Šta je novo?

SBB - Generalna diskusija (nije tema o EON-u)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ok i šta si zaključio osim što je SBB najskuplji u Srbiji?
Evo da nastavim orion 500din, postanet 120din po ip adresi, itd.
Isti taj Telemach pripada united grupi kao i SBB, pa vidi samo 1eur statička javna ip u Sloveniji.

Ja bih recimo prvi plaćao fiksnu IP koja košta u granicama zdravog razuma ali jel shvatas da ovde resenje CGN nije kupovina statičke IP adrese za običnog korisnika? S druge strane, koliko vidim po iskustvima korisnika, Telekom po zahtevu daje odnosno vraća javnu dinamičku IP. Zašto da SBB bude pohlepniji?
Da su izdali obaveštenje i rekli u narednih 6 meseci korisnici će imati natovane adrese dok ne završimo translaciju na IPv6, ja bih se strpeo ali ovo je za SBB trajno rešenje (čitaj najmanje 5 godina).

Sent from my Xperia ZR using Tapatalk

U Sloveniji je statička IP adresa besplatna na zahtev ili 1 EUR ali zato cena osnovnog internet paketa je u zavisnosti od provajdera od 20 do čak 30 EUR i to za 10 Mbps dok je kod nas oko 12 EUR.
U Sloveniji su firme masovno kupovale velike obsege IP adresa pre 20 godina i oni imaju viška, ADSL su uvodili pre 12 godina, VDSL pre 9 godina, sa time želim samo da ti kažem da smo mnogo zaostali.

U Srbiji samo PoštaNET nudi fiksnu IP adresa za 120 RSD, svi ostali provajderi naplaćuju od 500 do 600 RSD.
Telekom Srbija internet od 10/1 Mbps naplaćuje kao SBB 30/2 Mbps, zato ti Telekom nudi da na zahtev dobiješ nazad javnu dinamičku IP, a SBB ne.
Sve je to čista ekonomija.

Sedi ¹ i ne javljaj se više !

Ponašaš se kao profesor i šerif, a ni jedan argument nisi napisao.

Poslednja izmena:
Opet skrećeš sa teme, a po pisanju liči kao i da radiš za SBB.
Da se ovde striktno raspravlja o cenama statičkih IP adresa zbog posebnih potreba korisnika sve navedeno (cene) bi imalo značaja.
Ali ovde je u pitanju skorašnji potez SBB firme da svim korisnicima DEGRADIRA postojeću uslugu koju već korisnici plaćaju papreno. Zašto bi neko plaćao nešto danas dosta skuplje, što je isto to imao juče? Kakva ekonomija, o čemu ti? Pre bih rekao monopol jedne firme.
Sa istim takvim izgovorom mogu sutra doneti odluku da povećaju cenu mesečnog održavanja za, lupam, +500din jer eto ekonomija.
Ili ne razumeš o čemu se diskutuje ovde ili sa namerom pokušavaš da sabotiraš diskusiju sa ubacivanjem elemenata bez značaja u diskusiju kao što je politika, ekonomija, itd.

Još jednom ovde je akcenat na način uvođenja CGN i kako korisnici da se izbore za svoja prava, a ne zbog čega bi neko morao da plaća statičku IP adresu jer je Srbija u kapitalizmu ili zato što kada može priuštiti bioskop moze i fiksnu IP. Analogija i motivi totalno pogrešni za diskusiju.

Prvo ja sam doktor i ne radim za SBB, svako ko ima malo drugačije mišljenje radi za nekog.

SBB je privatna firma, vlasnik je stranac i on može da radi šta hoće, on je došao da zaradi, a na tebi je kao kupcu da odlučiš da li tebi ta ponuda i cena odgovara ili ne.
Za 90% korisnika usluga je ista kao i do sada, a napredni korisnici mogu na lak način da reše problem uz plaćanje. E sad da li žele samo da zarade ili iz tehničkih razloga su pribegli ovom rešenju to ne znam, moguće da žele da imaju veću prodaju usluge statiča IP adresa, a moguće je da nemaju više IPv4 adresa jer ih nisu dovoljno kupili kada su bile jeftine. IPv6 za krajnje korisnike je još uvek poprilično u testnoj fazi u našem okruženju. 12 EUR za 30/2 Mbps je daleko od paprenog, šta da kažu onda slovenci (8/1 Mbps 20,50 EUR) ili bosanci (10/1,5 Mbps 10,50 EUR), a isti firma.

Pitaš me zašto je juče bilo nešto jeftinije, a danas je skuplje, ako nisi primetio sve poskupljuje...
Nije to klasičan monopol ali pošto smo 'banana' država sa lošim zakonima nema neke velike navale operatera i konkurencije...

Evo ja vas sve pitam koji ste protiv moga mišljenja, zašto država Srbija svojim zakonima ne dozvoli da drugi operateri iznajmljuju bakrenu paricu od centale do krajnjeg korisnika što je normalno u razvijenom svetu, to bi sigurno dovelo do veće konkurencije operatera ali to se sve radi da se očuva Telekom. Zašto da bi imao DSL uslugu moraš imati fiksni telefon, zato da bi Telekom dodatno zaradio, inače u razvijenom svetu je moguće imati DSL internet i bez fiksnog.

Poslednja izmena:
Izvini, doktor čega...?
Opet se vežeš za političko uređenje države, koje nema veze sa diskusijom.
Pogledaj malo bolje Telemach BiH ponudu kada već kažeš da je "skuplja".

Ne znam gde nađe taj 30/2 za 12 eur kada fino na SBB sajtu piše da duo silver košta 2800 din ili je to FlatHome koji ne vredi para. Dakle, najosnovniji duo net paket oko 23eur. Ne ide ti računica doktore ili zanemaruješ činjenicu da SBB uz sve pakete, pa bio to i FlatHome naplaćuje redovno održavanje od 1245din na mesečnom nivou. Pa onda opet imamo činjenicu da i taj FlatHome od 30/2 od 1590din, za koji kažeš da nije papren, na kraju košta oko 2835din, odnosno oko 23eur.
Da uporedimo, na Telemach BiH osnovni duo net paket košta 42KM odnosno oko 2500din. A u taj paket je uključeno 40/3mbps (10/1 više nego SBB), 120 kanal (20 više nego SBB), 6HD kanal (3 više nego SBB), 30 radio stanica (20 više nego SBB), itd.
Jel treba da nastavim doktore?

Očigledno da ne poznaješ tematiku. Ti ako hoćeš slobodno doplati tih +610din za fiksnu javnu IP, samo nemoj ovde da govoriš drugima šta i kako bi trebali da urade niti kako da raspolažu sa svojim parama.

Što se mene tiče, moja rasprava sa tobom završava sa ovim postom. Da si Goran Vasić vrlo rado bih diskutovao.

ja i dalje ne verujem da im 7 dana treba da mi provere da li moja zgrada moze da se prikopca na SBB uslugu, strasnoooo...msm stvarnooo...to je samo klik jedan:smash:

Poslednja izmena:
cuj cega, doktor medicine, zato i mlati toliko, misli da zna a nema pojma,....dr medicine mlate naaaj viseeee :wave:

ja i dalje ne verujem da im 7 dana treba da mi provere da li moja zgrada moze da se prikopca na SBB uslugu, strasnoooo...msm stvarnooo...to je samo klik jedan:smash:
Iskreno na tvom mestu bih nazvao SBB i pitao o čemu se radi, ako već nisi.
Na njihovom forumu odgovor kasni i po 7 dana.

Tako je. Samo si zaboravio da coveku kazes koliko kosta zvanje SBB-a telefonom (sto nije zanemarljivo, pa te ostave na cekanju i pre nego sto nekoga dobijes, pa taj te ostavi na cekanju cim cuje o cemu se radi pa dok se ne raspita/proveri...).

Pozdrav!

Lauda,
ja nisam ni uspoređivao cene DUO paketa nego samo interneta.
Održavanje (analogna televizija) ili pretplatu za fisni telefon moraš da plaćaš kod svih operatera u Srbiji ako želiš da imaš internet.
Usporedjuješ cene sa Telemach BiH koji je i po mojoj računici nešto jeftinije od SBB-a, ali možeš se usporediti i sa Telemach Slovenija koji je još 30% skuplji od SBB, a isti vlasnik je sve tri firme. Analogna kablovska (održavanje) ti je u Sloveniji 19,22 EUR kod Telemach-a.

Baš me zanima kako će te vi problem NAT-a kukanjem na forumu da rešite, kada je trenutno jedino stabilno rešenje statička IP adresa.

Ili statička ili napuštanje SBB, trećeg nema. Kome ističe ugovor može da ih ucenjuje prelaskom kod nekog drugog i dobije statičku za džabe.

Poslednja izmena:
Održavanje (analogna televizija) ili pretplatu za fisni telefon moraš da plaćaš kod svih operatera u Srbiji ako želiš da imaš internet.
Не мораш, мој провајдер нуди само интернет без додатних трошкова.

Значи да потврдим, теленор број на туђе име може да се потпише у мој уговор за sbb одласком обе стране у sbb пословницу?

Sent from my HTC One_M8 using Tapatalk

Šta vam znači ovo poređenje sa Slo ili Cro? Zemlje su u EU. Prvo ide poređenje sa standardom i platama, onda sve ostalo.

Kad hoćeš nešto da opravdaš u nedostatku boljih "argumenata" napravićeš poređenje i sa SAD, Norveškom, Švedskom ili Japanom a ne sa Slo ili Cro...

nije, samo 100.64.0.0/10 opseg
ali moraš da proveriš u wan polju modema/rutera šta ti piše, ne preko brauzera

Значи да потврдим, теленор број на туђе име може да се потпише у мој уговор за sbb одласком обе стране у sbb пословницу?

Tako je(samo je bitno da taj ima odgovarakuci paket u telenoru). Upravo sam se vratio iz sbb-a gde sam bio sa tetkom koja ima broj u telenoru i sve smo zavrsili za desetak minuta. Dok sam dosao do kuce sve je vec bilo aktivno i +10Mbs i hbo premium. [emoji846]

Fiksna (statička) IP adresa je 610 RSD mesečno i tako najbolje možete da rešite problem NAT-a.
Da odete u bioskop ili da kupite jedan originalni DVD potrošili bi mnogo više od tih 610 RSD mesečno.
Igrice i programi koje takođe skidate sa interneta koštaju od 50, 100 pa i do nekoliko stotina EUR.
Tako da mi nije jasno čemu tolika kuknjava kada postoji odlično rešenje za problem sa NAT-om.

Ovo je za instaban. :D

Tako je(samo je bitno da taj ima odgovarakuci paket u telenoru). Upravo sam se vratio iz sbb-a gde sam bio sa tetkom koja ima broj u telenoru i sve smo zavrsili za desetak minuta. Dok sam dosao do kuce sve je vec bilo aktivno i +10Mbs i hbo premium. [emoji846]
Па овај другар има пакет плаћа око 2400...

Ovo je za instaban. :D

Ne moze insta, ajde na glasanje, da vidimo da li ban ili ismevanje prvo a onda samar za smaranje :)

Nego, sta SjBB ima od nemackih kanala? Koliko vidim kod nasih operatera (od onoga sto prepoznajem, posto ne mogu da radim pretragu po jeziku), samo DW i RTL eventualno, bez obzira na paket? (ne racunam ako je neki sportski/3X nemacki :))

Najbolje bi bilo da odete zajedno do sbb-a da podnesete zahtev i ako prodje njemu ce stici poruka na mob u roku od par minuta da mu je aktiviram superset.
То ћемо и да урадимо.

Ne moze insta, ajde na glasanje, da vidimo da li ban ili ismevanje prvo a onda samar za smaranje :)

Nego, sta SjBB ima od nemackih kanala? Koliko vidim kod nasih operatera (od onoga sto prepoznajem, posto ne mogu da radim pretragu po jeziku), samo DW i RTL eventualno, bez obzira na paket? (ne racunam ako je neki sportski/3X nemacki :))

Ima pretraga, nego ti n'umes :p Samo RTL ima.

Mislim da sa gold extra ne ideš na premium već dobiješ HBO i Cinemax HD kanale.

Sent from my LG-D802 using Tapatalk

Ja danas bio i pitao. Zena mi je rekla ne mora da bude ista osoba, dovoljno je da zajedno dodjete u poslovnicu. Samo sam zaboravio da pitam da li tebdve osobe moraju da budu na istoj adresi.

Ма хоћу ја добити hbo било какав? Кукају ми кева и ћале за ****ни hbo..

Ako si na gold paketu nećeš dobiti HBO. Ja sam danas potpisao sa drugarom koji je na postpaid-u. Završili sve za 10-ak minuta.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno