Šta je novo?

Problem sa NVIDIA GeForce GTX 960M i Autocad-om

Kako bre isti drajver? Naravno da se drajveri razliku, razlikuju se i same karte. Npr. profi modeli iz višeg segmenta dolaze sa ECC memorijom.

Imajući u vidu povoljne cene nove Radeon Pro serije, pre svega WX 4100 i WX 5100, mislim da nema potrebe rizikovati nestabilnost i loš prikaz. Doduše, kod nas izbor ovih karata i nije bio nešto posebno, pa je gaming karta u većini slučajeva jedini izbor
Klasičan projektantski biro nema puno dobiti od pro kartica.
Osim kad pozoveš podršku i kažeš im koji hardver koristiš a oni odgovore - žao nam je ne možemo da vam pomognemo jer vaš hardver nije zvanično podržan :)

Poslednja izmena:
Netačno. Driver je isti i za jedne i za druge. Cert driver znači da je Autodesk rekao da sa tim driverom njihov program radi ispravno.
Driveri prepoznaju koji se program izvršava te shodno tome prilagođavaju rad. Pro karte imaju smisla samo ako u njima vrtiš zmilion linija. Klasičan projektantski biro nema puno dobiti od pro kartica.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk
Мислим да ниси схватио шта хоћу да кажем,сада ти ради супер са датим драјвером али са следећим може да буде проблема,подршка за софтвер који користиш није урађена кроз драјвер јер то захтева сарадњу са произвођачем рецимо Аутодеском а то кошта захтева време и ко зна шта још.Поједини софтвери имају само по пар драјвера за који се гарантује од стране произвођача графичких и произвођача софтвера да ће све да ради како треба.Једноставно кроз исти драјвер се ажурира подршка за графике али за профи није редовна као за оне на којима се људи играју.

A ko te tera da menjaš driver? Pro karte su dizajnirane da rade jako dugo pod opterećenjem, da iscrtavaju mnogo linija i poligona, da rade u većoj preciznosti, da shaderi mogu da budu mnogo duži, itd. Isti je chip, malo promenjen ROM, malo drugačije konfigurisan hardware. Pro ima smisla kada se radi npr Real flow simulacija pa GPU to može da krcka sa većom preciznošću, mada neki korisnici flashuje modovane romove pa konvertuju gaming karte u pro i onda koriste te programe bez problema.

Autodesk aplikacije koriste OpenGL koji odlično radi i na gaming i na pro kartama. Postoje specifične GL ekstenzije koje ubrzavaju rad, ali su u današnje vreme beskorisne jer drugačijim pristupom pri iscrtavanje slike se dobija veći FPS i brže se iscrtava model.

Poslednja izmena:
Autodesk je prešao na DirecX pre nekoliko godina, bar kada je Inventor u pitanju. Ostali su i dalje na openGL-u (Dassault, Siemens, PTC...). A ovo sa flešovanjem je moglo ranije, ne sećam se da je iko uspeo to sa novijim generacijama

Dugo, dugo već nije moguće flešovanje na pro kartice. Sad je hardverskim rešenjem sprečeno.

Sent from my HM 1S using Tapatalk

A ko te tera da menjaš driver? Pro karte su dizajnirane da rade jako dugo pod opterećenjem, da iscrtavaju mnogo linija i poligona, da rade u većoj preciznosti, da shaderi mogu da budu mnogo duži, itd. Isti je chip, malo promenjen ROM, malo drugačije konfigurisan hardware. Pro ima smisla kada se radi npr Real flow simulacija pa GPU to može da krcka sa većom preciznošću, mada neki korisnici flashuje modovane romove pa konvertuju gaming karte u pro i onda koriste te programe bez problema.

Autodesk aplikacije koriste OpenGL koji odlično radi i na gaming i na pro kartama. Postoje specifične GL ekstenzije koje ubrzavaju rad, ali su u današnje vreme beskorisne jer drugačijim pristupom pri iscrtavanje slike se dobija veći FPS i brže se iscrtava model.

Дискусија је веома занимљива али уопште ниси пратио неке ствари,ја знам за фору да ако нешто ради како треба то не треба чачкати,али навео сам ти пример где шабани немају појма шта раде оће да се забављају на послу у часовима доколице и рачунаре намењене за посао укантају експериментисањем са драјверима јер им боже мој игра коју терају не ради како треба јер захтева нов драјвер.Бавио сма се дуго времена сервисом рачунара у фирми која је имала гомилу рачунара у одражавању,те сам имао прилике да видим то о чему пишем.Ја немам потребе да мењам драјвер сваки дан јер имам 2 рачунара за озбиљан посао знам шта сам ставио унутра и не размишљам.Све претходно речено односи се на оне који немају појма о некима ставрима а воле да се праве паметни и измишљају топлу воду.

Danas ne možeš da konfigurišeš veći broj računara da budu identični. Neki proizvođači ne nude normalne instalacije drivera, već web instalaciju. To znači da na početku projekta podesiš sve mašine, na pola projekta ubaciš par novih mašina i već nisi u mogućnosti da te nove mašine koriste iste verzije programa i drivera kao one na početku projekta. Onda gubiš vreme da tražiš rešenja za probleme koji su iskrsli. Na sve to dodaj Windows update i već si na puko.
Ja 20 godina programiram grafičke aplikacije i generalno se bavim programiranjem u oblasti grafike i videa. Pisao sam dodatke za Mayu, Max, Motion Builder, Photoshop, ... Kroz ruke su mi prošle mnoge gejmerske i pro kartice, VR headseti, razni IO uređaji, video capture karte, itd. Prosto znam kako te stvari funkcionišu iznutra.
Grafičke karte se koriste za prikaz modela, a u manjem broju slučajeva za proračune. Gamerska karta danas podjednako dobro prikazuje model kao i pro karta za mnogo manje para. U nekom broju slučajeva kada se karta koristi za proračun ima smisla uzeti pro kartu, mada... I to nije rešenje jer je još bolje uzeti specijalizovanu kartu za krckanje brojeva u OpenCL ili Cudi.
Moj prethodni laptop je imao Quadro kartu... I po snazi je bila slabija od gamerska verzije istog chipa... I koristio sam regularne drivere, nekad čak i beta drivere dok sam bio u nVidia developer programu... Što se nVidia karti tiče, driveri su identični. Driver interno prepozna koji je chip unutra i shodno tome uključi odgovarajuće funkcionalnosti.
Za početnika u poslu, svaka gamerska karta će završiti posao. Stvarno nema nikakve potrebe kupovati preskupe pro kartice jer nemate posao koji bi iskoristio neke potencijale tih kartica. Znam primer gde su u građevinskoj projektantskoj firmi kupili nove računare sa integrisanim grafikama (Intel) i da svoj posao obavljaju bez problema, iako je Intel poznat po svojim katastrofalno lošim OpenGL driverima. Koriste AutoCad i par drugih programa za proračun.

95% firmi kod nas moze opusteno da radi sa integrisanom intel grafikom. I kod mene na poslu je masina za i5 a trenutno radim 3D model elektro instalacija u zgradi od 38 spratova, realno sve radi dovoljno dobro, moze to bolje (OCovati proc i jos RAMa i neka bolja grafika) ali i ovo zavrsava posao.

Za Auto CAD sto brzi CPU (nebitan broj jezgara osim za render) i sto vise RAMa, pa tek onda grafika neka jaca

Дискусија је веома занимљива али уопште ниси пратио неке ствари,ја знам за фору да ако нешто ради како треба то не треба чачкати,али навео сам ти пример где шабани немају појма шта раде оће да се забављају на послу у часовима доколице и рачунаре намењене за посао укантају експериментисањем са драјверима јер им боже мој игра коју терају не ради како треба јер захтева нов драјвер.Бавио сма се дуго времена сервисом рачунара у фирми која је имала гомилу рачунара у одражавању,те сам имао прилике да видим то о чему пишем.Ја немам потребе да мењам драјвер сваки дан јер имам 2 рачунара за озбиљан посао знам шта сам ставио унутра и не размишљам.Све претходно речено односи се на оне који немају појма о некима ставрима а воле да се праве паметни и измишљају топлу воду.
Ovde je veći problem zašto zaposleni uopšte imaju mogućnost da menjaju drajvere i da se igraju sa računarima. Ja na poslovnom računaru mogu da instaliram samo programe sa ograničenog lokalnog portala, a nemam nikakvu mogućnost menjanja drajvera, apdejta sistema i sl.

Ovde je veći problem zašto zaposleni uopšte imaju mogućnost da menjaju drajvere i da se igraju sa računarima. Ja na poslovnom računaru mogu da instaliram samo programe sa ograničenog lokalnog portala, a nemam nikakvu mogućnost menjanja drajvera, apdejta sistema i sl.

Meni je odmah bilo jasno o kakvoj se firmi radi.... Realno ako takve navodimo kao primer bolje da ne raspravljamo uopste. U ozbiljnoj firmi je kao sto si rekao.... Ide zahtev za instalaciju... Pa ako se on odobri onda u instaleru pravljenom za firmu (ili ok portal) se dobija mogucnost da se instalira software.

Firma koja dozvoljava svakom zaposlenom da drnda po instalacijama nije firma koju treba da koristimo u diskusiji. Vlasnik verovatno ima veci vrat od glave, bosanski naglasak iako je vec 20 godina u beogradu i gomilu zemljaka po drzavnoj upravi preko kojih dobija poslove (aka 80% firmi u srbiji).

Meni je odmah bilo jasno o kakvoj se firmi radi.... Realno ako takve navodimo kao primer bolje da ne raspravljamo uopste. U ozbiljnoj firmi je kao sto si rekao.... Ide zahtev za instalaciju... Pa ako se on odobri onda u instaleru pravljenom za firmu (ili ok portal) se dobija mogucnost da se instalira software.

Firma koja dozvoljava svakom zaposlenom da drnda po instalacijama nije firma koju treba da koristimo u diskusiji. Vlasnik verovatno ima veci vrat od glave, bosanski naglasak iako je vec 20 godina u beogradu i gomilu zemljaka po drzavnoj upravi preko kojih dobija poslove (aka 80% firmi u srbiji).
Фирма је страна из Норвешке да будем прецизнији, и имали су систем администратора кога је болело уво за неке ствари, након проблематичне ситуације дотични се призвао памети и урадио оно што му је посао.Једноставно будале онемогућио да раде шта хоће са рачунарима осим да обављају посао за који су плаћени а рачунари намењени.

Ма мислили људи да инжињери који раде на рачунарима су довољно паметни да знају шта им је посао као и шашави систем администратор, али се преварили а ови лепо играли Карајзис да само пуца.Па се неко сетио да мало повећа број фрејмова кроз надоградњу драјвера.Па када почело да штуца они оплету како не ваљају рачунари и сличне глупости, па ватај за гушу продавца рачунара и мајсторе који их одржавају.

sta ce norvezani fin narod niko im nije objasnio da su ovde sve sami teletabisi .... najpametniji nebeski narod, jedini problem je sedmoglava azdaja zvana promaja sve ostalo sredjujemo bez problema.

Nazad
Vrh Dno