Šta je novo?

Windows 10 - official hate thread :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Koliko košta da neko plati Microsoftu da instalira Asfalt 8 i još jednu igru na gomilu računara sa w10? Samo pomisao da je to moguće je užasavajuća.

Za mame, tate, babe i dede je chromebook. Windows je uglavnom prekomplikovan za njih.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Poslednja izmena:
Vau kakvi argumenti !

A sta ćemo ako im se u toku pisanja nekog bitnog testa komp restartuje zbog updatea, sta cemo ako budu imali problema sa driverima posle nekog updatea, ako im se neka aplikacija obrise posle updatea?
Svega toga nema na w7, radi rock solid.

Sent from my D6603 using Tapatalk

Koliko je meni poznato, update na W10 ne funkcionise tako. Jeste automatski ali naravno da nije "prioritetan" da momentalno sprecava svaki rad na racunaru samo da bi odradio update. Cak i pise i podesavanjima da ce racunar biti restartovan kada se ne koristi.

Vau kakvi argumenti !

A sta ćemo ako im se u toku pisanja nekog bitnog testa komp restartuje zbog updatea, sta cemo ako budu imali problema sa driverima posle nekog updatea, ako im se neka aplikacija obrise posle updatea?
Svega toga nema na w7, radi rock solid.

Za pomenute slucajeve i persone koje dodju u tu neprijatnost opcija je Win7 (ukoliko ne znaju da podese Win10 da nakon instalacije update-a pita za restart). Niko ih ne tera da koriste Win10. Ko kako voli, nek izvoli. Svako ima svoje razloge zasto koristi ovaj ili onaj Win (ili neki treci OS). I to je po meni divna stvar - imati mogucnost izbora da na najbolji nacin zadovoljis svoje potrebe.
Uzivajte ljudi u onom OS koji je najprimereniji vasim potrebama i navikama. I ne ljutite se jedni na druge samo zato sto su vam ukusi i potrebe razliciti. Eto!

Poslednja izmena:
Dobro, Windows 10 se nekome restartovao tako, ali ako ne vraća pažnju na podešavanja, onda je i na Windows 7 mogao da mu kompjuter uspori do zla boga zbog instaliranja zakrpa.

Ti "profesionalci" su profesionalci jer zarađuju snimajući sebe kako se glupiraju ili nešto drugo, ali što se tiče poznavanja sopstvenog kompjutera su očigledno glupani.

Onaj za Chromebook komentar, iskreno - nisam koristio taj operativni sistem, ali moguće je da si u pravu. Jedino što se tiče igara za PC, Windows je tu najbolji... Džaba ako ga mojoj mami ne mogu da instaliram Sims 3, Stronghold Crusader, Stronghold 2 i još koju sličnu igru.

A za Asphalt 8, ako tako neka i ne može da se krekuje, ima još hiljadu drugih igara koje mogu da se igraju i u multiplejeru preko GameRanger-a.

Poslednja izmena:
Procitao sam nekoliko zadnjih strana i uporedjujem vasa iskustva sa mojima. Naime, instalirao sam na svoj licni racunar windows 10 par dana po zvanicnom predstavljanju, uzeo free licencu i kao hepi sam. Upgrade sa sedmice na 10 je zaista prosao fenomenalno medjutim autodeskovi programi nisu hteli da beknu ili u najboljem slucaju nije bilo graficke podrske pa su radili kao da imam 486 masinu. Nakon 3 dana borbe sam reinstalirao sedmicu i odlucio da sacekam godinu dana pre ponovnog druzenja sa w10. U medjuvremenu sam itekako pratio razvoj situacije jer je w10 stvarno doneo neke stvari koje sam oduvek zeleo u svom OSu a da ne moram da instaliram dodatne programe, prvenstveno multiple desktops i direktan rad sa .iso formatima. Proslo je godinu dana i ja ponovo instaliram w10, skinuo .117 bild, narezao na dvd i instalirao od nule - nikakav upgrade ovog puta. Instalirao v2017 autodeskovih programa i na moje veliko odusevljenje sve radi kao sto i treba. Sistem se podize jako brzo, mozda 4sec max nakon POSTa. WiFi nekad ume da pukne sto se zaista mnogo redje desavalo na sedmici ali eto desavalo se jer signal prolazi kroz 4 zida i betonske U stepenice pa na 5m od rutera (dijagonalno) nekad imam i 3 crtice sa AE3000 adapterom koji bi trebao da je zver. Elem, da se vratim na poentu. Citajuci vase utiske i poredeci ih sa mojim jedino sto uspevam da zakljucim je da win10 zaista brljavi na hardveru starijem od 3 godine (pre 2013.). Ne mislim da vredjam bilo koga ali vidim po vasim konfiguracijama (bar one koje su dostupne u vasim profilima) da skoro svi koji imaju probleme imaju mnogo starije masine od moje pa pretpostavljam da i to igra veliku ulogu u tome kako se w10 ponasa na racunaru. Ponavljam, kod mene za sad sve funkcionise bez problema, zaista. Update na rs1 je prosao glatko, nista se nije poremetilo od podesavanja niti izbrisalo od aplikacija. Bas nikakva promena u odnosu na moje postavke nije napravljena. I to me samo dodatno navodi da mislim da starost hardvera (tehnologije) dosta utice na to kako se win10 ponasa. Ako je to i tacno onda prica o tome da ce w10 raditi super na svakoj masini na kojoj radi w7 ne pije vodu i nije lepo da zbog novog OSa treba investirati 1000e u racunar zbog - eto tako mora. I zar nije sam MS rekao da ce w7 nece podrzavati hardver noviji od skajlejka (valjda) a w10 obrnuto, sa nekim starijim? Sto se tice automatskog apdejta, koliko je dobro toliko je i lose. Nekome odgovara, nekome ne. Moje licne potrebe su takve da w10 zaista ima sve ono sto meni treba. Ima stvari koje bih voleo da su drugacije resene (cp/settings wtf?) ali sam generalno zadovoljan. Pogotovu nakon inicijalnog druzenja gde mi je sacuvao sve kao sto je obecao a onda nista od toga nije radilo. Dobro je sto bar aktivno rade na sistemu i koliko toliko se trude pa valjda u bliskoj buducnosti svima proradi sve kako treba i poslusaju korisnike po pitanju nekih stvari. Pozdrav :)

Procitao sam nekoliko zadnjih strana i uporedjujem vasa iskustva sa mojima. Naime, instalirao sam na svoj licni racunar windows 10 par dana po zvanicnom predstavljanju, uzeo free licencu i kao hepi sam. Upgrade sa sedmice na 10 je zaista prosao fenomenalno medjutim autodeskovi programi nisu hteli da beknu ili u najboljem slucaju nije bilo graficke podrske pa su radili kao da imam 486 masinu. Nakon 3 dana borbe sam reinstalirao sedmicu i odlucio da sacekam godinu dana pre ponovnog druzenja sa w10. U medjuvremenu sam itekako pratio razvoj situacije jer je w10 stvarno doneo neke stvari koje sam oduvek zeleo u svom OSu a da ne moram da instaliram dodatne programe, prvenstveno multiple desktops i direktan rad sa .iso formatima. Proslo je godinu dana i ja ponovo instaliram w10, skinuo .117 bild, narezao na dvd i instalirao od nule - nikakav upgrade ovog puta. Instalirao v2017 autodeskovih programa i na moje veliko odusevljenje sve radi kao sto i treba. Sistem se podize jako brzo, mozda 4sec max nakon POSTa. WiFi nekad ume da pukne sto se zaista mnogo redje desavalo na sedmici ali eto desavalo se jer signal prolazi kroz 4 zida i betonske U stepenice pa na 5m od rutera (dijagonalno) nekad imam i 3 crtice sa AE3000 adapterom koji bi trebao da je zver. Elem, da se vratim na poentu. Citajuci vase utiske i poredeci ih sa mojim jedino sto uspevam da zakljucim je da win10 zaista brljavi na hardveru starijem od 3 godine (pre 2013.). Ne mislim da vredjam bilo koga ali vidim po vasim konfiguracijama (bar one koje su dostupne u vasim profilima) da skoro svi koji imaju probleme imaju mnogo starije masine od moje pa pretpostavljam da i to igra veliku ulogu u tome kako se w10 ponasa na racunaru. Ponavljam, kod mene za sad sve funkcionise bez problema, zaista. Update na rs1 je prosao glatko, nista se nije poremetilo od podesavanja niti izbrisalo od aplikacija. Bas nikakva promena u odnosu na moje postavke nije napravljena. I to me samo dodatno navodi da mislim da starost hardvera (tehnologije) dosta utice na to kako se win10 ponasa. Ako je to i tacno onda prica o tome da ce w10 raditi super na svakoj masini na kojoj radi w7 ne pije vodu i nije lepo da zbog novog OSa treba investirati 1000e u racunar zbog - eto tako mora. I zar nije sam MS rekao da ce w7 nece podrzavati hardver noviji od skajlejka (valjda) a w10 obrnuto, sa nekim starijim? Sto se tice automatskog apdejta, koliko je dobro toliko je i lose. Nekome odgovara, nekome ne. Moje licne potrebe su takve da w10 zaista ima sve ono sto meni treba. Ima stvari koje bih voleo da su drugacije resene (cp/settings wtf?) ali sam generalno zadovoljan. Pogotovu nakon inicijalnog druzenja gde mi je sacuvao sve kao sto je obecao a onda nista od toga nije radilo. Dobro je sto bar aktivno rade na sistemu i koliko toliko se trude pa valjda u bliskoj buducnosti svima proradi sve kako treba i poslusaju korisnike po pitanju nekih stvari. Pozdrav :)
Pa nije baš tako. Imam primere gde W10 (čak i poslednje insider verzije) rade perfectno na daleko matorijim mašinama.. Izuzev ove moje iz potpisa, starije od 3 godine, još neke koje sam lično instalirao.
gigabute ga-g41mt-s2 sa Q9550
Giggabyte ga-g31m-es2l
Asus M2N-MX SE
Gigabyte GA 790 xt-USB3 + Phenom II
Gigabyte ga-890fxa-UD5 v 2,1 +Phenom II 965BE

I još nekoliko kojih se i ne sećam. Nije toliki problem sa HWom koliki ima sa Softwerom.

Koliko je meni poznato, update na W10 ne funkcionise tako. Jeste automatski ali naravno da nije "prioritetan" da momentalno sprecava svaki rad na racunaru samo da bi odradio update. Cak i pise i podesavanjima da ce racunar biti restartovan kada se ne koristi.
Npr, dok renderuje nešto preko noći, pa nema korisnika koji radi?

Vidim da "oživela" ova tema sa pojavom AU verzije pa rekoh da vidim šta se dešava. I koliko vidim i dalje samo neke kuknjave ljudi koji tvrde da nešto znaju o računarima ali i dalje samo komplikuju stvari i prave greške.

Vidim da se i dalje vrti priča o restartovanju računara u sred nekog posla. Dobro bre, ako se toliko razumete u računare onda znate da Windows 10 nudi opciju automatskog restrata i zakazivanja restarta i znate da zakrpe za stabilne verzije i dalje idu svakog drugog utorka u mesecu. I pored svega toga ne umete da isplanirate restart računara radi instaliranja zakrpe! I ne možete da ručno restartujete računar ako su zakrpe instalirane pre nego što započnete neki veći posao u tom periodu?

Jeste, videli smo da se ljudima restartovao računar u toku rada. A restartovao se verovatno zato što su odbijali da ga restartuju nakon ili ubrzo nakog preuzimanja zakrpa. MS je skratio vremenski period koliko računar može da radi pre nego što se sam restartuje da bi instalirao zakrpe. Nije kao Win 7 gde se mogli da ga nikad ne restartujete i instalacija zakrpa bi čekala večno. Stvari su se promenile, ljudske navike nisu i tu nastaje pomenuti problem.

Što se tiče mama, tata, baka i deka oni i ne rade nikakav bitan posao pa im automatski restart neće nešto mnogo poremetiti. Facebook, Youtube, Coolinarka uvek mogu da se otvore ponovo ako se računar restartuje preko noći.

Inače, prošle nedelje sam uspeo bez problema da instaliram Windows 10 Pro x64 na HP Elitebook 2530p, laptop iz 2008. godinu, ako se ne varam. Morao sam da instaliram par drajvera za Windows 7 jer noviji ne postoje ali TH2 radi i sa njima. Laptop radi odlično obzirom koliko je mator. Čak ni YT 1080p video ne secka ni u Edge-u ni u Firefox-u. Cold boot oko 1-1,5 minuta, nema SSD.

Otkud ti znas da ne rade nista ozbiljno? Nemoj da generalizujes.

Većina ljudi na update reaguje sa "nemoj sad nego kasnije" pa zaborave na to kasnije i kada nisu blizu računara to kasnije dođe i instalira update... A to je nešto što se meni ne dopada. Laptop ne restartujem po 2-3 meseca, uvek je otvoreno nešto na čemu trenutno radim. Update mi je podešen na "vidi šta ima ali ne skidaj dok ne odobrim".
Meni je moj posao bitniji od nekakvog updejta. Pri tome updejt može da mi upropasti ono na čemu radim ili što sam radio. Update može da mi ubaci aplikacije koje ne želim i da ukloni neke koje koristim.
Po meni, to je nedopustivo i takav OS mi je nepouzdan.

Slažem se s tobom, ali ipak, ti razmišljaš, i onako nešto ti se ne bi ni dogodilo čak i da koristiš Windows 10 - ti bi namestio sve kako treba. Ti si se, isto kao i ja i mnogi ovde, potrudio da ti se desetka ni ne instalira. To sa odgađanjem ažuriranja je aljkavo.

Gari, nemamo svi po 20 godina. Neki imamo malo vise i nekih 20 godina iskustva sa dragim nama Microsoftom i Windowsom. Slazem se da su sve velike korporacije inherentno zle, ali ja sa Guglom nemam jednako losa iskustva kao sa Microsoftom. Ni blizu. Oni tek treba da izigraju moje poverenje, Microsoft je to uradio bezbroj puta do sada :)

Za Epl me bas briga, nisam korisnik njihovih proizvoda i usluga.

Vidim da "oživela" ova tema sa pojavom AU verzije pa rekoh da vidim šta se dešava. I koliko vidim i dalje samo neke kuknjave ljudi koji tvrde da nešto znaju o računarima ali i dalje samo komplikuju stvari i prave greške.

Niko nista ne zna samo ti znas. Nadam se da se botovanje isplati.

Gari, nemamo svi po 20 godina. Neki imamo malo vise i nekih 20 godina iskustva sa dragim nama Microsoftom i Windowsom. Slazem se da su sve velike korporacije inherentno zle, ali ja sa Guglom nemam jednako losa iskustva kao sa Microsoftom. Ni blizu. Oni tek treba da izigraju moje poverenje, Microsoft je to uradio bezbroj puta do sada :)

Za Epl me bas briga, nisam korisnik njihovih proizvoda i usluga.

Dobro, to jeste, ja imam 27 godina, prvi kompjuter sam dobio oko 2003. godine, a internet sam uveo 2008, i sve sto se pre toga desavalo znam samo iz prica i onoga sto sam procitao. Ipak, tokom tog svog koriscenja kompjutera, nisam nikad imao negativno iskustvo sa Microsoftom, mada mi je smetalo na primer to sto su razne svoje besplatne i korisne stvari davali iskljucivo za svoje najnovije operativne sisteme.

Po meni ovaj W10 ne donosi nista wuaa posto vidim da je ogroman hajp oko njega.Ne svidja mi sto na silu guraju metro style,sto nisu ostavili da biram da li hocu Aero/metro pri instalaciji.A sto se tice ispod haube ima sigurno nekih unapredjenja ali ni to nije nesto bog znam sta.

Mada Windows Maps je na 10 prilično dobar! I tako još nekoliko detalja, to je jedan primer samo...

Znam, i na Windows 7 može da se gledaju mape preko pregledača, ali jel ima neka alternativa ovome za Windows 7?

Mislim, nije na njemu ništa vau, ali ima dosta zanimljivih stvari, pa šta je kome tu korisno.

Meni me trebaju Windows maps. Ne trebaju mi nikakvi MS servisi, app store, office, itd. Alternative su uvek bolje, jer ih prave ljudi koji su posvećeni tome više nego Microsoft.
Treba mi OS koje je rock solid. Windows to nije.

Meni me trebaju Windows maps. Ne trebaju mi nikakvi MS servisi, app store, office, itd. Alternative su uvek bolje, jer ih prave ljudi koji su posvećeni tome više nego Microsoft.
Treba mi OS koje je rock solid. Windows to nije.

Ali jel ima alternativa za mape? Ja ne da tako neka alternativa postoji.

Sto se Office-a tice, probao sam razlicite, ali iz odredjenih razloga Microsoft Office je mama za te ostale besplatne. Ono sto je meni od znacaja - jedini dobro pravi pdf sa matematickim formulama. (Navodim to kao jedan argument, mada ne koristim Word za kucanje takvih tekstova.)

Niko nista ne zna samo ti znas. Nadam se da se botovanje isplati.

Jok more! Samo ako pljuješ po nečemu onda si ekspert, sve znaš, in, cool! U suprotnom si bot, MS plaćenik, fanboy! Batali to, molim te.

Verovatno je i cool porediti Bila Gejtsa sa Hitlerom, čovekom po čijem naređenju su mučeni i ubijeni milioni ljudi, koji je razorio celu Evropu. Šta je to Bil Gejts uradio da ga poredite sa masovnim ubicom? Jel vam ubio nekog? Jel vas odveo u koncentracioni logor? Jel vas tera da koristite Windows 10 ili bilo koji Windows? I kakve veze ima Bil Gejts sa Windows-om 10 kad on više ne rukovodi kompanijom? Pod njegovim rukovodstvom ste dobili svoj cenjeni Windows 7. I tako mu vraćate? Balmer je odgovoran za Windows 8 a Nadela za Windows 10.

Većina problema na koju se žale ljudi je posledica toga što je MS promenio način na koji neke stvari funkcionišu a ljudi i dalje pokušavaju da to odrade na način na koji su radili pod Windows XP i Windows 7. Ako ne funkcioniše na isti način onda je bag, pokvareno je, MS je sve upropastio. Niko neće da se pomuči i nauči nešto novo, drugačije, promeni neku svoju naviku. Svi hoće novitete ali da sve ostane isto kao što je bilo, novi, bolji proizvod koji radi i izgleda isto kao stari.

Imate i dvostruke standarde. Tražite veći izbor i slobodu i bunite se što su mnoge stvari izbačene iz podešavanja ali se bunite i što je pored klasičnih desktop aplikacija omogućeno i korišćenje univerzalnih aplikacija. Pa zar to nije proširenje izbora i davanje veće slobode korisničkom iskustvu?

Privatnost? Niko ne kuka da bu Google, Apple i Facebook prikupljaju i čuvaju gomilu ličnih informacija iz telefona i online surfovanja ali jedino je MS na udaru? Zašto? Zato što nijedna od tri navedene kompanije nije javno objavila i objasnila šta tačno čuva i prikuplja. Samo je MS to objavio i, pošto je on to priznao udri po njemu. A na ostale smo se valjda navikli pa i nije interesantno. Kad dodamo i par teorija zavere eto ti razloga za eskalaciju negativnih komentara i diskusija.

Iako je desktop iskustvo ostalo nepromenjeno i ne morate ni da pokrećete ni korsitite univerzalne aplikacije mnoge od vas nije sprečilo da kukate kako je desktop iskustvo upropašćeno.

A često se od muve pravi slon. MS instalirao Candy Crush Sagu bez mog znanja. Umesto da je samo deinstalirate ako vam ne treba, za šta je dovoljno desni klik - Uninstall vi ovde dižete frku ko da vam je instalirao ceo sadržaj Windows Store-a koje ne možete da uklonite. To što Android dolazi za gomilom aplikacija koje ne možete da obrišete bez rutovanja telefona je u redu i to niko ne pominje jer je to normalno i sa tim se živi. Jeste zaboravili da i uz Windows 7 dolazi par igara? Što ne digoste glas da je i to nedopustivo? Ili je samo nedopustivo to što CCS nije deo instalacije kao brojne Android aplikacije i karte koje dolaze sa Windows 7? Verovatno je to i onda je bolje da MS ubaci CCS kao sastavni deo ISO fajla. Cenim da će tada sve biti u redu, zar ne?

Vidim da je problem i Cortana. MS je u AU preimenovao Search u Cortana. Kada je uključena opcija da vas upoznaje i prati i kad ste ulogovani onda radi kao personalni asistent. U suprotnom funkcioniše kao običan search. Ali zahvaljujući ljudskoj paranoji glavna vest je da Cortana ne može da se isključi i to je najveći problem. Niko se nije ni potrudio da razume o čemu se radi i kako to funkcioniše. A i ne verujemo u ono što piše i što kaže MS pa koja vajda od čitanja i učenja, zar ne?

Poslednja izmena:
Meni ovo više liči na lapsus jer celo vreme pričaju o smanjenju smrtnosti i dobrobiti koje su vakcine donele. Tako da osim naslova ne znam odakle ti ideja da se zalaže za smanjenje populacije uz pomoć vakcina. Osim ako nisi pristalica teorije da nas vlade i bogati ljudi ubijaju vakcinama i da mu je ovo nevoljno izletelo. Ja ću se, na osnovu ostatka intervjua držati teorije da je to lapsus.

Sent from mTalk on L640 DS

i hitler je mnogo lapsusa pravio u govorima...

Zapravo, to je ova:

borg95.gif

Slika je iz 1997. u vreme kada pojedini botovi ovde, nisu ni znali gde su šuplji.

Pravo je "iznenađenje" kako je primerenija danas, nego u vreme u kom se odnosila.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno