Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Ako dobro znam,ne mozes OEM kljuc aktivirati u Srbiji (ako tamo pokusavas) jer OEM aktivacija ne zavisi od MS vec od zakona drzave u kojima aktiviras.

Hvala, znaci bacih 10$... Svakako sam trebao da se informisem pre kupovine, hvala jos jendom na informacijama.

Hvala, znaci bacih 10$... Svakako sam trebao da se informisem pre kupovine, hvala jos jendom na informacijama.
Nema veze napravi clean install i upisi taj kluc,oem kljuc se vezuje za maticnu pazario sam dva kluca za pro od g2a i sve rade kako treba

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

Pa za sad sam misljenja da bih radje ostao na win7 koji na krsju dana samo instaliras i koristis, koliko sam shvatio sa 10 to tako ne ide moras stalno nesto da se cimas oko njega da tweakujes, isključujes, podesavas, boris se protiv sistema...
*** zar nije poenta OSa da bude user friendly, tj i ds ne primecujes da je tu do obavljas druge poslove...

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Ja ga bas tako koristim....nikakve borbe nema :D Mozda ja bas i nisam tako zahtevan korisnik, ali ne znam da sam imao bilo kakav ozbiljniji problem...

Ja nisam imao problema na 3 razlicite konfe sa Win10 Pro (kms), ne znam da li uopste ima razlike u tome, udpate ko update ide.. Jednom mi je pao sistem, kada odem da gasim racunar i vidim da ima "shut down and update" i "restart and update", nikad vise ne biram shut down. Pustim ga da uradi update, da se restartuje i dok ne vidim dole desno prozor da je update instaliran, tek ga onda gasim. Identican problem je bio i kod prijatelja. Da li zato sto racunar pocne update instalaciju i uradi restart pa ostane ugasen..nemam pojma ali dobronameran savet.

Nema veze napravi clean install i upisi taj kluc,oem kljuc se vezuje za maticnu pazario sam dva kluca za pro od g2a i sve rade kako treba

Sent from my SM-N910F using Tapatalk
Bas htedoh da izbegnem novi install :S Hvala svakako, videcu sta mi je ciniti, trenutno me mrzi da se cimam sa instalom :D Mozda kad predjem na novu platformu ili tako nesto, ili kad me ne bude mrzelo da instaliram sve :) Sve u svemu hvala na odgovorima i pomoci

Btw ponovo sam podigao 10ku na svom računaru i instalirao sve apdejte zadnja verzija koju imam je 321. (nadam se da je to poslednja verzija). Za sada nema disc usage problem nadam se da je taj problem konačno rešen, za svaki slučaj preko katalista sam povukao drajvere za matičnu ploču tj čipset. Nadam se da problema neće biti ....

Čitam malo ovu temu i probleme s kojima se ljudi sreću i mogu reći da im se divim na strpljenju, istrajnosti i staloženosti. Da se meni dešavaju takva ******, ja bih hardverski resetovao komp čekićem.

Opet za više od godinu dana od kad je zvanično objavljen windows 10, nikad nisam imao ni jedan problem, ni kod sebe ni kod još desetak ljudi kojima sam ga instalirao. Uvek stabilne verzije, update nikom nisam isključio osim na svom kompu. Ima tu kompova raznih generacija, neki su stari do desetak godina, a neki su praktično novi, ali svi ispunjavaju minimalne hardverske zahteve.

Što se mene tiče windows 10 je sasvim stabilan operativni sistem i uz malo podešavanja može da radi sasvim lepo i pruži dobar korisnički doživljaj, tako da ne shvatam ove ljude koji odgovaraju ljude od prelaska na windows 10 i kunu se u sedmicu. Sedmica je ok, ali windows 10 je ovde i ostaće, to je realnost i treba se prilagoditi tome. Svako ko nema neki hardver ili softver zbog koga mora da ostane na starijem windowsu treba polako da se sprema na prelazak na desetku, prosto, moraće to da uradi pre ili kasnije i treba se pomiriti s tim.

Pa jednostavno je , ako ti radi lepo onda koristis W10 ako ne onda nenormalno je da se trudis i gubis vreme i zzivce (imas druge sisteme - verziije) nije W10 jedina opcija.

Pa to je i moja neka logika, ali vidim da na ovom forumu to ne funkcioniše tako i onda dolazi do nekih detinjastih fanboy rasprava. "Ako se meni nešto ne sviđa onda nikom ne sme da se sviđa" to je način razmišljanja koji preovladava na ovom forumu.

+1, neka svako koristi ono što želi, ne živimo u S.Koreji :)

Instalirao sam W10 početkom leta i besprekorno je radio do pre nekoliko nedelja kada su počeli da se pojavljuju ovi sumnjivi kumulativni updejti. Tolerisao sam nekoliko ponovljenih zakrpa (neuspešno instaliranih iz prvog puta iz nekog razloga), ali mi je pukao film kada OS nije hteo da se bootuje posle jedne od takvih avantura. Ne znam ni sam odakle mi strpljenje da posle 5 neuspešnih pokušaja uđem u safe mode i rešim se te bede od neproverenog patcha. Da bih sprečio takve incidente, pristupio sam malo ekstremnijem rešenju: popisao sam sve Mikrosoftove IP prefikse (bukvalno iz svih AS-ova koje imaju), i blokirao ih na kućnom firewall ruteru. :D Nema update-a, ne rade MS sajtovi (osim nekih lokalno hostovanih), nema Skype-a, Bing-a. Ne planiram da spuštam taj firewall dok migriram na drugi OS, lagano.

Ajmo malo o bitnijim stvarima :D

Cuso97BW8AIgUgu-600x556.jpg

RS2 ce biti 1703

Instalirao sam W10 početkom leta i besprekorno je radio do pre nekoliko nedelja kada su počeli da se pojavljuju ovi sumnjivi kumulativni updejti. Tolerisao sam nekoliko ponovljenih zakrpa (neuspešno instaliranih iz prvog puta iz nekog razloga), ali mi je pukao film kada OS nije hteo da se bootuje posle jedne od takvih avantura. Ne znam ni sam odakle mi strpljenje da posle 5 neuspešnih pokušaja uđem u safe mode i rešim se te bede od neproverenog patcha. Da bih sprečio takve incidente, pristupio sam malo ekstremnijem rešenju: popisao sam sve Mikrosoftove IP prefikse (bukvalno iz svih AS-ova koje imaju), i blokirao ih na kućnom firewall ruteru. :D Nema update-a, ne rade MS sajtovi (osim nekih lokalno hostovanih), nema Skype-a, Bing-a. Ne planiram da spuštam taj firewall dok migriram na drugi OS, lagano.

Imaš po netu koje sve domene treba blokirati, ima i onih koji nemaju microsoft u sebi.

http://bfy.tw/8BcR

Primer:

# [Block M$]
# [Block M$]
127.0.0.1 dns.msftncsi.com
127.0.0.1 ipv6.msftncsi.com
127.0.0.1 win10.ipv6.microsoft.com
127.0.0.1 ipv6.msftncsi.com.edgesuite.net
127.0.0.1 a978.i6g1.akamai.net
127.0.0.1 win10.ipv6.microsoft.com.nsatc.net
127.0.0.1 en-us.appex-rf.msn.com
127.0.0.1 v10.vortex-win.data.microsoft.com
127.0.0.1 client.wns.windows.com
127.0.0.1 wildcard.appex-rf.msn.com.edgesuite.net
127.0.0.1 v10.vortex-win.data.metron.life.com.nsatc.net
127.0.0.1 wns.notify.windows.com.akadns.net
127.0.0.1 americas2.notify.windows.com.akadns.net
127.0.0.1 travel.tile.appex.bing.com
127.0.0.1 any.edge.bing.com
127.0.0.1 fe3.delivery.mp.microsoft.com
127.0.0.1 fe3.delivery.dsp.mp.microsoft.com.nsatc.net
127.0.0.1 ssw.live.com
127.0.0.1 ssw.live.com.nsatc.net
127.0.0.1 login.live.com.nsatc.net
127.0.0.1 directory.services.live.com
127.0.0.1 directory.services.live.com.akadns.net
127.0.0.1 bl3302.storage.live.com
127.0.0.1 skyapi.live.net
127.0.0.1 bl3302geo.storage.dkyprod.akadns.net
127.0.0.1 skyapi.skyprod.akadns.net
127.0.0.1 skydrive.wns.windows.com
127.0.0.1 register.mesh.com
127.0.0.1 BN1WNS2011508.wns.windows.com
127.0.0.1 settings-win.data.microsoft.com
127.0.0.1 settings.data.glbdns2.microsoft.com
127.0.0.1 OneSettings-bn2.metron.live.com.nsatc.net
127.0.0.1 watson.telemetry.microsoft.com
127.0.0.1 watson.telemetry.microsoft.com.nsatc.net
127.0.0.1 vortex.data.microsoft.com
127.0.0.1 vortex-win.data.microsoft.com
127.0.0.1 telecommand.telemetry.microsoft.com
127.0.0.1 telecommand.telemetry.microsoft.com.nsatc.net
127.0.0.1 oca.telemetry.microsoft.com
127.0.0.1 oca.telemetry.microsoft.com.nsatc.net
127.0.0.1 sqm.telemetry.microsoft.com
127.0.0.1 sqm.telemetry.microsoft.com.nsatc.net
127.0.0.1 redir.metaservices.microsoft.com
127.0.0.1 choice.microsoft.com
127.0.0.1 choice.microsoft.com.nsatc.net
127.0.0.1 df.telemetry.microsoft.com
127.0.0.1 reports.wes.df.telemetry.microsoft.com
127.0.0.1 wes.df.telemetry.microsoft.com
127.0.0.1 services.wes.df.telemetry.microsoft.com
127.0.0.1 sqm.df.telemetry.microsoft.com
127.0.0.1 telemetry.microsoft.com
127.0.0.1 watson.ppe.telemetry.microsoft.com
127.0.0.1 telemetry.appex.bing.net
127.0.0.1 telemetry.urs.microsoft.com
127.0.0.1 telemetry.appex.bing.net:443
127.0.0.1 settings-sandbox.data.microsoft.com
127.0.0.1 vortex-sandbox.data.microsoft.com
127.0.0.1 survey.watson.microsoft.com
127.0.0.1 watson.live.com
127.0.0.1 watson.microsoft.com
127.0.0.1 statsfe2.ws.microsoft.com
127.0.0.1 corpext.msitadfs.glbdns2.microsoft.com
127.0.0.1 compatexchange.cloudapp.net
127.0.0.1 cs1.wpc.v0cdn.net
127.0.0.1 a-0001.a-msedge.net
127.0.0.1 statsfe2.update.microsoft.com.akadns.net
127.0.0.1 sls.update.microsoft.com.akadns.net
127.0.0.1 fe2.update.microsoft.com.akadns.net
127.0.0.1 diagnostics.support.microsoft.com
127.0.0.1 corp.sts.microsoft.com
127.0.0.1 statsfe1.ws.microsoft.com
127.0.0.1 pre.footprintpredict.com
127.0.0.1 i1.services.social.microsoft.com
127.0.0.1 i1.services.social.microsoft.com.nsatc.net
127.0.0.1 feedback.windows.com
127.0.0.1 feedback.microsoft-hohm.com
127.0.0.1 feedback.search.microsoft.com
127.0.0.1 preview.msn.com
127.0.0.1 ad.doubleclick.net
127.0.0.1 ads.msn.com
127.0.0.1 ads1.msads.net
127.0.0.1 a.ads1.msn.com
127.0.0.1 a.ads2.msn.com
127.0.0.1 adnexus.net
127.0.0.1 adnxs.com
127.0.0.1 az361816.vo.msecnd.net
127.0.0.1 az512334.vo.msecnd.net
# [End Block M$]

Svestan sam pojedinačnog blokiranja domena koje pozivaju servisi koje je neko snimao Wiresharkom ili čime već i publikovao tu listu domena. Ponoviću samo da me ne interesuje koje domene pozivaju, jer ti domeni moraju u 99.99% slučajeva upućivati na adrese u vlasništvu MS-a (tu i tamo hostuju neke gluposti na Akamai-u - ali to sigurno nisu krucijalni servisi), pa sam blokirao sve njihove adrese (oko 3miliona, gruba procena jer me apsolutno ne interesuje da sumiram tih 250+ mreža samo da bih dao tačnu cifru njihovih adresa). Pri tome imam counter SYN paketa ka Microsoftovim adresama, koji je prešao 800.000 za nekoliko nedelja.

Odmah posle instalacije Windows 10 treba ici desni klik na start i izabrati Command prompt(Admin) i kucati komandu:

bcdedit /set {default} bootmenupolicy legacy

To je opcija za otkljucavanje safe mode-a , kada to ukucas uvek kada restartujes mozes kada pritiskas brzo f8 da vidis safe mode opcije , mnogi se zale kada im padne Windows(crni ekran pa ne mogu da udju) i slicno da ne mogu preko bootabilne fleske da udju u safe mode posto nemaju opciju za safe mode , zato je ovo odlicno resenje dok se ne sredi ovaj problem , skoro je neko pisao o ovom problemu pre par stranica ove teme.

Možda bi zbog nas koji čitamo temu a ne pripadamo nijednoj sekti moderatori mogli za promenu malo da se angažuju na čišćenju teme...

Ovo nema veze sa Martijem - već je generalno. I slažem se i ne slažem se i sa Martijem i sa Vukom ali je sveukupni zaključak da su obe strane preterale i to poprilično.

Ti,ex moderatoru.... :D

[No message]

Prilozi

• Capture.JPG
    Capture.JPG
    69.2 KB · Pregleda: 129
Pa ono, treba da znas alt-codes za te emoji-je, sto verovatno nisu ugradili u sistem. Cak i da znas koji su, kucati komplikovane alt codes nije macji kasalj. Ti emoji gotovo sigurno nisu deo char seta. Ovi jednostavni su deo char seta ☺☻♥♣Y (ne mogu da ih otkucam sve, retardirana Opera ima nesto od toga kao shortcut za page back ili page forward ili reload).

Malo igranja sa Linux...

Screenshot (122).png

Kako?

Nemoj sa bash exe vec sa CMD kao administrator, da ti ne bi trazilo stalno password vec da bude root.
kucas/ kopiras lxrun /install /y

Screenshot (283).png

Posle imas

Screenshot (286).png

I na kraju...:)

Screenshot (287).png

Poslednja izmena:
Vrh Dno