Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
To je ozbiljna kvadratura za jednu klimu. Svaka cast kako uspeva da izgura to.

sent from P9 lite

Sada gledam prospekte za fujitsu nocriu 14-icu i pise da je 6kw grejanje.

To je 20% vise nego prosecna 18-ica.

AKO je to stvarno tacno onda fujitsu obelezava nizim brojem svoje klime nego sto svi ostali rade.

Ali ako poredimo cenu onda prosecna 12-ica daje do 3,5kw dok 2,5x skuplja nocria daje 6kw.

Nesto citam za nocriu da ona ima dugme za automatsko ciscenje od bakterija i prasine ?
Kako to radi?

Dosta tih klima od 120-150 hiljada su predimenzionisane u odnosu na nazivnu vrednost. Nocria je poznata po tome, a ima ih i kod ostalih brendova.
To automatsko ciscenje i plazma filtri koji spaljuju mikrobe i mene interesuju. Ako jos neko ima iskustva sa neke od tih fensi klima nek javi.

Poslednja izmena:
Za pod tavana ubedljivo najbolje je resenje stirodur plus kosuljica (mnogo jeftinije i lakse za uraditi nego ovo sa vunom i daskama),
pa tek onda na nekom petom mestu je vuna plus daske (totalno neprakticno jer i daske ce da rade tokom gazenja po njima, a da ne govorim o njihovom susenju tokom vremena).

Mada, ako se zeli izolacija plafona neke etaze, definitivno je najbolje resenje spusteni plafon sa 20cm vune.
Verovatno je najbolje da imas 3m pa da mozes tako da spustis. Problem je ako ima samo 260 cm.

@ Kluzo

Tvrde ploce kamene vune ili stiropor sa kosuljicom je dobro resenje.Samo neki tvrdo presovoani sitiropor.Licno nisam za stirodur zato sto je slabo paropropusan.

@ cronin

lose majstori lepe stiropor, amaterski.Previse skupo i opet postoji velika mogucnost da se navuku glodari i insekti.
To pričaš o onom videu ili uopšteno kod nas? :)

Ajmo ovako .. Nocria po specifikaciji i testovima Euroventa na -15c spoljne moze da izbaci 5.74kw sa potrosnjom od 2180w sa COP 2.6 , uz max izduv .. Evo sta kaze tabela za Nocriu 14-18-24ku :

Nocria 14
Pogledajte prilog 219492

Nocria 18
Pogledajte prilog 219495

Nocria 24
Pogledajte prilog 219496

Nocria nema plazma filter nego UV svetla , i fizicko ciscenje filtera te prasinu gura u kutiju odredjenu za to . Medjutim , to ciscenje filtera se nije pokazalo tako ucinkovito pa nije preporucljivo na to se oslanjati .

https://www.youtube.com/watch?v=E_IZ02f2XBo

Isto tako kad ja kazem da svaka 12-ka nije ista , ljudi mi ne veruju , i ne moraju ako ne zele . Recimo Devil gleda kod klime samo Btu , nema veze koliko KW ta klima moze izbaciti na odredjenoj temp itd . I vec sam kacio podatke od Fujitsua , imam to isto i za Daikin , Toshiba , Mitsubishi tj za sve japance , i to samo iz razloga sto se kod svih prvoklasnih prozivodjaca mogu naci svi podaci . A i kod njih ima podela u dva tabora , jedan cine Daikin i Toshiba i oni se baziraju vise na COP tj SCOp tj sto vecu ustedu , dok Mitsubishi i Fujitsu gledaju da daju najvise toplote na jacim minusima pa makar i oborili malo ustedu , pa sta ko voli nek izvoli .. Evo ovog puta cu da postavim za Mitsubishi da me ne neko ne proziva da samo preferiram Fujitsu .. Evo podaci za 12-ke Mitsubishi

Mitsubishi MUZ-HJ35VA - ulazni model

Pdesignh kW 2,40
SCOP 3.80
Klasa A
Sezonska potrosnja 885 kw
Modulacija ( 1.1 - 4.1 ) kw
na -10c daje 2,40kw uz COP 2,40
na +7c daje 3,60kw uz COP 3,62

--------------------------------------------

Mitsubishi MUZ-SF35VE - standard

Pdesignh kW 2.90
SCOP 4.40
Klasa A+
Sezonska potrosnja 923kw
Modulacija ( 1.3 - 4.6 ) kw
na -10c daje 2.90kw sa COP 2.80
na -15c daje 2.20kw sa COP 2.30
na +7C daje 4.00kw sa COP 3.88
-----------------------------------------------

MUZ-EF35VE - Dizajnerski model pandan LU modelu kod Fujitsua

designh kW 2.90
SCOP 4.60
Klasa A++
Sezonska potrosnja 882kw
Modulacija ( 1.8 - 5.5 ) kw
na -10c daje 2.90kw sa COP 2.80
na -15c daje 2.40kw sa COP 2.20
na +7C daje 4.00kw sa COP 4.19
-----------------------------------

MUZ-FH35VE - TOP model

Pdesignh kW 3,60
SCOP 5.10
Klasa A+++
Sezonska potrosnja 986kw
Modulacija ( 1.0 - 6.3 ) kw
na -10c daje 3,60kw sa COP 3.10
na -15c daje 3.20kw sa COP 2.60
na +7C daje 4.00kw sa COP 5.00

Eto pa sami procenite da li je svaka 12-ka ista .. A evo i Fujitsu 18-24 LFCA model , cisto da vidite koliko je Fujitsu Nocria dobar prozivod .. ZVER :mad:

Pogledajte prilog 219497

.

Vidim da ima pametnih ljudi na ovom forumu za klime pa ako možete i meni da pomognete.Klima je Daikin FTX60K stara nekoliko mjeseci.Šta se dešava?Kada je vanjska temperatura 5-6 stupnjeva sve radi savršeno,ali kada se spusti na 1-2 stupnja klima svakih 25 min u defrostu po 6-7 minuta što je dovoljno da se prostor rashladi,pa narednih 25 min mora juriti to što je rashladila,i tako stalno u krug.

Pozdrav

Ajd da pretpostavim da nemas izolaciju ?

Ako je tako nemoj da se cudis , prostor ti se brzo hladi , a najtezi uslovi za rad klime su od -2 do 2c , tad najcesce idu u defrsot je obicno tad i ima najvise vlage u vazduhu .. Nije to nista nenormalno , jer ako ti je objekat neizolovan , losa stolarija , za vreme defrosta se brzo rashladi , pa onda klima krene silovito tj na max da bi dostigla izgubljeno , i cim se spoje uslovi , vlaga + spoljna temp , i onda jos dodatno od forsiranja klime zavisi koliko cesto ce ici u defrost . Da ti klima radi na minimumu onda bi isla redje a ovako .. Fakticki pocne da se ponasa kao obicna klima , izgubi se inverterska prednost . Pretpostavljam da se klima ne ponasa uvek tako na oko 0c , obrati paznju , mora da je velika vlaznost napolje . Sto je hladnije , manje ima vlage , pa klima bolje greje na -15c nego oko 0c jer skoro da i ne ide u defroste , izmenjivac suv ko barut .. I da , da se ne ponavljam , ko se greje na klimu , upaliti je kad krene grejna sezona i gasiti kad se zavrsi , i pri ciscenju filtera , ako niste tu ili preko noci , smanjite temp za max 2-3c , jer ako gasite klimu i prostor vam se rashladi , ovo ce mu isto desiti .. Shvatite da klima najmanje trosi na odrzavanju temp , nije predvidjena za njakanje , ukoliko zelite da imate soldine ili male racune + komfor + da vam klima sto duze potraje , to je recept .Evo ti podaci o tvojoj klimi ..

Daikin RX60K / FTX60K

Pdesignh kW 4.80
SCOP 4.10
Klasa A+
Sezonska potrosnja 1640kw
na -7c daje 4.25kw sa COP 2.25
na -15c daje 3.91kw sa COP 1.81
na +7C daje 7.00kw sa COP 3.63

---------------------------------------

Ajd da pretpostavim da nemas izolaciju ?

Ako je tako nemoj da se cudis , prostor ti se brzo hladi , a najtezi uslovi za rad klime su od -2 do 2c , tad najcesce idu u defrsot je obicno tad i ima najvise vlage u vazduhu .. Nije to nista nenormalno , jer ako ti je objekat neizolovan , losa stolarija , za vreme defrosta se brzo rashladi , pa onda klima krene silovito tj na max da bi dostigla izgubljeno , i cim se spoje uslovi , vlaga + spoljna temp , i onda jos dodatno od forsiranja klime zavisi koliko cesto ce ici u defrost . Da ti klima radi na minimumu onda bi isla redje a ovako .. Fakticki pocne da se ponasa kao obicna klima , izgubi se inverterska prednost . Pretpostavljam da se klima ne ponasa uvek tako na oko 0c , obrati paznju , mora da je velika vlaznost napolje . Sto je hladnije , manje ima vlage , pa klima bolje greje na -15c nego oko 0c jer skoro da i ne ide u defroste , izmenjivac suv ko barut .. I da , da se ne ponavljam , ko se greje na klimu , upaliti je kad krene grejna sezona i gasiti kad se zavrsi , i pri ciscenju filtera , ako niste tu ili preko noci , smanjite temp za max 2-3c , jer ako gasite klimu i prostor vam se rashladi , ovo ce mu isto desiti .. Shvatite da klima najmanje trosi na odrzavanju temp , nije predvidjena za njakanje , ukoliko zelite da imate soldine ili male racune + komfor + da vam klima sto duze potraje , to je recept .Evo ti podaci o tvojoj klimi ..

Daikin RX60K / FTX60K

Pdesignh kW 4.80
SCOP 4.10
Klasa A+
Sezonska potrosnja 1640kw
na -7c daje 4.25kw sa COP 2.25
na -15c daje 3.91kw sa COP 1.81
na +7C daje 7.00kw sa COP 3.63

---------------------------------------
To je u Puli,stalno puše bura vlage nema,niti klima ne radi na maximumu,inače klima je stalno upaljena!!!

Poslednja izmena:
@ cronnin

Da, na klipu.I uopsteno kod nas al to zavisi od majstora.

E *** , ovo sto sam ja naveo su u 90% uslovi za ceste defroste , a kako znas da ti klima ne radi na maximumu , pretpostavka ili imas merac potrosnje pa to mozes videti ?
I jesi li pogledao izmenjivac spoljne jedinice , da li zabeli kad ide u defrost , i ako zabeli jel ravnomerno beo ili ima kao zebra strafte , tj da nema leda po celom izmenjivacu ?

E *** , ovo sto sam ja naveo su u 90% uslovi za ceste defroste , a kako znas da ti klima ne radi na maximumu , pretpostavka ili imas merac potrosnje pa to mozes videti ?
I jesi li pogledao izmenjivac spoljne jedinice , da li zabeli kad ide u defrost , i ako zabeli jel ravnomerno beo ili ima kao zebra strafte , tj da nema leda po celom izmenjivacu ?

Nema niti traga od leda,sve ljepo čisto i suho,meni ne treba klima da mi radi kada je 10 ili15 stupnjeva nego kada je 0 stupnjeva,ako onda zeza jeb,, takvu klimu!!!

Vidim i osjetim klimu kada smanji jer onda baca lagano i mlaki zrak,ne više vrući!!

Poslednja izmena:
Tu ti verovatno nista ne mozes , s obzirom da je tako kako pises , pretpostavljam da je do podesenosti klime , tako je kako je . Da ima dosta vlage bilo bi mi jasno , ali ovako , bem li ga ..

Na kojoj brzini ti stoji izduv ?
Koja je temp u prostoriji , a koliko je zadana na daljincu ?

Tu ti verovatno nista ne mozes , s obzirom da je tako kako pises , pretpostavljam da je do podesenosti klime , tako je kako je . Da ima dosta vlage bilo bi mi jasno , ali ovako , bem li ga ..

Na kojoj brzini ti stoji izduv ?
Koja je temp u prostoriji , a koliko je zadana na daljincu ?

Izduv auto,temp u prostoriji 23, zadana 24.

Auu bracala , pa ko je tebe savetovao da uzmes ovu klimu , sad gledam , ti na moru gde nema nekih zima , i uzimas klimu sa modulacijom od ( 1.7 - 8.0kw ) , to znaci da jedan od parametara rada klime je da minimalna kolicina toplote koju ona izduvava jeste 1.7kw toplote . Ti si trebao uzeti klimu sa najmanjom mogucom modulacijom ili bar da je 0.9kw ..

Daikin FTX60K/RX60K
DC Inverter unutarnja/vanjska jedinica
Učinak hlađenja: 6,0(1,7-7,0)kW
Prikladno za prostor: 65m2
Energetska klasa hlađenja: A++
Energetska učinkovitost SEER: 7,76W/W
Učinak grijanja: 7,0(1,7-8,0)kW
Prikladno za prostor: 60m2
Energetska klasa grijanja: A+
Energetska učinkovitost SCOP: 4,34W/W

Jesi li ti siguran da ti klima ide u defrost ili to mislis samo zato sto ne duva ?

.

Poslednja izmena:
Auu bracala , pa ko je savetovao tebe da uzmes ovu klimu , sad gledam , ti na moru gde nema nekih zima , i uzimas klimu sa modulacijom od ( 1.7 - 8.0kw ) , to znaci da jedan od parametara rada klime je da minimalna kolicina toplote koju ona izduvava jeste 1.7kw toplote . Ti si trebao uzeti klimu sa najmanjom mogucom modulacijom ili bar da je 0.9kw ..

Daikin FTX60K/RX60K
DC Inverter unutarnja/vanjska jedinica

Učinak hlađenja: 6,0(1,7-7,0)kW
Prikladno za prostor: 65m2
Energetska klasa hlađenja: A++
Energetska učinkovitost SEER: 7,76W/W
Učinak grijanja: 7,0(1,7-8,0)kW
Prikladno za prostor: 60m2
Energetska klasa grijanja: A+
Energetska učinkovitost SCOP: 4,34W/W

Jesi li ti siguran da ti klima ide u defrost ili to mislis samo zato sto ne duva ?

.

Siguran zato što vanjska jedinica ne puše zrak ali se grije!!

Mislim da to nije defrost, vec klima zagreje prostor do zadate temperature, tada smanjuje izduvavanje toplote i samo radi ventilator i vrti vazduh, dok temperatura u stanu ne padne pa ponovo krene sa ubacivanjem toplote, i ja imam takav osecaj kod sebe kada recimo klimu setujem na neku nizu temperaturu.
Probaj da podignes za jedan dva stepena pa onda vidi dal ces imati takav osecaj.

Mislim da to nije defrost, vec klima zagreje prostor do zadate temperature, tada smanjuje izduvavanje toplote i samo radi ventilator i vrti vazduh, dok temperatura u stanu ne padne pa ponovo krene sa ubacivanjem toplote, i ja imam takav osecaj kod sebe kada recimo klimu setujem na neku nizu temperaturu.
Probaj da podignes za jedan dva stepena pa onda vidi dal ces imati takav osecaj.

Kada se desi ovo što ti kažeš da je postigao temperaturu onda unutarnja i vanjska jedinica ne radi uopće,a kada je defrost onda unutarnja stane a vanjska grije bez rada ventilatora.

Poslednja izmena:
Pa zar na unutrasnjoj jedinici nema neki indikator koji ti govori kad je u defrostu , kod mene POWER lampica blinka .. Da to bi trebalo da je defrost , stvarno ne znam , znam da na drugom forumu kazu da bura ume praviti probleme klimama , ali u kojoj meri ne znam jer kod mene toga nema , a i kad duva vetar ne duva na spoljnu jedinicu . Opet , nisam cuo da je to razlog za ceste defroste . Jesi li pokusao da kontaktiras servis i vidis sta oni kazu ?

Evo postavio sam pitanje kolegama , bas da cujem da li neko ima iskustva slicna tebi ..

Pa zar na unutrasnjoj jedinici nema neki indikator koji ti govori kad je u defrostu , kod mene POWER lampica blinka .. Da to bi trebalo da je defrost , stvarno ne znam , znam da na drugom forumu kazu da bura ume praviti probleme klimama , ali u kojoj meri ne znam jer kod mene toga nema , a i kad duva vetar ne duva na spoljnu jedinicu . Opet , nisam cuo da je to razlog za ceste defroste . Jesi li pokusao da kontaktiras servis i vidis sta oni kazu ?

Evo postavio sam pitanje kolegama , bas da cujem da li neko ima iskustva slicna tebi ..

Nema nikakav indikator to i mene čudi,a servis je kontaktiran, i kažu da to ne smije da radi ali idalje muku muče kako da to riješe!!

@ cronnin

Da, na klipu.I uopsteno kod nas al to zavisi od majstora.
Verovatno to može bolje, nisam detaljno gledao klip, ali vidim da dole u komentarima imaju neke zamerke.

Čovek je predložio da samo položi vunu, a vidim da ovi iz Knaufa sasvim podržavaju tu varijantu:
https://www.youtube.com/watch?v=ZZ5rScIGZfA

E sad, to sa ovim mu nema korišćenja krovnog prstora, a i sa ovakvima ne bih imao nikakva posla, jer čim nemaju cenu proizvoda znači da su neki degenerici u pitanju.

Pa lepo , nek zamene klimu i resena stvar :)

I sta sad , ti cekas da se oni dosete kad ce i da li ce to resiti ?

Isto tako kad ja kazem da svaka 12-ka nije ista , ljudi mi ne veruju , i ne moraju ako ne zele . Recimo Devil gleda kod klime samo Btu , nema veze koliko KW ta klima moze izbaciti na odredjenoj temp itd
.

12000 BTU je 3,5kw, i to je direktna konverzija i tu nema nikakvog odstupanja.

Prosecna klima po tim tabelama (recimo moja midea) daje:
12000btu do 3c
11000btu na 0c
9000BTU na -7c
7000btu na -15c

Po tvojoj slici za Fujitsu nocria 14 ona daje:
31000btu do 0c
27000btu na -5c
20000btu na -15c

Po cemu onda se fujitsu deklarise kao 14-ica kada mu je i po najgorim uslovima (-15c) njen btu 20.000 ?
Ona bi realno trebala da se deklarise kao minimum 24-ica (i to jaka 24-ica) ili cak 30-ica.

To je ono sto ja svo vreme govorim, da to nije 14-ica kako pise u imenu.
Jedino ako fujitsu svoje proizvode obelezava tako da na nekim ekstremnim minusima tipa -30c ce da zagarantovano isporucuje minimum 14000btu pa otuda 14-ica, a za sve ostale temperature ce biti overkill.

Ako se gleda cena fujitsu onda to na kraju ispada da vredi te pare, tj po odnosu cena/btu je u rangu sa ostalim klimama "prosecnog brenda",
tj nocria 14 je ekvivalent po ceni i btu koji isporucuje kao prosecna 18-ica plus prosecna 12-ica zajedno (a ne kao dve 12-ice kako sam ranije tvrdio).

Ako je taj fujitsu stvarno tako jak, mislim da je nepraktican ako imas vise prostorija gde ljudi spavaju sa zatvorenim vratima, kako ce vazduh preko noci da dolazi u sve te sobe.

Po meni taj fujitsu je za neke velike prostorije tipa 50-70m2, dok je ipak bolje imati manje klime u svakoj sobi (po meni je ovo logicnije), pa visak toplote iz tih soba da izlazi i da greje hodnike itd.

Poslednja izmena od urednika:
Za to ces morati da pises japancima , stvarno nisam upoznat zasto i kako obelezavaju klime . Ja znam samo da na ostalim forumima tj temama koje se mnogo ozbiljnije bave grejanjem s klimama , niko ziv se ne hvata za podatak Btu , ama niko ziv . Tamo su bitne ostale specifikacije , kao :

1. Koliko KW klima moze da izbaci i na kojoj spoljnoj temp , unutrasnja je uvek 20c .
2. Kakvu modulaciju toplote ima , min - max
3. Koji min i max struje moze da povuce
4. Kako se ponasa tj koje su joj karakteristike u smislu izduva , nisu sve isto podesene , jacina , glasnoca , kako se ponasaju na istim , recimo na AUTO fan itd .
5. Kakve komponente ima stavljene , kompresor , izmenjivaci , itd ..
6. Izmene iskustva za svaki model koji poseduje clan , dobre ili lose karakteristike .
7. Filteri , iako je njima to najmanje bitna stavka , kao i Wifi itd .. Lepo je imati ali tamo je poenta cele price , jel ta klima grej ili ne greje tj radi li ona ono za sta je napravljena .

I jos mnogo ceka sto ima padne na pamet , ali nikom nikad ne padne na pamet da spomene Btu , evo imas ovde jos clanova koji su na istim forumima i nek ti potvrde .. Zapeo si za taj Btu ko pijan oko plota :D
Ne kazem da u konacnici nije prikazano kako je recimo LU jaca od LM po Btu , ali na grejanju su obe Btu 13600 rated tj oznacene . I kazem ti , niko to tamo ne gleda , daj ti meni da ja vidim koliko toplote tj KW ubaci , to bre mene interesuje :)

Pogledajte prilog 219509

Pogledajte prilog 219510

Fujitsu ASYG 12LM

Pdesignh kW 3,50
SCOP 4,00
Klasa A+
Sezonska potrosnja 1225kw
Modulacija ( 0.9 - 5.3 ) kw
na -7c daje 3,10kw sa COP 2,43
na -15c daje 2.60kw sa COP 1.91
na +7 daje 4,00 kw sa COP 3.92

------------------------------------

Fujitsu ASYG 12LU

Pdesignh kW 3,90
SCOP 4,00
Klasa A+
Sezonska potrosnja 1363
Modulacija ( 0.9 - 5.6 ) kw
na -7c daje 3,45kw sa COP 2,64
na -15c daje 3,13kw sa COP 2,43
na +7 daje 4,00 kw sa COP 4,30
-------------------------------------

Eto , u tome sto ti ovde pise , to njih interesuje , a onda jos na to i iskustva korisnika tj kako se klima pokazala .

Ko jos kupi Nocriu 14 da greje malu povrsinu i zatvara vrata , ko zeli komfor taj uzima vise manjih klima , kosta vise ali mozes da zatvaras i otvaras vrata kad i kako zelis . A na nasem podneblju vazi uglavnom drugo pravilo , da se sa jednom klimom greje sto veca m2 , i nema veze jesu li vrata otvorena ili ne . Ugrejati se za sto manje ulozenih para itd ..
.

Poslednja izmena:
Za to ces morati da pises japancima , stvarno nisam upoznat zasto i kako obelezavaju klime . Ja znam samo da na ostalim forumima tj temama koje se mnogo ozbiljnije bave grejanjem s klimama , niko ziv se ne hvata za podatak Btu , ama niko ziv . Tamo su bitne ostale specifikacije , kao :

1. Koliko KW klima moze da izbaci i na kojoj spoljnoj temp , unutrasnja je uvek 20c .

I jos mnogo ceka sto ima padne na pamet , ali nikom nikad ne padne na pamet da spomene Btu , evo imas ovde jos clanova koji su na istim forumima i nek ti potvrde .. Zapeo si za taj Btu ko pijan oko plota :D
Ne kazem da u konacnici nije prikazano kako je recimo LU jaca od LM po Btu , ali na grejanju su obe Btu 13600 rated tj oznacene . I kazem ti , niko to tamo ne gleda , daj ti meni da ja vidim koliko toplote tj KW ubaci , to bre mene interesuje :)

.

Ja sam odmah na pocetku mog proslog posta i napisao da se btu direktno konvertuje u kw, to je engleska jedinica za energiju, isto kao kad bi napisao da je nesto tesko u kg ili funtama.

Inace ja govorim za btu jer se kod nas 99% klima gledaju po btu, a ne po kw koje isporucuju na kolikoj temperaturi.
Kako ces obicnom kupcu koji nije u materiji da objasnis kw po temperaturi, on dolazi sa informacijom imam toliko kvadrata i hocu da se grejem na inverter jer sam cuo da je to isplativo, a moj komsija ima midea, gree itd i greje se za dzabe.
Takva pitanja su na ovoj temi kod vecine postova.

Takodje polazim od cinjenice da vecina klima ima slicno oznacavanje btu u odnosu na isporucene kw, dok ovo kod fujitsu prvi put vidim da neko svoj proizvod deklarise sa duplo manjom snagom.

Da je to tako kod Daikina i nekog "renomiranijeg brenda" onda bih razumeo da renomirani daju stvarno stanje dok ostali lazu, ali ovako samo fujitsu (po mojim saznanjima) pise duplo manje btu.

Ja sam zato i naveo svoje iskustvo da sa midea 12-icom grejanje 30m2 na vecim minusima (ispod -5c) je mucenje,
iako vazi pravilo (koje sam i ja prepricavao ranije) da je do 30m2 dovoljna 12-ica (zbog cega sam ja prvobitno i uzeo dve 12-ice za nekih 65m2).
Na kraju sam ih zamenio sa 18-icama.

Tako da je to razlog zasto se ja bunim kada vidim da nudis 14-icu za prostorije od 70m2, jer ne bih zeleo da neko baci pare i posle mora da ih menja kada vidi da to nije tako.

Poslednja izmena od urednika:
Koja je razlika izmedju gree lomo, premium change i cozy modela? Krecu se od 300 do 380 bez ugradnje. Cozy je najeftiniji pa me zanima da li njega da ugradim jer mi ne igra ulogu sto ove dvije griju do -20. Ima li jos neke razlike?

Naravno da ima razlike izmedju modela , Cozy je ulazni inverter i najslabiji , a kad gledam specifikacije LOMO i Change modela , ne vidim po cemu se oni toliko razlikuju , kao da su prepisane specifikacije , nisu ali su razlike nikakve . Tacnije , imam utisak da bi na grejanju isto prosao .. I kod Gree jedno slovo i broj u nazivu vec mesnja specifikaciju , samo zato ih ne volim . Uglavnom se LOMO i Change razlikuju po opcijama koje nude , recimo LOMO za razliku od Change nudi , grejac tacne spoljne jedinice , I Feel funkciju , nesto manja potrosnja i to bi bilo to . Cozy ima , vecu potrosnju , slabiji je na grejanju , ima slabiji izduv tj moze manje da dobaci , deklarisan do -15c . Znaci nije ni Cozy toliko los , ali je za manju m2 i dobro izolovan prostor , ne znam za sta tebi treba itd .. Ako vec planiras da das 47.000 za klimu , imas za naci Midea Mission 12-ku , za 50.000 din , po meni bolja i sigurnija varijanta ..

Ovo sam procitao na jednom sajtu kad je u pitanju grejanje klimom:
Klima u sebi ima program automatskog otapanja spoljne jedinice ili strucno nazvan“defrost“. U tome režimu rada klima ne uduvava topao vazduh u prostoriju, već odledjuje spoljnu jedinicu,taj režim rada traje i po 5 do 6 min i to u čestim intervalima, tako da je iskorištenje klime jako slabo, a troši se el energija.Uopšteno ON/OFF varijanta znači, da kada klima postigne zadatu temperaturu,gasi kompresor i nastavlja sa radom samo unutrašnja jedinica,a kada se ukaže potreba po naknadnom hlađenju ili grejanju kompresor se ponovo pali i tako u krug. Naš predlog bi bio ,prvenstveno kod grejanja da namestite temp na max 30 stepeni na daljinskom upravljaču i ostavite klimu da radi, tako se kompresor neće gasiti jer svako ponovno pokretanje kompresora povlaći veću potrošnju el. energije.
Da li savetujete da bude na 30c tj. da kompresor non stop radi i da ne ide u defrost? Brzinu duvanja vazduha podesiti na auto ili prvu brzinu(low) tokom grejanja?

Poslednja izmena:
To sto si ti procitao moglo bi da vazi za obicne klime , one su tajmerski vezane za defrost , trajanje odredi proizvodjac , recimo kod Housela je 7-8 min , na svakih 50 min rada . Defrost ili otapanje spoljne jedinice , znaci da klima iz rezima grejanja predje u rezim hladjenja , s tim da unutrasnja jedinica tad ne duva jer bi hladila stan , a spoljna se greje i na taj nacin otapa led . Kad krene da greje to radi na maximumu , i uvek tako , kad dostigne ugasi se i u krug . Ovde ljudi i zadaju tih 30c ili blizu tome jer obicne klime losije greju , idu cesto u defroste , pa je on hteo reci da se nagura temp pre sledeceg defrosta , da bi se manje osetio pad unutrasnje temp ..

Inverter klima je susta suprotnost po ponasanju . Kad krene da greje , ako treba ona to uradi i sa 130% nominalne snage , znaci muski potegne , ali ubrzo polako ocinje da spusta potrosnju i smanjuje toplotu koju izbacuje , pa kako se priblizi zadatoj temp , ona radi samo toliko koliko da odrzava zadatu , i poenta je da se sto manje gasi i odrzava ravnomerno temp . Raspon potrosnje kod moje klime moze biti od ( 250 - 2000w ) , s tim da tih 2000w povuce skoro nikad , nisam je uhvatio nikad iznad 1200w , a evo i sad mi odezava temp sa 260w . Ima mnogo bolju elektroniku , senzore , pa se defrost odredjuje na osnovu nastale situacije , moze trajati od 3 - 18min recimo , a obicno u defrost ne idu pre nego li spoljna temp ne bude 5c , moja tek oko 0c jer je zaklonjena na terasi . Sto je napolje hladnije , klima ide manje u defrost jer je manji procenat vlage u vazduhu i klime mnogo lepse rade , za njih je veci problem od -2 do 2c kad je i najvise vlage , tad umeju da idu cesto u defrost , na -15c bolje rade i manje idu u defrost , koji je ujedno i najveci neprijatelj klime ..Evo ti sema , kako Fujitsu LU i LT idu u defrost i koji su to uslovi koji ga odredjuju ..

Pogledajte prilog 219607

.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno