Šta je novo?

AMD Radeon RX 470 tema

Juče probao Asus Strix RX470-O4G 4GB, temperatura u Witcher 3, sve na max, ne prelazi 60 stepeni. Prosečan FPS 46 sa mojim i5-3470s. Skupljam pare pa uzimam nju ili ovaj Powercolor po 26.000 :) Dvoumio sam se dal da uzmem GTX 1060 3GB ali ipak ovo deluje kao bolje rešenje.

Malo je brza gtx 1060 3gb.

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

Jeste brza, ali stvarno 3GB memorije je malo, nzm meni je ta karta teska glupost za razliku do 6GB modela.

Nema tu malo je mnogo je,bar po meni, koja je brza ta ima prednost. Niko nije kriv rx 470 sto nije brza sa 1gb rama vise. Jedino sto eto ima future proof zbog dx 12 i malo vise rama,ali na danasnji dan,bolja kupovina je 1060 3gb ako kosta isto

Ali posto se u Srba grafička menja redje nego auto u nemačkoj onda gledamo sta će da valja za godinu dve

Sent from my iPhone using Tapatalk

Nema tu malo je mnogo je,bar po meni, koja je brza ta ima prednost. Niko nije kriv rx 470 sto nije brza sa 1gb rama vise. Jedino sto eto ima future proof zbog dx 12 i malo vise rama,ali na danasnji dan,bolja kupovina je 1060 3gb ako kosta isto

Ne košta isto :) Ne nađoh u Srbiji ispod 32.000 GTX 1060 3GB

A dobro, ja totalno batalio ove nase ludake sa nenormalnim cenama, gledam uvozne :)

Juče probao Asus Strix RX470-O4G 4GB, temperatura u Witcher 3, sve na max, ne prelazi 60 stepeni. Prosečan FPS 46 sa mojim i5-3470s. Skupljam pare pa uzimam nju ili ovaj Powercolor po 26.000 :) Dvoumio sam se dal da uzmem GTX 1060 3GB ali ipak ovo deluje kao bolje rešenje.

Koja je memorija na kartici i koja je voltaza cipa?
60C u gejmingu, pa to je odlicno, kuleri na koliko rade?

Koja je memorija na kartici i koja je voltaza cipa?
60C u gejmingu, pa to je odlicno, kuleri na koliko rade?

Testirao sam je samo jedno veče, nisam se udubio toliko :) Orijentisao sam se na performanse u igrama tako da ne znam koja je memorija na njoj i koja je voltaža čipa :) Grafičku nisam čuo uopšte, do 50 stepeni se ne pale ventilatori, nažalost nisam zapamtio koliko je pisalo maksimalno da su se vrteli u HW monitoru(mislim da je oko 1300 rpm ali stvarno nisam siguran). To je ova grafa https://www.asus.com/rs/Graphics-Cards/ROG-STRIX-RX470-O4G-GAMING/overview/

XFX RADEON RX 470 RS 4GB HARD SWAP TRIPLE X
GIGABYTE RADEON RX 470 G1 GAMING 4Gr
XFX RADEON RX 470 RS 4GB HARD SWAP BLACK EDITION
ASUS ROG STRIX-RX470-4G-GAMING

Koju da uzmem od ove 4?

Ja.
Dosta dobra,dobar oc primerak,mada slabo skalira sa klokom. Razocaralo me sto bekplejt nema onaj pentagram,neko je klot,bez icega:) malo je bucnija od XFX 470 BE.
Inace,poterao sam je na 1400-1900,ali nisam full istestirao stabilnost.

Poslednja izmena:
Čudno, meni drži konstantno na 1270.

Послато са GT-S7582 уз помоћ Тапатока

Sutra mi stize grafika. OC nisam ni planirao a stvarno im nije fazon za bekplejt :(

Ja.
Dosta dobra,dobar oc primerak,mada slabo skalira sa klokom. Razocaralo me sto bekplejt nema onaj pentagram,neko je klot,bez icega:) malo je bucnija od XFX 470 BE.
Inace,poterao sam je na 1400-1900,ali nisam full istestirao stabilnost.

@fingon82

Koliko stepeni ima kad radis nesto na desktopu, meni oko 45-50. Nesto mi je tu cudno, upalio sam Overwatch i ide do 73-74. Da li je ovo normalna temperatura?

Ventilatori ne pale se do 60c, zato i jeste tolika temp.. A u igricama i kod mene je do 72c.

Послато са GT-S7582 уз помоћ Тапатока

Powercolor ima fabricki visoku voltazu,to je ratlog jakih temperatura

Pitanje za vas trojicu, da li ste zapazili ikakav coil whine?

Upravo stigla graficka, nema pentagrama. Probao veoma kratko - u gejmingu za mene je ovo glasna graficka , sad u leru nema coil whine a kad pustim neku od igrica gde pocinju uvodne scene cuje se zujanje a u toku gejminga tog piskavog zvuka nema.

Sta mu dodje onaj kod za devil club? da li se time nesto dobija ?

Ili prebaciti na silent BIOS?

Ajmo redom:

1) Nema Solomonovog pecata na poledjini, samo crni obicni bekplejt I nalepnice sa modelom i serijskim brojem - za ovo mi je potpuno svejedno; ionako je u kucistu, video sam je sad I sledeci put kad budem cistio unutrasnjost kucista.
2) U paketu dodje samo kartica, CD I neka vizitka za neko clanstvo u Red Devil klubu. Znaci klot klotova. Nije zamerka obzirom na cenu, samo napominjem.
3) Bucna na oc profilu. Temperatura oko 70 stepeni nakon par loopova FireStrike-a. Bucnija cak i od MSI 7850 sa jednim ventilatorom kad se nagazi. Mislim da oni dual blade ventilatori nisu bas tihi zbog konstrukcije peraja. Maksimalni obrtaji na oko ~2400.
4) Coil whine kada je visok fps. Primetio sam ga samo u Ice Storm 3D Mark testu i nigde vise, tako da se javlja samo pri visokom fps. Prigusen, ne smeta puno, ali postoji. Obzirom da koristim vsync na 60Hz ne verujem da ce mi smetati, ali mozda nekome hoce.
5) Malo tisa, ali meni i dalje bucna na silent profilu, samo je sad lakse trpeti je :). Mozda me je Sapphire R9 280X sa 3 ventilatora razmazio, posto je bio jako jako tiha karta, ali se on nije cuo na 1800, a ova vec postaje napadna na toliko, a ide do ~2200 silent I ~2400 OC
6) Klok fluktuira na oba profila u 3D Mark testovima, nikad nije zakucan na maksimalnu vrednost. Jos uvek nisam probao ni jednu igru koja maksimalno gazi GPU, pa u ovome sto ja igram klokovi stoje na maksimumu. Znaci da su ili power limiti niski ili naponi visoki :).
7) Na silent profilu sa blagim oc na 1250 dobio sam nesto bolje rezultate nego na default podesavanjima oc profila (1270). Power limite I napone nisam dirao, samo podigao klok iz Afterburnera.
8) 0db fan radi tako sto ne ukljucuje ventilatore do oko 60C, s tim sto dok ne pokrenem neki 3D nisam video vise od 50C. Znaci surf, youtube, filmovi, sve je ispod 50C. Kad se jednom ukljuci 3D I kartica zagreje, ventilator ne prestaje da radi dok je ne ohladi na 40C pa se iskljucuje.
9) Imam cudne artefakte na oko sekund prilikom ukljucivanja racunara ukoliko je u BIOSu maticne ploce ukljucena opcija Windows 8 feature (omogucava Secure Boot I prebacuje u high-res boot ekran gde nije windows logo nego MSI dosta vise rezolucije). Nigde sem pri ukljucenju nisam ovo primetio, a drndao sam 2 sata raznih grafiskih testova. Pisao sam PowerColor podrsci pa cemo videti sta ce reci za ovo.

Kad budem imao vise vremena malo cu probati undervolt. Opsti utisak "meh... moglo je I bolje, ali ok".

Moja zamerka je da su ventilatori glasni pogotovo nocu kad sve utihne a gleda se neki filmic onda se periodino pali ventilator a to zna da iritira ovo sam resio tako sto sam u MSI AB podesio fan profil i stavio da se ventilator konstantno okrece na 30% do 60C (tad gpu karte ide do 48c a karta je necujna). Kod mene je povezan TV i monitor , na tv gledam film a na monitoru ostavljen msi AB I nesto se skidalo - tad je gpu isao na 56c I palio se ventilator na otprilike svakih 5 minuta sa MSI AB I 30% fan gpu temp 48C - cak i dok sad kuckam temp je 48c.

Artefakte na asus hero nisam primetio mada nisam nista ni cackao po biosu.

Da coil whine ima na visokom fps ali to se primeti kod uvodnih scena - obicno kad ide beli ekran sa uvodom u gejmingu lara croft, doom, deus ex nema CW.

Da GPU klok nije konstantnih 1270 a swich bios nije mi doneo nista u pogledu smanjenje buke ventova nego samo obori klok gpu na 1220mhz.

Dodacu da je backplate topao cak kada se I nista ne radi na racunaru - pitanje je da li bi mozda bilo bolje da se backplate skine u smislu nizih temperatura(mada je lepsa grafa sa njim) ?

Kod moje karte Asic je 68.7%

U svakom slucaju za korisnike koji nisu bas zahtevni i ne zadiru u sitnice ovo deluje kao ok karta uzimajuci u obzir trenutne cene.

Poslednja izmena:
Pazi, po afterburneru silent profil obori klokove, napone i podigne termal limit sa 80 na 90C. Recimo na oc profilu cesto vidim da ide do 1.13V, a na silent samo jednom je presla preko 1.1V. Takodje za iste temperature je sporiji (i tisi) ventilator na silent profilu. ASIC se nisam setio da pogledam.

Javio mi se neko iz Powercolora putem mejla i ovo sam dobio kao odgovor na graficku korupciju kad aktiviram onu opciju: "this status will not make system unstable after display driver load , so please don't worry about this status . ". Znam i ja da nema problema i to vec cim krene ono odbrojavanje hardware-a, tj. i pre inicijalizacije drajvera, nego me nervira sto je to jedina karta na kojoj sam to video do sad.
Postavio sam pitanje da li misle da to isprave nekim fw update-om, cekam odgovor.

Ode cena RedDevila za +3000din

U principu sve je receno sto se tice powercolor ostao je trenutno jeftiniji Asus koji sam hteo izbeci jer su se ljudi nesto zalili na nju .

Nazad
Vrh Dno