Šta je novo?

Koji 55" OLED TV do 3000e / 65" OLED do 4000e?

• Začetnik teme Začetnik teme joriq
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

joriq

Čuven
Učlanjen(a)
04.01.2004
Poena
795
naslov sve govori... Elem, grom mi spalio moj vjerni Panasonic PS 50 G10 plazma TV, pa hoces-neces, moram da predjem na nesto bolje... I onda zelim da castim sebe sa necim znatno boljim, sto nece brzo pregaziti vrijeme...

Par pitanja:

1. Koliko kontam, izbor se svodi samo na LG. 55" je OK dijagonala, ali to je samo malo vece od ovoga sto sam do sad imao. Cijenom su mi dostupni, ali bih rado razmotrio 65", kao naredni korak, no nemam pojma koliko se krecu?
2. Koja su realno prednosti i mane zakrivljenih displeja? Nesto mi je to kao gimmick, naizgled nepotrebno, ali mozda grijesim?
3. Sto se tice kvaliteta slike, da li su proslogodisnji LG OLED modeli skoro isti kao ovogodisnji?

a mator sam ja, mator... A matora mi i konfiguracija (260gtx, intel q9550, 4GB RAM, sve to iz cirka 2009-e)... Jedino sto imam Logitech G25 koji vise od godinu ni upalio nisam, to bi moglo biti zanimljivo na novom TV-u B-) Mada, ne znam koju igru... Trenutno imam samo GRID 2, a ona pravi probleme sa zvukom na mojoj konfi (glupi nVidia chipset na maticnoj!)

Nisam ni ja mladjan 🙂 Pa Starcraft 2 i Warcraft bez problema rade na toj konfi (SC2 doduse na slabijoj rezoluciji). A sigurno ima jos igara, nadje se nesto 😉
Prva stvar koju sam uradio kada sam uzeo mojima TV sada (LG 42" FullHD samo) - bacio klipove iz SC2 😀

Pics or it didn't happen 😀
moracu da umajmim fotografa da me prati. Keeping Up With the Joriqashians 😀
Nisam ni ja mladjan 🙂 Pa Starcraft 2 i Warcraft bez problema rade na toj konfi (SC2 doduse na slabijoj rezoluciji). A sigurno ima jos igara, nadje se nesto 😉
Prva stvar koju sam uradio kada sam uzeo mojima TV sada (LG 42" FullHD samo) - bacio klipove iz SC2 😀

nikad se nisam navukao na te strategije, ni tad kad su bile aktuelne. FPS, Prince of Persia, platformske... To su moji favoriti 😀

Elem, ko hoce da proba OLED vs LED, odlican film za probu je Sin City: A Dame to Kill For. Odgledao veceras, gomila scena gdje je kontrast cisto crna vs bijela boja, bez medjunijansi, sto bi i na local dimming led televizorima izgledalo loshe, a edge lit led da ne pominjem 🙂

U Evropi jos kako-tako, ali u USA nikako 🙂

A tek cene i ponuda automobila... 🙁

Place mi se kad vidim cenu u USA :wall:
https://www.amazon.com/LG-Electroni...=UTF8&qid=1475964270&sr=8-1&keywords=65EG960V

Cim je model "zastareo" cena je odmah duplo manja...
gledao sam ga ja u USA i za 2300$ 😀 A nije cijena duplo manja sad, taj TV je bio blize 10K $ kad se pojavio, a i sad ga ponegdje ima za 9000$
http://www.charliewilsons.com/electronics/4k-tvs/4k-60inch-69inch/65EG9600/
Nije dobro za zdravlje gledati cene na zapadu, naročito kad se uračuna i koliko su veće plate. 😀

***, neke stvari su im jeftine, a onda kad pljunes 10 eura za jedno pivo, 2 i po za malu Snickers cokoladicu, 38 eura da prodjes automobilom "kroz cetke" (automatska praonica) i 50ak eura za najobicnije shishanje, a metar kvadratni stana da ne pominjem, sve se to na kraju izbalansira 😛

i ja mogu samo da zavidim vama na ponudi u SRB, ali ponekad mi se posreci, kao za ovaj TV. Dok recimo gledao Herman Miller Aeron stolicu, u USA ih ima za 700-800$, u BG (kad sam se raspitivao) 1150 eura, a u PG, u firmi koja saradjuje sa ovom beogradskom - 1890e!! Samo da je dovezu iz BG u PG prakticno, i to da uzmes na slijepo, bez probe, jer je na lageru naravno nema

Nego, da se vratim na TV... Pored ovoga sto zvuk koji izbacuje preko optickog kabla bude samo 2.0, a ne 5.1, naidjoh na jos jedan smor problem: stavio mkv fajl na flesku, na kompu sredio i preimenovao srt fajl za prevod, ubacim u TV i prepoznaje samo interni engleski titl, ne omogucava mi da pustim externi srt! Ima opciju za biranje titla, al samo interni prepoznaje. Znam ja da moze to da se remuxuje, ali ko ce se smarati sa tim, i samo prebacivanje na flesku/externi hdd me smara... Vidim ja da cu morati graficku novu da pazarim (250gtx ili jacu, cekam da vidim cijene za 1050gtx)...

Pa pustaj ga preko nekog player-a (na primer Pot Player) na kompu i spoji sa tv-om. Da ti bude sekundarni monitor. Ja tako pustam filmove i koncerte koje skidam jer su velikog gabarita (preko 10-20 GB) jer moja Panasonic plazma nece da ih pusta preko USB flash-a.

Poslednja izmena:
pa to sam i radio sve ove godine 😀
Sad imam par problema:
1. grafička nema podršku za 4K, dobijam samo 1080p izlaz (260gtx)
2. komp i grafička nemaju snage da dekodiraju 4k, pa ni 1440p materijal
3. izgleda mi je grom (ili prašina) oštetio jedan od dva DVI izlaza na grafičkoj, pa sad moram fizički da mijenjam kablove
4. kad šaljem sliku na TV preko kompa, nemam dosta opcija za kvalitet slike, koje imam kad puštam direktno preko USB-a...

Smetnuo sam s'uma da si kupio 4K tv. To je vec nesto drugo. Mada bih i ja voleo da imam probleme kad su prve dve stavke u pitanju. 😀 Ovako i dalje furam moju Full HD plazmu.

Poslednja izmena:
pa ono... 😀 I ja bih furao full hd plazmu, da mi je nije spržio grom, i ovlašteni servis držao već punih 5 mjeseci i ništa još 😉
A za sad, imam izbor ili 4k sa fleške + 2.0 audio, ili 1080p sa kompa i 4.1 audio (ne može 5.1, dok ne opravim izlaz za centralni zvučnik na logitech z5500, ali sam ga remapirao iz AC3 filtera da ide na prednji lijevi i prednji desni zvučnik, odnosno da ide kao klasični 4.1 setup, tako da je upotrebljivo sasvim)

Za ovu razliku u ceni iz USA se isplati da vam neko uzme, i posalje, sa sve carinom/PDVom i slanjem 🙂

To rade Korejanci, bas za Samsung i LG, BTW 🙂 (samo sto njih ne pogadja carina, PDV je 10%, a shipping je prilicno isplativ, i vecina sajtova i salje direkt za Koreju)

sad sta sam pazario, pazario sam :d Dok dodje vrijeme za naredni TV, bice da mi ga Amazonov dron donosi direkt ispred vrata. I bice Xiaomi il neki drugi Kinez, jer ce raditi najbolje televizore na svijetu 😉

pa to sam i radio sve ove godine 😀
Sad imam par problema:
1. grafička nema podršku za 4K, dobijam samo 1080p izlaz (260gtx)
2. komp i grafička nemaju snage da dekodiraju 4k, pa ni 1440p materijal
3. izgleda mi je grom (ili prašina) oštetio jedan od dva DVI izlaza na grafičkoj, pa sad moram fizički da mijenjam kablove
4. kad šaljem sliku na TV preko kompa, nemam dosta opcija za kvalitet slike, koje imam kad puštam direktno preko USB-a...

1. Nema podešavanja u drajveru za 4k i 60hz. Za oba imaš fix. Piše u temi koju sam otvorio za 4k grafičke (deo sa GPU na forumu). Ako ne nađeš javi da dam link.
2. Imaju snage. Ne može preko HDMI 4K @60hz (ali može 4k @30hz) jer nije HDMI 2.0 (to imaju samo ovogodišnje kartice oba tabora i od GTX 950 pa naviše od prošlogodišnjih).
3. Ne treba ti DVI nego DP izlaz i onda ti treba DP na HDMI adapter (30$ Internet, 40€ mađari)
4. Imaš 99%, samo nisi našao kombinaciju.
Npr kod mene je morao da se uključi HDR mod, a pored toga i 1:1 mapiranje. Proguglaj ili eksperimentiši. AVS i AVF forumi su ti dobri za to.

1. Nema podešavanja u drajveru za 4k i 60hz. Za oba imaš fix. Piše u temi koju sam otvorio za 4k grafičke (deo sa GPU na forumu). Ako ne nađeš javi da dam link.
2. Imaju snage. Ne može preko HDMI 4K @60hz (ali može 4k @30hz) jer nije HDMI 2.0 (to imaju samo ovogodišnje kartice oba tabora i od GTX 950 pa naviše od prošlogodišnjih).
3. Ne treba ti DVI nego DP izlaz i onda ti treba DP na HDMI adapter (30$ Internet, 40€ mađari)
4. Imaš 99%, samo nisi našao kombinaciju.
Npr kod mene je morao da se uključi HDR mod, a pored toga i 1:1 mapiranje. Proguglaj ili eksperimentiši. AVS i AVF forumi su ti dobri za to.

1. cek, da vidim jesam li dobro skontao: ako uzmem i 950gtx, nemam 4k i 60fps out of the box preko HDMI izlaza, nego moram da radim neki fix (jel softverski) ili da kupujem ovaj adapter?
2. Ma mislio sad da ne moze moj komp da dekodira 4k mkv fajlove, cpu preslab, a 206gtx ne podrzava hardversko dekodiranje.
3. Kazem za sadasnju 260gtx, ona ima samo 2 DVI izlaza, nikakav DP nema, ne znam je li tad i postojao kao standard 😛
4. Nem, greyed out dostra opcija kad sliku salje preko HDMI sa kompa, kao sto su opcije za TruMotion (de-blur i de-juddder).

Da ne otvaram zasebnu temu, da ne zna ko gdje bih u BG mogao da ponesem svoju Panasonic PS50 G10 plazmu, odnosno odakle bih mogao da porucim polovnu ili novu plocu za nju?

1. cek, da vidim jesam li dobro skontao: ako uzmem i 950gtx, nemam 4k i 60fps out of the box preko HDMI izlaza, nego moram da radim neki fix (jel softverski) ili da kupujem ovaj adapter?

2. Ma mislio sad da ne moze moj komp da dekodira 4k mkv fajlove, cpu preslab, a 206gtx ne podrzava hardversko dekodiranje.

3. Kazem za sadasnju 260gtx, ona ima samo 2 DVI izlaza, nikakav DP nema, ne znam je li tad i postojao kao standard [emoji14]

4. Nem, greyed out dostra opcija kad sliku salje preko HDMI sa kompa, kao sto su opcije za TruMotion (de-blur i de-juddder).

Da ne otvaram zasebnu temu, da ne zna ko gdje bih u BG mogao da ponesem svoju Panasonic PS50 G10 plazmu, odnosno odakle bih mogao da porucim polovnu ili novu plocu za nju?
1. Loše si razumeo. Od 950 pa naviše ti ne trebaju egzibicije, sve će raditi. Ako hoćeš na trenutnoj kartici ti trebaju fixevi (pod uslovom da imaš DP izlaz).

2. Mogu ATI serije 5 i 6 pa sigurno može i tvoja sa fixevima. Ako imaš HDMI 1.4 na njoj onda može samo 4k @30hz (za filmove ti ništa više ne treba jer nema onih sa većim fps). Ako imaš DP onda preko pomenutog adaptera možeš i 4k @60hz.

3. Ako nemaš ništa od navedenog, nego samo DVI mislim da ne možeš ništa zbudžiti i da mora nova grafička. U tom slučaju sačekaj GTX 1050 izlazi uskoro, cena oko 950, a performanse oko 960 (plus novija, bolja podrška...)

4. Proguglaj ili pitaj na pomenutim forumima. Ili sam testiraj, jer su tako zatamnjene opcije i kod ostalih modela sve dok ne uključiš/isključiš ono što mu smeta.
Niko ovde nema OLED da ti pomogne. Jedino u drugoj temi da pitaš, ako je to do brenda, pa da vidiš koje opcije su problem.

Poslednja izmena:
pa vec rekoh da gtx260 nema nista sem DVI x2 🙂 Imam DVI>HDMI adapter, preko njega imam opciju iz drajvera da izbaci 4K, ali kad je odaberem, dobijem samo crn ekran. Ma, graficka je zrela za zamjenu boljom, vidjecu samo da li 950 ili se isplati cekati ko zna koliko i platiti ko zna koliko vise za 1050 kad konacno stignu (sindrom "novi model mora da kosta mnogo vise u prvih mjesec-dva" 😛 ).

de-blur i de-judder prosto nisu dostupni ako se koristi HDMI. Jedino sto mi pada na pamet je da probam i sa drugim HDMI portovima na TV-u, ali sve to mi je manje bitno, dok imam staru graficku (1 od 2 DVI>HDMI porta ne fercera i ogranicen sam na 1080p)...

Onda mora druga grafička. 1050 su najavili za 120 i 150$ ako se dobro sećam (2 i 4gb), pa računam da će se cena unormaliti do Nove godine, a izlazi za 2 nedelje. Ako ništa, onda će pasti cena ovim starijim karticama pa si svakako na dobitku.
Ima nas koji čekamo mnogo duže od tebe 🙂

Probaj druge ulaze, neki imaju "problem". Znam da sam čitao nešto za svoj model da ne može na ARC i MHL, nego mora na ova druga 2 obična, ali se ne sećam šta. A iskreno ne znam ni čemu služe ti HDMI ulazi.

Poslednja izmena:
ima i ono drugo - kad iskesiras skoro 4000$ za TV, treba li se stiskati za 10-20e i čekati da cijene padnu? Još je ovo crnogorsko tržište. Recimo gledam sajt winwin-a, i nemaju u ponudi gtx950:
http://www.winwinshop.me/racunari-i-komponente/racunarske-komponente.html

Lik od kojeg nabavljam prodao zadnju jutros, ostala neka sakata, sa skraćenim PCB-om i jednim ventilatorom (za SFF kućišta), ne bih to, a za bolje treba da se strpim 12 dana :-/ U međuvremenu, novi TV mogu samo polovično da koristim (ili barem ne kako sam namjeravao)...

evo mali apdejt, nakon par mjeseci:
1. ni nove grafičke (950gtx i novije) ne podržavaju 4K u 60Hz, a ni HDR nisam uspio da dobijem. Ipak je potreban adapter DP na HDMI. To malo materijala što je izašlo u 4K prebacujem na externi hard ili flešku i puštam direktno sa TV-a.
2. OLED po prirodi ima izraženiji problem sa nečim što izgleda kao judder, ali nije.
Finally, I’m still bothered by the EG9600’s tendency to display noticeable flicker when image judder is at play. Judder is a phenomenon that happens when film content recorded at 24 frames per second has to be converted to work on a TV with a 60Hz or 120Hz refresh rate through a process called 3:2 pulldown. All TVs do it to some degree, but the EG9600 tends to call extra attention to the issue because its pixels are super quick to refresh and reach their peak brightness very quickly. However, I did find a way to mitigate the issue by reducing the OLED Light setting from the factory default of 60 (in Movie mode) to 50, then going into the set’s TruMotion setting and cranking the de-blur setting to 10 while reducing the de-judder setting to 0. This calmed the problem down to acceptable levels without causing the “soap opera effect” that it has in the past.
Video sa boljim objašnjenjem i cio tekst ovdje http://www.digitaltrends.com/tv-revi...eg9600-review/
A za puštanje sa kompa, rješenje (makar po meni) je MPC HC kao plejer, LAV filter i MadVR, pa se čekira smooth motion frame rate conversion. Odgledah sad novu epizodu Šerloka, odlično izgleda sa MadVR, konačno da ne moram da prebacujem sve što želim da gledam na flešku, pa onda da puštam. Takođe, zbog gorepomenutog problema sa 4k i frejmrejtom, sve držim na 1080p, a tad dobijam i Full RGB i 12-bit raspon, što na 4K drajveri ne nude (barem ne preko HDMI porta).

Ako imate kakvih pitanja, tu sam

55509ed378286f2bfa9451c43f932bb4.jpg

Eo, samo za bata-Dekija 😛

Sent from my HTC One using Tapatalk

Sent from the 7th edge of the 3rd world.

e nisam mogao uključen ekran da fotošopujem, sori 😀

inače, kakva perverzija ova nova W serija od LG-a!

Nazad
Vrh Dno