Šta je novo?

Kupujem prodajem

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@Batak
Mail, poruka, sve jedno. Ja garantujem da se preko 80% transakcija na KP završi prostim slanjem nekoliko PP, mailova, SMSova. Jednostavno, KP je došao posle limunda, kupinda i ljudi su tu naviku cenkanja i slanja poruka preneli odatle.
Kao i što postoji milion oglasa na KP na kojima piše da sve ide preko PP, za npr obuću i garderobu, neku tehniku itd, da bi prodavci zbog obima posla mogli da provere stanje određenog artikla itd.
I kupci su povezali da je osnovni način komunikacija mail, PP.
Sa duge strane,narod je lenj i neće da zove, lakše da pošalje 100 poruka raznim prodavcima za nešto što ih interesuje i da čeka odgovore. Ima i onih koji neće da potroše dinar da okrenu nekog na mobilni. Jednostavno je takva zemlja, mentalitet,navika.
Čak i da se naglasi da je obavezan kontakt telefonom, ponovo će neko slati mailove.
@spirit
Razumem ja tebe u potpunosti, ali činjenica je da postoje takvi ljudi koji postavljaju takva "nebulozna" pitanja i rade "neshvatljive" stvari i to je deo naše realnosti.
Sa druge strane, možda iza tog pitanja "dal idu i privesci" stoji i preprodavac, naučen da jajari i bude bezobrazan, ili likovi koji koji jure predmete ispod cene koje prodaju narkomani itd....da ne dužim. Poenta je jasna

Evo jednog primera iz moje svakodnevice
Na meniju restorana ima 99 jela. Otprilike svaka vrsta mesa, pile, june, svinja, na dvadeset načina, od slatkih, slanih, gurmanskih do posnih varijanti plus jela za vegetarijance. I uvek će doći određeni broj ljudi u toku dana, svakog dana u toku godine koji će izmisliti jelo br 100!
U početku mi je to bilo neshvatljivo, ali kako je vreme prolazilo tako sam shvatio da tako mora da bude!
Mogao sam ja ubaciti i 105 jela, ali to neće rešiti problem.

Zato od kad sam izašao iz te branše, tj iz posla koji zahteva direktan kontakt sa ljudima, procvetao sam psihofizički [emoji1]

Ja te razumem druze, ali svako od nas bira cime ce se baviti i sta ce raditi u zivotu, niko tebe nije primorao da prodajes telefone, trgovina i rad sa ljudima je *******a stvar, tako da ces morati da se izboris sa tim ili da potones.
Sto bi rekao the Saw: the choice is yours

Sent from my GT-I9305 using Tapatalk

Naravno druze da svako bira cime ce se baviti,nije moj post bio kukanje ili bilo sta te prirode
vec cisto post o ponasanju,stavovima i i misljenjima ljudi.
Radim ovaj posao 13 godina ,izborio sam se odavno...

Naravno da je komunikacija bitna. Pre izvesnog vremena uzimao ocu neki fon, i vidim kod prodavca sa milion pozitivnih i nijednom negativnom jedan koji nam je odgovarao. Ja pitam preko kp (da bih posle mogao da ga ocenim) da li je garancija koju pominje njegova ili operatera (bio je u ponudi operatera tada), što nam nije bilo presudno, kupili bi ga i inače, on je video i iskulirao, ok ako ti se ne prodaje...kupili smo od prodavca koji je odgovorio, jednostavno ili si ozbiljan ili neozbiljan. Ja u mojoj ordinaciji svakog ko uđe tretiram sa poštovanjem i maksimalno sam fin i ljubazan, mogu ja da budem u "briga me" fazonu, svakako će mi onda manje ljudi dolaziti... Mala paralela.

Ne odgovaraju na poruke na kp da ljudi ne bi mogli da im daju negativne ocene, a verovatno im prijatelji nabijaju pozitivne ocene. Opste je poznato da najpoznatiji(valjda najpoznatiji) prodavac mobilnih telefona na kp ovo radi

Uopste nije ni bitno šta se kupuje, ako si zainteresovan nesto da kupis, i imas pitanje u vezi te robe tako da kažem, i pitas dal mailom, pp porukom ili bilo čime, pa normalno je da ako ne dobiješ odgovor neces ni kupiti od takvog prodavca. Komunikacija je vrlo bitna za svaki posao, ako nema toga, nema ni posla. Naravno ima i svakakvih kupaca i prodavaca.

Gesendet von meinem HUAWEI M2-A01L mit Tapatalk

Nadam se da mi moderatori, a i ostali članovi foruma neće zameriti, ali zbog proste istine ću napisati sledeće:

D.....a ili Gremlina kao prodavca znam(da ne bude zabune, nismo kućni prijatelji) negde oko 8 godina. Prvi telefon koji sam od njega kupio je bila Nokia N82, nazvao ga telefonom, došao u N. Sad na dogovoreno mesto i preuzeo telefon u stanju kako je i bilo navedeno u oglasu. Posle toga sam kupio Motorolu Defy+ kod njega u stanu...pa Note 2, Note 3, itd...

Još sam komšiju "navukao" da kupuje od njega i nikad nije bilo problema s telefonima ili s prodavcem. Čovek uljudan, kulturan i uvek nam je maksimalno moguće izlazio u susret, čak mi je jednom prodao telefon na dve rate. Moja iskustva s njim su maksimalno pozitivna.

Poslednja izmena:
Ja recimo imam loše iskustvo. Nije imao vremena da mi odgovori na poruku na KP ali je imao vremena da me nazove i vrlo drsko mi se obrati nezadovoljan mojom konstatacijom u drugoj poruci na KP

Poslednja izmena:
ja na kp nemam broj telefona, upravo iz razloga sto zelim da prodam stvari ljudima koje ne mrzi da razmene nekoliko kp poruka samnom
broj sam sklonio zbog kupaca koji sve ono sto se zalite da rade u porukama, rade i preko telefona...znaci ubedjuju me da necu nikad prodati po toj ceni, te da moram da budem srecan sto su se javili, itd...

ako u pitanju bude licno preuzimanje, razmenimo telefone kada se dogovorimo, ako je u pitanju slanje pouzecem, nikada nije bilo potrebno da kupcu dam broj telefona posto se sve dogovorimo u porukama

kada kupujem, isto tako...

Čitam i pratim ovu temu, i stvarno se iznenadjujem pojedinim komentarima uopšte, mogu samo da kažem Hvala Bogu pa nisam nikad niti imao prilike da kupim nesto na KP a nisam nista ni kupio, kad vidim kakvih sve ljudi ima.
Da ne bude zabune, nikog ne pljujem, čak i ide u de ima prevaranata i to dosta, ponovicu, komunikacija vrlo bitna, kupujem već dosta vremena preko eBay.de, Amazon.de itd... Samo jedan negativan slučaj sam imao, naručio nesto, odmah plaćeno preko PayPal, roba nikad nije ni stigla, čak i pored par napisanih poruka prodavcu, odgovor nisam nikad dobio, e onda sam aktivirao eBay direktno i za par dana dobih svoj novac nazad. Nego mi vise muka bila kako neko uopšte ne reaguje na poruke, bar bilo kakav odgovor?
A nekako iz svih ovih postova ovde, stiče se kao neki utisak da svi prodavci na KP koji se bave telefonima, misle da su Bogom dani, jer svaki ovde isto piše da je posao razradio i da mu se može kako hoće, a opet sa druge strane i kupaca ima boze sačuvaj, to je neki moj utisak iz svega ovde napisanog. Bez uvrede bilo kome.
Ja lično se držim stava, mušterija je uvek u pravu, e sad sve zavisi i sam pristup kako prodavca tako i kupca.

Gesendet von meinem GEM-701L mit Tapatalk

Ček, na fotografiji u oglasu su ti i narukvice i privesci a ti prodajes samo narukvice? Dovodiš ljude u zabludu i onda ih vređaš zato što pitaju da li se prodaje ono što je na slici.
Zamisli da je neko stavio u oglas PS4 sa joysticima a ne prodaje joystike. To je isto kao tvoj oglas a svako bi pomislio da je sasvim normalno da uz PS4 idu i joystici.
Skloni sa fotografija to što ne prodajes i neće te niko pitati za njih.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Pametnjakovicu, ljudi koji su dovedeni u zabludu su ljudi koji imaju manjak inteligencije ili manjak razuma. Zao mi je ako si ti medju njima. Ako neko prodaje PS4 i stavi sliku sonija sa dzojsticima, a u oglasu napise prodajem samo sony, a ti i dalje pitas da li idu dzojstici, onda nesto nije uredu sa tobom ili bilo kim drugim. Naravno ako je cena PS4 znatno manja od cene onih uz koje idu dzojstici. Tako da ja nikoga ne dovodim u zabludu, u oglasu sve lepo pise i niko se do sada nije doveo u zabludu sem jednog "pametnog". Meni je logicno da me ljudi pitaju da li imam i priveske za te narukvice jer to i jeste poenta tih narukvica, ali mi nije logicno da li je narukvica sa privescima po toj ceni.
Kao sto neko rece, mozda je preprodavac, mozda je jajara i zickaros koji bi sve novo za 3x manju cenu.

Ja mogu da prodajem i priveske i da imam jos vecu zaradu i radio sam to u pocetku dok nisam video da me dosta ljudi cima za po par privezaka, ja to proverim preko drugih ljudi i oni na kraju odustanu. I tako nekoliko puta. Posto se ja osecam kao ***** i smarac sto cimam druge ljude i na kraju nista ne bude, odlucio sam da prodaju svedem samo na narukvice. Jedna jedina zena je kupila i privezak od njih 30ak koji su pitali i ta slika stoji na oglasu.

@encarta Kad si vec spomenuo restoran i jela, setih se jedne smesne situacije. Radio sam kao konobar i dolazi neka riba napucana sa taticom, gleda sta ce da jede i pita, sa cime vam je ova salata sa biftekom. Ja joj objasnim da pored bifteka ide i mix zelenih salata, neki dresing, pinjoli i da ne nabrajam sta sve i kaze ona, dobro, dacete mi to ali bez bifteka. Ja gledam sad, zabo i pitam, hocete salatu sa biftekom bez bifteka?? Ona kaze, da. Reko pa dajte onda nesto da vam drugo kucamo, glupo je da placate toliko kad vec necete biftek. Ma nije problem cena kaze ona, ja reko dobro. Otiso dole u kuhinju, reko kuvaru daj salatu sa biftekom bez bifteka, a meni taj biftek baci na grill i napravi burgere. Mislio je prvo da ga *****avam. :D

Poslednja izmena:
Aj baci link do oglasa pls.

Zainteresovali ste me sa ovom prepiskom da vidim o čemu se radi. [emoji1]

Poslednja izmena:
Ma kupujem prodajem je super stvar, samo sto je problem u tome sto nisu svi ljudi za saradnju na njemu i ponasanja su neshvatljiva, i kupaca i prodavaca.

Primer je kad sam lovio nekad telefon, uvek pitam da li je telefon jos uvek na prodaju i ima li nekih ostecenja i dobijem odgovor "da".

Da... sta?

Ma kupujem prodajem je super stvar, samo sto je problem u tome sto nisu svi ljudi za saradnju na njemu i ponasanja su neshvatljiva, i kupaca i prodavaca.

Primer je kad sam lovio nekad telefon, uvek pitam da li je telefon jos uvek na prodaju i ima li nekih ostecenja i dobijem odgovor "da".

Da... sta?
Šta te briga što ti je odgovorio tako nešto. Nisi valjda lud da kupiš od nekog takvog zar ne?

Tako da je uvek bolje da prodavac ( ili kupac) sami sebe eliminišu na neki tako jednostavan i bezbolan način nego da kasnije ispadnu neki veći problemi.

Samo zaobidješ takve ljude i pevaš. Svi ovde koji pišu kako svašta doživljavaju ne shvataju da u stvari treba da budu srećni što su doživeli tako nešto u startu i izbegli veći problem.

Neki lik ovde pre neki dan pita da li da kupi na kp od nekog sa 14 pozitivnih i 2 negativne sa nekim nebuloznim prepucavanjima na te ocene.

Ja čitam i ne verujem, ladno lik hoće da kupi od nekog takvog. Neverovatan mazohizam......

Prodavci su ljudi, a ne znam da ijednu skupinu ljude možeš kalupiti ili im davati univerzalne osobine. Kao što je besmisleno očekivati da je svim ljudima smešno ono što ja smatram smešnim, da kapiraju ili čak dele moj cinizam ili da imaju ista interesovanja kao ja, tako je i besmisleno očekivati da su svi prodavci ljubazni, rečiti ili efikasni onako kako to ja zamišljam.

To sto mnogi ne odgovaraju na poruke-ili su već prodali, ili je lažan oglas-hoće da kupe taj proizvod od nekog drugog, pa sa glavnog naloga postavljaju takav oglas da bi imali argument da gnjave za nižu cenu. Ili se u poruci koju pošaljete nalazi nešto što prodavac percipira kao uvredu-recimo napiše da je cena fiksna, a neko gnjavi za jeftinije. Ili napiše da je nesto u fenomenalno stanju a vi pitate kakvo je stanje. Odmah zna da ga niste ispoštovali kao ni njegovo vreme, jer njemu treba više vremena da napiše oglas nego nekom da ga pročita. Ili mu stigne poruka od nekoliko kupaca pa nekom preskoči da odgovori.

A možda je i nevaspitan, naravno. Samo hoću da kažem da ništa kupci nisu bolji.

Još nešto-jedna od najvećih gluposti koji je ljudski um ikad smislio je prazna fraza-musterija je uvek u pravu. Ne mogu da verujem da postoje odrasli ljudi koji tako rezonuju. Pa čoveče, jos u prvom osnovne sam gledao crtani kad otac ostavi Kalimera da prodaje sokove, i dodaju neki mangupi i sve popiju džabe svaki put mu rekavsi-musterija je uvek u pravu (fraza koju je Kalimero čuo od oca). Neki ne shvataju kao odrasli nešto što sam ja shvatio u prvom osnovne, neverovatno.

Sent from my GT-I9301I using Tapatalk

Poslednja izmena:
Upravo tako. Najveca glupost koju sam cuo je ta izjava. Kako da nije musterija uvek u pravu.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Prodavac je uvek u pravu :)

@fingon82,pa ti onda kao kupac /mušterija pusti da te kupac bilo koji šeta kako on hoće...
Ja kao mušterija, imam prava da pitam sve sta želim u vezi prodajne robe, naravno sve u normalnoj komunikaciji, kad se napisao mušterija je uvek u pravu, pod tim sam mislio da dobijem ispravne informacije u vezi robe koju bih kupio. Jer ipak prodavac zavisi od kupca, ukoliko se meni kao kupcu ne svidi objašnjenje robe, moje je pravo i da ne kupim, na to se odnosilo. Ponavljam sve u normalnu komunikaciju. A ti sta si skontao u prvom razredu, mislis sad da si ovde ispao mangup! Različita iskustva i različiti životi.
Ja kao kupac preko eBay i Amazon, uvek gledam i tražim da ako nešto kupim u slučaju nesipravnosti robe, očekujem da imam pravo i da vratim robu i dobijem svoj novac nazad, što je i bio slučaj par puta. A to ako ces da kupis nesto i da nemaš pravo da vratiš neispravnu stvar, ti si svoje pravo kao kupac odmah izgubio....
Al dobro... Uvek se možda nadju uvredjeni oni koji se osete prozvanim... :) salim se

@fingon82,pa ti onda kao kupac /mušterija pusti da te kupac bilo koji šeta kako on hoće...
Ja kao mušterija, imam prava da pitam sve sta želim u vezi prodajne robe, naravno sve u normalnoj komunikaciji, kad se napisao mušterija je uvek u pravu, pod tim sam mislio da dobijem ispravne informacije u vezi robe koju bih kupio. Jer ipak prodavac zavisi od kupca, ukoliko se meni kao kupcu ne svidi objašnjenje robe, moje je pravo i da ne kupim, na to se odnosilo. Ponavljam sve u normalnu komunikaciju. A ti sta si skontao u prvom razredu, mislis sad da si ovde ispao mangup! Različita iskustva i različiti životi.
Ja kao kupac preko eBay i Amazon, uvek gledam i tražim da ako nešto kupim u slučaju nesipravnosti robe, očekujem da imam pravo i da vratim robu i dobijem svoj novac nazad, što je i bio slučaj par puta. A to ako ces da kupis nesto i da nemaš pravo da vratiš neispravnu stvar, ti si svoje pravo kao kupac odmah izgubio....
Al dobro... Uvek se možda nadju uvredjeni oni koji se osete prozvanim... :) salim se

Pa pazi ovako, moja porodica zivi od trgovine vec nekih 25 godina sasvim fino, tako da sumnjam da neko moze da mi drzi lekcije o tome. Ali naravno, razumem da svako ima svoje misljenje. Samo sto misljenja casual kupca i ozbiljnog prodavca nisu ni priblizno u istoj kategoriji.

Kao musterija, ja dobro znam da nisam uvek u pravu. Mene ljubaznost prodavca bukvalno ne zanima, samo cena i cestitost istog. Prodaja je zeznut posao, unistava zivce iz prostog razloga sto su ljudi sljam (ne u proseku, nego kad ti udje 200 ljudi dnevno u radnju nemoguce je da ne bude bar desetak *****a). Iz tog razloga i nisam suvise zainteresovan za fejk osmehe i finocu. Naravno, to ne znaci da dozvoljavam neljubaznost, ali cesto ljudi svuda pa i ovde stvaraju te lazne dihotomije koje glase od prilike ovako: ako nije ljubazan prodavac, onda si neljubazan. Ako nisi beo onda si crn. Dakle, samo nek mi odgovori precizno sta ga pitam, i to je to. Ne treba mi vise nista. Ali ima neznih ljubicica koje se nadure kad im neko ne pezi, to je istina. Takvi kupci su uglavnom zene i feminizirani muskarci,ali nije pravilo. Ima i egoista koji misle da su bitni i da ces propasti ako bas oni ne kupe kod tebe.

Elem. Ne znam kako si povezao recenicu-musterija je uvek u pravu- i svoj stav da pod tim podrazumevas da uvek dobijes ispravne informacije. To blage veze s logikom nema. Kako je to moguce, da izlaganje prodavca ti tumacis kao musterija je uvek u pravu????????? Pa musterija nista nije rekao, kako moze da bude u pravu ili krivu, moze samo prodavac, jer ono sto on kaze je tacno ili ne. Tu ti je po sredi neka ozbiljna logicka falinka, ili takvim revidiranim stavom nespretno vadis kestenje iz vatre zato sto si uvideo suludost te fraze posle mog objasnjenja.

Ne znam dal sam time sto sam skontao ovde ispao mangup ili ne, dal neki random lik na netu misli da sam mangup ili ne su mi totalno nezanimljive stvari. Samo me iritira nelogicnost (eufemizam) pa sam na konto iste i odgovorio. Da, razlicita iskustva i razliciti stavovi, ali neciji su malo (eufemizam) bezvezniji u odnosu na stavove nekog drugog.

A otkud tebi da ja ne zelim da vratim ako kupim nesto neispravno? Nisam li ja napisao da su kod prodavca najbitnije stavke cena i postenje, a vi kukate o ljubaznosti kao povredjene princeze? Kao da je to najbitnije? Zar niste do sad ukapirali da su prevaranti po pravilu najljubazniji i najslatkorecniji???

Poslednja izmena:
Tvoja porodica mozda u Srbiji zivi 25 godina od trgovine ali u normalnoj zemlji ne bi ni 25 dana. A nece jos dugo ni ovde,pitaj ozbiljnije trgovce (lance i sl.) koliko se samo u poslednjih 10 godina promenili zahtevi i standardi kupaca pa ti mozda i dodje iz dupeta u glavu!
To sto mnogi ne odgovaraju na poruke-ili su već prodali, ili je lažan oglas-hoće da kupe taj proizvod od nekog drugog, pa sa glavnog naloga postavljaju takav oglas da bi imali argument da gnjave za nižu cenu. Ili se u poruci koju pošaljete nalazi nešto što prodavac percipira kao uvredu-recimo napiše da je cena fiksna, a neko gnjavi za jeftinije. Ili napiše da je nesto u fenomenalno stanju a vi pitate kakvo je stanje. Odmah zna da ga niste ispoštovali kao ni njegovo vreme, jer njemu treba više vremena da napiše oglas nego nekom da ga pročita. Ili mu stigne poruka od nekoliko kupaca pa nekom preskoči da odgovori.

A možda je i nevaspitan, naravno. Samo hoću da kažem da ništa kupci nisu bolji.

Još nešto-jedna od najvećih gluposti koji je ljudski um ikad smislio je prazna fraza-musterija je uvek u pravu. Ne mogu da verujem da postoje odrasli ljudi koji tako rezonuju. Pa čoveče, jos u prvom osnovne sam gledao crtani kad otac ostavi Kalimera da prodaje sokove, i dodaju neki mangupi i sve popiju džabe svaki put mu rekavsi-musterija je uvek u pravu (fraza koju je Kalimero čuo od oca). Neki ne shvataju kao odrasli nešto što sam ja shvatio u prvom osnovne, neverovatno.

Sent from my GT-I9301I using Tapatalk
To sto je prodavac napisao nije svetinja i podlozno je proveri i ispitivanju a ne slepom verovanju! A "musterija je uvek u pravu" je vecna istina i osnova trgovine a to sto necivilizovani iskompleksirani balkanci to ne mogu da razumeju je samo dodatna potvrda ispravnosti iste! I ti nista nisi shvatio ni u prvom osnovne (a nazalost izgleda ni dan danas) jer je ta scena u Kalimeru cist primer sprdnje i sarkazma,kao i sam Kalimero (koji kao da je pravljen po modelu vecine stanovnika ovih prostora tj. potpuno kontra)!

Poslednja izmena:
Mušterija je uvek u pravu u smislu da prodavnica rizikuje svoju reputaciju ukoliko dozvoli da nezadovoljna mušterija izadje iz njihovih prostorija nezadovoljna kako im ne bi narušila reputaciju i/ili prestala da kupuje kod njih.

Naravno, sve u granicama normale.

Ljubaznost je osnova trgovine.

Kod neljubaznog trgovca bih kupio samo u slučaju moranja. Dakle, jedina prodavnica u selu a mrzi me da se vozim deset km do grada po hleb i otići ću i to kupiti kod neljubaznig idijota. U svim ostalim situacijama neljubaznog trgovca/vlasnika ću da zaobidjem u najširem mogućem luku a zaposlenog da prijavim vlasniku/šefu istog momenta.

I ne, nisam feminiziran.

Kupovina kod neljubaznog i nestručnog švercera je težak mahohizam. Toliko veliki mazohizam da zahteva čak i terapiju po mom mišljenju (a u najmanju ruku nekoliko godina večerenje škole).

Poslednja izmena:
Ko sto napisah, hvala bogu, pa nisam imao iskustva bas sa takvim prodavcima, koji eto sve znaju, čak jos i da ubede nekog da kupi nešto što mu i ne treba... Tako reći, filozofi :l)
Uzivaj ti u svom životu, a ja cu u svom, ovako bi mogli do sutra...

Tvoja porodica mozda u Srbiji zivi 25 godina od trgovine ali u normalnoj zemlji ne bi ni 25 dana

Nemojte živeti u zabludi da je u svetu drugacije. U nemackoj prodavac ne titra. Ako nadjes nekog i pitas ga, odgovori ti i to je to. Nema osmeha, zaboravi. Toga ima verovatno samo jos u americi gde vidis da je fake. Bolje onda i bez njega.
U nemackoj sam posle posla usao u g-star s kolegom. Taman počeli da razgledamo. Roba je inace u 3 reda. Prosli prvi vraćamo se u drugi i prodavac kaže dovidjenja. Prosudio po onome što imamo na sebi (za posao) da nista necemo kupiti, pozdravio se i otisao.
Ti koji skakucu oko tebe sve vreme, nisu prodavci. A nisu ni oni preljubazni. Sasvim normalno ponašanje. Ono nit smrdi nit miriše. Ali odrade posao. Odem i kazem, obuci me za veceras tako i tako. Namesti par kombinacija i biraj.
Nedavno sam kupovao sat. Prodavac ok, nista posebno. Čak sam i čekao oko 20 minuta da probam, bez izvinjenja i pardona.

Sent from my D6503 using Tapatalk

Tvoja porodica mozda u Srbiji zivi 25 godina od trgovine ali u normalnoj zemlji ne bi ni 25 dana. A nece jos dugo ni ovde,pitaj ozbiljnije trgovce (lance i sl.) koliko se samo u poslednjih 10 godina promenili zahtevi i standardi kupaca pa ti mozda i dodje iz dupeta u glavu!

Ceniš? :D Trenutno smo u uzlaznoj putanji, tako da se realnost baš ne slaže sa tvojim prorokovanjem ( a i nemaš pojma kako je na zapadu, ako prodavac proceni da ima dobru cenu ne hebe te 2%, dobri trgovci su često poznati po tvrdom stavu ), ali dobro, 2- za trud ;) nije prodavčeva reč svetinja jer se prodavci ne bave religijom već prodajom, tako da ako napiše da je cena fiksna, stvar poštovanja i kulture je ne gnjaviti ga, a ne stvar religije.

Poslednja izmena:
Pa to je to, ovde u de pitas i dobijes potrebne informacije, i ne treba da ti titra, on svoj posao kao prodavac odradi profesionalno, nema puno filozofiranja. Najgori su oni kod nas koji sami sebe hvale da su najbolji prodavci, da znaju posao a ljubaznost i komunikacija kao na pijaci...
Potpuno se slažemo, da baš ti koji skaču oko kupca u radnji i kao fora da ti pomogne, e ti bas pojma nemaju...
Ljubaznost, kultura i komunikacija je kod nas izgleda na poslednjem mestu, jer vazi se ono, samo da se roba proda a kome i sta ce biti posle, nema veze...

Ne vredi pricati kad mnogi ne prave razliku izmedju laznih osmeha i napadnosti i izlazenju u susret i ljubaznosti... Ja danas udjem u Lili da kupim neku hemiju,jedna me gleda ko da sam joj silovao i pobio celu blizu i dalju familiju a druga svakih par minuta napada "jel moze nekako da pomogne" i pored toga sto sam joj i prvi i drugi i treci put rekao "ne hvala". Mozda sam tu prvu sto ne zna ni dobar dan ni hvala ni dovidjenja da prijavim menadzeru a ovu drugu (ili obe) da oteram u 3 p.m. al nisam govedo.

Ceniš? :D Trenutno smo u uzlaznoj putanji, tako da se realnost baš ne slaže sa tvojim prorokovanjem ( a i nemaš pojma kako je na zapadu, ako prodavac proceni da ima dobru cenu ne hebe te 2%, dobri trgovci su često poznati po tvrdom stavu ), ali dobro, 2- za trud ;) nije prodavčeva reč svetinja jer se prodavci ne bave religijom već prodajom, tako da ako napiše da je cena fiksna, stvar poštovanja i kulture je ne gnjaviti ga, a ne stvar religije.
Fiksna cena je apstraktan pojam i uglavnom se postuje ali ne uvek ni u prodavnicama a ne po oglasima. A opis stanja je potpuno subjektivna kategorija i ono sto je nekome "odlicno" meni moze biti "jedva prihvatljivo" ili obrnuto. A ti to sto ti posao cveta iako kupce ne hebes ni 2% i sto te niko jos nije prebio zbog nadmenosti i tako toga pripisi samo okruzenju i ludoj sreci a ne znanju i sposobnosti!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno