Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

To je bilo pitanje da li mogu, predpostavljam da DA, e sad 3 pa dobro.

Sent from my Ericsson 628 using Tapatalk

Pa... ti mozes staviti i 4 rutera, medjutim oni ce svi biti NATovani onda.
Mozes samo jedan staviti ako hoces bridge da napravis, kako bi taj wifi ruter u stvari radio DHCP i sve, da moze normalno da se rutira saobracaj (port forward, etc.)

Pa pitao sam za jedan, tri je mikipsy spominjao.
I tada bih mogao 5Ghz da koristim ukoliko takav ruter postavim iza njihovog?
Mada je glupo da ja sad kupujem svoj, da li su toliki biliDe da ne daju u danasnje vreme ruter sa 5Ghz a ima ih Huawey?
Stoka.

Pa da ih daju, svi bi imali 5GHz i onda opet nista ne bi imao time ;)
Ja nista nisam dobio sa 5GHz, kod mene je i na njemu zagusenje ;)

Ja dobijam duplo vecu brzinu na 5 nego na 2.4
Da li ti mislis da svi znaju prvo na kojoj frekfenciji im radi wifi a drugo dosta ljudi ni ne zna za 5Ghz, a ponajmanje da to urade na ruteru.
Ne pricam o ljudima na forumu, ali nisi ni svestan da ljudi nemaju pojma o tome, provereno.

Poslednja izmena:
Da, ako je 5G ruter pustice 5G po defaultu - pa je svejdno.

Ne nego su dual 2.4 i 5 a default je 2.4
Nije svejedno dakle.

Danas su radnici Telekoma u Smederevu razvlacili bakarne parice za potrebe tri nove zgrade (posta-s.zgrade). Udaljenost je nekih 700 metara. Toliko o prici o optici u Srbiji i ozbiljnosti Telekoma za nekim kvalitetnijim i brzim internetom :)

Svakako da nisu planirali da uvode ftth u skorijem periodu. Ali optika do isturenog stepena ce svakako biti, uz nove bakarne parice i vectoring (mozda i bounding) mogu lepe brzine da se ostvare samo da azuriraju pakete namenjene kucnim korisnicima, a nadam se tome vec od proleca. Ali da se napreduje sporo, napreduje se. Ja bih voleo da se to znacajno ubrza na nivou cele zemlje, ali je to u ovm trenutku naucna fantastika, nazalost.

Ogroman je to novac da bi se svuda radilo sve, pa ovi sto razvlace bakaran kabl imaju 150 din po metru pa ti vidi...

Ne znam da li je moguć vektoring na ranije izgrađene vdsl ipanove?

Zna li neko koliko Telekom orijentaciono košta postavljanje jednog IPAN-a?

Sama optika nije više toliko skupa,veći je problem postavljanje samog kabla.

Zna li neko koliko Telekom orijentaciono košta postavljanje jednog IPAN-a?

U celoj toj prici najskuplje je postavljanje samog IPANA i da se do njega dovede struja (sve dozvole i brojilo)!
Optika kada krene kroz naselje i prodje do prvog IPANA onda vise nije problem, samo se razvlaci od prvog do sledeceg IPANA i tako redom dokle god ima slobodnih vlakana!

Postavljaju oni IPAN-ove i u zgrade gde ih priključe na zajedničku struju, a sa skupštinom stanara sklope ugovor da na godišnjem nivou uplate oko 50 EUR po uređaju na račun skupštine stanara kao nadoknadu za utrošenu struju.

To vise kosta skupstinu nego sto dobiju - troskova racuna za SS u banci su toliko :D

Kod mene u ulazu su ugradili ipan i dinara nam ne uplacuju :D

Најновији тендер МТС-а/Телеком открива потпуно нове детаље када је реч о проширивању мреже. Изгледа да су решили да у 2017 години крену са FTTH (ово узети са резервом јер опрема може бити и за правна лица), а такође изгледа да крећу и надземно да развлаче оптику (стубови), јер су наручили и самоносеће оптичке каблове.

- Partija 10a PSK oprema za ADSS optičke kablove
- Partija 28a Spojnice za optičke kablove za pristupnu mrežu
- Partija 32b Optički razdelnici za montažu na zid
- Partija 32v Outdoor optički razdelnici
- Partija 33 Standardni optički kablovi sa HDPE i LSZH-FR omotačem
- Partija 35 Optički mikro kablovi
- Potpartija 35b DROP optički mikro kablovi
- Partija 36 Samonosivi optički kablovi
- Potpartija 36b ADSS optički kablovi loose tube sa centralnim rasteretnim elementom i jednim PE omotačem
- Potpartija 36v ADSS optički kablovi sa centralnom cevčicom
- Potpartija 36g Optički drop kablovi sa nosećim užetom (figure 8)
- Partija 40 Pasivni Indoor materijal za FTTH
- Potpartija 40a Optički distributivni ormani
- Potpartija 40b Optičke spratne kutije
- Potpartija 40v Završne optičke kutije (ZOK1/ZOK2)
- Potpartija 40g Optički spliteri
- Partija 41 Optički kablovi za unutrašnju montažu (RISER kablovi)

Мени лично овај тендер личи на то да ће и физичка лица (опет сукцесивно) добити могућност за FTTH али засигурно је једно, у 2017 нови пакети ће бити у понуди, и то је она најава из медија о гигабитном линку, јер овај тендер о томе и говори :) узети ово све са резервом јер једно је тендер и опрема, а друго реализација :) пошто је код Телекома/МТС то у пракси све сукцесивно... Такође у овом тендеру нема ОНТ, али ништа није искључено да тестирају модеме, а после крећу са наручивањем, бар је тако била пракса...

ПС: Детаљи Тендера нису доступни јавно, него само за понуђаче како би се детаљније видело о којој је тачно опреми реч и да ли корисници могу очекивати (сукцесивно) нове пакете...

Poslednja izmena:
Cudo da se neko uz telekoma ne oglasi poput Bila: 2mbit upload je dovoljan za sve i zauvek.
Salu na stranu, nadam se da ce konacno nesto izmeniti sa novim paketima, dokle vise adsl upload da guraju u ponude.

Puca mi prlsuk i za gbit link i za velik upload, do mene to nikada nece stici. Bolje da polako prelaze na ipv6, nego da i dalje budu pilicari i NAT-uju sve redom.

To nikako ne zvuči bombastično u naslovima u novinama kao Gbit internet :)

Најновији тендер МТС-а/Телеком открива потпуно нове детаље када је реч о проширивању мреже. Изгледа да су решили да у 2017 години крену са FTTH (ово узети са резервом јер опрема може бити и за правна лица), а такође изгледа да крећу и надземно да развлаче оптику (стубови), јер су наручили и самоносеће оптичке каблове.

Мени лично овај тендер личи на то да ће и физичка лица (опет сукцесивно) добити могућност за FTTH али засигурно је једно, у 2017 нови пакети ће бити у понуди, и то је она најава из медија о гигабитном линку, јер овај тендер о томе и говори :) узети ово све са резервом јер једно је тендер и опрема, а друго реализација :) пошто је код Телекома/МТС то у пракси све сукцесивно... Такође у овом тендеру нема ОНТ, али ништа није искључено да тестирају модеме, а после крећу са наручивањем, бар је тако била пракса...

ПС: Детаљи Тендера нису доступни јавно, него само за понуђаче како би се детаљније видело о којој је тачно опреми реч и да ли корисници могу очекивати (сукцесивно) нове пакете...

za ontove im ne treba tender, tu opremu dobijaju od huawei-a. Ionako su najavili da tu opremu oni se chipuju, a postavljanje same pasivne mreze ce ici na lokalnom nivou, tj nasi izvodjaci - podizvodjaci.

Bi trebalo 1 gbps link, samo pitanje sta ce uci tu, koji ratio (prizeljkivani 1:1, ili neki drugi, samo ne 1:8), tu se naculo i da ce biti streamovanje 4k sadrzaja itd.

Vrh Dno