Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Sto se tice kafe u McDonalds, prilagodjena amerima zato je nama i cudna ... "Gaviña Coffee has provided McDonald's billions of cups of coffee dating back to the end of the 1980s. Back then, Americans were drinking coffee, but few brands could hardly call themselves gourmet. McDonald's tasked Gaviña with creating the perfect blend with robust flavor and no bitter aftertaste. Today, Gaviña harvests enough expertly crafted beans to serve up 400 million cups of McDonald's Premium Roast Coffee each year. This makes it one of the largest coffee vendors in the entire world"

Starbucks je sigurno vise prilagodjena njima, pa je ipak prijatna.

Ma naravno da nije svaka robusta loša, štaviše, nekad mi baš prija, za promenu...
Evo ova rioba brazil je recimo mnogo manje kisela od indonezije i kolumbije :)

P-Coffee_Zoom.jpg

PopChartLab__Expresso_Large506.jpg

Mali doprinos temi :D

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Poslednja izmena:
Što se tiče arabike ne sme ni ona da bude prekisela, zapravo imamo dobre i loše kisele ukuse, al da ne zalazimo dublje...probajte ako vam aparat dozvoljava da se poigrate temperaturom, pogotovu ako naletite ne neki light roast. Generalno niža temperatura kiselija kafa, viša temperatura manje kisela (mada ne važi 100% ovo pravilo ali ajde može za početak). Dalje poigrajte se sa količinom kafe u šoljici... ne izlaze na početku i na kraju ekstrakcije isti ukusi (zato kad mi neko kaže produženi digne mi se kosa na glavi), evo interesantnog eksperimenta koji možete kući da uradite i bolje razumete malo odnose ukusa u šoljici u odnosu na vreme/dužinu ekstrakcije:

- uzmite tri šoljice za espresso (recimo da je vreme ekstrakcije za dupli 60ml espreso, nek je 30 sekundi ekstrakcija, od trenutka kada pritisnete dugme/uključi se pumpa)
- pustite u prvu šoljicu prve kapi kafe i jedno 5-6 sekundi
- odmah bez gašenja sledećih deset sekundi u drugu
- poslednju šoljicu za ono što preostane

probajte sve tri šoljice/kafe odmah i pošto se malo prohlade

možete i da uzmete četvrtu šoljicu samo za ekstrakciju od 30-45 sekundi da vidite šta vam ulazi u "produženi"

Prava kafa, dobro napravljena ima savršen balans gorkog i kiselog, i lagano se pije bez šećera, čim morate da stavite šećer to ne valja, ovo se posebno odnosi na kapućino, ako mleko nije slatko, nešto ste zeznuli ;)

edit da dodam, trebalo bi da bude

1 šoljica kiselo
2 šoljica karamela, slatko
3 gorko
4 đubre :)

Poslednja izmena od urednika:
Ja sam sa ovim mojim kućnim aparatom i fabrički mlevenom Lavazza a evo danas sam otvorio Segafredo intermezzo uspeo da dobijem 60ml za 23-24 sekundi od 15g kafe. Onaj fabrički doza/tamper je dosta nezgodan treba ovih dana da nabavim tamper pa će možda moći da se približi vremenu od 30-tak sekundi. Sa obzirom da mogu da utičem jedino na količinu kafe i jačinu sabijanja kafe mislim da je ok.
Inače ova segafredo intermezzo mi je ok, veoma slična Lavazza qualita rossa.

espresso.jpg

Pa da ok, eksperimentiši slobodno sa količinom, iskreno ja mnogo više volim da merim odnos gr kafe u korpi i u šoljici, nego gr/ml. Recimo 18gr kafe / 30gr u šoljici je nešto gde se vrtim trenutno sa Afričkim kafama, iako bi po pravili espreso bio 18/36, ali ništa nije uklesano u kamen.

strasno, ovaj illy sa 100% marzom uvoze, ko ga kupi svaka mu cast...

hausbrandt verovatno nisu tacne cene, tj preko 500din je crna (sto je opet onako pristojna marza), a ove sot su manje su one gold, koje su za moku ustvari i losije su...

haha illy, *** ja 990,00 din 250gr plaćam premijum kafe ccc koji bezobrazluk

Gde kupuješ kafe?

Rioba metro isto dobra , Lavazza i Segafredo oglasi/buvljak :)

Poslednja izmena:
Rioba je odlična kafa, ista kao Lavazza Crema aroma

Smara što nema lavazze po većim radnjama ...
1kg je 1450-1500 dinara po oglasima/buvljaku .
Ko zna za bolju cenu neka piše na pm :)

Lavazza-Crema-e-Gusto-Espresso-1-kg.jpg

Poslednja izmena:
Hvala, našao sam na KP Lavazza za tu cenu [emoji1]

Ima lavazze i po radnjama. konkretno ova mislim da je u metrou 2400 din, mozda jos plus pdv.
250gr su oko 600-800 din i slicne smesne stvari...

Mislim na ove manje - bliže :)

Što se tiče cene Illy kafe nije problem marža, ona je skupa svuda, u evropi se obično ne može naći ispod 7€/250g, a inače Illy jeste premium kafa ;)

Rioba je nekad davno bila dobra kafa, pio sam redovno Platinum, kad se pojavila bila je ~11€, onda su klošari polako dizali cenu, pa je u jednom momentu koštala više od 20€, pa kad su skontali da nismo baš svi ovce spustili su cenu ali sa cenom i kvalitet, ovu kilu kad završim, završio sam sa Metro-om i njihovim kafama...

Ja na Najlonu (novosadski buvljak) plaćam Segafredo Intermezzo 1300din/1kg, a sad sam uzeo Lavazza Clasico 1300din/1.1kg - ima samo nedeljom kod Senka u pokrivenom delu, 1350din je redovna cena, ima čovek i Perfeto - 100% Arabica za 1400 ili 1500din/1.1kg, ali je ona meni previše pečena, ima Lavazza-e i u većim radnjama, bar ovde u NS-u ali je cena bar duplo veća, a obično je ova šverana i dosta svežija...

Mlevene kafe nemojte uzimati za espresso aparate, pored toga što je kafa mnogo bolja kad je meljete pre kuvanja, krupno je mlevena i nije predviđena za aparate već za pravljenje moke - kuvanje u alu džezvama...

Nemam mlin još, znam da je bolja kombinacija zrno/mlin, ali *** :)

Na kraju ću ja da uzmem neki malo bolji aparat sa mlinom i da se ne cimam :)

Gde kupuješ kafe?

Još jednom radnje;

1. Dobračina ulica Pržionica, najbolje kafe u zemlji, a i šire na ovom podneblju, najsvežije moguće, vodi se računa o poreklu, prži se sa štopericom u ruci i posle gomile testiranja

pa 5 mesta prazno

pa 6. Francuska ulica Koffein, imaju datume prženja i često sveže dosta kafe, poreklo zemlje ali ne i plantaže, solidne kafe ali nemam 100% poverenja

7. Java kafa na Senjaku - dobre kafe, ali prže još uvek u Poljskoj pa donose tako da može da se naleti na po mesec-dva staru koju mogu samo da bacim, ali opet je to za par klasa bolje od komercijale

8. Kafeterija, Užitak.... ima još jedna dve, imaju dobre kafe ali onda ih tipa drže u otvorenoj činiji mesec dana tako da sve pada u vodu, ovakvi kafići idu na marketing specialty kafa pokreta, ali ni volji ni znanja da prenesu početni kvalitet zelenog zrna do šoljice, klasičan fenseraj bez ozbiljnog kvaliteta... To ponekad važi i za ove iz Jave al ajde....

Što se tiče cene Illy kafe nije problem marža, ona je skupa svuda, u evropi se obično ne može naći ispod 7€/250g, a inače Illy jeste premium kafa ;)

Rioba je nekad davno bila dobra kafa, pio sam redovno Platinum, kad se pojavila bila je ~11€, onda su klošari polako dizali cenu, pa je u jednom momentu koštala više od 20€, pa kad su skontali da nismo baš svi ovce spustili su cenu ali sa cenom i kvalitet, ovu kilu kad završim, završio sam sa Metro-om i njihovim kafama...

Ja na Najlonu (novosadski buvljak) plaćam Segafredo Intermezzo 1300din/1kg, a sad sam uzeo Lavazza Clasico 1300din/1.1kg - ima samo nedeljom kod Senka u pokrivenom delu, 1350din je redovna cena, ima čovek i Perfeto - 100% Arabica za 1400 ili 1500din/1.1kg, ali je ona meni previše pečena, ima Lavazza-e i u većim radnjama, bar ovde u NS-u ali je cena bar duplo veća, a obično je ova šverana i dosta svežija...

Mlevene kafe nemojte uzimati za espresso aparate, pored toga što je kafa mnogo bolja kad je meljete pre kuvanja, krupno je mlevena i nije predviđena za aparate već za pravljenje moke - kuvanje u alu džezvama...

illy je premium kafa koliko je i Škoda Oktavia premijum recimo, mada ona se bar ne predstavlja da je Mercedes :) NE MOŽE da bude premijum bez geografskog porekla do nivoa plantaže, jer se ne kupuje na mikro nego na makro lotove, a o procesu branja, tretiranja i prženja da ne počinjem

Kako nije problem marza? pa i sa 7e/250gr je neko zaradio, a ovde je prodaju po 12-13e - izvini kolika je tu marza?

I ovo drugo nisi u pravu, pogledas lepo sta je nacrtano na pakovanju - ako je moka onda je za moku, ako je espresso onda je za espresso, ako je moka, filter i espresso, onda je uglavnom nizasta :) mada bude i to ok, samo treba znati sa aparatom u kom se kuva... nama mlevena kafa na poslu traje nedelju dana i sasvim mi je to OK za mlevenu kafu :)

Realno ima svega toga na limanskoj/ribljoj pijaci, 100-nak dinara skuplje - ali mi zaista najlon nije usput :) a i ja odem u italiju, pa kupim sebi:) doduse sad pijem kafu sto sam kupoivao u istri letos za 20e/kg, ali vredi ;)

Ima li neko one pplu-profi kafe mašine od firme De Longhi ?

Još jednom radnje;

1. Dobračina ulica Pržionica, najbolje kafe u zemlji, a i šire na ovom podneblju, najsvežije moguće, vodi se računa o poreklu, prži se sa štopericom u ruci i posle gomile testiranja

pa 5 mesta prazno

pa 6. Francuska ulica Koffein, imaju datume prženja i često sveže dosta kafe, poreklo zemlje ali ne i plantaže, solidne kafe ali nemam 100% poverenja

7. Java kafa na Senjaku - dobre kafe, ali prže još uvek u Poljskoj pa donose tako da može da se naleti na po mesec-dva staru koju mogu samo da bacim, ali opet je to za par klasa bolje od komercijale

8. Kafeterija, Užitak.... ima još jedna dve, imaju dobre kafe ali onda ih tipa drže u otvorenoj činiji mesec dana tako da sve pada u vodu, ovakvi kafići idu na marketing specialty kafa pokreta, ali ni volji ni znanja da prenesu početni kvalitet zelenog zrna do šoljice, klasičan fenseraj bez ozbiljnog kvaliteta... To ponekad važi i za ove iz Jave al ajde....
Hvala[emoji4]

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Kako krupno mlevena za dzezve kada je to najsitnije? Turkish grind je najsitnije mlevenje.

Ko zna za bolju cenu neka piše na pm :)

Lavazza-Crema-e-Gusto-Espresso-1-kg.jpg

Burazer mi je doneo iz Italije 10kg, fazon 9,8 evra sa porezom. :D

Pitanje. Ako kupim Lavazza kafu za espresso, mogu li je spremati na turski nacin ? Jel mi treba neki filter ili ne ? Hvala.

Nazad
Vrh Dno