Koliko god bilo iritantno kada neko pokusava da opravda kupovinu svercovane robe, ovi drugi su tri puta gori.
Zasto je problem da se kaze da neko ne vraca uredjaj koji mu je poslat na servis? To ne da nije problem, nego je korisno da se kaze, sa sve navodjenjem imena clana. I ako je i kukanje, i dalje je informacija.
Ali mora da dodje neki bakara i neki ilion da izlikuje, pa taman i nogama to napisali.
Prica se o nekim cepanicama, a ja skoro da i ne znam mladjeg coveka koji je npr. TV kupio u prodavnici. Svi kupuju od madjara, i svima od njih je stigao tv, a ne daska za peglanje ili surfovanje, i to bas zbog obracanja paznje na tudja iskustva.
Ko je pratio ovu pricu od pocetaka, moze da se seti da su razlike u cenama bile i vece nego sada, za televizore konkretno. Ovo sto je sada kod nas u radnjama su u stvari prilagodjene cene, pod uticajem svercerske konkurencije.
Prvi put kada sam kupio nesto od madjara, bio je to bas TV, i razlika u ceni je bila toliko suluda da razuman covek nije ni mogao da razmatra kupovinu u prodavnici.
Eno ga TV radi i posle nekoliko godina.
Tada sam u svom drustvu probio led, i posle toga je kupljena jos gomila televizora na taj nacin. Pa su i drugovi koji su kupili tako preporucivali svojim poznanicima, rodjacima, kumovima, pa su kupovani i kao pokloni za svadbe, tako da nemojte palamuditi o cepanicama kao da se to redovno dogadja, zivota vam.
Bukvalno nijedna cepanica nije stigla. Stizali su samo ispravni televizori, i to bas dosta televizora.
A razlika u ceni je s'pocetka bila toliko velika da je svaki treci mogao da bude cepanica, i da se ne bude u minusu.
Par stvari su ovde sustina:
1) Nije prirodno da u susednoj drzavi (koja ima ogroman pdv) i u koju se lako ulazi, roba bude toliko jeftinija. Kriva drzava ili uvoznik, razlozi uopste nisu vazni jer to prosto ne moze da funkcionise, osim mozda ptivremeno uz zverski jaku kontrolu, kakva verujem da i ne postoji u Evropi.
2) Nije potrebno nikakvo opravdanje da biste kupili od svercera, i to je pitanje kojim se bavi "sveti Ilion", a ne obican svet.
Ja sam npr sa prilicnim brojem ljudi o tome razgovarao, jer je tv tako kupljen dok je to bilo prilicno novo, i ne da me niko nije osudjivao, nego, kome god da je trebao tv, pitao je kako ide ta sema. I kada je neko i bio sumnjicav, to je bilo zbog straha od cepanice, a ne zbog toga sto misli da sam ja nemoralno postupio.
I moze tu neki ilion do prekosutra da prica price zasto je drzava u losem stanju, pa ako neko slucajno i pomisli da on zna sta prica, neka navrati do teme o onim Asus garancijama na laptopove da pogleda kakve je sve bezobrazne konstrukcije covek sklepao.
Uspeo je da iziritira 10ak ljudi koji su ga razlupali kao kantu. A nije ni trebalo 10 ljudi, nego jedan prosecan covek, jer takve besmislice pise.
Pa negde moralise o porezu, na sta ga covek pita za neki njegov dil sa telefonima, gde ilion prvo odgovori nekom besmislicom, pa kada ga covek potpuno satera u cosak, on pobegne, i pravi se da nije procitao.
Pustite te price, uopste nije vazno da li je kod nas uvoznik lopov ili nije. Kupujete od svercera na svoju odgovornost i na svoju dusu, a ilion uopste nema kapacitet da proceni zasto se drzava raspada, nego samo pravi konstrukcije i prica suplje price, pretpostavljam jer svercovanje dira u neki njegov (licni ili porodicni) interes.