Šta je novo?

kernel 4.8

• Začetnik teme Deleted member 9456
  • Datum pokretanja
*** , nemam pojma, ne znam šta da ti kažem.
Mada, čini mi se da je ipak neki pomak sada, koliko se sećam prošli put ti je javljao da ti kartica nije podržana.
Možda kada izadje changelog bude nešto jasnije šta je novo u ovoj verziji.
***. sad barem nije bio crn ekran, ispisao je nesto, malo mi cudno izgledalo jer ispise 6x kao da se radi o CPU jezgrima. Nisam imao papir kod sebe i olovku da zapisem, doslo modero doba samo kuckamo pa save...
Nisam gledao da li imaju specifikacije sta podrzava i koji kernel, mozda je zez u kernelu cim kazu ne moze Ubuntu 16.10 a on ima 4.8 kernel a 16.04 ima 4.4.x kernel a i plasme su im razlicite verzije.

Sada ima komentara na onom linku što sam ti ostavio, možda da ih pročitaš sve, ovo mi zapalo za oko :

I just installed this on Ubuntu 16.04. I managed to get the DKMS module to compile on linux kernel 4.8, using the same patch set that worked on the AMDGPU-PRO 16.30 releases (see here: https://github.com/Lucretia/vulkan-o...16.30.3-315407) though two fewer patches were needed due to some minor modernization of the source over the 16.30 series.

However, I did have one problem, and it was a big one:

PSA! This driver does not work on Xorg Server v 1.18.4-0ubuntu0.1 which is the latest available for Ubuntu 16.04! These two files: /opt/amdgpu-pro/lib/xorg/modules/libglamorgl.so and /opt/amdgpu-pro/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so both segfault and crash the Xserver. I spent 2 hours this morning swearing and debugging what was causing it.

Finally, downgrading xserver-xorg-core to v 1.18.3-1ubuntu2 fixed it.

http://www.phoronix.com/forums/node/907369

@lega99, ne znam šta da ti kažem ali ovaj lik igra deset vrhunskih igara sa tvojom karticom na ubuntu sa amdgpu-pro, možda da ga pitaš kako je to izveo ili slično.
R7 260X Gaming on Ubuntu : 10 games in 10 minutes Mad Max, Deus Ex, Tomb Raider more
https://www.youtube.com/watch?v=ZCh0TVukLPo

@lega99, ne znam šta da ti kažem ali ovaj lik igra deset vrhunskih igara sa tvojom karticom na ubuntu sa amdgpu-pro, možda da ga pitaš kako je to izveo ili slično.
R7 260X Gaming on Ubuntu : 10 games in 10 minutes Mad Max, Deus Ex, Tomb Raider more
https://www.youtube.com/watch?v=ZCh0TVukLPo
Hvala na obavestenju ali mi je dosadilo da pisem i cekam da se neko smiluje da odgovori. Probao sam 2x te pro drajvere, radio kako pise u uputstvu i to ne radi. Kad i ako naprave
posteno uputsvo gde ce biti opisano sta konkretno treba da radim, sta mozda treba skloniti-deinstalirati, sta instalirati... Jednostavno linux nema podrsku i nece je ni imati dok god citam
pisanija o kucanju komandi i dok god bude bilo 5000 distribucija. Pitanje da li bi taj i razumeo sta ga pitam, on se igra, ja se ne igram, citao sam neki je kao namestio ali radio bacward nekog
fajla, izem ti ja to. Ako ces se igras, windows, imas uvek najnovije drajvere, skines, nema nauke oko instalacije, instairas i teras.
Vidis da pitam sa torrent i danima niko nista ne odgovara, oni koji znaju retko dolaze...Postavio sam pitanje i na ES a oni vode akademske rasprave da li ce linux biti mtrav sledece godine.
Kako su krenuli uz pucanje sebi u nogu i secenje grane na kojoj sede i bice, uz podrsku kobasicara pogotovo koji ne vide dalje od svog servera i kucanja kobasice, ne kontaju realnost.
Sta im vrede kobasice kad naprave onakav kiks kao oni sa repozitorijumom za Neon a to jos distro od KDE, a jos kad procitam na FB stranici oglasavnje lika iz Neona koji je ekoligosta
a nije strucnjak za kompove. Za lekara, pravnika, inzinjera moras da ucis skole samo za linux ne mora nista, zamisli da sad ti uzmes i lecis ljude iako nisi te struke ili projektujes most.

Nazalost u Srbiji nemoramo da zamisljamo takav scenario

@lega99, taj isti lik iz prošlog videa izbacio danas uputstvo za instalaciju tog drajvera, pogledaj možda pomogne :
How To Install AMDGPU-PRO On Ubuntu 16.04 (Guide)
https://www.youtube.com/watch?v=jUXcvZ9TAsE
Potpuno isto kao sto je i opisano na AMD sajtu,. Tako i ja radim ali ne proazi, ista kartica sa lspci isto dobijem. AMD drajveri uvek su zavisli od kernela, znaci prvo koji kernel pasuje,
drugo da li treba nesto maknuti, ja sklanjam radeon-20.conf jer sam to sam pravio po uputsvima da bi mesa-vdpau radili kako treba i da bi filmovi lepo radili. Sad dali treba to deinstalirati
a ima u slobodnim vdpau i wayland. Da li tu treba pocistiti te fajlove i kako to je pitanje a onaj drugi lik je radio backport nekog fajla. Oni pisu da se AMD drajveri naslanjaju na radeon slobodne,
sta tu treba skloniti to je pitanje. Plus slika oko odabira drajvera bode mi oci jer do sad nije bilo tako, rucno su se birali drajveri a redovni su isli tako.

Kapiram da si radio kako treba ali po svemu sudeći drajveri rade sa tvojom karticom, e sad šta je problem ...
Možda MORA baš Ubuntu 16.04 da se ima, možda ne rade iz nekog razloga na ubuntu baziranim distroima, ne znam.

Kapiram da si radio kako treba ali po svemu sudeći drajveri rade sa tvojom karticom, e sad šta je problem ...
Možda MORA baš Ubuntu 16.04 da se ima, možda ne rade iz nekog razloga na ubuntu baziranim distroima, ne znam.
Zadnju put sam probao na Kubuntu 16.04, Ubuntu Unity ne koristim a i ostale derivate....

pa tebi se sad desilo slicno sto i meni na ubuntu-u kad mi se sam sistem zakljucao... samo sto ja nisam nista instalirao.

pa tebi se sad desilo slicno sto i meni na ubuntu-u kad mi se sam sistem zakljucao... samo sto ja nisam nista instalirao.
Nije to isto ovo ne stigne do toga samo boot i crn ekran ili zadnji puta je nesto malo ispisao na crnom ekranu (par redova) kao da se odnosu na CPU.
Nikad ja nisam stigao do login ekrana, boot i zakucavanje.

Poslednja izmena od urednika:
@sammy,
Gledao sam wiki za Arch, nije to bas tako, neko nesto precuti od tih sto uspeju da instaliraju. Arch komotno sto kod njih pise moz skoro uvek da primenis na Ubuntu. Tu ide blclistovanje radeon drajvera, ***. kako to oni saradjuju kad ide blaklistovanje, onaj moj .conf file ide drugacije, pa se malo jos nesto menja po nekim systemskim fajlovima. To bez jos jednog kompa pored sebe ne bi se usudio da radim, da imam stampac to bi odstampao pa radio. Da gledam na mobilnom suvise komplikovano za mene.

dobijao sam i ja mnogo takvih crnih ekrana pre samog butovanja sa mnogim verzijama linuxa, tako stoji i nista se ne desava... probao sve i svasta i na kraju odustao. nekad se desavalo da ispise nesto na brzinu kao tebi.
kazem opet, samo mint radi bez greske kod mene.

dobijao sam i ja mnogo takvih crnih ekrana pre samog butovanja sa mnogim verzijama linuxa, tako stoji i nista se ne desava... probao sve i svasta i na kraju odustao. nekad se desavalo da ispise nesto na brzinu kao tebi.
kazem opet, samo mint radi bez greske kod mene.
To sad sto opisujes toje do graficke najerovatnije treba nomodeset, tako je nekad bilo...

isprobavao sam i to :)
sry za mali off, nemam kernel 4.8 pa da ne spamujem vise...

isprobavao sam i to :)
sry za mali off, nemam kernel 4.8 pa da ne spamujem vise...
Odavno tema veze nema za 4.8 kernelom usput dogurali su do 4.8.10 kernela i na njemu radim.
Ti imas I7 procesor, da li taj u sebi ima i graficku? Mozda je tu kecanje interna graficka i Nvidia zajedno kod instalacije, probaj u tom pravcu da trazis resenje za linuxe. Kako pravis USB, meni gparted skoro nista vise ne moze da napravi kako valja, ja pravim sa DD komadom a u win kazu Rufus je najbolji.

ja ne petljam nista sa kernelom dok ne ponude kroz regularan apdejt neku stable verziju. trenutno sam na 4.4.0-47-generic.
ima integrisanu ali nju bios sam ugasi cim se ubaci neka dedicated grafika...
uglavnom sve pravim preko rufusa u winu jer nekako najbolje radi. na meku pravim iz bootcampa. cuo sam za diskdupe na linuxu :), mada ga nisam nikad koristio.

nesto razmisljam da odradim opet instalaciju linuxa i napravim mu vecu particiju. napunio sam ga svim i svacim a sad znam sta sam i kako instalirao i podesio pa kapiram da mi ne treba puno vremena...

Ako je particija ext4, mozes da je prosiris ali postoji rizik od gubljenja podataka. Ako je btrfs kao sto je kod mene, stvari su mnogo mnogo komplikovanije.

Kernel ne diraj ako radis na tom sistemu. Sve dok se distribucija vrsi na nacin na koji se to sada radi, ne mogu da preporucim petljanje po sistemu koji je workstation. Canonical je najavio za 17.04 (sledeca verzija Ubuntu Linuxa) da ce kreirati full snaps distro sto znaci da ce svaka komponenta sistema biti pakovana u zasebnom kontejneru. To bi u teoriji trebalo da eliminise probleme sa kojim se sada suocavamo. Ostaje da vidimo da li oni to umeju. Snaps/flatpak su sistemi distribucije softvera poput onoga sto vec postoji na Androidu ili Apple sistemima (macOS i iOS).

jeste, ext4 je za linux i jos jedna mala od 2gb je swap. ne bih da prosirujem na ,,zivo'', odradicu neki dan cistu instalaciju i tada cu da sredim.
ne diram kernele nikako, odlicno sve radi pa ne bih nista da popravljam.
vracam ovaj isti mint 18 i ne isprobavam vise nista drugo.

sad cu da instaliram mint 18 kde, gledao reviewove i bas mi se svideo.
kakva su vasa iskustva, radi isto ok kao cinnamon?

plasim se da mi nesto ne radi od ovoga sto sam instalirao i podesavao pa bih za svaki slucaj za sada opet mint instalirao. imao sam onih problema oko instalacije vec pa nemam vremena opet da isprobavam.
spremio sam vec mint 18 kde pa ga uskoro instaliram.

plasim se da mi nesto ne radi od ovoga sto sam instalirao i podesavao pa bih za svaki slucaj za sada opet mint instalirao. imao sam onih problema oko instalacije vec pa nemam vremena opet da isprobavam.
spremio sam vec mint 18 kde pa ga uskoro instaliram.

Eh, mogo si pre nego sto si stavljao plazmu na cimet da pitas, nije po plazma keks pa stavis cimet :D
Pun je internet saveta, problem je sto ljudi svasta pisu ( gro izigrava blogere a samo prepisuju i veze nemaju da li to radi ili ne) a ovo oko plazme pokusao sam na 2-3 mesta da im skrenem paznju da ne lupetaju ali puste te da napises i onda kad kliknem kaze nisu dozvoljeni kometari. Na internetu imas milone saveta ali pitanje je za koji linux i iz koje su godine, neki saveti su univerzalni ali neki vaze samo za odredjni linux. Secam se lik kao kalemi plazmu 5.7.5 a cas mu slika iz Ubuntu 16.04 cas iz 16.10 a u backportu nema te plazme a 16.10 ima tu plazmu.

@G@W,
Ja sam muljao sa ext4 particijama, sirio, suzavao, nikad nista nisam izgubio. Sirio sam i extend particiju i logicku u okviru extend, nema problema, proveris particije pre nego krenes i pravilo radi to uvek sa istim programom. Za linux mozes da napravis extend particiju i u njoj logicke, 30GB za / oi 40 za /home i jedan swap od 16GB, i tako mozes vise linuxa zavisi kolika ti je extend particija, odvojis jedno 150GB za extend i tu stavis dva linuxa.

@lega99
podigao sam kde i opasno koci.
butuje se i izbaci wallpaper ali stoji jos minut dok ne ucita task menu ili dashboard. zakucava i sa ovim system tray ikonicama, kliknem i cekam 15 sekundi da se nesto desi.
apdejtovao sam upravo sistem ali isto glavi. imam i prejaku masinu za kde ma koliko da je zahtevan...
vracam se ipak na stari dobri cinnamon i ne diram vise nista :)

i opet nemam wifi, divota...
uradio sam sve kao prvi put, nakacio mob i napravio hotspot, apdejtovao lunux sve sto je imao i djokica... *** kako me izludi ovo random drndanje... jos sam dao 300 kinti ovim dripcima iz mts-a jer mi ponestalo mobilnog neta.

@ ericm,
Tvoja masina je u zavadi sa linuxima, teraj onda Cimet i ne stavljaj nista drugo.

u zestokoj su svadji... nisam probao taj cimet. od svih je samo mint 18 radio i evo ga sad se opet pogubio a sve sam isto odradio. ne da mi da spavam dok ga ne sredim a dodje mi da ga izgazim.
ostavljam sve za sutra, nisam trebao nista da diram i bas mi je bio kul mint ali ***...

u zestokoj su svadji... nisam probao taj cimet. od svih je samo mint 18 radio i evo ga sad se opet pogubio a sve sam isto odradio. ne da mi da spavam dok ga ne sredim a dodje mi da ga izgazim.
ostavljam sve za sutra, nisam trebao nista da diram i bas mi je bio kul mint ali ***...
Ovo je vec zestoka zezancija, prvi puta sve proslo ok sad ista instalacija ne prolazi ok. Nisi nista dirao Bios? Da ne zahebava taj SSD disk, obicno kod windowsa uvek sve prolazi a u linuxu sve mu smeta, da nije do memorije,
jel tu imas DDR4 menoriju. Evo mene keca prevod, isti player, isti font, u starijim linuxima radi i hrvatski i srpski prevod u novijim samo hrvatski.

Nazad
Vrh Dno