeti za iste novce uzeti B sa dobrim VRM nego X plocu u "osnovnom" paketu, jedino kome treba SLI ili CF bas I nema izbor.
Mada ne volim da pricam unapred, pa bolje da sad stanem sa spekulacijama dok ne bude definitivnih infromacija.

Slazem se sa time :)

Po meni sve je moguce, do sad niko nije limitirao po TDP-u, a ja na primer da sam amd i da zelim da osurim OC-re da sad svoje 5Ghz procesore plate kako treba ja bi tako uradio :d

Ja ne bih da menjam kućište, pa bih voleo da ostanem na uATX-u, a sa tim ograničenjem se sužava ponuda. Čini mi se da AsRock AB350M PRO4 i MSI B350M MORTAR ulaze u uži izbor :) Mada ovo je tek početak, biće još modela
https://videocardz.net/mobo/

I sa dosada napisanim kakvi su vam utisci? Sta mislite sa stanovista sopstvenih potreba, R7 1700 za 390e, R7 1700x za 470e ili 7700k za 365e ili ako pojeftini 10% za 330e?

Meni koji radim video render i vise nego sto se igram bi verovatno neki Ryzen 8core bolje radio posao. Ljudima koji se samo igraju, bez steaminga, encodinga ili bilo cega izbor je jasan - Intel. Barem za high-end. Videcemo za nize segmente.

Promakla mi je informacija, da li se planiraju i APU bazirani na Ryzenu? Nadam se nekom 2/4 sa integrisanim radeonom koji ce parirati onom 4560 pentiumu.

Promakla mi je informacija, da li se planiraju i APU bazirani na Ryzenu? Nadam se nekom 2/4 sa integrisanim radeonom koji ce parirati onom 4560 pentiumu.

Da,ali tek na jesen, sa VEGA grafikom integrisanom. Verovatno na IFA sajmu početkom septembra će biti predstavljanje, ili kasnije malo.

Evo novih vesti:

http://wccftech.com/amd-ryzen-architecture-detailed/ ( obavezno čitati, sve na jednom mestu PRELEPO objašnjeno)
http://wccftech.com/amd-ryzen-processors-am4-official-launch-2-march/

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno