Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da samo nisam uzeo od 128 vec od 64 :S: . Sledeci put uzimam od 128 ;)
13.10.2016 07:16:33 11003 IZMENIČNA POŠTA Prispeće
13.10.2016 08:09:18 11003 IZMENIČNA POŠTA Za carinu
14.10.2016 07:18:08 62200 CARINA GPC NOVI SAD - 21200 PC Novi Sad Otprema
14.10.2016 14:22:20 20200 PC Novi Sad - 20200 PC Novi Sad Otprema
15.10.2016 06:07:48 20200 PC Novi Sad - 21101 Novi Sad (21101) Otprema
17.10.2016 15:39:25 21101 Novi Sad (21101) - 20200 PC Novi Sad Otprema
18.10.2016 01:37:42 20200 PC Novi Sad - 21138 NOVI SAD (21138) Otprema

Zdravo ljudi, evo ako nekoga zanima, da iskuckam sta je i kako sa paketima.
Prva stvar, mobilni telefon Lenovo K5 Note, placen 185$ sa Tax Insurance, kupljen preko Coolicool sajta, ocarinjen na vrednost koju su napisali na paketu, tj 93.75$, u cent, ukupno dazbina 3500. Rekao bih poprilicna sreca.
Drugo, patike procenjene na 35$ i placeno 900 dinara za PDV.
Oba paketa su bila na beogradskoj carini 5 dana.

Stigao usb bez carine i poreza :)
6deb3bb4d3e592f5f3c7dad912a10e72.jpg

ako nekoga zanima ( pod uslovom da nije svercer ) tj da narucuje gomilu robe nek se javi u pp kako moze "jeftino" da prodje sa carinom...mozda i znate, ali je ovo za pp...pozzz

Dobije se i lifetime garancija + godinu dana licence za rescue pro deluxe program :)

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Prosli put sam uzimao od 16 gb pa mi to free izaslo na nos jer su me cepnuli 1200 din ;) . Napomenuo sam da cu sledeci put uzeti taj od 128gb pro...

Ne naručih odavno nešto. Makar što bi se ocarinilo. Da li ima nekih novina prilikom plaćanja? Dobih pošiljku koju ne naplati poštar, ali sadrži neki dodatni list pored one deklaracije sa podacima o nalogu za plaćanje. Platio sam mnoge carine, ali ovo je prvi put da poštar nije taj koji naplaćuje. Ima li neko iskustva sa ovim?

Ne razumem, ako si dobio pošiljku ne postoji mehanizam da ti naplate bilo šta.

Imao sam mnogo pošiljki u kome bila obaveza plaćanja PDV-a ili carine. Uvek je poštar bio taj koji je naplaćivao te poreze. Ali ovo mi se nikada nije desilo. Da preuzmeš paket ca carinskim listom i pride list na kom su podaci kao za uplatnice.
Mora da će poštar večeras da se javi kad se bude razduživao...

Грешка радника у пошти, било је уназад пар страна. Можеш а не мораш да платиш али ће у том случају одбити новац поштару.

Sent from RMN2

Tako sam prvo pomislio. A posle da nije nešto novo u načinu plaćanja. Hvala. A poštara znam... :)

Ne placaj to nikako, ako hoces cimaj postara!
Ako platis ovako, mozes i sebi i njemu uciniti magarecu uslugu, jer nije ni osmiljen transport tako da ti sam placas.

Ma sad mi je jasno da je greška. Delimo iste kafane pa će morati častiti. Ne jednu, neko par tura... ;)

Poštar nema ništa s tom uplatnicom niti je zadužen finansijski na bilo koji način tom pošiljkom. Njegovo je samo da je isporuči. Kao takvu je dobio ujutru i kao takvu vam je prosledio. On ne sme da otvara pošiljke koje dobije i kopa po njima. Pošiljku otvara radnik pošte pred carinikom ovaj je procesuira a zatim je opet radnik pošte zatvara i optereti je finansijski na iznos koji mu carinik dostavi. Ukoliko on sve upakuje a ne optereti je, ona nema otkupnu vrednost i kao takva ide dalje prema dostavnoj pošti, poštaru koji je samo uzme i dostavi vama.
Nadam se da je sada jasnija uloga samog poštara kog poznajete i koji vam donosi pakete. On ni na koji način nije oštećen.

©klaTapaT

To ste u pravu za carinsku proceduru i to mi je poznato. Nisam ja lično primo pošiljku, pa nisam imao ni priliku da vidim da li na papiru na kom se potpisuje i koji služi kao potvrda prijema pošiljke krajnjeg primaoca postoji i neki iznos koji bih bio u obavezi da platim prilikom prijema, naravno ako to želim i smatram da je onoliko koliko i treba iznositi.
Poštar ima zaduženje da izvrši predaju pošiljke uz nalog koji mu daje lokalna pošta u kojoj radi i time se zadužuje i za iznos naplate u slučaju predaje ako postoji neko naplaćivanje. Jer na kraju smene mora ili vratiti pošiljku ili doneti naplatu. Kao i svi kuriri koji rade na principu plaćanja po isporuci. U ovom slučaju kroz vid troškova carinjenja i PDV-a.
Samo nikada nisam primio obračunski list, a da nisam plaćao. Ovaj dodatni list je još više uneo zabunu.
Videću kako bude, pa ću obavestiti šta je bilo. Ako se nekom isto desi.

Poslednja izmena:
Da, poštar ima list sa spiskom za koju pošiljku koliko treba da naplati.

ovo se desava sa postarima samo u Smrdiji, pardon Srbiji...u normalnim zemljama te pozovu sa carine, pa traze racun koliko ste platitli robu, pa Vam obracunaju ako prelazi limit za obracun...a u Smrdiji, pardon Srbiji, sve ide ad hoc, o ruk...strasnoooo

Imao sam mnogo pošiljki u kome bila obaveza plaćanja PDV-a ili carine. Uvek je poštar bio taj koji je naplaćivao te poreze. Ali ovo mi se nikada nije desilo. Da preuzmeš paket ca carinskim listom i pride list na kom su podaci kao za uplatnice.
Mora da će poštar večeras da se javi kad se bude razduživao...

Više puta mi se desilo (ukućani uzmu paket) obično sutradan dođe da naplati :) šta će čovek, pogreši i on, pa ne mora to da mu se obije o glavu ;-)

Vezano za postavljeno pitanje - kada bi neko probao kao fizičko lice da naruči 50 jakni (koristim kao primer), šta bi se desilo:

1) Carina bi odbila da udju u zemlju jer je očigledno da su namenjene za dalju prodaju, a uvoznik je fizičko lice a ne pravno ili STR koje je registrovano za promet. Drugim recima, carina bi vratila paket pošiljaocu.

2) Carina bi primila 50 jakni za fizičko lice i naplatila carinu i PDV po već nekom obračunu i pustila u zemlju.

3) Nešto treće - šta?

Da li carina zaista vraća neke pakete? Recimo, lekovi se ne mogu porucivati.

Bonus pitanje na koje je bilo odgovora ali se ne secam: ako carina za 50 jakni odredi carinu+PDV x din, a to x bazirano je na njihovoj pretpostavci vrednosti, da li je dovoljno odneti lično fakturu, ili mora da se piše žalba (koliko bese košta žalba?) i uz žalbu prilozi faktura (invoice)? Kako korak-po-korak ide taj deo? Hvala! :)

Први сценарио 1/1.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno